Enneagram persoonlijkheidstest: wat therapeuten zeggen dat het onthult

De populariteit van persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten op internet zijn er dertien in een dozijn.

Sluit je favoriete ijsje, je favoriete hondenras en de laatste film die je hebt gezien aan, en je krijgt in minder dan een minuut een gedetailleerde uitleg van de werking van je innerlijke zelf. Of in ieder geval een overzicht van op welke Disney-prinses jij het meest lijkt.

Of je kunt honderden dollars betalen en een professional je een urenlange persoonlijkheidsbeoordeling laten geven die elk uniek kenmerk tot in het kleinste detail kan lokaliseren, met behulp van bekende tests zoals de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI).

Deze persoonlijkheidstests zijn zo gewoon en overtuigend omdat ze een fundamentele vraag beantwoorden die bijna iedereen heeft: “Waarom doe ik de dingen die ik doe?”

Je persoonlijkheid vormt de kern van alles wat je doet en bent, dus het is logisch dat je er alles over wilt leren.

Een persoonlijkheidstest die op internet circuleert, is het enneagram. De test is gebaseerd op de Enneagram-theorie en maakt gebruik van een negenpuntig systeem dat ingaat op de verschillende kwaliteiten die je bezit. Kortom, het vertelt je welke van de negen Enneagram-persoonlijkheden het beste bij je past.

Het onderscheidt zich van andere persoonlijkheidstesten omdat het zich richt op hoe je omgaat met trauma. De MBTI-test daarentegen richt zich meer op je oordeel en perceptie van de wereld om je heen. Het is meer opvoeding versus natuur.

Hier is alles wat u moet weten over de enneagramtest, inclusief de basis van de enneagramtheorie, de verschillende persoonlijkheidstypen, de voordelen van het kennen van uw persoonlijkheidstype en hoe nauwkeurig ze kunnen zijn.

Enneagramtypen

Enkele van de meest populaire persoonlijkheidstests uit de ‘poppsychologie’ zijn gebaseerd op het enneagram van persoonlijkheidstypen, dat dateert uit de jaren 1900.

Dit model verdeelt mensen in negen hoofdpersoonlijkheidstypen, ook wel Enneatypes genoemd, die elk hun eigen sterke en zwakke punten hebben. Het richt zich ook op drie centra, waaronder instinct, gevoel en denken.

Je enneagramtype geeft aan welke van de drie centra je dominante emotie is.

Ze worden vaak weergegeven op een negenpuntige geometrische figuur (een enneagram), waarbij elk type op een punt is geplaatst en verbonden door lijnen om te laten zien hoe de typen met elkaar omgaan.

De negen Enneatypes zijn:

Type 1: De hervormer

Perfectionistisch, principieel en doelgericht, hervormers zijn vaak erg rationeel en idealistisch in hun wereldbeeld. Ze kunnen ook broos en compromisloos zijn.

Type 2: De Helper

Helpers zijn liefdevol, zorgzaam en genereus, maar kunnen ook chronische mensenbehagen en bezitterig zijn.

Type 3: De Uitvoerder

Doelgericht en gemotiveerd, Achievers weten wat ze willen en zullen resoluut handelen om succesvol te zijn. Ze zijn echter vaak erg imagobewust en overdreven gedreven.

Type 4: De individualist

Individualisten leven in hun eigen wereld en zijn goed in het uiten van zichzelf, maar kunnen egocentrisch, temperamentvol en dramatisch overkomen.

Type 5: De onderzoeker

Dit type heeft een zeer cerebrale manier om de wereld te interpreteren. Ze zijn opmerkzaam en nieuwsgierig, maar kunnen ook erg intens, geheimzinnig en geïsoleerd overkomen.

Type 6: De loyalist

Loyalisten vormen de basis van elke sterke gemeenschap en waarderen verantwoordelijkheid, veiligheid en het welzijn van het geheel. Ze kunnen echter ook angstig en achterdochtig overkomen.

Type 7: De liefhebber

Altijd het leven van het feest, Enthousiastelingen zijn energieke en vrolijke mensen die genieten van spontane avonturen. Ze kunnen ook verspreid, ongeorganiseerd en gemakkelijk afgeleid zijn.

