Elsker du at spise fisk? Hvad skal du vide om kviksølvforgiftning

Fisk er en god kilde til sundhedsfremmende næringsstoffer som omega-3 fedtsyrer. Men nogle typer fisk indeholder også kviksølv, en nervegift, så du bør spise dem med måde.

De sundhedsmæssige fordele ved at spise fisk

Der er mange sundhedsmæssige fordele ved at spise fisk.

De har en tendens til at være rige på omega-3 fedtsyrer, som er gode for hjernen og hjertet, bemærker Felicia Wu, PhD, John A. Hannahs fornemme professor i fødevaresikkerhed, toksikologi og risikovurdering i afdelingen for landbrug, fødevarer og ressourceøkonomi ved Michigan State University i East Lansing.

Fisk, der indeholder høje mængder af omega-3, er det, Wu kalder “SMASH”-fiskene, inklusive laks, makrel, ansjoser, sardiner og sild.

Fisk kan også være en god kilde til calcium og andre næringsstoffer. Det er en del af grunden til, at American Heart Association anbefaler at spise fisk mindst to gange om ugen som en del af en sund kost.

Nogle fisk kan dog have høje niveauer af kviksølv, en nervegift, som er noget, du bestemt ikke ønsker at overforbruge.

Her er hvad folk, der spiser meget fisk, skal vide om kviksølvforgiftning.

Hvad er kviksølvforgiftning?

Kviksølv er et naturligt forekommende grundstof, der findes i jord, vand og luft.

Selvom små mængder i mad muligvis ikke påvirker dit helbred, kan for meget være giftigt.

De fleste forbinder kviksølvforgiftning med fiskeforbrug, men for meget eksponering er også mulig på andre måder.

“Folk kan også blive udsat for kviksølv, der frigives fra beholdere eller defekte enheder, der indeholder kviksølv, såsom febertermometre og tandfyldninger,” siger Malina Malkani, en registreret diætist ernæringsekspert og forfatter. “Kviksølv findes også nogle gange i pesticider, fungicider og konserveringsmidler.”

Det er også vigtigt at forstå, at der er to hovedtyper af kviksølv – methylkviksølv såvel som elementært (metallisk) kviksølv.

Førstnævnte, methylkviksølv, kan findes i væv hos fisk og skaldyr, ifølge US Environmental Protection Agency (EPA).

Eksponering for sidstnævnte sker normalt efter et metallisk kviksølvspild eller efter et produkt, der indeholder metallisk kviksølv, går i stykker, ifølge EPA.

Det er heller ikke godt for kroppen.

Kviksølvforgiftningssymptomer

Kviksølvforgiftning hos mennesker i alle aldre kan forårsage neurologiske virkninger. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen og EPA omfatter nogle af problemerne og symptomerne:

 • hukommelsesproblemer
 • rystelser
 • angst, irritabilitet og depression
 • søvnløshed
 • hovedpine
 • synstab
 • nedsat tale
 • muskelsvaghed

Indtagelse af kviksølv er især farligt under graviditet og barndom, når følsomheden over for virkningerne af kviksølv er øget, ifølge Malkani.

“Høje niveauer af kviksølv under graviditeten kan forårsage dødfødsler, kraniofaciale misdannelser, neuralrørsdefekter, hjerneskade og infantil cerebral parese,” siger hun.

stock_colors/Getty Images

En liste over fisk med højt kviksølv

De typer fisk, der har mest kviksølv, er store fisk, der ligger højt i skaldyrskæden, ifølge Wu.

Dette omfatter:

 • Større tun
 • Haj
 • Sværdfisk
 • Marlin
 • Konge makrel

“Grunden til, at de indeholder mere, er, at kviksølv bioakkumuleres i skaldyrskæden, startende med plankton, der optager kviksølv fra miljøet, som derefter indtages af mindre fisk, som igen indtages af større fisk,” siger hun.

