Heb je nomofobie?  Tekenen, behandeling, diagnose…

Heb je nomofobie? Tekenen, behandeling, diagnose…

Hoewel de constante updates van je smartphone angst kunnen veroorzaken, kun je ook bang zijn om je telefoon te verliezen of te vergeten. Dit zijn de tekenen dat u mogelijk nomofobie of een fobie zonder mobiele telefoon heeft.

Ga overal naartoe en je zult veel mensen zien met hun hoofd in hun telefoon begraven. Die intense focus op onze apparaten brengt een aantal moderne technische problemen met zich mee, zoals ‘phubbing’: iemand met wie je samen bent, telefoneren. Dan is er het ‘smombie’-fenomeen: een afkorting voor smartphone-zombie, het betekent dat je zombie-achtig op je telefoon zit terwijl je over de weg loopt of, erger nog, de straat oversteekt.

En dan is er nog ‘nomofobie’ of fobie voor geen mobiele telefoon, de angst om weg te zijn van je telefoon; deze kan echte schade aanrichten aan uw kwaliteit van leven en gezondheid.

Wat is nomofobie?

Nomofobie verwijst naar “angst om geen toegang te hebben tot een mobiele telefoon of mobiele telefoondiensten”, aldus de Oxford English Dictionary, die het woord officieel in 2019 heeft toegevoegd. Angst voor mobiele telefoons is echter niet nieuw.

In feite werd de term in 2008 bedacht door het Britse postkantoor om te bepalen of mobiele telefoons angst voedden, volgens een onderzoek uit 2019 in de Tijdschrift voor huisartsgeneeskunde en eerstelijnszorg. Destijds zei ongeveer de helft van de respondenten dat ze stress voelden als ze geen contact hadden met hun telefoon. Een tiental jaar later snel vooruit, en het is alleen maar erger geworden.

Dat gezegd hebbende, wordt nomofobie niet beschouwd als een diagnosticeerbare psychische aandoening, omdat het niet wordt vermeld in de meest recente versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), de gouden standaard voor psychiatrische aandoeningen. (Hoewel onderzoekers in 2014 voorstelden om nomofobie op te nemen in de DSM, volgens een recensie gepubliceerd in Psychologisch onderzoek en gedragsmanagement.)

Om iets als een stoornis te kunnen beschouwen, moet duidelijk zijn dat de persoon door de symptomen een beperking in het functioneren ervaart. Dus om nomofobie als een fobie te beschouwen zoals anderen dat zijn, zou het niet voldoende zijn om alleen maar bang te zijn dat je niet bij je telefoon bent. Het zou moeten zijn dat de angst een beperking veroorzaakt, zoals het missen van school, niet kunnen slapen of relatieproblemen veroorzaken.

Nomofobie kan je slaap schaden

Een studie uit 2020 gepubliceerd in het tijdschrift Slaap ontdekte dat 90 procent van de 327 ondervraagde universiteitsstudenten gekarakteriseerd kon worden als matige tot ernstige nomofobie. Helaas werd nomofobie geassocieerd met slaapverstoring, slaperigheid overdag en slechte gewoonten op het gebied van slaaphygiëne.

Deelnemers gaven toe e-mail, sms of sociale media te checken nadat ze hun lichten hadden uitgedaan om naar bed te gaan, legt Jennifer Peszka, PhD, co-auteur van de studie en universitair hoofddocent psychologie aan het Hendrix College in Conway, Arkansas, uit. Voor jou kan dat op veel dingen lijken: het kan zijn dat je sociale media in bed inhaalt, midden in de nacht wakker wordt om je telefoon te checken of meldingen aanhoudt terwijl je slaapt. Sommige mensen vinden zichzelf doomscrolling: dit is wat je moet weten.

