Dit is volgens experts de beste tijd om te mediteren

Dit is volgens experts de beste tijd om te mediteren

Wat is meditatie?

Meditatie is tegenwoordig een van de meest levendige onderwerpen in de gezondheids- en welzijnswereld, en terecht.

Naast de voordelen voor de geestelijke gezondheid van meditatie, zoals minder stress en angst en een betere stemming, is aangetoond dat het pijn vermindert, de bloeddruk verlaagt en de cognitieve prestaties verbetert.

Dit is allemaal te danken aan de manier waarop de beoefening je helpt contact te maken met de wereld om je heen.

“Meditatie is expres aandacht schenken met een betrokken nieuwsgierigheid”, zegt psycholoog en mindfulness-expert Elisha Goldstein, oprichter van het Mindful Living Collective, een online mindfulness-ondersteuningsgemeenschap. “Het gaat over bewust en wakker zijn voor wat er in het moment gebeurt, gewoon wakker worden tot het leven.”

Het proces van ‘ontwaken’ in het leven geeft je het vermogen om de reacties van je lichaam op stressvolle situaties beter te reguleren, waardoor je een zekere mate van controle krijgt over een situatie die je eerder in een spiraal heeft gebracht.

Goldstein geeft het voorbeeld van het lezen van het nieuws. Afhankelijk van de inhoud kan het signalen naar je hersenen sturen waardoor je je angstig kunt voelen.

Deze angst kan ervoor zorgen dat je naar je partner snauwt, waardoor je je slecht voelt, waardoor je het nieuws moet lezen om jezelf af te leiden.

“Je komt vast te zitten op de automatische piloot en valt in een angstige lus, waarvan we merken dat het een toenemende hoeveelheid stress, angst en depressie in onze cultuur veroorzaakt”, legt hij uit. “Met meditatie kunnen we meer aan het stuur zitten van hoe we ervoor kiezen om op dingen te reageren. Dus als we getriggerd worden, kunnen we daar kennis van nemen en beseffen dat we op dat moment misschien wat rust nodig hebben. En als we dit bureau voelen, voelen we ons meer ontspannen en gelukkiger.”

Zelfs slechts 15 minuten meditatie levert een aantal grote gezondheidsvoordelen op. Het kan pijn verminderen, u helpen beter te slapen en de gezondheid van uw hart verbeteren.

Soorten meditatie

Meditatie is er in verschillende vormen, waarvan sommige stappen hebben die je moet volgen en andere niet.

“Er zijn meer formele praktijken, zoals zitten, bewegen, ademen, liefdevolle vriendelijkheid en dankbaarheid”, zegt psycholoog B. Grace Bullock, auteur van Mindfull relaties. “Maar persoonlijk is mijn meest krachtige meditatiebeoefening het loskoppelen van mijn hond en het nemen van een wandeling en het observeren van mijn ervaring en wat er om me heen is.”

Ongeacht het type meditatie dat je kiest, je zult verschillende voordelen plukken, afhankelijk van het tijdstip van de dag dat je kiest om te mediteren. Blijf lezen om erachter te komen hoe meditatie je op alle uren van de dag ten goede kan komen.

Wanneer je wakker wordt

“Ik denk dat de ochtend een goed moment is om te mediteren, als je dat kunt”, zegt Goldstein. “Het zet je geest aan om gedurende de dag op een bepaalde manier op te letten, om nieuwsgieriger te zijn, meer geaard en je meer bewust te zijn van je bedoelingen en hoe je wilt zijn.”

Inderdaad, ochtendmeditatie helpt de toon voor je dag te zetten. Bovendien kan het gemakkelijker zijn om van de oefening een gewoonte te maken als je het in je vaste ochtendroutine opneemt.

“Koppel je thee of koffie of iets dat je al doet met vijf minuten zitten in meditatie”, stelt Goldstein voor. “Dit maakt het gemakkelijker om te onthouden of gemakkelijker om te doen.”

Natuurlijk wilt u er rekening mee houden wanneer uw lichaam en geest het beste functioneren.

