Een zelfzorgplan opstellen, volgens experts

Een zelfzorgplan opstellen, volgens experts

Vasthouden aan een zelfzorgplan

Zelfzorg is nog nooit zo belangrijk geweest. Maar dat maakt het niet per se gemakkelijker om vast te houden aan een zelfzorgregime.

Tussen werkverantwoordelijkheden, gezinsverplichtingen en de ups en downs van het leven hebben we vaak niet genoeg tijd om een ​​zelfzorgregime op te bouwen, laat staan ​​te onderhouden.

Maar nu is misschien het moment om een ​​​​beetje serieuzer te worden over het plegen van een zelfzorgplan. (Dit zijn de tekenen dat je niet voor jezelf zorgt.)

Waarom zelfzorg beoefenen?

Een recent onderzoek uitgevoerd door de American Psychological Association (APA) keek naar stress in Amerika en ontdekte dat de meesten van ons gestrest zijn.

Bijna acht op de tien ondervraagde volwassenen noemen Covid-19 als een “belangrijke bron van stress” in hun leven. Bijna zeven op de tien zeggen dat ze tijdens de pandemie meer stress hebben ervaren.

De APA ontdekte ook dat bijna de helft van de ondervraagden vond dat hun gedrag negatief werd beïnvloed als gevolg van de pandemie. Ze wijzen met name op onverwachte stemmingswisselingen, emotionele uitbarstingen en verhoogde spanning. (Hier zijn korte positieve citaten om je humeur een boost te geven.)

Dit is vooral verontrustend aangezien angst 40 miljoen volwassenen treft, volgens de Anxiety and Depression Association of America. Depressie treft elk jaar meer dan zes miljoen volwassenen, volgens het National Institute of Mental Health. Nu meer dan ooit is het belangrijk om van zelfzorg een prioriteit te maken. (Hier zijn enkele citaten voor zelfzorg om u op weg te helpen.)

Jonge vrouw liggend op tapijt thuis met behulp van smartphone

Westend61/Getty Images

Tips voor het maken van een zelfzorgplan

Om prioriteit te geven aan zelfzorg in uw leven, volgen hier negen tips voor het succesvol samenstellen van uw eigen aangepaste zelfzorgplan.

Verzin je eigen regels

“Mensen hebben een vooropgezet idee van zelfzorg en denken dat ze specifieke taken moeten uitvoeren”, zegt Candice Williams, een gediplomeerd professioneel counselor en atletisch counselor aan de Ohio State University. “Maar zelfzorg is wat je ervan maakt. Ik vertel mijn klanten altijd dat ze hun eigen regels mogen maken.”

U kunt ervoor kiezen om een ​​dagelijks, wekelijks, driemaandelijks of jaarlijks zelfzorgregime op te bouwen. Misschien omvat dit meditaties van 15 minuten en / of nachtelijke dagboeken. Voeg een slaaproutine van acht uur toe of ga voor driemaandelijkse minivakanties. (Hier zijn tips van therapeuten voor het starten van een dagboek.)

Het belangrijkste doel van zelfzorg omvat het deelnemen aan “zinvolle activiteiten die stress verminderen en tegelijkertijd een optimale gezondheid en welzijn bevorderen”, zegt Barbara Ford Shabazz, klinisch psycholoog en directeur van het psychologieprogramma aan de South University. “Het maken van een plan is een sterk geïndividualiseerde onderneming.”

Wees realistisch

Williams beveelt aan een realistisch zelfzorgregime te creëren dat rekening houdt met uw dagelijkse verantwoordelijkheden en verplichtingen. “Vaak zijn mensen te ambitieus en maken ze een zelfzorgplan dat ze niet kunnen volhouden”, zegt ze.

“Zelfzorg zou niet stressvol moeten zijn”, voegt Shabazz toe. “Wees realistisch over kosten- en tijdinvestering. Doe wat je kunt met wat je hebt. Wees niet bang om terug te schalen of aan te passen als dat nodig is.” En verlies niet van goed tot perfect.

Balanceer intentionaliteit met flexibiliteit

Wanneer u een zelfzorgregime opbouwt, is het belangrijk om bewust bezig te zijn met het opnemen van activiteiten die ontspannend en kalmerend zijn. Maar houd er rekening mee dat u mogelijk wijzigingen in uw regime moet aanbrengen als dat nodig is. Williams beveelt ook aan om georganiseerd te zijn om je meer geaard en gesetteld te voelen. (Probeer ook deze tips voor het organiseren van keukens voor gezond eten.)

