Een puimsteen op je voeten gebruiken: wel en niet doen

Puimstenen voor thuis pedicures

Met pandemische beperkingen in het afgelopen jaar, hebben veel mensen professionele schoonheidsverzorging laten varen ten gunste van doe-het-zelfbehandelingen. De kapsels voor thuis? Waarschijnlijk niet het beste idee. De pedicures aan huis waren daarentegen geniaal.

“Ik heb veel nieuwe klanten behandeld die gedwongen waren om voor hun eigen nagels en voeten te gaan zorgen omdat het coronavirus alles stillegde”, zegt Marcela Correa, gediplomeerd medisch pedicure en eigenaar van Medi Pedi New York City. En natuurlijk zijn velen van ons begonnen met een doe-het-zelf-pedicure-routine omdat persoonlijke service uitgesloten was, maar het bood ook een mooie kans voor zelfzorg.

Een van de meest gebruikte hulpmiddelen voor spabehandelingen thuis (en pedicures in het bijzonder) is een puimsteen. Je hebt er waarschijnlijk een gezien – misschien heb je er zelfs een gebruikt zonder helemaal zeker te zijn wat het is.

Dus laten we eens kijken wat deze stenen zijn en hoe je ze op je voeten kunt gebruiken.

Waar komt een puimsteen vandaan?

Het blijkt dat het wondervoetgereedschap eigenlijk een vulkanisch gesteente is.

“Een puimsteen is een natuursteen die is ontstaan ​​door de vereniging van water en lava. De kokende lava koelde af toen er water in werd gemengd, waardoor gassen vrijkwamen die een plaat met gaten creëerden”, legt Natalie Aguilar uit, een dermatologisch verpleegster en schoonheidsspecialiste van beroemdheden. “Ze zijn er in vele soorten en maten en hebben meerdere huishoudelijke toepassingen, van lichaamsverzorging tot het schrobben van vet van een fornuis.”

“Het is geweldig dat mensen meer aandacht aan hun voeten beginnen te besteden”, zegt Correa. “Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat ze de juiste opleiding krijgen over de do’s en don’ts.” (Daarover later meer.)

Het eerste dat u moet weten, is dat verschillende soorten puimsteen verschillende toepassingen hebben.

“Een plattere steen kan het beste worden gebruikt voor grotere oppervlakken, terwijl een ronde steen het beste werkt om bepaalde randen te contouren, zoals de zijkant van de voet”, zegt de beroemde manicure Deborah Lippmann. “Ik vind dat een steen met een handvat echt helpt bij de moeilijk bereikbare plaatsen en ook geweldig is voor het nagelbed en de nagelriem. Met stenen die een ruwe en gladde kant hebben, kun je met één gereedschap schrobben en gladstrijken.

Celeste Hilling, oprichter en CEO van huidverzorgingsbedrijf Skin Authority, zegt dat de meeste stenen die via een schoonheidssalon of drogisterij worden gekocht, prima zijn. “We raden meestal een dubbelzijdige steen aan, die zowel een ruwere als een gladdere kant heeft, zodat je de druk en het oppervlak kunt variëren op basis van het gebied van de voeten”, zegt ze.

Sommige pedicures gebruiken liever natuursteen. “Het is niet alleen beter voor het milieu, ik merk dat ze ook beter werken”, zegt Amber Johnson, schoonheidsspecialiste en oprichter van Facial Lounge, een spa in Corona Del Mar, Californië.

Hoe gebruik je een puimsteen?

“Pimsteen is een voorkeursoptie voor thuisgebruik onder de douche of in bad om droge, eeltige voeten en tenen te verlichten”, zegt Tia Delponte, eigenaar van Tia’s Corner en schoonheidsspecialiste bij Color Up Wellness Center.

Ze raadt aan om een ​​harde puimsteen te gebruiken om de gebarsten en schilferige delen van de voeten glad te strijken. Voor de onderkant van de voeten en de toppen van de tenen geeft ze de voorkeur aan een zachter puimsteen.

De sleutel is om eerst je voeten te laten weken. Dat zal je huid voldoende verzachten zodat je dode cellen kunt verwijderen – zonder je voet pijn te doen. “De reden dat de meeste nagelstudio’s de voeten laten weken, is om de verharde huid die zich aan de onderkant en zijkanten van onze voeten vormt gemakkelijk te verwijderen, en zonder de huid te beschadigen of pijn te veroorzaken”, zegt Correa.

