Hebben koude douches gezondheidsvoordelen?

Krijgt het idee van het nemen van een koude douche rillingen over je rug? Je krimpt waarschijnlijk ineen bij de gedachte dat het warme water halverwege de douche opraakt, of dat je een straal koud water krijgt als je de kraan opendraait.

Je denkt misschien dat je nooit graag een koude douche zou nemen, maar wacht even – voordat je ze volledig uitsluit, kunnen er enkele gezondheidsvoordelen zijn aan koude douches. Ze mogen echter ook niet pijnlijk, onaangenaam koud zijn.

“Koude kan de stimulatie van de nervus vagus verhogen” [which sends signals between the brain and internal organs]waardoor iemand zich flauw, misselijk en buiten adem voelt”, waarschuwt Bianca Beldini, een fysiotherapeut en eigenaar van Sundala Wellness in South Nyack, New York.

Het is verstandig om te beginnen met warm water en daarna de temperatuur beetje bij beetje te verlagen om je lichaam de tijd te geven om goed te acclimatiseren. Met andere woorden, vermijd het omschakelen van de kraan helemaal van warm naar ijskoud.

Hier zijn enkele van de mogelijke gezondheidsvoordelen van douches met koud, of op zijn minst koeler, water.

Ze kunnen de jeukende huid kalmeren

Verzachtend eczeem, psoriasis, zonnebrand of allergische reacties is slechts een van de vele voordelen van koude douches. “Koel water kan helpen het jeukende gevoel te kalmeren”, zegt de in Florida gevestigde, board-gecertificeerde dermatoloog, Stacy Chimento, MD, van Riverchase Dermatology. “Het koele water helpt de jeukende sensaties te verdoven en de geïrriteerde huid te kalmeren, terwijl een warme douche de huid nog gevoeliger kan maken.”

Het is belangrijk op te merken dat hoewel koud water meestal helpt bij het verlichten van symptomen, het de onderliggende aandoening niet volledig aanpakt. “Dus als u eczeem, psoriasis of zelfs zonnebrand heeft die jeukende huid veroorzaakt, moet u waarschijnlijk uw arts raadplegen over het opbouwen van een completer regime, waaronder medicinale behandelingen, grondigere hydratatie en verwijdering van allergenen in je omgeving”, besluit ze. (Mis deze tips over de beste huidverzorgingsroutine voor psoriasis niet.)

Ze kunnen de darmgezondheid verbeteren

Je darmen spelen een rol bij meer aspecten van je gezondheid dan in het verleden bekend was, wat betekent dat het belangrijk is om je darmen in topconditie te houden. De menselijke darm kan het immuunsysteem, de slaap, de hart- en hersenfunctie en meer beïnvloeden. En, je raadt het al, koude douches kunnen theoretisch helpen.

“Ons lichaam reageert van nature op een koude douche door de hartslag te verhogen, die op zijn beurt ons bloed sneller door ons hele lichaam pompt”, zegt Inna Lukyanovsky, PharmD, een beoefenaar van functionele geneeskunde en auteur van Spijsverteringsreset: herstel uw hormonen en spijsvertering door uw darmmicrobioom en bijnieren in evenwicht te brengen.

“Terwijl het hart efficiënter pompt, is onze algehele bloedsomloop verbeterd, zelfs na het douchen”, zegt Lukyanovsky. “Wanneer de bloedsomloop wordt geactiveerd, wordt ontgifting geactiveerd, samen met voordelen voor het spijsverteringsstelsel. Bovendien verbetert het overschakelen van warm naar koud de gladde spiercellen, inclusief de gezondheid van de maag, darmen en het cardiovasculaire systeem.

Robin Skjoldborg/Getty Images

Ze kunnen pijn na de training verminderen

Als je gewend bent om te trainen totdat je de verbranding voelt, dan ben je waarschijnlijk ook gewend om de komende dagen de verbranding te voelen. Sneller herstellen met een koude douche. “Oefening – vooral training met hoge intensiteit, zware krachttraining of excentrieke bewegingen – kan microscopisch kleine tranen in de spiervezels veroorzaken”, zegt Beldini. “Deze microtranen kunnen een focale ontstekingsreactie in het weefsel veroorzaken, wat leidt tot een vertraagde reactie op spierpijn, ook wel bekend als DOMS.”

Koude onderdompeling, zoals bij een ijsbad of koude douche, kan de DOMS-reactie (vertraagde spierpijn) helpen verminderen. Volgens een recensie uit 2015 in Sportgeneeskunde, concludeerden de onderzoekers dat onderdompeling in koud water bij temperaturen tussen 51 en 59 graden Fahrenheit gedurende 11 tot 15 minuten de beste resultaten opleverde. Waarom werkt het? “Microtrauma van weefsel leidt tot oedeem, of zwelling, en ontstekingsreacties in het weefsel en de perceptie van pijn”, suggereert Beldini. “Koude onderdompeling kan het oedeem verminderen, en dus leiden tot een waargenomen afname van pijn.”

