Giftige productiviteit: wat het is en hoe het te temmen?

De donkere onderbuik van productiviteit

In mei 2020 bevond Eropa Stein zich in een zeer moeilijke positie. Als ondernemer en oprichter van Hyre, een bedrijf dat software voor personeelsplanning levert, was ze wanhopig om haar bedrijf op te bouwen. En de druk was tijdens de pandemie alleen maar intenser geworden. Maar als mens was ze wanhopig op zoek naar, nou ja, slapen. En eet. En misschien wat zonneschijn zien.

Maar haar menselijke behoeften stonden op de achterbank van haar drive om te slagen.

“Ik had het gevoel alsof ik niet elke vrije seconde aan mijn bedrijf besteedde, ik was onproductief”, zegt ze. “Ik wilde er alles aan doen om mijn bedrijf te helpen overleven, en dat betekende non-stop werken.”

Ook al erkende ze dat het niet gezond was, ze kon niet stoppen. Haar geestelijke gezondheid nam een ​​duikvlucht. Ze voelde zich niet alleen mentaal en fysiek uitgeput, maar ze raakte ook zo overweldigd dat ze stopte met dingen die ze leuk vond en geïsoleerd raakte van haar vrienden en familie.

Ze kwam op een crisispunt toen ze haar dierbaren eindelijk kon zien na de lange quarantaine tijdens de pandemie.

“Ik was op bezoek bij mijn familie en kon geen zinvolle gesprekken voeren. Ik was mentaal zo uitgeput dat ik de reünie helemaal moest verlaten”, zegt ze. “Tijd doorbrengen met mijn familie was altijd iets geweest waar ik naar uitkeek, en toen ik niet eens van mijn tijd met hen kon genieten, wist ik dat ik een burn-out had en dat er iets moest veranderen.”

Stein heeft iets wat de meeste andere mensen in haar situatie niet hebben: een master in toegepaste psychologie en een aantal jaren als onderzoeker naar burn-out op de werkplek. Ze schreef zelfs haar scriptie over stress op de werkplek en giftige productiviteit.

En ze zag eindelijk de problematische tekenen in zichzelf.

Deze mentaliteit – koste wat kost een doel willen bereiken – heeft een naam: giftige productiviteit.

Giftige productiviteit is een workaholisme op steroïden

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van iemand die wordt beschreven als een workaholic – iemand die dwangmatig tot overmaat werkt. Giftige productiviteit brengt dat naar een hoger niveau, zegt klinisch psycholoog Elena Welsh, PhD, een senior psycholoog supervisor bij het California Department of State Hospitals.

Iemand die met giftige productiviteit te maken heeft, voelt zich extreem gedreven om te allen tijde productief te zijn, niet alleen op het werk maar op alle gebieden van hun leven.

“Toxische productiviteit is het onvermogen om iets te doen alleen maar om het te doen”, voegt Erika Ferszt toe, een organisatiepsycholoog in Londen die gespecialiseerd is in giftige productiviteit en de oprichter van Moodally, een programma voor stemmingsbeheer op de werkplek. “Alle acties moeten altijd een doel hebben of een doelstelling die leidt tot een gevoel van persoonlijke verbetering of prestatie.”

Mensen die hieraan lijden, drijven zichzelf tot ongezonde uitersten en richten zich op productiviteit met uitsluiting van al het andere in hun leven.

(Veroorzaakt een andere persoon u stress op het werk? Hier leest u hoe u omgaat met een pestkop op het werk.)

Maar voor zoiets extreems kan het lastig zijn om het te herkennen.

“Toxische productiviteit kan moeilijk te identificeren zijn vanwege de hoge waarde die de samenleving hecht aan professioneel, sociaal en cultureel productief zijn, en omdat mensen vaak extern worden beloond voor productiviteit”, zegt dr. Welsh, die ook lid is van de faculteit van Antiochië. Universiteit in Los Angeles.

Wanneer iedereen om je heen probeert extra productief te zijn en je aanmoedigt om dit te doen, kan dat normaal of zelfs verwacht aanvoelen. Maar de gevolgen van giftige productiviteit kunnen verwoestend zijn.

(PS Je bent het waard om voor te zorgen! Lees deze citaten over zelfliefde om je eraan te herinneren waarom je gezondheid en geluk belangrijk zijn.)

Productiviteit is verslavend

Giftige productiviteit is moeilijk te herkennen en u kunt het niet bij uzelf herkennen. Dat komt omdat de haast die je krijgt om dingen te bereiken psychologisch verslavend is, zegt Ferszt, die een postdoctorale graad in de neurowetenschappen van de geestelijke gezondheid heeft.

