Gemakkelijke manieren om minder te zweten in de zomer

Hier leest u hoe u koel en droog blijft en zweetvlekken vermijdt, zelfs als het buiten warm is.

Hallo zomer. Klaar voor warme dagen op het strand, het zwembad, het park of een klassieke barbecue in de achtertuin. Nog een onvergetelijk en minder leuk hoofdbestanddeel van de zomer? Meer zweet. Je hebt misschien het gevoel dat die met zweet doordrenkte shirts en zweetvlekken een schande zijn, maar zweten heeft eigenlijk een doel. “De belangrijkste reden dat we zweten is thermoregulatie, de controle van de lichaamstemperatuur”, legt Brian Ginsberg, MD, board-gecertificeerde dermatoloog bij Chelsea Skin & Laser en klinisch assistent-professor dermatologie in het Mount Sinai Hospital in New York City uit. “Als we het te warm krijgen, helpt zweten om het lichaam af te koelen”, zegt hij. Hoewel zweten ook helpt om de huid te hydrateren en onze vocht-elektrolytenbalans te behouden, kan volgens Dr. Ginsberg het eindresultaat – die natte plekken over je hele lichaam – schaamte en ongemak veroorzaken.

Shahinaz Soliman, MD, huisarts, eigenaar van Soliman Care Family Practice Center in Torrance, Californië, en eigenaar van Shantique Med Spa, legt uit: “Het lichaam heeft twee tot vier miljoen zweetklieren in de oksels, voeten, handpalmen, liezen, en voorhoofd. Als je zweet en het verdampt, neemt het de hitte mee.”

Het is echter niet nodig om in de zomer door oncontroleerbaar vocht te gaan. Volg deze eenvoudige oplossingen om in de zomer minder te zweten en je hoofd koel te houden.

Tara Moore/Getty Images

‘s Nachts anti-transpirant aanbrengen

Deodorant en anti-transpirant kunnen als onderling verwisselbaar worden beschouwd, maar ze hebben elk verschillende toepassingen. “Deodorants alleen zijn slechts geur, terwijl anti-transpiranten dienen om zweten te verminderen”, legt Dr. Ginsberg uit, en voegt eraan toe: “Anti-transpiranten bevatten met name een ingrediënt dat een plug vormt in de zweetklieren. Anti-transpiranten op recept doen dit effectiever.”

Nikhil Dhingra, MD, board-gecertificeerde dermatoloog bij Spring Street Dermatology in New York City is het daarmee eens en zegt: “Anti-transpirant! Gebruik het; het is goedkoop en zeer effectief in het verminderen van het geurveroorzakende apocriene zweet. Dit vereist het gebruik van aluminium in je anti-transpirant, dat in wezen in wisselwerking staat met zweet om een ​​zout te creëren dat fysiek de uitgang voor zweet blokkeert, en dit kan een aantal uren aanhouden.”

Om het meeste uit uw anti-transpirant te halen, ‘s avonds op een droge huid aanbrengen. “Je anti-transpirant (met of zonder deodorant) moet ‘s nachts worden aangebracht wanneer je zweetproductie het laagst is, zodat het de beste kans heeft om die zweetklieren daadwerkelijk te blokkeren”, legt Dr. Dhingra uit, die ook mensen met een gevoelige huid aanbeveelt om geuren te vermijden vanwege de dunheid van de okselhuid. “Het gebruik van geurverdrijvende, geurrijke producten kan over het algemeen het beste worden vermeden, aangezien de op alcohol gebaseerde geuren meestal de belangrijkste boosdoener zijn van jeukende, irriterende reacties van deodorants.” (Hier zijn 11 recepten voor zelfgemaakte deodorant.)