Ze kunnen de gezondheid van de hoofdhuid verbeteren

Vind je het heerlijk om na een lange dag een stortvloed aan heet water op je hoofd te laten stromen? Het is zo’n ontspannende sensatie, maar je haarzakjes kunnen stilletjes wensen dat je zou stoppen.

Volgens tricholoog William Gaunitz – die de structuur, functie en ziekten van mensenhaar bestudeert en sinds 2002 baanbrekend werk verricht bij behandelingen voor natuurlijke haargroei – kan het nemen van extreem warme douches, vooral gedurende lange tijd op dagelijkse basis, de natuurlijke gezonde oliën van de hoofdhuid en verergeren ontstekingsaandoeningen. (Hier zijn de redenen waarom je een jeukende hoofdhuid hebt.)

“Je huid en hoofdhuid hebben een inherente natuurlijke balans van olie en micro-organismen”, zegt hij. “Als die dagelijks met gebruiksvoorwerpen en extreme hitte worden verwijderd, kan de hoofdhuid uit balans raken en een gastheer worden voor schimmels en bacteriën die van een warme, natte omgeving houden.”

Bij constante blootstelling aan heet water kan uw hoofdhuid ook droog en geïrriteerd worden, waardoor inflammatoire hoofdhuidaandoeningen zoals roos (onderdeel van seborrheic dermatitis) en psoriasis verergeren.

“Elke ontsteking kan leiden tot overmatig haarverlies en een neerwaartse spiraal creëren om te proberen haar terug te krijgen”, zegt Gaunitz. “Dus, kortere, koelere douches zouden bescherming bieden tegen ontstekingen, je natuurlijke olie- en micro-organisme-evenwicht handhaven voor de balans van huid en hoofdhuid, en op hun beurt haaruitval helpen voorkomen.” Gaunitz maakt een voorbehoud dat hij niet zegt dat koude douches haaruitval voorkomen, maar eerder dat ze ontstekingen helpen voorkomen, wat tot haaruitval kan leiden. (Hier leest u hoe u een hoofdhuidmassage doet voor de haargroei.)

Lavanya Kirshnan, MD, een gecertificeerde dermatoloog, oprichter en medisch directeur van Arya Derm in San Francisco, is het ook eens met Gaunitz en zegt dat een warme douche een gevoelige hoofdhuid kan verergeren door deze verder uit te drogen en te irriteren, wat mogelijk tot ontsteking kan leiden.

“Overmatige ontstekingen in de huid kunnen aandoeningen zoals eczeem en seborrheic dermatitis verergeren, wat kan leiden tot broosheid van het haar en haaruitval”, zegt ze.

Ze kunnen zwelling en wallen verminderen

Heb je je schoonheidsslaapje gemist na een late nacht? Overweeg een koude douche te nemen voor een mooiere huid.

“Voor de huid zal een koude douche helpen om ontstekingen, zwellingen en wallen te verminderen”, zegt de beroemde schoonheidsspecialiste Joshua Ross, eigenaar en oprichter van Los Angeles medspa SkinLab. “Je hoeft je geen zorgen te maken dat je naar een cryo-faciliteit gaat en kunt thuis gemakkelijk hetzelfde effect creëren. Begin tegen het einde van uw douche gewoon geleidelijk aan het water af te koelen. Helemaal aan het einde zet je de verwarming helemaal uit en probeer je het zo lang mogelijk vol te houden, met als doel minimaal 30 seconden of maximaal een minuut. Dit is een geweldige manier om te profiteren van de voordelen van een ijsbad zonder ‘de sprong te wagen’.”

de afhaalmaaltijd

Koude douches zijn niet bedoeld om gezondheidsproblemen te genezen of huidige medische behandelingen te vervangen. Ze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen die verband houden met lichaamsbeweging en het is minder waarschijnlijk dat ze huidaandoeningen irriteren, naast andere gezondheidsvoordelen. Maar deze regel blijft nog steeds: je moet nooit douchen tijdens een onweersbui.

Als u al bestaande aandoeningen heeft, is het belangrijk om uw arts te raadplegen om te zien of regelmatig een koude douche nemen het beste voor u is.

Om er een gewoonte van te maken om een ​​koude douche te nemen, raadt Beldini deze methode aan: “Begin met warm water, kan men de temperatuur geleidelijk verlagen voor een bepaalde tijdsduur. Begin met 30 seconden en verhoog dan geleidelijk met intervallen van 30 seconden totdat je maximaal vijf minuten kunt verdragen. Vermijd te lange douches om water watste te vermijden. (Leer vervolgens enkele eigenaardigheden en feiten over lichaamstemperatuur.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.