Veel nagelstudio’s kiezen voor puimsteen boven metalen raspen, zegt Correa. Ze zijn zachter voor je huid, terwijl metalen raspen bij onjuist gebruik snijwonden en letsels aan de voeten kunnen veroorzaken.

Potentiële gevaren

“Ik hou van een geweldige puimsteen omdat het een eenvoudige en effectieve manier is om dode huidcellen te verwijderen”, zegt Lippmann. “Zolang je voorzichtig bent bij het gebruik ervan, zijn ze veilig.”

Het voorzichtige deel van haar verklaring? Ja, dat is belangrijk. Hoewel puimstenen vaak veilig zijn voor de meeste mensen, zijn er een paar zaken waar u rekening mee moet houden.

bacteriën

Hoe graag je ook gladde voeten wilt, je bent waarschijnlijk niet zo happig op het introduceren van bacteriën op je huid tijdens het proces. Dus de gouden regel bij het gebruik van een puimsteen: maak hem schoon! (Meer hoe om het later schoon te maken.)

Als je je steen niet goed schoonmaakt, kan hij bacteriën kweken, zegt Delponte. “De grootste zorg bij het gebruik van een puimsteen is ervoor te zorgen dat er geen bacteriën worden verzameld”, zegt ze. “Het is belangrijk om na elk gebruik schoon te maken met een schrobborstel en de puimsteen tussendoor te laten drogen.”

Een puimsteen delen met een andere persoon (een grote nee-nee) is een andere manier om de kans op bacteriegroei te vergroten.

Puimsteen branden

Lippmann waarschuwt tegen overmatig gebruik van puimsteen – u zou te veel huid kunnen verwijderen.

Delponte is het ermee eens en zegt dat over-exfoliatie behoorlijk pijnlijke gevolgen kan hebben. “Als dat gebeurt, wordt het ‘puimsteenverbranding’ genoemd en zal je huid bloot en zacht worden, waardoor pijn ontstaat tijdens het lopen”, zegt ze.

De beste manier om een ​​puimsteen te gebruiken is licht (het is niet nodig om te schrobben alsof je een kookschaal met voedselkorst afschuurt) en vaker.

Krassen en tranen

Let goed op waar je de puimsteen gebruikt. Blijf uit de buurt van een zachte huid, zoals het spul op de bovenkant van je voet, je tenen en de bal van je voet.

Over het algemeen moet u voorzichtig zijn als uw voeten gevoelig zijn of een dunnere huid hebben, zegt Peterson Pierre, MD, dermatoloog en oprichter van het Pierre Skincare Institute.

“Pimsteen mag nooit worden gebruikt op gebieden met een dunne huid”, zegt hij. “Je moet je vooral concentreren op eelt en likdoorns die je meestal op handen en voeten vindt. Het heeft geen zin om overdreven agressief te zijn: het zal je resultaten niet beter maken en je kunt wonden veroorzaken als je niet voorzichtig bent.”

U kunt uw huid ook beschadigen door deze niet op de juiste manier te gebruiken. “Het droog gebruiken van een puimsteen kan je huid beschadigen”, zegt ze. Het is het beste om een ​​puimsteen te gebruiken na een bad of douche, wanneer je voeten nat zijn.

Bepaalde medische aandoeningen

Hilling waarschuwt dat mensen met bepaalde aandoeningen puimsteen moeten vermijden. “Bij correct gebruik zijn puimstenen over het algemeen veilig”, zegt ze. “We raden het gebruik echter niet aan voor iedereen die bloedverdunners gebruikt, diabetische ulceraties heeft of [has] slechte circulatie. Deze aandoeningen maken iemand vatbaarder voor bloedingen of een infectie als gevolg van gebruik.”

Sommige artsen zeggen zelfs dat mensen met diabetes (ongeacht of ze voetulcera hebben of niet) voetexfoliatie helemaal moeten vermijden. En sla deze tool zeker over als u zenuwbeschadiging of verlies van gevoel in uw voeten heeft. Als je gevoelloosheid hebt, zegt Hilling, voel je de druk misschien niet. Dat kan ertoe leiden dat u te diep wrijft en uw huid verwondt.

Gebruik geen puimsteen (of een andere exfoliator) over snijwonden, schaafwonden of andere wonden. “Je moet alle gebieden met laesies vermijden [or] zweren”, zegt Hilling. “Je wilt ook snijwonden of andere gebieden die geïnfecteerd kunnen raken vermijden.”