Het verband met angst

Heb je ooit dat vlinders-in-de-buik-gevoel als je niet meer weet waar je je telefoon hebt geplaatst? Of misschien heb je stressdromen dat je telefoon verloren of gestolen is. “Ik denk dat je nomofobie echt kunt zien als een speciale vorm van angst”, zegt Peszka. De redenen waarom iemand nomofobie heeft, zijn variabel. “Ik denk dat verschillende mensen zich zorgen maken over verschillende dingen. Er zijn mensen die lijken te melden dat ze bang zijn dat ze iets zullen missen of dat ze geen hulp kunnen krijgen of contact met iemand kunnen opnemen als dat nodig is”, legt ze uit.

close-up van persoon met koffiemok en smartphone

Cunaplus_M.Faba/Getty Images

Tekenen dat u mogelijk nomofobie heeft

Als je niet kunt gaan slapen zonder door je nieuws- en sociale feeds te scrollen, houd dan de hele nacht meldingen aan om ervoor te zorgen dat je niets mist, of houd je telefoon altijd in je handpalm – en dit schaadt andere gebieden van je leven zoals werk of relaties – je zou kunnen vermoeden dat je nomofobie hebt.

Er is ook een nuttige, meer specifieke vragenlijst die in 2010 door onderzoekers is ontwikkeld. Het is een verzameling van 20 zelf-beoordeelde vragen op een schaal van één tot zeven (één is “helemaal mee oneens” en zeven is “helemaal mee eens”). Alles boven de 20 correleert met op zijn minst milde nomofobie. Scoren boven 100 (van de 140 punten) is ernstige nomofobie. Hier is een selectie van vijf vragen die u uzelf kunt stellen, wat een goed startpunt is om een ​​probleem te ontdekken. 25 of hoger betekent dat u misschien de rest van de test wilt doen:

  • Ik zou me ongemakkelijk voelen zonder constante toegang tot informatie via mijn smartphone.
  • Als ik het nieuws (bijv. gebeurtenissen, het weer, enz.) Niet op mijn smartphone kan krijgen, zou ik nerveus worden
  • Als de batterij van mijn smartphone leeg raakt, zou ik bang worden
  • Als ik geen datasignaal had of geen verbinding kon maken met wifi, zou ik constant controleren of ik een signaal had of een wifi-netwerk kon vinden
  • [If I did not have my smartphone with me] Ik zou nerveus zijn omdat ik zou worden losgekoppeld van mijn online identiteit

Hoe u uzelf kunt helpen?

Interessant is dat sommige van de dingen die je moet doen om goed te slapen, stress kunnen veroorzaken als je nomofobie hebt. “Ons onderzoek suggereert dat het heel goed mogelijk is om iemand te vertellen dat hij zijn mobiele telefoon uit zijn slaapkamer moet verwijderen, angst genoeg kan veroorzaken om zijn slaap te verstoren”, zegt Peszka.

Peszka beveelt cognitieve gedragsstrategieën aan die het afscheid van je telefoon ‘s nachts wat gemakkelijker kunnen maken. Als je je telefoon niet kunt wegleggen of ermee kunt slapen buiten je kamer (of zelfs aan de andere kant van je kamer), gebruik dan instellingen op je telefoon die je gebruik beperken, maar het niet volledig verbieden.

Stel bijvoorbeeld de functie “niet storen” in om aan te staan ​​vanaf bedtijd tot het tijdstip waarop u wakker wilt worden. Meldingen worden uitgeschakeld (het licht niet op als je een sms of e-mail ontvangt) en je kunt geen telefoontjes ontvangen, hoewel je contacten voor noodgevallen kunt programmeren die er altijd door kunnen komen voor de gemoedsrust dat je hebt gewonnen niet iets echt belangrijks missen. Je zou ook deze voordelen van een pauze op sociale media kunnen overwegen.

Wanneer hulp zoeken?

Voel je je overdag slaperig omdat je laat op bent en je telefoon gebruikt om je nieuwsfeed te doorzoeken? Word je midden in de nacht wakker door deuntjes van sms’jes van vrienden of e-mails van je werk ‘s avonds laat? Dan wil je je concentreren op het verbeteren van je slaap, zegt Peszka. Bekijk deze 50 eenvoudige manieren om beter te slapen om te beginnen.

Denk naast je slaap ook aan je kwaliteit van leven. “Zoals de meeste angst, [nomophobia] wordt een probleem wanneer het niet in verhouding staat tot de daadwerkelijke dreiging en uw acties om te voorkomen dat u in een situatie komt zonder uw telefoon, uw functioneren begint te verstoren”, legt ze uit.

Dat lijkt misschien op het vermijden van vliegtuigreizen omdat je je telefoon niet wilt uitschakelen. Psychotherapie is zeker een optie voor elk probleem dat uw vermogen om een ​​gelukkig, productief leven te leiden aantast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.