“Ik ben een ochtendmens, dus voor mij is het gemakkelijker om te mediteren als ik ‘s ochtends wakker, alert en ontvankelijk ben”, voegt Bullock toe. “Dan krijg ik vaak inspiratie voor werk of schrijven of iets creatiefs. Als ik later op de dag te moe ben en probeer te zitten en te mediteren, val ik misschien in slaap.”

Nachtbrakers kunnen het tegenovergestelde probleem hebben. Als je ‘s ochtends traag bent, val je misschien in slaap terwijl je probeert te mediteren.

En als je al moeite hebt om jezelf uit bed te slepen, is de kans kleiner dat je vasthoudt aan een ochtendmeditatie-gewoonte dan wanneer je later op de dag tijd vrijmaakt.

Vroeg wakker worden.  Vrouw die 's ochtends yoga beoefent

Prostock-Studio/Getty Images

Als je klaar bent met werken

De ruimte om te mediteren kan verschijnen in een overgangsmoment gedurende je dag.

“Als je thuiskomt van je werk en voordat je het huis binnenloopt, kun je even de tijd nemen om te pauzeren en jezelf af te vragen hoe je wilt zijn als je van werk naar huis gaat”, stelt Goldstein voor.

Meditatie na het werk kan ook spontaan zijn, bijvoorbeeld wanneer je baby eindelijk op je borst in slaap valt.

“Er is een mogelijkheid om aanwezig te zijn bij de verbinding en sensatie”, zegt Goldstein. “Dat kan heel rustgevend zijn voor je zenuwstelsel.”

(Hier zijn enkele tips voor liggend mediteren.)

In je vrije tijd

Afhankelijk van je schema en je levensstijl, kun je misschien niet elke dag een paar minuten opzij zetten om op hetzelfde tijdstip te mediteren – en dat is oké!

“Het belangrijkste is om die ruimte voor jezelf te creëren”, zegt Bullock. “Als ik om 7 uur een vergadering heb en ik kan die ochtend niet mediteren, dan probeer ik de ruimte ergens anders te vinden.”

Voor het slapengaan

Als je geen ochtendmens bent, zijn er nog andere voordelen die je kunt krijgen door te mediteren voordat je ‘s avonds naar bed gaat.

“Het voordeel van mediteren voor het slapengaan is dat het het zenuwstelsel kan kalmeren na een hectische dag”, zegt psychotherapeut Marianela Medrano, oprichter van het Palabra Counseling and Training Centre in Stamford, Connecticut. “Bijvoorbeeld, ademgerichte meditatie doen, of meditatie waarbij de adem als anker wordt gebruikt, is een uitstekende manier om te ontspannen van de dag.”

Meditatie voor het slapengaan kan ook nuttig zijn voor mensen die ‘s nachts niet kunnen slapen.

“Vroeger worstelde ik diep met slapeloosheid”, zegt Goldstein. “Ik begon een bodyscan-meditatie te gebruiken voordat ik naar bed ging, en het genas mijn slapeloosheid volledig.”

Om dit type meditatie te doen, concentreer je je op elke centimeter van je lichaam en beweeg je je aandacht langzaam van het ene deel naar het andere. Goldstein zegt dat, of je nu dit soort meditatie volgt, zoals audiogeleide meditatie, je je geest zult helpen ontspannen, zodat je lichaam in slaap kan vallen.

Wees consistent met je meditatiebeoefening

Hoe lang je mediteert is niet super belangrijk. Het belangrijkste is het opzetten van een consistente praktijk. Kies een tijd waar je je aan houdt.

“Iemand die ‘s ochtends vroeg het huis moet verlaten en ‘s avonds meer tijd heeft om te mediteren, zal zich waarschijnlijk aan de oefening houden als ze het doen wanneer de tijd het toelaat”, zegt Medrano. “Consistentie is de sleutel, en we zullen waarschijnlijk consistent zijn met de praktijk als we ons niet onder druk of gestrest voelen wanneer we het doen.”

Consistente meditatie zal je in een betere mentale ruimte brengen dan je eerder was.

Bekijk om te beginnen onze beginnershandleiding voor meditatie. Of probeer deze meditatietips om je de hele dag bewuster te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.