Dysthymia: waarom laaggradige depressies toenemen

Dysthymia: waarom laaggradige depressies toenemen

Michelle Obama blijft een inspiratiebron, ook als het gaat om het destigmatiseren van psychische problemen. Vorige maand deelde de voormalige First Lady op “The Michelle Obama Podcast” dat ze “laaggradige depressie” heeft. Het is duidelijk dat 2020 een angstig jaar is geweest vanwege Covid-19, de beweging voor sociale rechtvaardigheid en de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen. En als je te maken hebt met symptomen van depressie en angst, kan alles moeilijker aanvoelen. Terwijl Obama sprak over haar geestelijke gezondheidsproblemen, gingen veel mensen rechtop zitten en zeiden: “dat ben ik ook.”

Dus, wat is een laaggradige depressie precies, een term die vaak naast dysthymie wordt gebruikt, en hoe verschilt deze van depressie? Experts in de geestelijke gezondheidszorg leggen uit wat u moet weten.

Laaggradige depressiesymptomen

Te midden van de Covid-19-pandemie kan het moeilijk zijn om te weten of uw mentale en emotionele toestand normaal of abnormaal is. Het is tenslotte oké om je nu overweldigd te voelen door de onzekerheden van het nieuwe coronavirus. Als je het verschil kent tussen je somber voelen en je depressief voelen, kun je bepalen of je professionele hulp nodig hebt.

Sanam Hafeez, een neuropsycholoog in New York City en faculteitslid aan de Columbia University, zegt dat “laaggradige depressie een milde, chronische depressie is.” Ze waarschuwt ook dat mild niet “geen probleem” betekent. Hafeez zegt dat een chronische, milde depressie je constant verdrietig, hopeloos, traag, prikkelbaar kan maken en je moeite kan geven om je te concentreren. “Veel mensen zullen ook langdurige perioden van slechte productiviteit ervaren”, voegt ze eraan toe. Uw depressie kan ook slapeloosheid veroorzaken. (Hier leest u hoe u omgaat met depressie en slapeloosheid.)

Depressie neemt toe

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat zes maanden die zijn besteed aan het omgaan met wijdverbreide ziekte en overlijden, quarantainebevelen, tijd weg van dierbaren en vrienden, en – als je een ouder bent – de druk om zonder kinderopvang en/of tijdens virtueel leren te werken, een enorme tol op de geestelijke gezondheid. Sterker nog, een studie die deze maand werd gepubliceerd in JAMEen netwerk uitpen ontdekte dat mensen drie keer zoveel kans hadden om depressiesymptomen te ontwikkelen tijdens Covid-19 in vergelijking met pre-pandemie. “Denk eens aan de abrupte manier waarop het leven eerder in 2020 veranderde”, zegt Hafeez. “Het kan redelijk zijn om een ​​lichte depressie te vermoeden als levensdoelen vastlopen, gezinnen in het hele land verliezen van dierbaren of financiële stabiliteit ervaren, samen met regelmatige [every day] stress”, voegt ze eraan toe.

Close-up van trieste vrouw die kussen knuffelt terwijl ze thuis zit

Radu Bighian / EyeEm/Getty Images

Laaggradige depressie versus depressieve stoornis

Laaggradige depressie verschilt van depressieve stoornis, die wordt gekenmerkt door vergelijkbare symptomen zoals een gevoel van hopeloosheid en waardeloosheid, prikkelbaarheid en een aanhoudende droevige of lege stemming. Deze symptomen duren de hele dag of het grootste deel van de dag en zijn meestal ongeveer twee weken aanwezig, volgens het National Institute of Mental Health. Als het gaat om een ​​laaggradige depressie, zul je soortgelijke gevoelens ervaren. “Ze stijgen misschien niet naar het niveau van ernstige depressiesymptomen”, maar het is nog steeds belangrijk om te erkennen dat ze gebeuren, zegt Hafeez.

Laaggradige depressie wordt vaak door elkaar gebruikt met dysthymie, wat eigenlijk een aanhoudende depressieve stoornis (PDD) is, volgens het National Institute of Mental Health. In eerdere versies van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders heette PDD vroeger dysthymie. Om een ​​officiële dysthymiediagnose te krijgen, moet deze stemmingsstoornis twee jaar aanwezig zijn.