En liste over fisk med lavt kviksølvindhold

Andre fisk, der har en tendens til at have et lavt indhold af kviksølv, omfatter:

 • Laks
 • Ørred
 • Sardiner
 • Ansjoser
 • Sild
 • Torsk
 • Pollack
 • Skaldyr, såsom rejer eller kammuslinger

Niveauerne af kviksølv i fisk og skaldyr afhænger af fiskenes fødekilder, hvor længe de lever, og hvor højt de er i fødekæden, Malkani.

Fisk med højt kviksølv kan have 10 til 20 gange så meget kviksølv som fisk med lave niveauer.

Hvorfor er der kviksølv i fisk?

Kviksølv er et naturligt forekommende element på jorden, så noget vil være naturligt forekommende i hav- og havmiljøer, forklarer Wu.

“Der er dog også afstrømning til vand fra menneskelige aktiviteter, der udleder kviksølv i miljøet, såsom kulafbrænding, guldminedrift og forskellige fremstillingsaktiviteter,” siger hun.

Fisk og skaldyr absorberer og ophober kviksølv, og når større fisk spiser mindre kviksølvholdige fisk, har det en tendens til at samle sig i deres krop, siger Malkani.

Hvor meget skal fiskespisere for at bekymre sig om dette?

Generelt opvejer fordelene ved at spise fisk de potentielle risici forbundet med kviksølv, siger Malkani.

“At være strategisk omkring smarte valg af fisk og skaldyr kan hjælpe med at reducere risikoen for højt kviksølvindtag,” siger hun.

Sjældent er kviksølvforgiftning fra forbrug af fisk og skaldyr så høj, at det kan forårsage akut helbredsskade eller død, tilføjer Wu. Men selv lavdosis kviksølveksponering er uønsket.

Mens dødsfald eller symptomatiske kviksølvforgiftningstilfælde er meget sjældne, kan kviksølveksponering generelt påvirke hjertet og andre dele af kroppen (udover hjernen), hvis niveauerne er høje nok.

“Hvis du kun spiser fisk og skaldyr en eller to gange om ugen, bør du ikke være for bekymret for kviksølv,” siger hun. “Det er kun, hvis du indtager store mængder af de større fisk (tun, haj, sværdfisk), at du bør være bekymret.”

De nye 2020-2025 kostvejledninger for amerikanere anbefaler mindst to portioner fisk og skaldyr om ugen til folk i alle aldre.

Bemærk, at kviksølvforgiftning opbygges over tid. Så konstant at spise fisk med højt kviksølv, i mere end anbefalede mængder, kunne være et problem.

Igen bemærker Wu, at kviksølvforgiftning er forbundet med neurologiske effekter og kognitive underskud hos spædbørn og småbørn.

For gravide eller ammende kvinder, især, anbefaler kostvejledningen for amerikanere at indtage otte til 12 ounces om ugen af ​​lavt kviksølvfisk og 2-3 ounces om ugen for småbørn i alderen et til to år.

“Fisk tilbyder protein, jern og D-vitamin af høj kvalitet, som er kritiske næringsstoffer i barndommen,” siger Malkani.

“Fisk er også en fremragende kilde til omega-3 fedtsyrer, som er vigtige for både hjernens udvikling og øjensundheden.”

(Dette er de bedste fisk at spise.)

Sådan forhindrer du kviksølvforgiftning fra fisk

At vælge små, bæredygtige fisk hjælper med at sikre højere niveauer af omega-3 fedtsyrer og lavere niveauer af kviksølv, ifølge Malkani.

“Fremragende muligheder omfatter laks (helst vild Alaskan eller dåse i BPA-fri emballage), steelhead-ørred, sardiner, sild, fjeldørred og nordamerikansk makrel,” siger hun.

Husk, at spædbørn og gravide og/eller ammende kvinder bør undgå at spise fisk med højt kviksølv såsom haj, sværdfisk, flisefisk, kongemakrel og storøjet tun.

Hvis du har alt dette i tankerne og ikke overspiser fisk med højt kviksølv, bør du være klar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.