Emotionele arbeid: hoe het uw geestelijke gezondheid ondermijnt?

Emotionele arbeid is een extra, psychologisch uitputtende inspanning die mensen moeten leveren thuis, op het werk of in relaties.

Wat is emotionele arbeid?

Emotionele arbeid is hoe het klinkt: extra werk. Maar in dit geval heeft het te maken met het dragen van een zwaardere last in termen van psychische belasting.

De term werd voor het eerst gedefinieerd in het begin van de jaren tachtig en is in de loop der jaren vaak gebruikt om het extra mentale werk aan te duiden dat een persoon – meestal een vrouw – doet bij het beheren van een huishouden.

Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat het alle aandacht en planning omvat die in het dagelijks leven komen kijken, inclusief het coördineren van schema’s, het onthouden van verjaardagen en doktersafspraken, en het coördineren van kinderactiviteiten en schoolwerk.

Dat klopt echter niet helemaal. Emotionele arbeid is eigenlijk meer een proces waarbij mensen hun emoties moeten reguleren en beheersen om met andere mensen om te gaan, of het nu op het werk of in een relatie is.

“Het is de mentale activiteit die nodig is om relaties te onderhouden en ervoor te zorgen dat je soepel loopt”, zegt de in Canada gevestigde sport- en bewegingspsycholoog Haley Perlus, PhD.

Toen de term voor het eerst werd gedefinieerd door socioloog Arlie Hochschild, ging het allemaal om de werkplek.

Emotionele arbeid omvat bijvoorbeeld mensen die in de dienstverlenende sector werken en die consequent positieve reacties moeten overbrengen op de mensen die ze dienen, zegt Paul Hokemeyer, PhD, een klinische en adviserende psychotherapeut in New York, en auteur van Breekbare kracht: waarom alles hebben nooit genoeg is.

Hokemeyer citeert de HBO-show, witte Lotus als goed voorbeeld.

“Daarin speelt Murray Bartlett een zeer verontruste hotelmanager die voortdurend moet voldoen aan de onverzadigbare eisen van rechthebbende gasten met een fineer van gratie, nederigheid en enthousiasme”, zegt Hokemeyer.

Andere voorbeelden zijn werknemers die in Apple-winkels werken, klantenservicemedewerkers die in callcenters werken en eerstelijnsrestaurantmedewerkers.

In wezen manifesteert emotionele arbeid zich dagelijks in het leven van mensen die worden betaald om rechtstreeks contact te hebben met klanten of cliënten. Het is een druk om altijd ‘aan’ te zijn.

Perlus voegt eraan toe dat emotionele arbeid ook in andere werkomgevingen kan voorkomen.

“Het kan inhouden dat je je innerlijke emoties verbergt en een nepglimlach laat flitsen, of jezelf peptalt, ook wel bekend als diep acteren, om te proberen je emoties te veranderen om op authentieke wijze positieve emoties te laten zien”, zegt ze.

Tegenwoordig verwijst het concept echter ook naar persoonlijke relaties en kan het momenten omvatten waarop je je eigen emoties moet reguleren om de gevoelens van anderen te beheersen. (Hier leest u hoe u een leugenaar herkent.)

Dit is wat u moet weten over het herkennen van emotionele arbeid op het werk en thuis. Plus, hoe en waarom je het moet vermijden.

Hoe emotionele arbeid te herkennen?

Tom Werner/Getty Images

Hoewel het niet onder de traditionele definitie valt, is emotionele arbeid in romantische relaties of vriendschappen ook mogelijk.

Dit kan een partner zijn die alle klusjes toewijst of doet, of een partner die plannen maakt, speciale gebeurtenissen onthoudt en het gezinsschema beheert, terwijl de andere partner dat niet doet, zegt Perlus.

Een ander voorbeeld is een partner of vriend die meer compromissen sluit dan de andere of een partner die altijd voor de emotionele behoeften van de kinderen zorgt, terwijl de ander dat niet doet.

Een van de beste voorbeelden van emotionele arbeid is wanneer de ene persoon voortdurend zijn mond opentrekt, waardoor de verwachting ontstaat dat de andere persoon altijd beschikbaar moet zijn om te luisteren.

