Dit is hoe vaak je je haar echt zou moeten wassen

Doe je echt weten hoe vaak je haar gewassen moet worden? Experts zeggen dat het allemaal afhangt van je haartype en textuur.

Je haar wassen

Je denkt waarschijnlijk niet veel na over het wassen van je haar. Was het gewoon dagelijks zoals je je tanden poetst, toch? Niet zo snel – hoe vaak u uw haar moet wassen, hangt af van een aantal factoren, zoals uw haartype en textuur, of zelfs hoe actief u bent. (Vermijd het maken van deze fouten met betrekking tot gezond haar.)

Als je niet goed op je haartype en zijn specifieke behoeften let, geef je je haar misschien niet de TLC die het nodig heeft om sterk en glanzend te blijven. (Bekijk hoe u gezonder en aantrekkelijker haar kunt krijgen.)

Hier geven onze experts een overzicht van hoe je haar gezond en bloeiend kunt houden.

Hoe vaak moet je je haar wassen?

Volgens Catalina Drouillard, haarstylist en eigenaar van Three Sixteen Hair Haven in Kihei, Hawaii, hangt hoe vaak je je haar moet wassen af ​​van je haartype en textuur – als je een vette hoofdhuid of fijn haar hebt, kun je waarschijnlijk het beste wassen met shampoo elke dag. Grof of droog haar is daarentegen misschien beter af om slechts één keer per week te wassen om verdere schade te voorkomen.

Om de dag of om de drie dagen is meestal genoeg voor de meeste haartypes. Je denkt misschien dat je je lokken een plezier doet door zo vaak mogelijk te wassen om ze extra schoon te houden, maar “het is mogelijk om je haar te vaak te wassen en elke dag wassen is te veel voor de meeste mensen”, zegt ze. “Je zou te vaak kunnen wassen als je haar droog en broos aanvoelt, of het is mogelijk dat je het verkeerde type shampoo voor je haar gebruikt.” (Heb je psoriasis op je hoofdhuid? Dit zijn de beste shampoos voor psoriasis op de hoofdhuid.)

Nadat u uw haar hebt gewassen, moet u voorzichtig zijn bij het afdrogen met een handdoek, aangezien uw haar het zwakst is als het nat is; krachtig wrijven kan breuk veroorzaken. Dit kan ook de buitenste laag van je haar ruw maken – de cuticula – waardoor kroezen ontstaan, zegt Drouillard. Ze raadt aan om warmtetools zoals föhns zo vaak mogelijk te vermijden en waar mogelijk aan de lucht te drogen. Als je toch moet föhnen, gebruik dan elke keer een hittebeschermend stylingproduct zoals Paul Mitchell Neuro Prime HeatCTRL Blowout Primer of Aveda Brilliant Damage Control.

torwai/Getty Images

Hoeveel moet je schuimen?

Over het gezegde “schuim, spoel, herhaal” wordt al tientallen jaren gedebatteerd. Is het echt nodig, of is het gewoon een truc om ervoor te zorgen dat je shampoo sneller opgebruikt? Het blijkt dat er een kern van waarheid in zit.

Volgens Drouillard moet je, als je niet elke dag wast – of je wast na een zweterige training – je shampoo altijd twee keer opschuimen en uitspoelen bij elk gebruik. (Dit is wat deze aanwijzingen voor haargezondheid kunnen onthullen over uw algehele gezondheid.)

Moet je conditioner gebruiken?

Als je je shampoo eenmaal hebt ingezeept en uitgespoeld, moet je er altijd wat conditioner bij doen, zegt Drouillard. Als je geen vet haar hebt, kun je ervoor kiezen om je haar alleen te conditioneren op dagen dat je je haar niet wast om je lokken wat extra vocht te geven.

“Het maakt niet uit welk type haar je hebt of hoe lang je haar is, iedereen zou conditioner moeten gebruiken als ze shamponeren”, zegt Drouillard. “Als je slap of fijn haar hebt, wil je deze stap overslaan, de conditioner die je gebruikt is misschien te zwaar voor de textuur van je haar.”

