Gezonde voedingsgewoonten die echt niet zo goed voor je zijn

Gezonde voedingsgewoonten die echt niet zo goed voor je zijn

Nieuw onderzoek en voedingstrends veranderen voortdurend, inclusief welke voedingsmiddelen goed voor je zijn en welke niet. We hebben voedingsdeskundigen gevraagd om af te wegen (bedoelde woordspeling!) op degenen die je niet echt gezonder maken.

01-natrium-gezonde-eetgewoonten-die-je-moet-laten vallen-295159079-Paul-VelgosPaul Velgos/shutterstock

Laag natriumgehalte

Als u ooit hoge bloeddruk heeft gehad, is u waarschijnlijk verteld om te minderen of te stoppen met het consumeren van natrium. Maar een nieuwe studie van de Boston University die 2600 mensen gedurende 16 jaar volgde, vond dat een natriumarm dieet de bloeddruk niet echt verlaagde. Zout is dus misschien toch niet de vijand – en eigenlijk kan het eten van weinig zout een onderdeel zijn van je gezonde voedingsgewoonten. Uit de studie bleek ook dat mensen met de laagste inname van natrium (samen met de hoogste) een groter risico op hartaandoeningen hadden dan de mensen in het midden. Maar dat betekent niet dat je gek moet worden door bewerkte voedingsmiddelen te eten die ook veel natrium bevatten. “Over het algemeen kan het effectiever zijn om te focussen op het verminderen van bewerkte voedingsmiddelen, die vaak rijk zijn aan toegevoegd natrium, en het toevoegen van meer hele voedingsmiddelen dan alleen maar te focussen op het tellen van milligram natrium als het gaat om het bevorderen van de gezondheid van het hart”, zegt Erin Palinski- Wade, RD, CDE, auteur van Buikvetdieet voor dummies. Ontdek de 55 gezondheidsmythes die moeten sterven.

02-vermijden-gezonde-eetgewoonten-die-je-moet-laten vallen-279701309-NaturalBoxNaturalBox/shutterstock

Zuivel vermijden

Je hebt misschien de theorie gehoord dat het drinken van melk na de kindertijd (of zelfs het drinken van dierlijke melk) ‘onnatuurlijk’ is – zoals blijkt uit het feit dat 65 procent van de mensen in de wereld lactose-intolerant is. Hoewel het waar is dat mensen de enige soort zijn die als volwassene melk drinkt – of regelmatig melk drinkt van andere dieren – heeft onderzoek aangetoond dat we genetisch zijn geëvolueerd om ons eraan aan te passen. En eigenlijk spelen melkproducten een belangrijke rol in onze gezondheid. “Zuivel is rijk aan nuttige voedingsstoffen zoals wei-eiwit, geconjugeerd linolzuur en calcium”, zegt Palinski-Wade. Sommige eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat magere zuivelproducten de bloeddruk kunnen helpen verlagen, maar nieuw onderzoek vindt ook voordelen voor volle zuivelproducten. Verrassend genoeg ontdekte een recente studie dat degenen die volvette zuivel aten (maar niet vetarm) minder gewicht kregen, mogelijk omdat het je langer vol houdt. Het kan ook het risico op diabetes en hartaandoeningen verminderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.