Eiwitten met suikerhoudende dranken helpen je niet af te vallen

Eiwitten met suikerhoudende dranken helpen je niet af te vallen

De extra calorieën zijn slechts een van de vele redenen waarom het je pogingen om gewicht te verliezen teniet doet.

Frisdrank

Kazitafahnizer/Shutterstock

Een burger en frisdrank gaan samen zoals pindakaas en jam, maar misschien wil je bij je volgende vlezige maaltijd naar water grijpen. Je weet waarschijnlijk heel goed dat suikerhoudende dranken niet goed voor je zijn, maar we zijn hier niet om over die extra calorieën te praten. Suikerhoudende dranken kunnen je taille veel verder beïnvloeden dan wat het voedingsetiket je zou vertellen – en ze zullen nog meer schade aanrichten als je ze combineert met het verkeerde voedsel. Dit gebeurt er met je lichaam een ​​uur na het drinken van een blikje frisdrank.

Eiwitrijke maaltijden betekenen dat je voedsel eet dat helpt bij het opbouwen van spieren, wat geweldig is! Maar als je ze combineert met een suikerhoudende drank, zou je meer kwaad dan goed kunnen doen.

Onderzoekers lieten 27 volwassenen vier maaltijden eten: twee hadden 15 procent eiwit – één met een met suiker gezoete drank en de andere met een suikervrije drank; de andere twee waren 30 procent eiwit met dezelfde drankcombinaties.

Het drinken van een suikerhoudende drank bij een maaltijd leidde tot een lagere vetoxidatie, het proces dat begint met het afbreken van vet in het lichaam, volgens de studie in het tijdschrift BMC-voeding. En de eiwitrijke maaltijd had een nog grotere daling dan die met minder eiwit. Kortom, het drinken van een suikerhoudende drank bij een eiwitrijke maaltijd betekent dat je minder vet verbrandt, in tegenstelling tot deze voedingsmiddelen die je helpen vet te verbranden.

Deelnemers verbrandden daadwerkelijk meer calorieën na het drinken van de suikerhoudende drank dan degene zonder suiker. Maar die stofwisselingsboost was niet groot genoeg om de calorieën in de drank teniet te doen.

In feite kan een suikerhoudende drank meer calorieën opleveren, zelfs nadat je kopje leeg is. De extra calorieën deden niets om de honger van de deelnemers te helpen – sterker nog, ze leidden later tot grotere verlangens. Door voldoende eiwitten binnen te krijgen zonder de extra suiker, verminder je het verlangen naar zoute, hartige voedingsmiddelen. Maar toen de eiwitrijke maaltijd met een suikerhoudende drank kwam, kwam de eetlust voor die voedingsmiddelen terug.

“Onze bevindingen suggereren dat het hebben van een met suiker gezoete drank bij een maaltijd invloed heeft op beide kanten van de energiebalansvergelijking”, zegt hoofdonderzoeksauteur Shanon Casperson, PhD, onderzoeksbioloog bij USDA, in een verklaring. “Aan de innamekant zorgde de extra energie van de drank niet voor een verzadigder gevoel. Aan de uitgavenkant werden de extra calorieën niet verbruikt en werd de vetoxidatie verminderd.”

Dus ook al is eiwit goed voor je, als je het combineert met suiker, kunnen die voordelen wegglippen. Als je een dag begint met eiwitrijke eieren, maak dan niet de gezonde ontbijtfout om suikerhoudend sap te drinken; blijf in plaats daarvan bij koffie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.