Bewaak je grenzen en herken je barrières

Williams benadrukt het belang van het stellen en handhaven van grenzen met uw verantwoordelijkheden, zoals werk, en met de mensen in uw leven. Het handhaven van grenzen kan u ook helpen barrières te identificeren die u ervan kunnen weerhouden een zelfzorgregime te handhaven. “Iets verwijderen waarvan je denkt dat het een ongezonde afleiding is, is op zichzelf al een daad van zelfzorg”, zegt Williams.

Grenzen zijn ook belangrijk om te bewaken als je vanwege de pandemie thuis werkt. Williams raadt aan om minstens 30 minuten per dag uit te trekken om buiten je werkruimte te lunchen en om een ​​specifieke sluitingstijd vast te stellen voor het beantwoorden van e-mails en het uitvoeren van werkgerelateerde taken. (Hier zijn meer tips om meer “me-time” te maken.)

Maak een “Jij” lijst

Terwijl u uw zelfzorgregime opbouwt, kunt u overwegen een “jij” -lijst te maken. Diverse werkgerelateerde deadlines of werkzaamheden voor anderen vallen hier niet onder. “Schrijf zelfzorgactiviteiten op kleine stukjes papier of ijslollystokjes en plaats ze in een pot”, stelt Williams voor. “Elke keer dat je aan een zelfzorgactiviteit wilt deelnemen, haal je uit je ‘jij-lijst’-pot.”

Shabazz beveelt aan dat je je zelfregime plant op een manier die je volledige zelf eert. “Het is absoluut noodzakelijk dat je mentale, fysieke, spirituele, emotionele, financiële, sociale en professionele behoeften aparte ruimte en aandacht krijgen”, zegt ze. “Bepaal in elk domein hoe je voor jezelf wilt zorgen. Ontwikkel een hoofdlijst, houd hem bij de hand en raadpleeg hem vaak.”

Wees in het moment door de stekker uit het stopcontact te halen

Bij elke zelfzorgactiviteit is het belangrijk om in het moment te zijn.

“Een belangrijk onderdeel van zelfzorg is aanwezig zijn in het moment en bewust zijn van hoe ons lichaam en geest reageren op dagelijkse verantwoordelijkheden en hoe dat onze productiviteit beïnvloedt”, zegt Willams. “Dit stelt ons in staat om een ​​stap terug te doen en te inventariseren waar we onszelf overdrijven. Onthoud dat alles waar je geen stap vanaf kunt doen, een slaaf van bent.” (Probeer deze kleine gewoontes om je mentale gezondheid te verbeteren.)

Zet in op consistentie

De meeste dingen zijn niet effectief als ze niet consequent worden gedaan. “Het zal niet werken voor jou, tenzij je het werkt”, zegt Shabazz. Consistentie is de sleutel.

Laat de kleine dingen werken. “Als het op zelfzorg aankomt, zijn het de kleine dingen die optellen en een groot verschil maken in je leven”, zegt Akilah Reynolds, een gediplomeerd psycholoog bij The Black Girl Doctor.

Haal het meeste uit uw beperkte vrije tijd. “Neem maar twee minuten van je dag om iets voor jezelf te doen”, stelt ze voor. “Steek een kaars aan, luister naar muziek, maak een wandeling, zit stil, dans, strek je uit. Klein beginnen kan een domino-effect hebben.” (Kies ook voor een van deze zelfzorgproducten voor de gezondheid.)

Weet u nog steeds niet hoe u een zelfzorgplan moet opstellen?

Als je een zelfzorgplan wilt maken, maar je weet niet precies hoe je er een moet samenstellen om aan je specifieke behoeften te voldoen, overweeg dan een maandelijks zelfzorgtoolbox-abonnement, stelt Williams voor. (Silk + Sonder-dagboeken zijn een geweldige plek om te beginnen.)

Of gezellig onderuit voor een goede lezing. Reynolds raadt een van haar favoriete zelfhulpboeken aan, die van Michelle Obama Worden. Andranique Goodman, gediplomeerd professionele counselor en klinisch directeur van The Inner Psychotherapy Group, suggereert: Hé, wees kalm: een 21-daags begeleid dagboekwerkboek met dagelijkse reflecties en intentie-instelling.

Bekijk vervolgens deze gezonde ervaringsgeschenken voor wellnessfans.

Leave a Reply

Your email address will not be published.