Eiwitrijk dieet: hoe te beginnen?

Van gewichtsverlies tot het opbouwen van spieren, er is voldoende bewijs achter de kracht van eiwitten. Hier leest u hoe u het voor u kunt laten werken.

Waarom je eiwitten nodig hebt?

Als u hoopt af te vallen, spieren op te bouwen of gewoon meer energie te hebben om de dag door te komen, kan een eiwitrijk dieet wellicht helpen. “Eiwit speelt een groot aantal rollen in het lichaam”, merkt de geregistreerde diëtist Kelly Pritchett, PhD, een universitair hoofddocent in voedings- en bewegingswetenschappen aan de Central Washington University in Ellensburg, WA op. “Van cellulaire groei en reparatie tot het maken van enzymen, helpen bij vocht- en elektrolytenbalansen en het vormen van antilichamen, eiwitten zijn cruciaal.”

Houd er rekening mee dat de plannen een aantal kanttekeningen bevatten, namelijk dat ze veel vet aan uw dieet kunnen toevoegen en gezonde groenten en fruit kunnen elimineren. De toename van eiwitten kan ook uw nieren belasten, daarom moet u uw arts raadplegen voordat u een eiwitrijk eetplan aanneemt.

eet je te veel eiwitten?Lisovskaya/Getty Images

De voordelen van een eiwitrijk dieet

Voor mensen die proberen wat extra kilo’s kwijt te raken, kan het focussen op meer eiwitten helpen bij het behalen van gewichtsverliesdoelen. “Je verschuift meer van je gewichtsverlies naar lichaamsvet en beschermt je droge spiermassa”, legt Roger E. Adams, PhD, een voedingsdeskundige en gewichtsverliesconsulent uit Katy, TX, en de eigenaar van eatrightfitness.com uit. Onderzoek gepubliceerd in 2015 in Trends in voedsel- en wetenschapstechnologie ontdekte dat eiwit een verzadigend effect heeft. “Het duurt langer voordat je lichaam de meeste eiwitten afbreekt en verteert, dus het vertraagt ​​​​je eetlust en zorgt ervoor dat je je langer vol voelt”, zegt Adams.

Lees verder om erachter te komen of een eiwitrijk dieet voor u geschikt is en, zo ja, hoe u eraan kunt beginnen. Zorg er wel voor dat je het niet overdrijft – dit zijn de tekenen dat je te veel eiwitten eet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.