Gebruik een föhn na het aanbrengen van deodorant

Vooral zweterig? Dr. Ginsberg raadt aan om een ​​haardroger te gebruiken na het aanbrengen van deodorant, in de koele stand. Hij voegt eraan toe: “Hoogwaardige anti-transpiranten moeten ‘s nachts worden aangebracht, eerst elke nacht, en vervolgens met de benodigde frequentie worden verdeeld. Indien gewenst kan er ‘s ochtends een niet-medicinale deodorant worden toegevoegd.”

Vermijd eten en drinken waardoor je gaat zweten

Hoewel een ijskoud biertje of een gekoeld glas rosé misschien een perfect drankje lijkt voor een warme zomerdag, is geen van beide de beste keuze voor mensen die snel zweten. “Alcohol is een veelvoorkomende oorzaak van hevig zweten”, legt Dr. Dhingra uit, waarbij hij adviseert om zowel alcohol als cafeïne te vermijden (wat ook het zweten kan stimuleren), en in plaats daarvan dranken met elektrolyten aan te bevelen.

Pittig voedsel is een andere categorie om te vermijden. “Alcohol, cafeïne en gekruid voedsel zijn de drie-eenheid van zweetopwekkend voedsel om te minimaliseren als je zwaar zweet”, zegt Dr. Dhingra. “Alcohol en cafeïne stimuleren de aanmaak van adrenaline, wat je zweetproductie vrij snel zal verhogen; dit is zeker het meest uitgesproken voor degenen met de diagnose hyperhidrose”, ook wel bekend als overmatig zweten.

Dr. Ginsberg maakt zich niet zoveel zorgen over eten – met bepaalde uitzonderingen. “Dieet heeft meestal geen significante invloed op zweten, behalve in het geval van zweten door de smaak: de kleine zweetdruppels op het voorhoofd, de neus en de lip na het eten van heet, gekruid voedsel”, legt Dr. Ginsberg uit. (Hier zijn negen dingen die je zweet zegt over je gezondheid.)

Probeer Botox voor overmatig zweten

Denk je dat Botox alleen voor rimpels is? Denk nog eens na. De populaire injectable is officieel goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor de behandeling van hyperhidrose.

“Botox kan effectief worden gebruikt voor overmatig zweten in bepaalde gebieden, waaronder de oksels, liezen, hoofdhuid/haarlijn en in huidplooien zoals onder de borsten”, legt Nancy Samolitis, MD, een gecertificeerde dermatoloog en eigenaar van Facile Dermatology and Boutique uit. in West Hollywood, Californië. “Het wordt in het getroffen gebied geïnjecteerd en begint binnen één tot twee weken te werken en kan ongeveer vier maanden aanhouden. Het is zeer veilig wanneer het wordt gebruikt om te zweten, maar het is belangrijk om voor de behandeling door een arts te worden onderzocht.”

Eén opmerking: zorg ervoor dat u Botox krijgt en geen alternatief injecteerbaar middel zoals Dysport of Xeomin, die volgens de FDA geen van beide veilig zijn vastgesteld voor de behandeling van hyperhidrose.

close-up van het okselzweet van de vrouw

spukkato/Getty Images

Een recept krijgen om hyperhidrose te behandelen

Als over-the-counter (OTC)-methoden niet werken om zweet kwijt te raken, kunt u overwegen uw arts te bezoeken. “Misschien heb je hyperhidrose, dat is meer zweten dan wat als een gemiddeld normaal bedrag wordt beschouwd”, zegt Dr. Dhingra.

“Een misvatting over deze diagnose is dat mensen met hyperhidrose permanent overmatig zweten”, legt Dr. Dhingra uit. “Deze overmatige transpiratie kan in de zomermaanden zeker verergeren of ondraaglijk zijn in vergelijking met de koelere maanden waar OTC-producten voldoende zijn”, zegt hij. Met andere woorden, alleen omdat je in de zomer overmatig zweet, wil nog niet zeggen dat het het hele jaar door een probleem is, zelfs als je af en toe medische tussenkomst nodig hebt. Natuurlijk kan het ook een andere medische aandoening zijn – zoals zwangerschap, menopauze, een infectie of zelfs hartaandoeningen of bepaalde vormen van kanker – die ook het overtollige zweet veroorzaken, voegt Dr. Soliman toe, waardoor een doktersbezoek een goede gok is voor de veiligheid.

