Door zoveel koffie per dag te drinken, kun je vet verbranden

Hint: het heeft te maken met de cafeïne.

Experts vertellen hoe belangrijk hydratatie is voor gezondheid en gewichtsverlies. En ze praten ook veel over hoe je calorieën kunt verminderen in dingen zoals je dagelijkse koffie. Nu toont nieuw onderzoek aan dat één kopje gewone koffie “bruin vet” kan stimuleren – en het kan een nieuwe doorbraak zijn voor onderzoek naar gewichtsverlies.

Wat is bruin vet?

Wetenschappers van de Universiteit van Nottingham hebben negen gezonde mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers getest om te zien of cafeïne “bruin vet” stimuleert. Deze vetcellen zijn anders dan witte of gewone lichaamsvetcellen, omdat het lichaam dit vet gebruikt om warmte te genereren, volgens Jaime Harper, MD, een arts voor zwaarlijvigheid die geen deel uitmaakte van deze studie. Ondertussen slaan gewone lichaamsvetcellen energie op, zegt Dr. Harper. En volgens Jamie Kane, MD, de directeur van het Northwell Health Center for Weight Management, noemen mensen dit weefsel ook ‘babyvet’. Omdat het warmte genereert, verbrandt het ook calorieën, in tegenstelling tot andere soorten vet die kunnen bijdragen aan ontstekingen, insulineresistentie en verdere gewichtstoename, zegt Dr. Kane, die ook geen deel uitmaakte van deze studie. (Ontdek of koffie ontstekingen veroorzaakt.)

Wat vonden de onderzoekers?

Onderzoekers die bij het onderzoek betrokken waren, testten of de cafeïne in koffie deze bruine vetcellen bij mensen stimuleert. Dus het team bepaalde de bruinvetreserves van elke vrijwilliger en hoeveel warmte ze produceren met behulp van thermische beeldvorming. Ze scanden deelnemers voor en na het drinken van een kopje koffie met ongeveer 65 mg cafeïne of gewoon water om de impact te zien.

De resultaten laten zien dat het drinken van een enkele, standaard kop koffie bruin vet kan stimuleren, wat de stofwisseling van het lichaam zou verhogen – wat betekent dat door deze vetcellen hard te laten werken met behulp van koffie meer calorieën worden verbrand. We weten al dat deze 7 dingen met je lichaam gebeuren als je elke dag koffie drinkt, maar dit onderzoek is een goed begin om te kijken hoe wat we eten en drinken van invloed is op hoe het lichaam functioneert en energie gebruikt, zegt Dr. Harper.

De studie toonde echter niet aan dat patiënten gewicht verloren door het drinken van cafeïne. “Terwijl bruin vet een veelbelovende toekomst heeft op het gebied van gewichtsverlies, heeft de volwassen mens zo weinig bruin vet dat niet is bewezen dat het een rol speelt in het algehele lichaamsmetabolisme”, zegt Dr. Harper. Er zijn volgens Dr. Kane ook enkele andere studiebeperkingen. Ze gebruikten slechts een kleine steekproef van patiënten die allemaal een normaal gewicht hebben.

Wat betekent dit voor de toekomst?

De volgende stap voor onderzoekers is bepalen hoe het lichaam meer bruin vet aanmaakt en de stofwisseling stimuleert. Onderzoekers hopen dat het lichaam meer bruin vet stimuleert, zodat het mogelijk kan helpen bij het afvallen, volgens Nesochi Okeke-Igbokwe, MD, een gezondheidsdeskundige die niet bij het onderzoek betrokken is. Maar totdat er meer onderzoek is gedaan, blijf je gewone kopje Joe drinken voor de smaak of de cafeïne – en merk op hoeveel cafeïne er echt in je kopje koffie zit. Zorg ervoor dat u geen voordelen voor de gezondheid van koffie, al dan niet tenietdoet, met extra suikers of vet, zegt Dr. Kane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.