Heb je ooit de ‘Sunday Scaries’?  Psychologen noemen 5 redenen waarom deze ‘anticiperende angst’ gebeurt

Heb je ooit de ‘Sunday Scaries’? Psychologen noemen 5 redenen waarom deze ‘anticiperende angst’ gebeurt

Iedereen werkt voor het weekend, maar steeds vaker wordt die opluchting buiten het werk afgebroken door een dreigend gevoel van angst. Uit een LinkedIn-enquête bleek dat 80% van de mensen deze ‘zondagsangst’ ervaart, en dat percentage stijgt tot 91% voor millennials en 94% voor Gen Z. Sommige experts suggereren dat deze zondagse onrust de laatste tijd waarschijnlijk nog vaker voorkomt, omdat werk-privégrenzen vervagen met mensen die vanuit huis werken. Bovendien zegt de American Psychological Association (APA) dat de angstcijfers onder Amerikaanse volwassenen zijn gestegen, met meer dan vijf keer zoveel mensen die aangeven dat ze angstsymptomen ervaren dan vóór 2020.

Dat gezegd hebbende, “hoewel de angsten op zondag angst en verdriet veroorzaken, betekent dit niet dat je een angststoornis of depressie hebt”, legt Angela Ficken uit, een psychotherapeut gevestigd in Boston, Massachusetts. Toch waarschuwt de APA dat meer dan 80% van de Amerikanen meer gestrest is dan ooit – dus we zouden allemaal wat minder stress op zondag kunnen gebruiken en wat meer zondagsplezier in ons leven.

Krijg de gezonde @Reader’s Digest nieuwsbrief voor gezondheids- en welzijnsadviezen die dagelijks worden bezorgd

Wat zijn de “zondagsangsten”?

“De zondagse angsten zijn wanneer je een gevoel van angst, nervositeit, verdriet of angst voelt over de komende week”, legt Ficken uit, eraan toevoegend dat deze gevoelens zelfs al op zaterdag kunnen opborrelen. Tegen de tijd dat maandag rond rolt en je je dag begint, heeft de angst de neiging om af te nemen en pas het volgende weekend terug te keren.

In klinische termen zijn de zondagse angsten een vorm van ‘anticiperende angst’, zegt Briana Severine, MS, LPC, LAC, CPRP, oprichter van Sanare Psychosocial Rehabilitation. Zoals het klinkt, houdt anticiperende angst in dat je je niet zorgen maakt over wat er op dit moment gebeurt, maar over een toekomstige gebeurtenis of situatie.

Maar hoewel dit misschien maar één of twee dagen per week gebeurt, kunnen de zondagse angsten gepaard gaan met vergelijkbare symptomen als angststoornissen. “[It] kan zowel mentaal als fysiek worden ervaren”, zegt Naiylah Warren, LMFT. Je kunt psychosomatische symptomen van je zorgen ervaren, zoals een zwaar gevoel door je hele lichaam, obsessieve gedachten en misschien zelfs oppervlakkige ademhaling en strakke spieren, zegt ze.

Voel je je uitgeput door de ene stressvolle gebeurtenis na de andere? Een veerkrachtexpert geeft advies om je mentale welzijn sterk te houden

Waarom veroorzaakt zondag angst?

Severine zegt dat anticiperende angst een natuurlijke reactie is die optreedt ter voorbereiding op iets dat we als een “bedreiging” beschouwen of iets dat ons pijn of ongemak kan bezorgen. “In de moderne wereld van vandaag wordt onze vecht- of vluchtreactie niet vaak veroorzaakt door een naderende hongerige tijger, maar door de druk en deadlines van onze banen en de financiële zekerheid die ze bieden.”

Wat is giftige positiviteit en waarom kan het negatief zijn?

Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom je de zondagse angsten zou kunnen ervaren.

“Wat-als”-denken

Faalangst of angst voor oordeel zijn maar al te veel voorkomende ‘bedreigingen’ voor de moderne Amerikaan, zegt Severine. En deze hoge druk kan irrationele denkpatronen veroorzaken, zoals het vermaken van alle wat-als’s die de komende week mis kunnen gaan.

Een manier om met deze catastrofale gedachten om te gaan, is door perfectionistische neigingen te beheersen. Hier is hoe sommige specialisten zeggen dat je perfectionisme kunt overwinnen.

