Gua Sha-massage: de mogelijke voordelen en bijwerkingen

Je zult veel beweringen horen over de voordelen van gua sha – zijn ze bestand tegen wetenschappelijk onderzoek? En zijn er risico’s aan deze vorm van massage?

De beloften van gua sha-massage

Zelfs als je niet bekend bent met gua sha-massage, heb je misschien de kleurrijke gezichtsmassageapparaten (vaak lichtroze of groen in de vorm van een tulp of een los hart) gezien die worden gebruikt voor gezichtscontouren.

Dit soort stimulators zegt dat ze rimpels gladstrijken, wenkbrauwen optillen, littekens door acne verminderen – en ze kunnen zelfs donkere kringen verlichten en wallen verminderen. Maar dat is niet alles!

Acupuncturist, Jenny Tu, PhD, biedt UCLA-studenten van het Arthur Ashe Student Health & Wellness Center gua sha-massage aan voor een aantal aandoeningen, voornamelijk voor pijnbeheersing en spierspanning.

Nu behandelt ze vanuit haar privépraktijk in Arcadia, Californië, patiënten variërend van tieners tot senioren van in de negentig. Gua sha werd door haar familieleden aan haar doorgegeven als onderdeel van haar Chinese cultuur en traditie.

Chiropractor Ronald Salupo, DC, uit Lake Forest, Californië, heeft gua sha in zijn praktijk geïmplementeerd, zelfs voor plantaire fasciitis. Een van Salupo’s patiënten, Jill Carrigan, legt uit dat ze al enkele jaren pijn had. “Gua sha-massage hielp mijn symptomen van plantaire fasciitis te genezen in slechts zes sessies van 30 minuten”, zegt Carrigan.

Maar niet iedereen is het eens met het geroezemoes over gua sha-massage. Beroemd schoonheidsspecialiste Renee Rouleau legt uit: “Ik heb het gevoel dat het afneemt – dat schip is een beetje gevaren. Ik hoor er bijna niets meer over.”

Wat is guasha precies?

Gua sha, ontwikkeld tijdens de Ming-dynastie, is een van de vele technieken die al duizenden jaren worden gebruikt om patiënten te behandelen met traditionele Chinese geneeskunde.

“De letterlijke vertaling is ‘zand schrapen’ voor de roodachtige uitslag die verschijnt na een gua sha-sessie”, legt Tu uit.

De technische term voor de kleine rode vlekken is petechiën – vanwege het openbreken van kleine haarvaten. Dit “schrapende” type massage kan gunstig zijn voor uw hele lichaam – meestal toegepast op de nek, armen, rug, benen, borst en billen.

(Misschien wil je deze tips om rode vlekken te verdoezelen.)

Wat te verwachten

De intensiteit van de massage is afhankelijk van het lichaamsdeel dat wordt bewerkt.

“Traditionele gua sha richt zich op het loslaten van de buitenkant of het opruimen van overtollige lichaamswarmte”, meldt Tu.

De druk- en schraapbewegingen worden herhaaldelijk geïnduceerd om de productie van de kleine rode vlekken op de huid te verkrijgen. “Over het algemeen zou je verwachten dat je een paar dagen pijnlijk en gevoelig bent in de gebieden waaraan wordt gewerkt met lichtrode tot paarse markeringen”, voegt Tu eraan toe.

De specifieke olie die wordt gebruikt (om het comfortniveau en de absorptie te verhogen) en de vorm van het gua sha-hulpmiddel kunnen variëren, afhankelijk van de beoefenaar (of degene die je kiest voor thuis – meer hierover hieronder).

triocean/Getty Images

Voordelen van gua sha-massage

Nek- en rugpijn

Tu ziet patiënten goed reageren op gua sha-behandelingen voor het omgaan met musculoskeletale pijn – die botten, gewrichten, spieren, pezen of ligamenten aantast. Guasha-therapie is klinisch veel gebruikt bij patiënten met lage rugpijn.

Een kleine studie gepubliceerd in de Amerikaans tijdschrift voor Chinese geneeskunde ontdekte dat sommige mensen die gua sha-massage hadden ondergaan verlichting van chronische nek- en lage rugpijn ervoeren.

De korte en lange slagen helpen de microcirculatie van de zachte weefsels te stimuleren, wat simpelweg een toename van de bloedstroom betekent.

Perimenopauze symptomen

Chinese onderzoekers probeerden gua sha bij vrouwen die door de menopauze gingen en ontdekten dat de massage problemen als opvliegers, slaapproblemen en stemmingswisselingen kon verlichten, volgens een onderzoek uit 2018 gepubliceerd in het tijdschrift Complementaire therapieën in de klinische praktijk.

