Er der virkelig arsen i brune ris?

Arsen i brune ris

Brune ris er en helsekost, der let slår hvide ris for ernæring. Men det kan også indeholde arsen, et giftigt stof.

Før du smider hvert enkelt brune riskorn fra dit spisekammer, lad os tage et kig på bekymringerne, og hvad du kan gøre for at minimere dem.

Hvad er arsen?

“Arsen er naturligt forekommende,” siger Kenneth Spaeth, MD, chef for arbejds- og miljømedicin ved Northwell Health i Great Neck, New York. “Det er en del af jordskorpen.”

Det betyder, at den er under fødderne overalt – også i jorden og de planter, der vokser i den. Naturligvis kan noget naturligt stadig være dårligt for dig at spise.

Faktisk er arsen ifølge US National Toxicology Program forbundet med flere kræftformer, herunder lunge-, hud-, lever- og blærekræft.

Forskning har også vist en sammenhæng mellem uorganisk arsen og hjertesygdomme, diabetes og åndedrætsproblemer.

De to typer arsen

Arsen kan findes i to former: organisk og uorganisk.

Økologisk arsen findes hovedsageligt i fisk og skaldyr. I betragtning af den lave toksicitet af denne type arsen, er der ikke en stor bekymring for arsen i fisk og skaldyr.

Uorganisk arsen, som er den mere giftige form, opstår, når arsen kombineres med et andet grundstof end kulstof, såsom oxygen, et af de to grundstoffer, der udgør vand. Uorganisk arsen findes almindeligvis i grundvand, jord og industrikemikalier.

Ris indeholder uorganisk arsen.

“Arsenet i ris er for det meste en funktion af det naturligt forekommende arsen i jorden,” siger Dr. Spaeth. Industriel forurening kan være mindre skyld, selvom noget arsen i jorden er resultatet af gamle arsenbaserede pesticider.

Mens arsen kan findes i spormængder i mange typer fødevarer, er det blevet fundet i højere niveauer i ris.

Hvordan arsen kommer ind i brune ris

Sammenlignet med andre fødevarer har ris en tendens til at have den højeste mængde arsen.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i 2017 i tidsskriftet Videnskab om det samlede miljø, ophober ris 10 gange mere arsen end andre kornsorter, såsom hvede og byg. En grund til det: ris vokser nedsænket i vand og absorberer derfor mere af det arsen, der findes i det vand.

Ifølge US Food and Drug Administration (FDA) indeholder brune ris omkring 50 procent mere arsen end hvide ris gør, fordi en god del af det arsen samler sig i klid eller den ydre del af riskornet.

Klidet fjernes ved fremstilling af hvide ris. Som Dr. Spaeth, en ekspert i tungmetaltoksicitet, påpeger, “arsenet i klid fjernes under behandlingen.”

Karisssa/Getty Images

Hvor meget arsen er der i de brune ris i mit spisekammer?

Det er svært at sige, ifølge Dr. Spaeth. Han påpeger, at rispakker generelt ikke angiver, om virksomheden har vurderet arsenniveauet.

Mængden af ​​arsen afhænger af, hvor risen er dyrket.

Arsenniveauer i jorden varierer fra region til region i hele Asien, hvor ris dyrkes og indtages i overflod, men de varierer også blandt de risdyrkende regioner i USA.

“Der er ingen måde for forbrugerne at kende mængden og træffe informerede valg,” siger Dr. Spaeth.

Regulerer arsen i ris

En anden komplicerende faktor: FDA regulerer ikke mængden af ​​arsen i risprodukter, herunder riskorn og rismælk, bortset fra riskorn beregnet til spædbørn.

Det føderale agentur har sat 100 dele per milliard (ppb) som den øvre grænse for uorganisk arsen i korn til spædbørn. Den gennemsnitlige koncentration af arsen i brune ris er 154 ppb, eller 50 procent højere end grænsen for spædbørnsris.

FDA anslår, at indtagelse af 20 portioner hvide ris hver uge fra fødslen til 6-årsalderen multiplicerer din livstidsrisiko for lunge- og blærekræft med omkring fem gange større end for personer, der spiste færre end fem ugentlige portioner som spædbørn og meget små børn.

Denne kræftrisiko forbliver dog ret lille og tegner sig kun for 100 tilfælde for hver 1 million mennesker i USA.

Husk: brune ris har fordele

Brune ris kan prale af en masse næring. I modsætning til hvide ris er brune ris et fuldkorn, der indeholder kornets kim og klid, hvor det meste af næringen kan findes.

Hvide ris indeholder kun endospermen. Mens du stadig får noget calcium, jern, folat og E-vitamin i hvide ris, mister du de fleste B-vitaminer og andre næringsstoffer, der findes i brune ris. Du mister også meget af fibrene.

“At have alle tre dele af kornet giver mulighed for, at det er rigt på næringsstoffer,” siger Kayla Kirschner, en registreret diætist på Lenox Hill Hospital i New York City. “Brune ris har mere protein, fibre, thiamin og magnesium end hvide ris.”

At spise eller ikke at spise brune ris

Dr. Spaeth siger, at moderate mængder brune ris ikke bør give anledning til bekymring.

“Hvis du spiser ris i en mængde, der er typisk for en vestlig kost, er det sandsynligvis ikke et problem, da det er i dele af verden, hvor det er mere en daglig basis,” siger han.

I USA, for eksempel, spiser den gennemsnitlige person omkring 23 pund ris om året, mens en gennemsnitlig person i Japan spiser omkring syv gange så meget.

Dr. Spaeth er enig i FDA’s bekymring for risprodukter til spædbørn. Han påpeger også, at folk, der følger glutenfri diæter, har en tendens til at spise mere ris end den gennemsnitlige person, så deres arsenforbrug kan være en smule højere end normalt.

“Men der er sandsynligvis ikke behov for ekstrem bekymring, hvis folk indtager det på en typisk måde – hvis det ikke er en central, regelmæssig del af deres kost,” siger han.

Alligevel er der ingen retningslinjer for, hvor meget brune ris der må være for meget. Det ville være kompliceret at forsøge sig med sådanne retningslinjer, fordi, som Dr. Spaeth siger, mængden af ​​arsen i ris varierer afhængigt af, hvor den er dyrket.

Du kan reducere mængden af ​​arsen i ris generelt ved at koge det på samme måde som pasta – ved at bruge seks til 10 dele vand til 1 del ris og derefter dræne det overskydende. Dette kan reducere det uorganiske arsen med 40 til 60 procent, ifølge FDA. Men for berigede hvide ris reducerer denne metode også mængden af ​​næringsstoffer i risen.

En undersøgelse fra 2020 viste, at opblødning af brune ris i vand i et forhold mellem tre dele vand og en del ris i fire timer også reducerede arsenniveauet.

Prøv noget nyt

Kirschners løsning er det råd, hun deler med alle sine kunder: bland tingene sammen.

“Jeg anbefaler en række fuldkorn,” siger hun. “Dette er vigtigt, fordi hvert korn giver lidt forskellig ernæring, inklusive kalorier, fibre, vitaminer og mineraler. At introducere en række fødevarer er vigtigt for alle fødevaregrupper og ikke kun fuldkorn, da ernæringen i alle fødevarer varierer.”

Hvedebær, bulgur og amaranth er blot tre eksempler på velsmagende fuldkorn, du kan bytte til brune ris. For flere ideer, læs om, hvordan du spiser mere fuldkorn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.