Fem-sekunders reglen: Er det sikkert at følge?

Fem-sekunders reglen: Er det sikkert at følge?

Vi har alle tabt noget mad på gulvet, kun for at samle det op med det samme og spise det alligevel. Så længe den ikke har ligget på gulvet i mere end fem sekunder, er det nok okay, ikke? Her er sandheden.

01_Candy_Am_I_Wrong_Following_Five_second

istock/joebelanger

“5-sekunders reglen”: ægte eller falsk?

Det er ærgerligt, når du pakker det miniaturestykke chokolade ud, så det falder på gulvet. Hvem ville alligevel ikke blive fristet til at spise den, især hvis den kun landede på jorden i et par sekunder? Der er trods alt en “fem-sekunders regel”, ikke? Men bare fordi du har hørt denne berygtede fem-sekunders regel i årevis, betyder det ikke, at du faktisk er klar, når det kommer til at undgå bakterier og bakterier.

Desværre, bare fordi populær folklore refererer til fem-sekunders reglen, betyder det faktisk ikke, at det er sandt. Faktisk har forskning fundet ud af, at uanset hvor hurtigt du opsamler mad, der falder på gulvet, vil du stadig opsamle bakterier med det, selvom det har ligget på jorden i fem sekunder eller mindre. Selvom der er nogle madforgiftningsmyter, du kan ignorere, er dette ikke en af ​​dem.

Hvor stammer “5-sekunders reglen” fra?

Der er ingen sikre beviser for, hvor fem-sekunders reglen kommer fra, men ifølge Prevention kan den komme fra den mongolske hersker Djengis Khan, som angiveligt lod mad, der faldt, sidde på gulvet, så længe han ønskede, baseret på ideen om, at evt. mad tilberedt til ham var altid god nok at spise.

Århundreder senere ville fans af Julia Child senere hævde, at hun tabte en kalkun på jorden under et madlavningsshow og fortsatte med at tilberede den alligevel. Mens dette rygte senere blev afkræftet, fik det sit eget liv, hvilket måske bidrog til ideen om, at det er OK at spise mad, efter at det rammer jorden. Det var ikke den eneste fødevaresikkerhedsmyte, som Child forevigede – find ud af, hvorfor eksperter vil have, at folk genovervejer hendes foretrukne praksis med at vaske kylling, før du tilbereder den.

Videnskabelig forskning om “5-sekunders reglen”

“Fem-sekunders reglen” er en populær myte, der har eksisteret for evigt, men desværre, nej, det er ikke en rigtig regel, vi kan følge,” siger Arefa Cassoobhoy, MD, MPH, medicinsk redaktør på WebMD. “At spise mad, der er faldet til jorden, medfører en risiko for at indtage bakterier, der vides at forårsage madforgiftning. Forskning viser, at mad øjeblikkeligt opfanger bakterier fra overfladen, den lander på.”

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Anvendt og miljømæssig mikrobiologi testede en række forskellige fødevarer på en række gulvoverflader, og den fandt, at ingen nedfaldne fødevarer helt undslap forurening. Forskningen fandt dog ud af, at jo længere maden blev efterladt på gulvet, jo flere bakterier indeholdt den, hvilket kunne hjælpe med at forklare, hvordan fem-sekunders reglen opstod. Alligevel, selvom din mad faldt i et sekund, sætter det dig stadig i øget risiko for fødevarebårne sygdomme.

Selvom den tid, maden forbliver på jorden, gør en forskel, viser det sig, at typen af ​​gulvoverflade, samt sammensætningen af ​​maden, har endnu større betydning. Overraskende nok overfører tæppebelagte gulve færre bakterier end gulve lavet af fliser og rustfrit stål, ifølge undersøgelsen. Trægulve varierede dog i, hvor meget bakterier de overførte. Hvad angår typer af fødevarer, har våde fødevarer såsom vandmelon den højeste forureningsgrad, mens tørre fødevarer – som det stykke chokolade – opfanger færre bakterier. Så pas på med våd mad, sammen med disse fødevarer, du ikke vidste, kunne give dig madforgiftning.

“5-sekunders regel” risikofaktorer

Når du spiser mad fra jorden, udsætter du dig selv for at opfange bakterier som f.eks E coli og Salmonella, ifølge Berkeley Wellness. Begge disse bakterier kan forårsage nogle ubehagelige bivirkninger, og de kan endda nogle gange være dødelige. Når du taber mad, er det vigtigt at bruge din bedste dømmekraft i stedet for fem-sekunders reglen. Faldt det et sted i et travlt område? Rengør du der ofte? Hvilken type mad er det? Og er det virkelig værd at spare?

“Bundlinjen er jeg ikke sikker på, hvor sandsynligt det er [it is that] du bliver syg af at spise mad fra gulvet, men hvis det er en fugtig mad, der er faldet ned i et stærkt trafikeret område, som omkring mit køkkenbord, kan jeg fortælle dig, at jeg smider det væk,” siger Cassoobhoy. Vi har alle fulgt fem-sekunders reglen en eller to gange før, men nogle gange er du bare bedre stillet sikker end undskyld. Nu hvor du kender sandheden om fem-sekunders reglen, kan du lære videnskaben bag mere almindelige madmyter, der er vildt usande.

Leave a Reply

Your email address will not be published.