Als je iets bereikt, geeft je lichaam je een dosis dopamine, wat je plezier geeft. Wanneer je constant gefocust bent op het bereiken van dingen, zorgt dit ervoor dat je in een staat van ‘altijd aan’ bent, met verhoogde niveaus van adrenaline.

Na verloop van tijd ontwikkelt je lichaam tolerantie en heeft het meer dopamine en adrenaline nodig om de eerste rush te leveren.

“Als gevolg van de manier waarop de hersenen werken, kan giftige productiviteit zich als een verslaving gedragen”, zegt Ferszt. “Je kunt vergeten hoe je moet leven zonder de sensaties die prestatie en productiviteit naar verwachting zullen bieden.”

Bijwerkingen van giftige productiviteit

Te lang te hard werken, kost je energie. En het legt veel stress op je lichaam, wat leidt tot zowel mentale als fysieke burn-out.

Chronische stress wordt in verband gebracht met hogere percentages depressie en angst en een verhoogd risico op hartaandoeningen, kanker, diabetes type 2 en andere ‘levensstijl’-ziekten.

Sommige gevolgen kunnen onvoorspelbaar zijn. Bijvoorbeeld, na 22 jaar als een goed presterende reclamemanager, zorgde een giftige productiviteit ervoor dat Ferszt tijdelijk blind werd.

“Ik had een burn-out die me in het ziekenhuis bracht vanwege stressgerelateerd verlies van het gezichtsvermogen”, zegt ze. “Dit deed me alles in mijn leven heroverwegen, al mijn prioriteiten.”

Maskot/Getty Images

Rode vlaggen dat u mogelijk last heeft van giftige productiviteit

Om u te helpen dit gedragspatroon bij uzelf of bij uw dierbaren te identificeren, hebben we onze experts gevraagd om hun belangrijkste tekenen van deze problematische mentaliteit te delen.

Downtime maakt je angstig

Of je nu neerploetert op een bank met een film of een wandeling door het bos maakt, tijd doorbrengen met chillen en ontspannen is voor iedereen cruciaal. Als u merkt dat u geen pauze kunt nemen of als u niet kunt ontspannen tijdens ongeplande tijd, is dat een probleem.

Je vraagt ​​je af: “Wat heeft het voor zin?”

Als je vriend je vraagt ​​om te gaan wandelen en je onmiddellijke reactie is om je af te vragen waarom dat nodig is, is dat een slecht teken.

Mensen die te maken hebben met giftige productiviteit willen alleen dingen doen met een doel. Ze willen bijvoorbeeld niet alleen lopen, ze willen 20 mijl per dag lopen om te trainen voor het wandelen van de Appalachian Trail. “Niet alles wat je doet hoeft een punt te hebben”, zegt Ferszt.

Je haar zit in de war en je hebt wallen onder je ogen

Door te focussen op productiviteit in plaats van al het andere, blijft er weinig tot geen tijd over voor zelfzorg. Dus dingen als een warm bad, een dutje of je haar laten doen vallen allemaal buiten de boot. Dat geldt ook voor andere belangrijke onderdelen van zelfzorg, zoals het op tijd betalen van rekeningen, de koelkast gevuld houden en het nakomen van verplichtingen.

Van socializen word je chagrijnig

Rondhangen en een briesje maken of bijpraten met dierbaren is normaal gesproken een leuke ervaring en een essentiële manier om opnieuw contact te maken met andere mensen. Giftige productiviteit kan u het gevoel geven dat u uw tijd verdoet omdat u niets bereikt.

Succes voelt zinloos

Ogenschijnlijk is succesvol zijn het hele punt van productief zijn, maar mensen die te maken hebben met giftige productiviteit raken uiteindelijk verstrikt in een cyclus van productief zijn alleen maar omwille van de productiviteit. Dit kan betekenen dat wanneer je je doel eindelijk bereikt, het hol, leeg of niet goed genoeg aanvoelt. Of misschien voel je je te opgebrand om het te waarderen.

Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst vreugde voelde

Vreugde is een eenvoudig gevoel van verrukking, maar het wordt gemakkelijk gemist als je met een laser op een doel gefocust bent. Zelfs als je het doel hebt gekozen omdat je dacht dat het je een gelukkig gevoel zou geven, kan overboord gaan ervoor zorgen dat je de vreugde erin verliest.

Als u doorgaat, kunt u in een staat van depressie of anhedonie komen, een toestand waarin u geen plezier voelt. “Je kunt het vermogen verliezen om deel te nemen en volledig deel te nemen aan het scala aan ervaringen dat het leven te bieden heeft”, zegt Ferszt.

