Gevoel van naderend onheil: de omstandigheden die het veroorzaken

Gevoel van naderend onheil: de omstandigheden die het veroorzaken

Een gevoel dat er iets ergs gaat gebeuren, kan een gevoel van naderend onheil zijn. Hier zijn de voorwaarden die dit symptoom kunnen veroorzaken en waarom.

Het gevoel van naderend onheil begrijpen

Het gevoel dat er iets heel ergs staat te gebeuren, lijkt misschien onder ‘intuïtie’ te vallen. Of, gezien het feit dat je midden in een pandemie leeft, kan het een gevolg zijn van constante stress. Maar een gevoel van naderend onheil kan ook voorafgaan aan levensbedreigende medische gebeurtenissen zoals een hartaanval. Het kan een symptoom zijn van psychische aandoeningen zoals angst of depressie.

Dit is wat u moet weten over de omstandigheden die een gevoel van naderend onheil kunnen veroorzaken.

Wat is een gevoel van naderend onheil?

Een gevoel beschrijven is vaak moeilijk, maar “dreigend onheil is een overweldigend gevoel dat jou of anderen iets vreselijks of levensbedreigends overkomen”, zegt Sanam Hafeez, PsyD, een neuropsycholoog en faculteitslid aan de Columbia University in New York City . “Iemand kan het gevoel hebben dat ze stervende zijn, hun huis staat op het punt af te branden, of hun vliegtuig staat op het punt te crashen, zelfs als er geen duidelijk gevaar is.”

Hier zijn enkele van de redenen waarom u zich in de buurt van een catastrofe zou kunnen voelen.

vrouw verdrietig depressief bangOlena Yakobchuk/Shutterstock

psychologische oorzaken

Een naderend onheil kan een moeilijk te ontleden symptoom zijn. Je hebt het gevoel dat er iets heel erg mis is, maar wat is het precies? “Om te bepalen of dit gevoel het gevolg is van angst of een medisch noodgeval, zijn er een paar factoren die moeten worden afgewogen”, zegt Hafeez. “Als iemand geen onmiddellijk gevaar loopt, vergezellen er geen fysiologische symptomen, en als de angst aanwezig is, is dit waarschijnlijk het gevolg van een psychische aandoening of trauma.” In feite zou het zeer onwaarschijnlijk zijn dat iemand die een gevoel van naderend onheil ervaart, geen begeleidende fysiologische symptomen heeft. Dit zijn enkele van de potentiële psychologische kandidaten.

Depressie

Als je een depressie hebt, kijk je op een andere manier naar de wereld. “Depressieve gedachten zijn als het opzetten van een donkere bril: de dingen zien er somber en onvoorspelbaar uit”, zegt Susan Albers-Bowling, PsyD, een psycholoog bij Cleveland Clinic in Wooster, Ohio. Symptomen van een depressieve episode kunnen ook zijn: zich hopeloos of pessimistisch voelen, gedachten aan de dood of zelfbeschadiging, en verminderde energie en vermoeidheid.

Ongerustheid

Er zijn verschillende soorten angststoornissen die kunnen leiden tot een gevoel van naderend onheil, zegt Hafeez:

Waarom? Denk bijvoorbeeld aan paniekstoornis, een soort angststoornis. Mensen die een paniekaanval hebben, kunnen een overweldigend gevoel hebben dat angst en angst opborrelen en klaar zijn om over te stromen. Dat kan hand in hand gaan met een gevoel van naderend onheil, volgens het National Institute of Mental Health. U kunt ook lichamelijke symptomen voelen, zoals hartkloppingen, zweet, koude rillingen, duizeligheid en misselijkheid. Veel van deze kunnen overlappen met symptomen van een hartaanval.

Bipolaire stoornis

Een naderend onheil kan ook een kenmerk zijn van een bipolaire stoornis, zegt Hafeez. Mensen met een bipolaire stoornis ervaren vaak extreme veranderingen in stemming, energie en activiteitenniveau. Dit wordt gekenmerkt door manische hoogtepunten en depressieve dieptepunten. Tijdens een depressieve episode kunt u ervan overtuigd zijn dat een catastrofe op handen is. U kunt zich ook traag, waardeloos, hopeloos voelen, moeite hebben met slapen en weinig interesse hebben om veel van wat dan ook te doen.

vrouw die pols neemt Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock

Omstandigheden die het gevoel kunnen veroorzaken

“Naderend onheil” kan een psychologisch symptoom zijn dat een noodsituatie aangeeft. De fysieke symptomen, zoals een plotselinge daling van de bloeddruk, kunnen de hersenen een signaal geven dat er iets heel erg mis is, zegt Hafeez. Het kan ook de afgifte zijn van hormonen uit de bijnieren (dopamine, noradrenaline en epinefrine) in de bloedbaan in tijden van stress. Of het kan een reactie zijn van je zenuwstelsel, zegt ze. Een medische gebeurtenis zal waarschijnlijk ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals opvliegers, misselijkheid, plotseling zweten, kortademigheid, tremoren of hartkloppingen, voegt ze eraan toe. Een naderend onheil kan een symptoom zijn van bepaalde medische noodtoestanden, waaronder:

Merk op dat de waarschijnlijkheid dat iemands gevoel van naderend onheil een symptoom is van een bepaalde medische aandoening, enorm ligt in de andere symptomen van die persoon op dat moment, evenals in hun eigen persoonlijke risico op specifieke medische ziekten.

Vrouw in kantoor zijwaarts kijkend met windturbinemodel op tafelWestend61/Getty Images

Hoe om te gaan met gevoelens van naderend onheil?

Medische professionals zullen proberen de onderliggende oorzaak te behandelen in plaats van het symptoom zelf. Als de bestuurder angst, paniekstoornis of depressie is, kunt u worden behandeld met psychotherapie of medicatie. Als de oorzaak fysiek is, zoals een hartaanval, en gepaard gaat met andere gerelateerde symptomen (ongemak op de borst, kortademigheid, misselijkheid, koud zweet), bel dan 911.

Als je weet dat deze gevoelens verband houden met angst, kun je de controle overnemen door diep in te ademen, drie tot vijf seconden vast te houden en dan langzaam uit te ademen, zegt Hafeez. “Herhaal dit terwijl je jezelf eraan herinnert dat alles in orde is en dat er niets is om je zorgen over te maken”, voegt ze eraan toe. Een diepe ademhaling verlaagt je bloeddruk en hartslag en verschuift je zenuwstelsel van vechten of vluchten naar kalmeren. Het kan ook nuttig zijn om triggers te identificeren en deel te nemen aan activiteiten die u leuk vindt voor het dagelijkse stressbeheer.

Vrouwelijke arts die met patiënt in medische ruimte bij het ziekenhuis bespreektMaskot/Getty Images

Wanneer naar een dokter gaan?

Als je een gevoel van naderend onheil voelt, ervan overtuigd bent dat er iets ergs gaat gebeuren, een zwaar, zinkend gevoel hebt en/of fysieke symptomen zoals beverigheid, zweten of misselijkheid, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Bel 911 of uw arts. “Als een patiënt binnenkomt en zegt: ‘Ik heb het gevoel dat er iets ergs gaat gebeuren’, zullen artsen het heel serieus nemen”, zegt Hafeez.

Leave a Reply

Your email address will not be published.