Type 8: De uitdager

Uitdagers hebben vertrouwen in hun vaardigheden en stralen gezag en macht uit. Het zijn natuurlijke leiders, maar ze kunnen ook dominant, eigenzinnig en argumentatief overkomen.

Type 9: De Vredestichter

Gemakkelijk in de omgang en geruststellend, Peacemakers zijn er om dingen glad te strijken en zijn goed in het vinden van compromissen. Ze kunnen dit echter op eigen kosten doen, waardoor ze te zelfspot, aangenaam en zelfgenoegzaam worden.

(Dit is wat je angsten zeggen over je persoonlijkheid.)

Hoe kies je welke test je moet doen?

Enneagram-persoonlijkheidstests stellen een verscheidenheid aan gerichte vragen om te zien met welk type u zich het meest identificeert. Het is mogelijk om verschillende typen te identificeren, weergegeven als een percentage, omdat ze op verschillende manieren samenwerken. Meestal zal er echter één de meest dominante zijn; dit is jouw ‘type’.

Er zijn tientallen persoonlijkheidstests en quizzen gebaseerd op enneagramprincipes, maar ze zijn niet gelijk gemaakt.

En hierin ligt een van de grootste problemen met de test, zegt Sanam Hafeez, een neuropsycholoog en faculteitslid van de Columbia University in New York City. Omdat het niet gestandaardiseerd is, is het moeilijk om een ​​enneagramtest als meetinstrument te gebruiken.

“Je moet kijken hoe de test wetenschappelijk is gevalideerd, zodat je weet dat hij betrouwbaar is”, zegt ze. “De meest betrouwbare die ik graag gebruik, is de Riso-Hudson Enneagram Type Indicator.” (Deze kost $ 12. Er zijn andere gratis tests die u online kunt doen, maar hiervoor moet u over het algemeen uw e-mailadres invoeren of soms meer betalen voor de volledige resultaten, of kortere versies van de test aanbieden.)

Zijn de testen nauwkeurig?

“Nauwkeurig” is subjectief als het gaat om persoonlijkheidstests, omdat alleen jij echt kunt weten wat waar is voor jezelf.

Ze kunnen echter nuttig zijn voor mensen die zichzelf willen verbeteren, zegt Hafeez.

“Het werkt het beste als een hulpmiddel om u te helpen uw gedragspatronen, doelen, motivaties, angsten, zwakheden en sterke punten te begrijpen”, zegt ze. “Ze zijn nuttig bij het ontwikkelen van een dieper begrip van onszelf en anderen.”

De theorie bestaat al sinds de jaren zestig en variaties zijn geëvolueerd als hulpmiddelen om mensen te helpen individueel, spiritueel, in zakelijke omgevingen en in relaties te groeien. Er is enig onderzoek dat aantoont dat het een positief effect kan hebben op deze gebieden.

Uit een literatuuronderzoek bleek dat mensen die hun enneagramtype leerden in staat waren om sterke en zwakke punten te identificeren waardoor ze “de sterke punten en beperkingen van hun waardesysteem konden overstijgen”.

Ondertussen, een onderzoek uit 2018 in de Tijdschrift voor ontwikkeling van volwassenen ontdekte dat mensen die 40 tot 50 uur intensieve training op enneagramtypen volgden, een grotere psychologische groei en ego-ontwikkeling ervoeren.

In wezen zijn de tests zo nuttig als u wilt. Positieve resultaten zullen meer afhangen van wat je over hen gelooft en hoe je ze gebruikt dan van de test zelf, zegt Christine BL Adams, MD, een psychiater en onderzoeker die al meer dan 40 jaar persoonlijkheidsontwikkeling bestudeert.

Klaus Vedfelt/Getty Images

Voordelen van het leren van je enneagramtype

Het is misschien niet ‘wetenschappelijk’, maar je enneagramtype kan je helpen jezelf te analyseren en doelen te stellen. Door meer te weten te komen over uw persoonlijkheidsstijl – of dat nu door middel van therapie, een boek, een video of een test is – kunt u het ‘waarom’ van uw gedrag onderzoeken en uw onderliggende motivaties begrijpen, zegt dr. Adams.