Wanneer je je conditioner inmasseert, concentreer je dan op het aanbrengen op het lichaam van je haar, vooral dicht bij de punten. Zorg ervoor dat je nooit conditioner op je hoofdhuid aanbrengt en spoel elk beetje conditioner uit om te voorkomen dat het je haar verzwaart of opbouwt op de hoofdhuid, zegt Drouillard. Gebruik koud water om het uit te spoelen, dit zal helpen de cuticula te sluiten en gladder, glanzender haar te bevorderen.

Hoe kies je een shampoo en conditioner?

Als je ooit overweldigd bent door de shampoo- en conditioner-opties in drogisterijen of salonschappen, ben je niet de enige. Je weet waarschijnlijk ook dat haarproducten sterk kunnen variëren in prijs. Volgens Drouillard kun je over het algemeen verwachten dat je krijgt waar je voor betaalt met haarverzorging, dus het kan de moeite waard zijn om wat extra geld aan je haarverzorgingsroutine te besteden. Duurdere producten zijn meestal gemaakt van ingrediënten van hogere kwaliteit, zegt ze.

Veel mensen vermijden producten die zijn gemaakt met conserveermiddelen die bekend staan ​​als parabenen en schuimmiddelen die sulfaten worden genoemd; beide zijn in verband gebracht met gezondheidsproblemen. Het goede nieuws is dat je gemakkelijk shampoos en conditioners kunt vinden die ze niet bevatten in de drogisterij.

Het kiezen van een shampoo en conditioner hangt grotendeels af van je haartype en textuur, zegt Drouillard. Als je gekleurd, droog, beschadigd of dun haar hebt, is het essentieel om producten te vinden die specifiek op deze kenmerken zijn afgestemd om je lokken glanzend en schadevrij te houden. Ze beveelt de Paul Mitchell Clean Beauty-lijn aan, die is gemaakt van natuurlijke en duurzame veganistische ingrediënten en opties biedt voor droog, beschadigd, kroeshaar en normaal haar.

(Zorg ervoor dat u deze gewoonten vermijdt die dunner wordend haar veroorzaken.)

Als je haar erg droog is, raadt Drouillard ten zeerste af om meer dan eens per week extra sterke shampoos zoals “verhelderende” producten te gebruiken. Ze raadt meestal ook geen twee-in-een shampoo- en conditionerproducten aan, vooral niet als je een vette hoofdhuid hebt. Dit komt omdat een conditionerende shampoo het vochtgehalte en de olie alleen maar verhoogt in plaats van je lokken te reinigen. (Dit is wat u moet weten over het verduidelijken van shampoo.)

Een woord over roos of andere aandoeningen

Roos kan zowel fysiek irriterend als gewoon lelijk zijn als er schilfers op je kleding verschijnen. Hoewel het vaak kan worden verholpen met goedkope drogisterij-shampoos zoals die van Head & Shoulders en Selsun Blue, kun je het beste naar een dermatoloog gaan als je geen verbetering ziet.

Bovendien, als u een jeukende hoofdhuid en vettige schaal ervaart, kunt u een veel voorkomende huidziekte hebben die seborrheic dermatitis wordt genoemd, wijst Adele D. Haimovic, MD, een klinische universitair hoofddocent dermatologie aan het Langone Medical Center van de New York University aan. Seborrheic dermatitis veroorzaakt een rode uitslag, schilferige plekken en jeukende huid. Met deze aandoening raden dermatologen aan om vaker te shamponeren en producten te vermijden die agressieve sulfaten bevatten, zegt ze.

Als u enige vorm van hoofdhuidirritatie ervaart, is het ook belangrijk om op uw techniek te letten. “Agressief schrobben kan schadelijk zijn, dus zorg ervoor dat je de shampoo zachtjes in je hoofdhuid masseert met je vingertoppen en niet met je nagels”, zegt Dr. Haimovic.

Tot slot, als u aanhoudende jeuk of irritatie, aanhoudend haarverlies of aanzienlijk dunner wordend haar ervaart, raadt Dr. Haimovic aan een dermatoloog te raadplegen om andere onderliggende aandoeningen uit te sluiten of om mogelijk een receptgeneesmiddel te proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.