Je hebt een ontspannen weekend gehad

Je hebt vrijdag om 5 uur stipt de stekker uit je werk gehaald en de zaterdag besteed aan zelfzorg of tijd opladen met een geliefde. Die persoonlijke tijd is een enorme…en door experts aanbevolen manier om te investeren in uw mentale welzijn. Kom zondagmiddag, misschien zie je de niet-aangevinkte items van je persoonlijke takenlijst.

Dat is de reden waarom, zelfs als je je weekend met succes gebruikt om volledig op te laden en werkstress te compartimenteren, de zondagse angsten kunnen opduiken. “Zondag herinnert ons eraan dat, de volgende dag, je tijd voornamelijk aan je werk zal worden besteed”, zegt Amanda Stemen, een gediplomeerd therapeut en eigenaar van Fundamental Growth in Los Angeles, CA.

Toch zult u het er waarschijnlijk mee eens zijn: die zaterdag “jij”-tijd blijft essentieel.

23 tips voor een echt herstellend, stressvrij weekend

Jij had een druk weekend

Happy hour, brunch, die nieuwe fitnessles, avondplannen – er is niets beter dan een leuk weekend met mensen die voor een glimlach zorgen. En hoewel een drukke sociale agenda energiek kan zijn, kan het je ook met een spreekwoordelijke kater achterlaten, zelfs de niet-alcoholische, gewoon vermoeide soort.

Als je al je vrije tijd met familie en vrienden doorbrengt, kun je je uitgeput voelen, zegt Stemen. “Je hebt misschien niet eens een moment rust gehad [so you] ben bang om weer in een hectisch schema te springen.”

Zelfs als je van het leven geniet, zou je kunnen besluiten om wat balans te bewaren door de kalender van komend weekend wat luchtiger te houden.

Je haat je baan

Geen grote shocker hier: de zondagsangsten komen vaak voort uit het niet leuk vinden van een baan, een baas of collega’s. “Dit kan te wijten zijn aan een carrière of werkomgeving die niet goed bij je past – of die mogelijk behoorlijk giftig en totaal onaangenaam is om in te verkeren”, zegt Stemen. “Mensen… vrezen wat ze denken dat maandag zal komen, gebaseerd op ervaringen uit het verleden.”

Gelukkig bevinden we ons op een arbeidsmarkt waar veel kandidaten hun keuzes kunnen benutten om de gezondste omgeving te kiezen, evenals een tijd in de samenleving waarin een harmonieuze werkplekcultuur voor veel werkgevers een grotere focus is geworden.

Wanneer en hoe praten over psychische aandoeningen op het werk?

…of je houdt van je werk

“We ervaren angst ongeacht of een situatie ‘positief’ of ‘negatief’ is”, zegt Severine. “Zelfs banen waar we van houden, hebben stressvolle aspecten.”

Zo waar, toch? Volgens sommige experts kan de druk zelfs nog oplopen meer als je passie hebt voor je werk. De angst voor oordeel, kritiek of falen kan hierdoor escaleren. Recent onderzoek van mei 2022 gepubliceerd in het tijdschrift Persoonlijkheid en individuele verschillen benadrukte hoe mensen met een passie voor hun werk meer angst, stress en burn-out kunnen ervaren dan degenen die niet zo’n ‘bottom-line mentaliteit’ hebben, zoals de onderzoekers die de studie leidden, noemden.

Maar we leven in een tijd waarin professionele passie een gladde helling kan zijn. Hier zijn negen manieren om giftige productiviteit te beheren.

Volg de Healthy op Facebook, Instagram en Twitter. Leef beter – blijf lezen:

bronnen

Mensen:

Briana Severine, MS, LPC, LAC, CPRP, oprichter van Sanare psychosociale revalidatie

Angela Ficken, een psychotherapeut gevestigd in Boston, Massachusetts

Naiylah Warren, LMFT, Therapeut en Clinical Content Manager bij Real

Amanda Stemen, gediplomeerd therapeut en eigenaar van Fundamental Growth in Los Angeles, Californië

Naiylah Warren, LMFT, therapeut bij Real

Websites:

LinkedIn: “Uw gids voor het winnen van @Work: het ontcijferen van de zondagsangsten”

American Psychological Association: “Depressie en angst escaleren tijdens COVID”

American Psychological Association: “Stress in Amerika”

tijdschriften:

Persoonlijkheid en individuele verschillen: “Leeg theorieën over obsessieve passie en prestaties: het hangt allemaal af van de bottom line”

Leave a Reply

Your email address will not be published.