Er zijn enkele specifieke voordelen aan het kennen van uw enneagramtype, zegt Hafeez. Met informatie over uw persoonlijkheidstype kunt u:

  • Begrijp uw besluitvormingsproces
  • Leer hoe u zich kunt aanpassen aan uw omgeving
  • Identificeer en stop onproductieve gewoonten
  • Beheers je emoties beter
  • Ontwikkel compassie voor anderen
  • Boost je emotionele intelligentie

Vertrouw niet op de Enneagram-persoonlijkheidstest voor antwoorden

Er zijn enkele potentiële problemen met de test, te beginnen met de te simplificatie van persoonlijkheid.

“Deze tests kunnen een leuk tijdverdrijf zijn, zoals het doen van een legpuzzel, maar ze zijn over het algemeen te oppervlakkig om echt inzicht te geven in je persoonlijkheid”, zegt Dr. Adams.

In sommige gevallen kunnen deze tests u zelfs op een dwaalspoor brengen als ze u onjuiste informatie over uzelf geven.

“Deze tests zijn gemakkelijk te spelen, om je te vertellen wat je over jezelf wilt horen”, zegt ze. “Je moet je ook afvragen wat je eraan hebt. Zeg dat je een introvert bent. Wat doe je daarmee?”

Een ander probleem is de resultaten te letterlijk te nemen en de test te gebruiken om negatieve eigenschappen of slecht gedrag te rechtvaardigen in plaats van ze te corrigeren, zegt Hafeez.

Iemand die bijvoorbeeld sterk heeft getest als een ‘uitdager’, kan weigeren een argument in te trekken of een compromis te sluiten omdat ‘dat is gewoon hoe ze zijn’.

Wees voorzichtig bij het gebruik ervan op de werkplek

Een gebied waarop enneagram-tests echt van de grond zijn gekomen, is in de zakenwereld – en dat is een probleem, zegt AJ Marsden, een assistent-professor menselijke diensten en psychologie aan Beacon College in Leesburg, Florida.

“Dit soort tests zijn gemakkelijk te vervalsen en voorspellen de prestaties op het werk niet”, zegt ze, eraan toevoegend dat je op je hoede moet zijn voor een werkgever die je vraagt ​​om er een te nemen. Als u een manager bent, gebruik er dan geen als hulpmiddel voor het aannemen of ontwikkelen van werknemers.

Er is veel preplanning, onderzoek en gegevensanalyse nodig om wetenschappelijk een valide en betrouwbare persoonlijkheidstest te ontwikkelen die bedrijven kunnen gebruiken om hun werknemers te ontwikkelen of in dienst te nemen, en de meeste enneagramtests voldoen niet aan deze norm, zegt Marsden.

“Bovendien”, zegt ze, “zullen zelfs de meest grondig bestudeerde persoonlijkheidstests slechts ongeveer 20 procent van de variabiliteit bij het aannemen van nieuwe mensen uitmaken, dus het is niet bepaald de beste manier om je personeel aan te nemen.”

Neem je resultaten met een korreltje zout

Als dit raamwerk je helpt jezelf beter te begrijpen en je motiveert om positieve veranderingen aan te brengen, gebruik het dan gerust als hulpmiddel, maar neem je resultaten met een korreltje zout, zegt Hafeez.

“Het is belangrijk om te onthouden dat deze test niet wetenschappelijk is bewezen en dat je resultaten niet je hele identiteit omvatten”, zegt ze.

In plaats van je enneagramtype te zien als de definitie van wie je bent, gebruik het als een startpunt om meer over jezelf te leren, zegt dr. Adams.

Voor maximaal voordeel raadt ze aan om uw resultaten naar een therapeut te brengen die is opgeleid in persoonlijkheidsontwikkeling en die u kan helpen dieper te graven en een individueel verbeteringsplan te ontwikkelen.

Vervolgens zijn hier de vele manieren om gelukkiger te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.