Geen alcohol: kom tot rust met deze gezonde drankalternatieven

Cavan-afbeeldingen/Getty Images

Meditatie beoefenen

Als je dacht dat mediteren betekende dat je uren op de grond moest zitten terwijl je benen krampen, denk dan nog eens goed na. Een studie gepubliceerd in 2019 in Gedragshersenonderzoek ontdekte dat slechts 13 minuten meditatie per dag gedurende acht weken (en ja, de pandemie zal waarschijnlijk nog veel langer aanhouden) een verhoogde gemoedstoestand terwijl angst wordt bedwongen. Als 13 minuten te lang is, ga dan met 10 minuten of zelfs vijf, stelt LeMonda voor.

En je hoeft het niet alleen te doen. Probeer geleide meditatie voor realtime instructie terwijl je decomprimeert.

Houd in gedachten dat, voor nieuwelingen, de praktijk ongemakkelijk kan voelen, maar dat is een deel van het punt, zegt LeMonda. “Het heet niet voor niets ‘practice’. Het is voor de meeste mensen niet vanzelfsprekend of gemakkelijk’, voegt ze eraan toe. “Erken dat het een uitdaging wordt, maar het verandert de manier waarop we over dingen denken.”

Apps, zoals Calm en Insight Timer, kunnen helpen.

Meditatie kan ook actief zijn

Als het idee om stil te zitten ervoor zorgt dat je naar de wijnfles wilt grijpen, probeer dan een actievere benadering. Dit kan een loopmeditatie of progressieve spierontspanning betekenen. LeMonda raadt beide vaak aan voor beginners. “Ik zeg tegen patiënten dat ze hiermee moeten beginnen omdat ze wat actiever zijn”, zegt ze.

Ontspannen jonge womansitting in stoel luisteren naar muziek thuisWestend61/Getty Images

Haal adem of twee

Als vijf minuten nog steeds te lang lijken, scheer het dan tot één minuut, stelt Amanda Beaver, RDN, LD, een wellnessdiëtist bij Houston Methodist Wellness Services voor. Haar advies: Sluit je ogen en adem diep en langzaam in. Adem langzaam uit en laat eventuele spanning in je schouders los. Haal dan twee langzamere, ontspannende ademhalingen. Er zijn ook variaties op het thema: stel je met je ogen nog gesloten voor dat je partner, vriend, geliefde of ouder naar je lacht, stelt Beaver voor. Je kunt ook denken aan de vriendelijke dingen die ze voor je zeggen en doen en naar ze glimlachen. Of je kunt je die warmte en vriendelijkheid gewoon voorstellen als een gloed om hen heen.

Positieve bevestigingen kunnen minder dan een minuut duren. “Onze gedachten kunnen onze stemming en vooruitzichten enorm beïnvloeden”, zegt Beaver. Dat geldt ook voor gewoon stoppen en observeren wat er om je heen gebeurt. “Stap weg van uw bureau of uit uw voordeur en merk de kleur van de lucht op”, zegt ze. “Zie hoe bladeren zachtjes in de wind waaien. Merk op hoe de warmte van de zon op je gezicht voelt.”

Hand die reikt naar een kom met junkfood-snacks - platliggende kopieerruimte5m3 foto’s/Getty Images

Kijk naar je eten

Letterlijk. Alcohol is niet de enige veronderstelde “quick fix” voor de pandemische blues. Velen van ons grijpen ook naar voedsel. En het is niet allemaal gezond en gezond. De verkoop van Oreos en crackers steeg in het eerste kwartaal van het jaar. Natuurlijk zijn er gezondere tussendoortjes. Appels zien en smaken bijvoorbeeld heerlijk met twee eetlepels pindakaas. Wat je ook eet, neem even de tijd en observeer.

“Probeer naar je eten te kijken”, zegt Beaver. “Als je proeft, let dan op de textuur. Is het knapperig of romig? Denk aan de smaak. Is het zout, zoet of hartig? Dit is een manier om mindfulness te oefenen en je los te maken van stressvolle gedachten.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.