Je kinderen zijn zeven dagen per week bezig met een andere activiteit

Als productiviteit iets is dat u waardeert, is het logisch dat u wilt dat uw familie en vrienden ook productief zijn. Dat kan echter giftig worden als je de mensen om je heen constant dwingt om harder te werken en meer te bereiken.

Kijken hoe anderen plezier hebben, irriteert je

Giftige productiviteit kan zo extreem worden dat je niet alleen jezelf en je dierbaren aan onmogelijk hoge normen houdt, maar je kunt ook een diepe minachting voelen als je ziet dat iemand tijd ‘verspilt’ aan iets dat in jouw ogen onproductief lijkt.

Je nachtkastje staat vol met zelfverbeteringsboeken

De enorme schoonheids- en zelfhulpindustrieën zijn toegewijd aan het idee dat je niet goed genoeg bent zoals je bent, maar als je hard genoeg werkt (en genoeg producten koopt), kun je beter worden.

Het kan voelen alsof je een eindeloze tredmolen aan het rennen bent en altijd probeert een slimmer, rijker en mooier mens te zijn – maar er nooit helemaal komt. Dit kan je zelfrespect vernietigen, waardoor je je waardeloos voelt.

Hoe de cyclus te stoppen?

Als dit een beetje te bekend klinkt, ben je misschien in een aantal giftige patronen gevallen. Maak je geen zorgen, er zijn dingen die je nu kunt doen om weer een gezonder evenwicht in je leven te krijgen.

Niets doen

Maak een bewuste poging om overdag de tijd te nemen om helemaal niets te doen. Staren naar de wolken in de lucht. Doodle op een stuk papier. Loop doelloos. Schrijf een gedicht in een dagboek. Mediteren.

Het maakt niet uit hoe je deze downtime doorbrengt. Maar weersta de drang om een ​​doel te stellen voor deze activiteit. Je hersenen hebben een aantal periodes van niets nodig om te rusten en te resetten.

Omgaan met het onderliggende gevoel

Veel giftige productiviteit wordt aangewakkerd door een onderliggende angst voor iets: falen, schuldgevoelens, onwaardigheid, jezelf.

“Het voelt misschien als een paradox, maar leren om de emotie te erkennen en ermee om te gaan, in plaats van het te vermijden door superdruk te blijven, zal deze patroonverschuiving helpen”, zegt Welsh.

Mogelijk hebt u een therapeut of andere professional in de geestelijke gezondheidszorg nodig om u te helpen omgaan met diepgewortelde gevoelens.

Maak een lijst van uw waarden

Vraag jezelf af wat echt belangrijk voor je is. Schrijf je waarden (geen doelen) op. Kijk vervolgens hoe u uw tijd daadwerkelijk besteedt om te zien of uw activiteiten in overeenstemming zijn met uw waarden.

“Als de kwaliteit van uw relaties bijvoorbeeld bovenaan uw lijst staat, maar het grootste deel van uw tijd wordt besteed aan werkactiviteiten, is daar waarschijnlijk een verbroken verbinding”, zegt Welsh.

Maak van zelfzorg een gewoonte

Plan elke dag tijd in om iets ontspannends en verwens voor jezelf te doen, zoals een warm bad nemen, een kleurboek voor volwassenen kleuren, aan een puzzel werken of rustig sporten.

“In het begin kan het onaangenaam en ongemakkelijk aanvoelen en je bent misschien bang dat je kostbare tijd verspilt, maar je bent de investering waard”, zegt Ferszt. “Blijf het doen totdat het een gewoonte wordt.”

Ga een tijdje techvrij

Giftige productiviteit gedijt goed in onze moderne verbonden digitale cultuur, dus loskoppelen is de sleutel tot het loslaten van die stress. Plan elke week een tijd in om minimaal een uur zonder elektronica door te brengen, inclusief je telefoon.

Doe minder om meer te doen

Wat Stein hielp om echt los te komen van haar giftige productiviteit, was het besef hoe onproductief zichzelf overbelasten was en hoe ze eigenlijk meer kon bereiken als ze uitgerust was.

“Ik zie nu dat een wandeling van 20 minuten buiten tijdens de lunch me de energie geeft om mijn werkdag af te maken, en door het weekend vrij te nemen van mijn werk, laad ik me weer op voor de week”, zegt ze.

Maar het beste van alles is dat ze haar passies buiten haar bedrijf heeft herontdekt. “Tegenwoordig breng ik graag tijd door met het bijhouden van een dagboek, socializen met vrienden en familie, of gewoon in de natuur zijn”, zegt ze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.