Andere behandelingen

“Gua sha is niet alleen voor de behandeling van pijn en verwondingen – sommigen gebruiken het ook voor spijsverterings- en ademhalingsaandoeningen – samen met lymfedrainage”, meldt Tu.

In haar ervaring kan gua sha zelfs een mogelijke behandeling zijn om hoofdpijn en slapeloosheid te verminderen.

Een casusrapport gepubliceerd in Wereldwijde vooruitgang in gezondheid in de geneeskunde bespreekt een vrouw met een mogelijke afname van angst- en depressiesymptomen als gevolg van verbetering van de bloedsomloop door gua sha.

Is het veilig?

“Gua sha wordt als een zeer veilige oefening beschouwd als het correct wordt gedaan door een professional of zelfs door jezelf”, zegt Tu, eraan toevoegend dat het verstandig zou zijn voor iemand die nog niet eerder gua sha heeft gehad, eerst een professional te zoeken voordat hij het alleen doet.

Je merkt misschien dat de oefening door elkaar wordt aangeboden met “lepelen”, wat het gebruik van een keramische lepel is om te schrapen – ook bekend als “een munt gebruiken om te schrapen”.

Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd, wordt het niet aanbevolen in combinatie met antibloedplaatjes- of anticoagulantia. Zorg er ook voor dat steriele materialen worden gebruikt om mogelijke infecties te voorkomen. Bespreek uw interesse in gua sha zeker met uw arts voordat u een afspraak maakt voor een massage.

Enkele voorzorgsmaatregelen om te nemen

Zoek een bekwame beoefenaar met goede recensies, met andere woorden, doe wat onderzoek. U moet niet bang zijn om vragen te stellen over hoeveel sessies dit zou moeten duren om mogelijke resultaten voor uw specifieke gezondheidsdoelen te zien.

De behandelaar moet bereid zijn om uw vragen te beantwoorden in een eerste consult voordat de behandelingen beginnen – en als u ernstige gezondheidsproblemen heeft, raadpleeg dan eerst uw arts. Tu adviseert patiënten om hun behandelaar te laten weten hoe ze de sessie(s) verdragen.

Vrouw die jade gezichtsrol gebruikt voor huidverzorging.

triocean/Getty Images

Dit vanuit huis doen

Voor gezichtsmassageapparaten is één tot drie keer per week gedurende vijf tot tien minuten ideaal. Ze werken goed met een vochtinbrengende crème, zoals rozenbottelolie of een zacht gezichtsmasker, hoewel het niet nodig is.

Met meer dan 15.000 beoordelingen is Baimei’s rozenkwarts stimulator en rollerset een voordelige optie.

Als u van plan bent andere delen van uw lichaam vanuit huis te behandelen, onderzoek dan het beste gua sha-hulpmiddel voor uw specifieke behoefte. “Zorg ervoor dat het goed rond is en in je hand past zonder ongemak te veroorzaken”, zegt Tu.

Vergeet ook niet om langzaam te beginnen – je kunt altijd meer druk uitoefenen als je verder gaat. (Voor meer informatie over massage vanuit huis, bekijk hoe je de spanning in enkele seconden kunt verminderen.)

Gereedschap gebruikt voor gua sha

Hoewel gua sha in de loop der jaren enigszins is veranderd in zijn toepassing, is de algemene techniek hetzelfde gebleven.

“Traditioneel bestond gua sha-gereedschap uit elk stevig, rond voorwerp, zoals buffelhoorn, antilopenhoorn, jadestenen, gemberwortel, keramische lepels, munten en zelfs je eigen knokkels”, legt Tu uit.

Meer recentelijk omvatten populaire materialen rozenkwarts, chirurgisch roestvrij staal van medische kwaliteit en kunststoffen.

“Dat heeft deels te maken met de wisselende eigenschappen van de materialen. Jadestenen hebben bijvoorbeeld verkoelende eigenschappen, dus ze worden gebruikt in omstandigheden waarin iemand ontstekingen of overmatige hitte ervaart”, zegt Tu.

Oliën voor comfort

Het hangt af van uw voorkeur en die van de beoefenaar, maar om wrijving te voorkomen, kunt u het beste een ruime hoeveelheid olie, smeermiddel of smeersel gebruiken.

“Kruidensmeersels worden gebruikt afhankelijk van de eigenschappen van de kruiden”, legt Tu uit. “Sommige kruiden hebben bijvoorbeeld een verkoelend effect dat zou helpen om uiterlijke eigenschappen vrij te maken van degenen die meer warmtesymptomen in hun lichaam hebben.”

Wil je het proberen?

Raadpleeg uw arts voordat u gua sha probeert om er zeker van te zijn dat het veilig is voor uw huid en gezondheid. Als je naar een gua sha-beoefenaar gaat, stel dan veel vragen voordat je begint en zorg ervoor dat de massage verloopt in een tempo waar jij je prettig bij voelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.