Laaggradige depressie is een pre-pandemisch probleem

Bedenk ook dat uw symptomen mogelijk al eerder aanwezig waren, maar dat u gewoon niet stopte om ze echt te evalueren. “De pandemie is misschien iets meer dan zes maanden geleden begonnen, maar mogelijk zijn er eerder mildere symptomen gevoeld. De pandemie van Covid-19 heeft je misschien net hyperbewust gemaakt van deze gevoelens in de aanwezigheid van sociaal isolement en alle andere stressvolle omstandigheden die door Covid-19 worden veroorzaakt”, zegt Hafeez. Ongeacht het label, uw geestelijke gezondheid is van belang. Zorg dat je weet hoe je je volledig kunt voorbereiden op een coronawinter.

Wanneer professionele gezondheid zoeken?

Hier is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen: Hoe gaat het echt met je? “Als depressieve symptomen ervoor zorgen dat u zich overweldigd of onveilig voelt of uw vermogen om dagelijks te functioneren belemmert, moet u psychiatrische hulp zoeken”, zegt Samar McCutcheon, MD, psychiater op de afdeling psychiatrie en gedragsgezondheid van The Ohio State Universitair Medisch Centrum Wexner. Weet je het niet zeker omdat de gevoelens nieuw zijn? Of lijkt het zo normaal om het gevoel te hebben dat je verdrinkt in stress (omdat er ook zoveel mensen zijn)? Dr. McCutcheon raadt aan om te praten over wat u doormaakt met uw huisarts “die kan helpen onderscheid te maken tussen zaken als lichte depressie en depressieve stoornis.”

Als je bang bent om een ​​deskundige in de geestelijke gezondheidszorg persoonlijk te zien, kun je ook kiezen voor telehealth-therapie. Nu Covid-19 nog steeds aanwezig is, bieden therapeuten en andere zorgverleners hun diensten nu online aan via videochatafspraken.

Jonge man die 's middags thuis mediteert

Goodboy Picture Company/Getty Images

Maak van zelfzorg een prioriteit

Verwar ‘laagwaardig’ niet met ‘niet belangrijk’ of iets waar je zelf doorheen moet. Je verdient het om je beter te voelen, vooral als je moeite hebt om de dagelijkse gang van zaken door te komen. Als uw symptomen mild zijn en komen en gaan, kan uw arts veranderingen in levensstijl aanbevelen, zegt dr. McCutcheon. Dat houdt in dat zelfzorg een prioriteit is, wat inhoudt dat u tijd (zelfs korte periodes) besteedt aan dingen die u helpen evenwicht en rust te vinden, zoals het uitvoeren van een paar eenvoudige ademhalingsoefeningen gedurende de dag, naar muziek luisteren of een vriend bellen of een fysieke afstandswandeling samen.

Zorg voor een dagelijkse routine

Het is ook belangrijk om je dag te centreren rond structuur, wat je kan helpen om je te verankeren en je dag een doel en flow te geven. “Ik raad iedereen aan, ongeacht depressieve symptomen, een dagelijkse routine aan te houden met geplande activiteiten en een vaste bed- en wektijd”, zegt Dr. McCutcheon. Vermijd zelfmedicatie met alcohol of recreatieve drugs, aangezien dit ongezonde copingmechanismen zijn die uw humeur kunnen verslechteren.

Probeer verschillende soorten therapie

Ten slotte zijn therapie, zoals cognitieve gedragstherapie of interpersoonlijke therapie (die kijkt naar relaties met de mensen in je leven), aanvullende hulpmiddelen die je kunnen helpen om door een depressie heen te werken, voegt Hafeez eraan toe. “Dit is een tijd voor mensen om te begrijpen dat zelfzorg en gezond genieten ook belangrijke aspecten van het leven zijn, en onze geestelijke gezondheid vereist dat we in onszelf investeren”, zegt ze.

Als jij of iemand die je kent gedachten heeft gehad over zelfbeschadiging of zelfmoord, neem dan contact op met de National Suicide Prevention Lifeline (1-800-273-8255), die 24/7, gratis, vertrouwelijke ondersteuning biedt aan mensen in nood.

Leave a Reply

Your email address will not be published.