Dit is hoe lang het duurt voordat vitamine D werkt, zeggen diëtisten

Krijg ik genoeg vitamine D binnen?

Vitamine D helpt je botten sterk te houden, je hart gezond, je immuunsysteem sterk, je humeur licht en nog veel meer – in feite zijn veel experts het erover eens dat vitamine D belangrijk is voor de meeste dingen die je lichaam doet. In feite suggereerde een peer-reviewed analyse van onderzoeken uit 2016 dat het hebben van slechts matig lage niveaus van deze supernutriënt het risico op vroegtijdig overlijden door welke oorzaak dan ook kan vergroten. Een studie uit 2020 in de Tijdschrift van de American Medical Association ontdekte zelfs dat meer dan 80 procent van de mensen die in het ziekenhuis waren opgenomen voor COVID-19 lage vitamine D-spiegels had.

Toch tonen schattingen aan dat ongeveer een op de drie Amerikaanse volwassenen onvoldoende vitamine D-spiegels heeft, volgens onderzoek uit 2020 dat is gepubliceerd in de Europees tijdschrift voor klinische voeding. (Uit de studie bleek dat in Europa dat cijfer meer dan 50 procent van de volwassenen vertegenwoordigt.) Wat extra lastig is, is dat je misschien niet eens weet dat je een tekort hebt – hoewel er tekenen zijn van lage vitamine D-spiegels, zijn de symptomen niet duidelijk voor iedereen.

Alleen een bloedtest kan bevestigen waar u staat en of u actie moet ondernemen om uw vitamine D te verhogen. Een tip, zegt Paula Doebrich, RDN, MPH, is om zowel in de lente als in de herfst gecontroleerd te worden om u te helpen begrijpen hoe uw niveaus tendens. Dit komt omdat de menselijke huid van nature vitamine D aanmaakt als reactie op zonlicht, dus de herhaalde tests laten zien hoe goed je lichaam reageert op blootstelling aan de zon en hoe goed het de vitamine van nature opslaat.

Hoe kan ik mijn vitamine D-spiegel snel verhogen?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je vitamine D weer op te laden door een beetje te zonnebaden, zegt Doebrich dat dit niet de meest efficiënte methode is om het hele jaar door het juiste niveau te behouden. De zonneschijnbenadering wordt meestal alleen aanbevolen als iemand een probleem heeft met malabsorptie van vet, wat betekent dat je lichaam vitamine D niet erg efficiënt opneemt, legt Emily Clairmont, RD, een geregistreerde diëtist bij het University of Vermont Medical Center uit.

Zelfs dan duurt het slechts ongeveer 20 minuten in de zon om de vitamine D te krijgen die je nodig hebt voor de dag. Buiten dat, kan zonlicht de voedingsstof in je huid daadwerkelijk gaan afbreken, volgens onderzoek gepubliceerd in BMC Volksgezondheid.

En u vermoedt misschien wat er daarna gaat komen: “Het verhoogde risico op huidkanker is het niet waard als er andere methoden zijn om [your vitamin D]’, zegt Doebrich.

Eet meer vitamine D

Over het algemeen is het verkrijgen van je voedingsstoffen uit voedingsbronnen superieur aan het nemen van supplementen, volgens onderzoek uit 2019 gepubliceerd in Annalen van de interne geneeskunde. Vette vis, zoals regenboogforel en zalm, is bijzonder vitamine D-rijk, waardoor je tot 80 procent van je dagelijkse behoefte krijgt met een portie van drie ons. Bekijk nog vijf manieren om voldoende vitamine D in uw dieet op te nemen, inclusief wat u moet doen als u plantaardig eet.

Neem een ​​vitamine D-supplement

Als u niet aan uw vitamine D-behoeften alleen via de voeding voldoet, zeggen de experts dat u met uw arts moet praten over het nemen van een supplement. Er zijn twee soorten vitamine D-supplementen verkrijgbaar: vitamine D2, afkomstig van planten, en vitamine D3, afkomstig van dierlijke bronnen.

De experts stellen voor dat u waar mogelijk voor D3 kiest – en een overzicht van onderzoeken die zijn gepubliceerd in voedingsstoffen wijst op waarom: D3 werkt routinematig beter en sneller dan een D2-supplement bij zowel het verhogen als het op peil houden van de vitamine D-spiegels van het lichaam.

Hoewel D3-supplementen op basis van dieren misschien niet geschikt zijn voor veganisten en vegetariërs, zegt Clairmont dat D3 nu kan worden verkregen uit lanoline van schapen. “Hoewel dit nog steeds van een dier is, wordt daarbij geen enkel dier geschaad”, legt ze uit. Dat gezegd hebbende, als je een strikt veganistische levensstijl volgt en je aan vitamine D2 wilt houden, raadt deze diëtist je aan om met je arts te overleggen of je een hogere dosis nodig hebt. Voor meer wijsheid over dit alles, lees de 4 beste vitamine D-supplementen, afhankelijk van uw specifieke behoeften, van geregistreerde diëtisten.

Hoe lang duurt het voordat vitamine D werkt?

Veel factoren kunnen van invloed zijn op hoe lang het duurt voordat uw vitamine D-spiegels een gezond bereik bereiken, zoals hoe goed u vitamine D opneemt, eventuele onderliggende gezondheidsproblemen en uw aanvankelijke bloedserumspiegels. De National Institutes of Health zegt bijvoorbeeld dat hoe groter uw starttekort, hoe langer het duurt voordat de niveaus verbeteren.

Over het algemeen streven de meeste protocollen ernaar om binnen ongeveer drie maanden het ideale niveau te bereiken, zegt Clairmont. Maar het is belangrijk om je aan het plan van je zorgverlener te houden en je niveaus te laten controleren totdat je je doel hebt bereikt. “Sommige mensen zien na zes weken een toename”, zegt Doebrich. “Anderen moeten vier maanden lang supplementen nemen voordat ze zich beter voelen.”

Hoe weet ik dat vitamine D werkt?

“Als u fysieke symptomen van een tekort had, zoals vermoeidheid of botpijn, zult u zich waarschijnlijk beter gaan voelen naarmate uw serumspiegels stijgen”, zegt Doebrich.

Terwijl het onderzoek aan de gang is, kun je ook beter gaan dutten, volgens Nicole Avena, PhD, assistent-professor neurowetenschappen aan de Mount Sinai School of Medicine in New York City en auteur van Waarom diëten mislukken?. “Hoe hoger het vitamine D-gehalte in het lichaam, hoe minder slaapstoornissen en -stoornissen [that are] opgenomen”, legt ze uit. “Dit kan zijn omdat er zoveel vitamine D-receptoren worden gevonden in de hersenen, het controlecentrum van de slaapfunctie van het lichaam.”

Toch merken sommige mensen misschien helemaal niet dat ze zich anders voelen, omdat de symptomen van lage vitamine D-spiegels subtiel of onbeduidend kunnen zijn. De experts benadrukken dat het allemaal afhangt van de individuele persoon, de gezondheidstoestand en het vitamine D-gehalte vóór suppletie. (Daarom is het zo belangrijk om bloedtesten te laten doen om te bevestigen dat je in een gezond bereik zit.) Maar zelfs als je de effecten van het handhaven van hoge vitamine D-spiegels niet voelt, betekent dit niet dat de supernutriënt niet moeilijk is in het werk. Hier zijn 23 manieren waarop de zonnevitamine je lichaam stilletjes in topvorm houdt.

Meld je aan voor de gezonde @Reader’s Digest nieuwsbrief voor voedingskennis en nog veel meer. Volg ons op Facebook en Instagram en blijf lezen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.