In plaats daarvan raadt Hilling een leave-on peeling aan die de dode huidlagen oplost. Je kunt deze 10 beste voetschilmaskers bekijken om te beginnen.

Waar gebruik je een puimsteen op je voet?

Als je voeten droge, verdikte huidplekken hebben, is een puimsteen misschien precies wat je nodig hebt. Het is bijzonder effectief bij het verwijderen van ruwe plekken op de huid, zoals het spul dat zich op de hielen vormt. “Het is het beste om het te gebruiken op een dikkere huid, zoals eelt,” zegt Johnson.

Hoe gebruik je een puimsteen?

Allereerst: zorg ervoor dat je puimsteen grondig schoon is, zegt Lippmann. Maak de steen nat (of laat hem weken in warm water terwijl je je voeten laat weken). “We raden altijd aan om de steen nooit droog te gebruiken”, zegt Hilling.

Volg vanaf daar deze stappen:

  1. Week je voeten vijf tot tien minuten in lauw water. (Of scrub na een bad of douche.)
  2. Verwijder je voeten. Dep ze droog.
  3. Breng de natte steen aan op het gebied. Wrijf met lichte druk in een cirkelvormige beweging totdat u de droge huid ziet verwijderd.
  4. Spoel je voeten af ​​en dep ze daarna droog.
  5. Breng een vochtinbrengende crème aan (Hilling suggereert een alfahydroxyzuurcrème; Johnson houdt van lanoline-vochtinbrengende crèmes) of vochtinbrengende olie om de zachtheid te behouden.
  6. Was je puimsteen en leg hem te drogen.

“Je kunt de stappen een paar dagen achter elkaar herhalen totdat je het gladheidsniveau hebt bereikt, en dan een keer per week om te behouden”, zegt Hilling.

Hoe moet je de puimsteen verzorgen?

Door deze eenvoudige trucs te volgen, kun je ervoor zorgen dat je puimsteen schoon blijft en geen bacteriën op je voeten overbrengt.

Bewaar het goed

Denk aan de donkere hoeken van je douche en hoe ze beginnen te schimmelen als je ze niet schoon houdt. Je puimsteen heeft hetzelfde vermogen om bacteriën te kweken, dus laat hem niet onder de douche staan.

“Elke steen heeft een ander protocol om te desinfecteren. Ik vertel mensen dat ze de stenen niet op een donkere, natte plek zoals de douche moeten bewaren, “zegt Johnson. Bewaar je steen in plaats daarvan op een droge plaats.

Maak het grondig schoon

Er zijn verschillende manieren om je puimsteen schoon te maken, maar het belangrijkste is dat je dit elke keer doet als je hem gebruikt. Sla schoonmaakbeurten over en je steen kan bacteriën kweken. Goor.

“Het is heel belangrijk om het altijd na elk gebruik schoon te maken, omdat bacteriën op het oppervlak van de steen kunnen groeien”, zegt Lippmann. “Een borstel is een geweldige manier om de dode huid van de steen te schrobben, maar doe dit onder stromend water en met een beetje zeep.”

Hilling reinigt haar stenen graag na elk gebruik met een antibacteriële reiniger.

Wil je een diepere reiniging? Delponte raadt aan om puimsteen te besproeien met 70 procent alcohol om ervoor te zorgen dat er geen kans is op bacteriegroei.

Of probeer Lippmans diepreinigende tactiek: “Kook je puimsteen vijf minuten in heet water”, zegt ze. Johnson gebruikt deze methode ook, maar ze zegt dat het belangrijk is om de aanwijzingen te volgen van het merk dat je hebt gekocht.

Als je steen eenmaal schoon is, laat hem dan volledig aan de lucht drogen voordat je hem opnieuw gebruikt. Pas als het helemaal droog is, kan het in een droge, afgesloten ruimte worden bewaard.

Vervang het regelmatig

“Pimsteen zal na verloop van tijd verslijten en te glad worden om effectief te blijven”, zegt Lippmann. “Als je steen te klein, glad of zacht wordt, vervang hem dan.”

En hoewel jij en je partner alles kunnen delen, van grappen tot shampoo, zou dit niet van toepassing moeten zijn op puimstenen. “Deel je puimsteen niet met andere mensen!” zegt Lipman.

Vervolgens, wat podotherapeuten u niet vertellen over uw voeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.