Dit is wat het betekent als je witte vlekken op je nagels hebt

Dit is wat het betekent als je witte vlekken op je nagels hebt

Witte vlekken op uw vingernagels of teennagels, leukonychia genaamd, kunnen verschillende oorzaken hebben – van gewoon op uw nagel slaan tot ernstigere problemen.

Wat witte vlekken betekenen?

Spencer Kroll, MD, heeft een boek op zijn plank dat hij op de medische school heeft gebruikt. Daarin staat informatie over een eens zo gebruikelijke praktijk voor artsen.

Wanneer ze de hand van de patiënt schudden bij het betreden van de onderzoekskamer (pre-Covid-dagen), zou de arts de hand een beetje draaien om naar de vingernagels te kijken.

“Het was een cruciaal onderdeel van de diagnose, vanaf die eerste blik op de vingernagels”, zegt dr. Kroll, specialist in interne geneeskunde in Morganville, New Jersey. “Ze hebben naar de kleur en textuur gekeken voordat we deze uitgebreide tests hadden.”

Witte vlekken op vingernagels, leukonychia genaamd, kunnen verschillende oorzaken hebben, van kleine cosmetische problemen tot ernstige, levensbedreigende ziekten. Gelukkig is het zelden het laatste. Hoewel er een paar soorten zijn, wordt de meest voorkomende leukonychia punctata genoemd. Het wordt vaak gezien bij kinderen die harder op hun nagels kunnen zijn dan volwassenen, zegt Sunitha Posina, MD, een internist in New York City.

Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom u witte vlekken op uw vingernagels (of teennagels) kunt hebben.

Witte vlekken op nagel geïsoleerd op een witte achtergrond.  Ziekte leuconychia

Evgeniya Krasnova/Getty Images

Trauma aan de nagel

Als je ooit je nagel ergens op hebt geslagen, heb je misschien witte vlekken ontwikkeld van het trauma tot aan de nagel. Bovendien kun je dit ook laten gebeuren als er een trauma is aan “de matrix, de basis van waar de nagel zich vormt”, zegt Emmanuel Loucas, MD, oprichter van Lucas Dermatology & Laser Center in New York City.

In dit geval kan het even duren voordat de vlekken verdwijnen, omdat de nagels langzaam groeien. Dit type klein trauma kan ook leiden tot vingernagelribbels in plaats van witte vlekken.

“Nagels groeien met een variabele snelheid – ze groeien meer in de winter en in koudere maanden”, zegt Dr. Kroll.

Maar het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat nagels groeien. “Dus als ze beschadigd waren, of er was een duidelijke aanzettende gebeurtenis… het is redelijk om die gebeurtenis te volgen en enkele maanden te wachten” als er geen andere symptomen zijn, voegt hij eraan toe.

Manicures, kunstnagels en andere nagelbehandelingen

Heb je ooit een geweldige manicure gehad, alleen om te beseffen dat die kunstmatige tips die je op je nagel had gelijmd schade aanrichtten? Dit telt ook als trauma aan de nagel, volgens Dr. Kroll, en kan een tijdje duren om uit te groeien.

Het zijn niet alleen nageltips die de boosdoeners zijn, maar een verscheidenheid aan schoonheidsbehandelingen. “Er kan een allergische reactie zijn op iets dat plaatselijk op de vingers zit, van nagellak tot nepnagels tot andere actuele toepassingen”, zegt hij.

Psoriasis of eczeem

“Je nagels zijn een verlengstuk van je huid, en in feite een huidtype”, zegt dr. Loucas. Sommige aandoeningen die uw huid kunnen aantasten, kunnen dus ook uw nagels aantasten.

Psoriasis en eczeem zijn huidaandoeningen die worden gekenmerkt door jeuk, huiduitslag en roodheid. Deze kunnen zich zowel in de nagels als in je huid manifesteren, wat resulteert in het bleken van de nagels, zegt Dr. Loucas.

Psoriasis van de nagels kan eruit zien als verdikking en bleek worden op de nagels. Het kan er ook uitzien als ontpitte, witte stippen, zegt hij. Eczeem kan ribbels, verkleuring en verdikking veroorzaken. Een dermatoloog kan u helpen bij het vinden van behandelingen die werken.

Schimmel

Als je enige tijd in de douche van je sportschool, in een zwembad of op een andere vochtige plek hebt doorgebracht, kun je last hebben van schimmelnagels, vooral op je teennagels. Schimmel, zegt Dr. Loucas, kan lijken op nagelverdikking en witte kleuring. Als het uitgebreid is, kan de witheid en verdikking de hele nagel betreffen.

Schimmel wordt ook vaak verward met psoriasis, zegt hij. Om de aandoening goed te diagnosticeren, kan uw arts uw nagels knippen of schrapen en deze naar een laboratorium sturen om vast te stellen of een schimmel een infectie veroorzaakt. Afhankelijk van de ernst kunnen orale, actuele, laser- en chirurgische behandelingen helpen bij het behandelen van een probleem met nagelschimmel. Hier zijn de verschillende soorten teennagelschimmel en hoe ze te behandelen.

