Door de FDA goedgekeurde Rx-pillen voor gewichtsverlies die echt werken

Tatiana Ayazo /Rd.com

Lorcaserin (Belviq)

Zoals met al deze medicijnen, is het door de FDA goedgekeurd voor mensen met obesitas – ze hebben een body mass index (BMI) van meer dan 30 (iemand die bijvoorbeeld 5’6 “is, zou meer dan 185 pond moeten wegen); of voor mensen met een BMI van meer dan 27 (zoals een persoon van 5’6″ die 167 of meer weegt) met een aan obesitas gerelateerde aandoening zoals diabetes type 2, slaapapneu, hoge bloeddruk of hoog cholesterol. De meeste van deze medicijnen mogen alleen op korte termijn worden ingenomen en in combinatie met advies van een medische zorgverlener. Bekijk hoe u uw BMI kunt berekenen.

Lorcaserin (Belviq) is een medicijn dat het gebied van de hersenen stimuleert dat de eetlust en verzadiging regelt, legt Scott Kahan, MD, de directeur van het National Center for Weight and Wellness in Washington, DC uit. Belviq richt zich op de hersenreceptoren voor serotonine, een chemische stof in de hersenen die een rol speelt bij verzadiging. (Serotonine speelt ook een rol bij stemmingsregulatie.)

Wat kunt u verwachten? Studies met bijna 8.000 zwaarlijvige en overgewicht mensen die Belviq gebruikten, tonen aan dat 37,5 tot 47,5 procent van de patiënten meer dan 5 procent van hun lichaamsgewicht verloren in een periode van één tot twee jaar. Patiënten maakten ook aanpassingen aan het dieet en de lichaamsbeweging. Zijn vuistregel is dat als u na 12 weken behandeling geen 5 procent van uw gewicht verliest, u waarschijnlijk niet zult reageren. “We zien een goed gewichtsverlies bij ongeveer 50 procent van de patiënten en het is erg veilig”, zegt hij. Zowel het cholesterol- als de bloedsuikerspiegel lijken ook te dalen bij Belviq-gebruikers. Bijwerkingen kunnen zijn hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid, droge mond, constipatie en een lage bloedsuikerspiegel voor mensen die medicijnen gebruiken om diabetes te behandelen, maar de kans hierop is zeer klein, zegt hij. Het is een van de beste pillen voor gewichtsverlies als het gaat om veiligheid. “Een van de veren in de hoed van Belviq is dat het heel goed wordt verdragen”, zegt hij. Dat gezegd hebbende, mensen met een voorgeschiedenis van hartaandoeningen, psychiatrische stoornissen en degenen die zwanger zijn, mogen dit medicijn niet gebruiken. Het adviespanel van de FDA verwierp deze afslankpil aanvankelijk vanwege het risico op tumoren in dierstudies, en het Europees Geneesmiddelenbureau was zo bezorgd over de veiligheid van het medicijn dat het Belviq afwees. Echter, een analyse in JAMA geeft aan dat Belviq in verband wordt gebracht met minder bijwerkingen dan andere Rx-pillen voor gewichtsverlies. Probeer deze 50 manieren om gewicht te verliezen zonder een likje lichaamsbeweging.

Illustratie van injecteerbare liraglutide.Tatiana Ayazo /Rd.com

Liraglutide (Saxenda)

Saxenda, goedgekeurd in 2014, onderscheidt zich van het Rx-pillenpakket voor gewichtsverlies omdat het de enige is die als injectie wordt gegeven. Het is een hogere dosis van een ouder diabetesgeneesmiddel genaamd Victoza. Saxenda bootst de effecten na van GLP-1, 1 (glucagon-achtig peptide), een hormoon dat in de darmen wordt gemaakt en dat de eetlust remt.

Wat kunt u verwachten? Deelnemers aan de studie die een caloriearm dieet aten, hun trainingsregime verhoogden en Saxenda namen, verloren gemiddeld 18 en een halve pond gedurende 56 weken, volgens bevindingen gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Degenen die deze levensstijlveranderingen aanbrachten, maar een placebo kregen in plaats van Saxenda, verloren daarentegen slechts zes pond. “Ik heb geweldige resultaten gezien met Saxenda, vooral bij patiënten met een risico op diabetes en degenen met een familiegeschiedenis van diabetes”, zegt Reshmi Srinath, MD, assistent-professor diabetes, endocrinologie en botziekte aan de Icahn School of Medicine op Mount Sinaï in de Stad van New York. Om te weten of u risico loopt, moet u controleren of u deze gewoonten heeft die uw kansen op het ontwikkelen van diabetes type 2 vergroten. Bijwerkingen van Saxenda kunnen misselijkheid zijn, die ernstig kan zijn, braken, diarree, constipatie en/of een lage bloedsuikerspiegel, zegt Dr. Kahan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.