Orale medicijnen om zweet te verminderen

Opties lopen uiteen, van actuele doekjes tot voorgeschreven actuele medicijnen tot pillen om zweet te helpen verminderen. “Orale medicatie (glycopyrrolaat en oxybutynine) kan worden voorgeschreven om zweten te verminderen, vooral als het overmatig is”, zegt Dr. Ginsberg. Hoewel de remedies meestal effectief zijn, is het mogelijk dat ze bijwerkingen hebben, zoals een droge mond, droge ogen en hoofdpijn, zegt Dr. Ginsberg.

Nieuwe medicijnen voor zweetcontrole

Nieuwe remedies zijn ook veelbelovend. “Er is ook een relatief nieuw onderwerp genaamd Qbrexza, dat medicatie levert die de stimulatie van zweetklieren door acetylcholine blokkeert, de neurotransmitter waarvan Botox de afgifte verhindert”, legt Dan Belkin, MD, board-gecertificeerde dermatoloog bij Laser & Skin Surgery Center of New York en klinisch assistent-professor, Ronald O. Perelman Afdeling Dermatologie aan de NYU Grossman School of Medicine, in New York City. En als laatste redmiddel bestaan ​​er ook operaties om de zweetklieren onder de oksels te verwijderen om hyperhidrose te behandelen, voegt Dr. Soliman eraan toe.

Laserbehandeling voor oksels

Nog een reden om naar de dokter te gaan: lasers kunnen een effectieve remedie zijn tegen zomerzweten. “Er is een zeer effectieve laserprocedure genaamd Miradry die zowel zweet- (eccriene) als geurklieren (apocrine) in de oksels op een permanente of semi-permanente manier vernietigt”, zegt Dr. Belkin.

In tegenstelling tot bepaalde andere methoden, is Miradry alleen ontworpen voor de oksels, maar het heeft toegevoegde bonussen, waaronder ontharing: “Dit is alleen voor de oksels waar veel mensen overmatig zweten – meer zweten dan nodig is voor temperatuurregulatie. Het vermindert ook het haar in het gebied, “zegt Dr. Belkin. (Hier is de waarheid over zweet dat lichaamsgeur veroorzaakt.)

gelukkig lachende vrouw in tanktop

Nomad/Getty Images

Draag ademende kleding om oververhitting te voorkomen

Hoewel het misschien voor de hand liggend lijkt, is een van de gemakkelijkste manieren om te voorkomen dat je in de zomer gaat zweten, door in de eerste plaats koel te blijven. “Omdat zweet wordt veroorzaakt door hitte, is de gemakkelijkste manier om zweten te voorkomen, oververhitting te voorkomen”, legt Dr. Ginsberg uit. “Dit omvat het dragen van lichtgewicht en ademende kleding, het vinden van schaduwrijke of geklimatiseerde omgevingen en jezelf niet te veel inspannen.” Zoek naar stoffen die de luchtstroom bevorderen, zoals katoen, linnen of mengsels, en vermijd stoffen zoals nylon, polyester of denim. (Verwissel in plaats daarvan je denimstukken voor chambray.)

“Mouwloze kleding zoals jurken, als je je daar comfortabel bij voelt, houdt je veel koeler dan occlusieve, warme kleding”, zegt Dr. Dhingra, eraan toevoegend: “Laat de voeten ook ademen; koelere voeten kunnen uw algehele lichaamstemperatuur efficiënt verlagen, dus vermijd dikke sokken en dikke schoenen tijdens de warme maanden.” (Hier leest u hoe u de zweetgeur uit kleding kunt krijgen.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.