Covid-19

Een van de minst bekende symptomen van Covid-19 zijn je tenen en teennagels. Ze hebben de bijnaam “Covid-tenen” gekregen en kunnen de enige indicatie zijn dat iemand Covid-19 heeft. Dr. Kroll legt uit dat hoewel dit symptoom meestal rode tenen omvat, patiënten soms ook bleke nagelbedden kunnen ervaren: “Het kan er witachtig uitzien en kan ook in vingernagels worden gezien”, zegt hij.

De American Academy of Dermatology beveelt hydrocortisoncrème aan om de symptomen te verlichten. Patiënten moeten andere potentieel gevaarlijkere Covid-19-symptomen nauwlettend in de gaten houden en een arts raadplegen als ze denken dat ze moeten worden getest of behandeld.

Dit kan soms gebeuren in verband met vasculaire problemen van Covid-19, waaronder bloedvaten en bloedsomloop, zegt dr. Kroll. (Lees meer over Covid-tenen en andere ongebruikelijke symptomen van de ziekte.)

Vitamine-/mineralentekorten (een veelbesproken)

Je grootmoeder heeft je misschien verteld dat die witte vlekken komen doordat je een calciumtekort hebt en dat je meer melk moet drinken. Artsen en onderzoekers zijn het er niet over eens of ze gelijk heeft of niet. Sommigen zeggen dat vitamine- en mineraaltekorten de oorzaak kunnen zijn, terwijl anderen zeggen dat dit een mythe is die is weerlegd.

Vitamine D-, calcium- en zinktekorten kunnen het probleem zijn, zegt Dr. Kroll, eraan toevoegend dat de Verenigde Staten in het algemeen een “epidemie van vitamine D-tekort” hebben. Als hij werkt met patiënten die mogelijk witte vlekken hebben, laat hij soms een bloedtest uitvoeren om te controleren op tekortkomingen, zegt hij. Hij luistert ook grondig naar de geschiedenis van de patiënt, met speciale aandacht voor hun voedingsgeschiedenis en voedingsinname. “Het is belangrijk om te luisteren naar misvattingen”, zegt hij.

Dr. Loucas zegt dat er veel controverse en literatuur is geweest aan beide kanten van het argument. “Over het algemeen wordt niet gedacht dat calcium- en andere mineraaltekorten leukonychia veroorzaken”, zegt hij.

Meer ernstige aandoeningen

Meer zelden kunnen witte vlekken een teken zijn van een ernstiger aandoening, zoals een auto-immuunziekte, hartziekte of nierfalen. Als u alleen witte vlekken heeft en geen andere symptomen, maakt Dr. Kroll zich veel minder zorgen en stelt voor om het probleem gewoon in de gaten te houden.

Hij zegt echter dat als u witte vlekken heeft samen met andere ernstige symptomen, u onmiddellijk moet worden geëvalueerd. Deze symptomen zijn onder meer kortademigheid, pijn op de borst, hartkloppingen en gezwollen enkels.

Dr. Posina waarschuwt ervoor om te zoeken naar andere nagelaandoeningen die gepaard gaan met de witte vlekken. “Nagelbrosheid, verkleuring, ribbels en groeven kunnen wijzen op meer systemische veranderingen die grondig moeten worden geëvalueerd”, zegt hij.

Een studie gepubliceerd in 2016 in de Indian Journal of Dermatology somt veel mogelijke ziekten op die verband houden met leukonychia. Die omvatten: HIV, levercirrose, de ziekte van Kawasaki (een ziekte die ontstekingen in bloedvaten veroorzaakt), arseen- of loodvergiftiging, nierfalen en leverfalen. Leukonychia kan ook volgen op een acute ziekte.

Medicatie bijwerkingen

Witte vlekken op je nagels kunnen een van de minder bekende bijwerkingen van sommige medicijnen zijn. Dr. Posina somt veelvoorkomende boosdoeners op, maar u moet uw arts vertellen over alle bijwerkingen van medicijnen:

  • Zwavelmedicijnen zoals sommige antibiotica die worden gebruikt om huidinfecties en andere bacteriële infecties te behandelen (bijvoorbeeld: Bactrim, Dapsone)

  • Waterpillen zoals furosemide (Lasix) en hydrochloorthiazide (Microzide)

  • Artritis pijnstillers zoals celecoxib (Celebrex)

  • Diabetes medicijnen zoals glimepiride (Amaryl) en glyburide

  • Sulfasalazine gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en reumatoïde artritis

  • Sommige medicijnen voor chemotherapie

het komt neer op

Hoewel leukonychia lelijk kan zijn, of je je zorgen kan maken als je een groter probleem hebt, is het meestal niets om je zorgen over te maken. Meestal is het gewoon door je nagel een keer te vaak op de hoek van dat kookeiland te stoten. Aarzel niet om uw nagelgezondheid met uw arts te bespreken om meer ernstige aandoeningen uit te sluiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.