Dit is waarom te veel vitamine D grote gezondheidsproblemen kan veroorzaken

Op dit moment is het vrij algemeen bekend dat de zon een belangrijke bron van vitamine D is. Om specifiek te zijn, stellen onderzoekers voor om minstens twee keer per week tussen de vijf en 30 minuten direct zonlicht in de huid te laten opnemen. Hoewel er enkele voedingsbronnen van vitamine D zijn waarop u kunt vertrouwen, zoals zalm, eieren, sommige paddenstoelen en verrijkte zuivelproducten, is de zon meestal een krachtige en algemeen toegankelijke bron voor blootstelling aan vitamine D.

10 manieren om vitamine D te krijgen zonder de zon

Voor voedingsbronnen van vitamine D is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine D volgens de National Institutes of Health 600 internationale eenheden (IE) voor volwassenen tot 70 jaar en 800 IE voor volwassenen ouder dan 70 jaar. Als ze niet voldoende vitamine D binnenkrijgen, vooral tijdens de koudere maanden, wanneer het moeilijk is om buiten te zijn, of als er overdag minder zonlicht beschikbaar is voor blootstelling aan de zon, kan hun arts aanbevelen dat ze een vitamine D-supplement moeten nemen.

Het verkrijgen van voldoende vitamine D is van vitaal belang, vooral voor volwassenen ouder dan 70. Vitamine D is verbonden met de calciuminname, wat helpt bij het opbouwen van botweefsel. Aangezien de botdichtheid na de leeftijd van 50 begint af te breken, is het kiezen van calciumrijk voedsel en het krijgen van voldoende vitamine D (dat in de lever wordt omgezet in calcium) van vitaal belang voor het versterken van verouderende botten en het voorkomen van botgezondheidsproblemen.

Echter, het nemen van te veel vitamine D kan negatieve gevolgen hebben voor uw gezondheid.

Denkt u erover om een ​​vitamine D te laten knallen? Lees dit eerst

Tekenen van vitamine D-toxiciteit

Onlangs werd een man van middelbare leeftijd drie maanden in het ziekenhuis opgenomen nadat hij last had gehad van braken, misselijkheid, buikpijn, krampen in de benen, oorsuizen, droge mond, verhoogde dorst, diarree en een gewichtsverlies van 28 pond. Het resultaat was te wijten aan een overdosis vitamine D-supplementen. De patiënt slikte 150.000 IE in plaats van de dagelijkse behoefte, volgens: Medisch nieuws vandaag.

Voor de meeste personen van negen jaar en ouder is de aanvaardbare bovengrens (UL) voor vitamine D 4.000 IE. Een snelle blik op uw plaatselijke apotheek zal u laten zien dat de meeste vitamine D-supplementen in de schappen een assortiment bieden, ergens tussen de ADH en de UL. Sommige supplementen gaan zelfs boven de UL en bieden 5.000 IE per dosis. (Deze producten worden vaak geproduceerd voor sommige oudere personen of mensen met ziektes wiens spijsverteringsstelsel niet op de juiste manier de vitamines en mineralen opneemt die het lichaam nodig heeft.)

Hoewel vitamine D-toxiciteit zeldzaam is, kan het gebeuren als het lichaam door suppletie te veel wordt blootgesteld. Vitamine D-toxiciteit kan niet optreden door blootstelling aan de zon, omdat het lichaam de productie ervan reguleert, en het consumeren van vitamine D via voedsel is al relatief zeldzaam. Supplementen zijn hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van elke vitamine D-toxiciteit die een persoon zou ervaren.

Langdurige vitamine D-toxiciteit veroorzaakt verhoogde calciumspiegels in het bloed. Hoge calciumspiegels kunnen leiden tot weefsel- en bloedvatbeschadiging, evenals enkele van de ernstige symptomen die worden uitgelegd: misselijkheid, zwakte, braken en frequent urineren.

Hoe vaak moet je plassen? 11 Oorzaken van frequent urineren

Hoe kies je het juiste vitamine D-supplement?

De eerste stap bij het kiezen van het beste vitamine D-supplement voor u is om met een arts te praten. Ontdek wat een goed niveau van suppletie voor uw lichaam zou zijn – en of u het het hele jaar door moet innemen, of alleen tijdens de maanden dat uw huid niet zoveel wordt blootgesteld aan de zon.

Diëtisten leggen uit hoe lang het duurt voordat vitamine D in je lichaam werkt

Nogmaals, hoewel het zeldzaam is om vitamine D-toxiciteit te ervaren, is het belangrijk om het niet te overdrijven met hoeveel u in de loop van de tijd inneemt. Onthoud dat 800 IE een betrouwbare hoeveelheid kan zijn voor uw dagelijkse behoeften, en u hoeft maar een paar minuten per week in de zon te staan ​​om voldoende voor uw gezondheid binnen te krijgen. De 5 beste hormoonveilige zonnefilters, aanbevolen door artsen

Krijg de gezonde @Reader’s Digest nieuwsbrief voor wat er elke ochtend op het gebied van gezondheid en welzijn in uw inbox gebeurt. Volg ons op Facebook, Instagram en Twitteren blijf lezen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.