Er Tilapia dårligt for dig?  Eksperter vejer ind

Er Tilapia dårligt for dig? Eksperter vejer ind

Tilapia er så populær, at den nu omtales som “vandkyllingen”, men er det godt for dig?

Hvis du er fan af fisketacos eller fileter, har du sikkert spist tilapia. Denne magre, hvidkødede fisk er hurtigt ved at blive en favorit hos mange amerikanere, der i gennemsnit spiste omkring et pund tilapia i 2017, ifølge de seneste statistikker fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) – hvilket gør den til den fjerde konsumerede fisk i USA, lige bag rejer, laks og tun på dåse.

Men er denne opdrættede fisk sund for dig – eller for planeten? Svaret er ikke helt klart, da hvordan tilapia produceres rundt om i verden har rejst spørgsmål om deres vækstbetingelser, hvilket har fået folk til at spekulere på, om netop denne fisk er lige så god for dem som andre fisk. Så læs videre, og tjek derefter disse andre fakta om fisk og skaldyr, der kan ændre den måde, du spiser fisk på.

Hvad er tilapia?

Tilapia er den ældste opdrættede fisk i verden, der endda går tilbage til bibelsk tid, ifølge Seafood Health Facts, et websted startet af Cornell University i samarbejde med andre universiteter for at give information til forbrugere og sundhedsudbydere.

I dag dyrkes tilapia i mere end 130 lande, herunder Peru, Ecuador, Taiwan og Kina. Producenterne opdrætter fiskene forskellige steder, herunder indendørs recirkulationstanke og damme. Tilapia er blevet en populær fisk at opdrætte, fordi denne type fisk vokser hurtigt, tåler overfyldte forhold og spiser planter som alger og sojabønner i stedet for kød. Selvfølgelig kan disse overfyldte forhold føre til sundheds- og sikkerhedsproblemer, ifølge Monterey Bay Aquarium Seafood Watch, et program, der hjælper “forbrugere og virksomheder med at træffe valg for et sundt hav.”

Hvad er de miljømæssige bekymringer ved tilapia?

“Det største problem med tilapia er, at vi har brug for meget mere af det, end vi producerer,” siger Celine Beitchman, direktør for ernæring ved Institute of Culinary Education. “Og så det skal produceres i disse miljøer, som ikke nødvendigvis er sunde for fiskene.”

På grund af disse bekymringer anbefaler Beitchman at holde øje med tilsætningsstoffer og antibiotika og kigge efter fisk fra gårde, der tillader tilapia at spise sin naturlige kost.

Den bedste tilapia er opdrættet i Peru og Ecuador i raceways – lavvandede tanke med rindende vand – og ferskvandsdamme, ifølge Monterey Bay Aquarium Seafood Watch. Andre gode valg: Fisk opdrættet i Taiwan, Mexico og Indonesien.

Du bør undgå at indtage tilapia opdrættet i Kina, ifølge gruppen. Det skyldes, at der er beviser for, at kinesiske landmænd bruger ulovlige antibiotika, hvilket betyder, at du også indtager disse antibiotika. Det kan dog være svært at undgå tilapia fra Kina, da det er verdens største producent af opdrættede fisk.

Tilapia er selvfølgelig ikke den eneste fisk, der opdrættes. Derfor er det godt at kende de bedste fisk at spise – og dem, du ikke engang bør røre ved.

Hvor nærende er tilapia?

Tilapia er blevet omtalt som “vandkyllingen”, på grund af dens lighed med kyllingebryst og æggehvider som proteinkilde.

“Det er en af ​​de magreste, mest effektive kilder til protein,” siger Ilana Muhlstein, RDN, en ernæringsekspert med base i Los Angeles og medskaber af 2B Mindset, et streaming-ernæringsprogram, der hjælper medlemmer med at tabe sig. Tre ounce tilapia har i alt 110 kalorier, men indeholder 20 gram protein, tilføjer hun. Fisken er også en god kilde til næringsstoffer som jern, B-vitaminer, selen og zink.

Og selvom tilapia måske ikke har så mange omega-3’er som fed fisk som laks og makrel, indeholder den stadig flere af fedtsyrerne end andre konventionelle kilder til protein som oksekød, kylling og svinekød, siger Muhlstein. Er du ikke fan af tilapia eller andre fisk? Se, hvordan du kan få dine omega-3’er fra disse andre ikke-fiskede fødevarer.

Hvordan skal du købe tilapia?

Beitchman anbefaler, at man leder efter oprindelseslandene på pakker med tilapia, idet man husker på, at de bedste valg kan være Ecuador, Peru og Colombia, siger hun.

Så hvis du handler hos Whole Foods, kan du kigge efter grønne eller gule etiketter, der fortæller dig mere om kvaliteten af ​​fisk og skaldyr. Eller tjek efter en Best Aquaculture Practices-certificering, anbefaler Muhlstein. Hun er fan af at købe frossen tilapia fra Trader’s Joe’s.

Det sidste ord? Det er en god idé at vide, hvor din fisk kommer fra og træffe en informeret indkøbsbeslutning. Og roter den type fisk, du køber, så du får en god dosis omega-3 og gør det rigtigt miljømæssigt. Bare husk, tilapia en gang om ugen er stadig et sundere valg end en cheeseburger og pommes frites. Når du har fundet den bedste tilapia, så prøv denne opskrift på tilapia tacos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.