“Als een persoon of partner zich uitgeput voelt en uiteindelijk gevoelens van hun vriend of partner voor hen voelt, kan dit emotioneel uitputtend zijn en een teken van emotionele arbeid”, zegt Perlus.

Hier zijn enkele tekenen dat u emotionele arbeid ervaart op een baan of in een relatie:

  • Je voelt je uitgeput
  • Je voelt je opgebrand
  • Je voelt je angstig
  • Je voelt druk om te presteren
  • Je catastrofereert, dat is wanneer je denkt dat het ergste zal gebeuren, zelfs als het hoogst onwaarschijnlijk of onlogisch is

(Zo stel je grenzen.)

Hoe emotionele arbeid de geestelijke gezondheid schaadt

Zakenman luisteren naar collega's tijdens de lunch aan restauranttafel

Tom Werner/Getty Images

Emotionele arbeid is, net als fysieke arbeid, vermoeiend. Het ontneemt mensen hun energie omdat ze constant onder druk staan ​​om te presteren, aldus Hokemeyer.

“En net als verwondingen die worden veroorzaakt wanneer we fysiek uitgeput zijn, veroorzaakt emotionele arbeid verwondingen aan onze psyche wanneer we in een positie van chronische prestaties worden geplaatst”, zegt hij.

“Deze verwondingen manifesteren zich in verschillende vormen van verslavend gedrag en van negatief handelen in onze romantische en gezinsrelaties.”

Een studie in het tijdschrift Personeelspsychologie gekeken naar hoe de dagelijkse effecten van emotionele arbeid zich uitstrekken naar het leven buiten het werk. De onderzoekers onderzochten de invloed van de dagelijkse werking van het oppervlak op emotionele uitputting, werk-tot-familieconflicten en slapeloosheid in een veldonderzoek onder 78 buschauffeurs. Ze ontdekten dat dit acteren elk van deze ervaringen thuis versterkte.

Langdurige emotionele arbeid kan eenvoudigweg leiden tot algehele burn-out, volgens een recensie uit 2018 in de Yonesi medisch tijdschrift.

“Er is een tijd en een plaats om emotioneel te ‘verschijnen’ voor uw team (op het werk en thuis) om het motiverende klimaat, de productiviteit en de algehele vrede en geluk te bevorderen”, zegt Perlus.

“Toch moeten we ruimte creëren om te voelen wat we werkelijk voelen, positief of negatief, hoog of laag.”

Ze zegt dat dit de sleutel is om emotionele veerkracht te ontwikkelen die alleen kan werken om relaties te verbeteren.

Hoe de last van emotionele arbeid te bestrijden?

Om de last van emotionele arbeid te verlichten, raadt Perlus u aan:

  • Praat met je vriend of partner over hoe je je voelt.
  • Gebruik ‘ik’-uitspraken, zodat ze niet het gevoel hebben dat je ze beledigt, maar eerder dat je uitdrukt wat je nodig hebt en hoe je je voelt. Je zou bijvoorbeeld iets kunnen zeggen als: “Ik heb het gevoel dat ik veel tijd in het huishouden steek, en ik heb er meer hulp bij nodig”, of “Ik voel me overweldigd als ik constant nodig ben voor emotionele steun.”
  • Stel grenzen in uw relaties in het algemeen. (Hier zijn 13 eenvoudige zinnen om grenzen te stellen.)
  • Leg uit hoe de emotionele arbeid u beïnvloedt en vertel uw vriend of partner welke veranderingen u graag zou willen zien.

“Op deze manier kun je je bewust worden van de uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd, en hopelijk zal je vriend of partner hun acties veranderen en zul je niet langer de last van emotionele arbeid voelen”, zegt Perlus.

En als het gaat om emotionele arbeid op het werk, raadt Hokemeyer aan om spanning los te laten door fysieke inspanning.

“Dus maak een wandeling over de parkeerplaats na het werk, ga hardlopen, doe 15 minuten stretching”, zegt hij. “Praten met anderen is ook belangrijk om de negatieve energie die je oppikt kwijt te raken door overmatig te worden belast door emotionele arbeid.”

Bekijk deze eenvoudige rekoefeningen voor stressverlichting.

Leave a Reply

Your email address will not be published.