Dingen die u moet weten over lichaamsvet

Er zijn verschillende soorten lichaamsvet en sommige soorten, namelijk bruin of beige vet, zijn juist goed voor je. Hier zijn 13 dingen die je moet weten over lichaamsvet.

Dit is wat je moet weten over lichaamsvet

Vet heeft de neiging om een ​​slechte reputatie te krijgen, en hoewel overgewicht of obesitas het risico op bepaalde ziekten en aandoeningen kan vergroten, is er meer aan de hand. Niet al het vet is gelijk gemaakt – en sommige soorten zijn zelfs goed voor ons.

Vet draagt ​​verschillende hoeden

Pavel Chagochkin / Shutterstock

Hoewel mensen de neiging hebben om vet te demoniseren, levert het spul enkele belangrijke gezondheidsvoordelen op. Om te beginnen beschermt en beschermt het uw vitale organen, inclusief de nieren, en helpt het ons warm te houden. Vet voorkomt ook dat we verhongeren, omdat het fungeert als een energiereserve. “Het is jammer dat we zo’n alomtegenwoordige antipathie hebben over vet, omdat het een normaal (en belangrijk) deel van het lichaam is”, zegt Scott Kahan, MD, de directeur van het National Center for Weight and Wellness in Washington, DC.

Niet alle soorten vet zijn hetzelfde

huidVoronin76/Shutterstock

Het meest voorkomende type lichaamsvet is wit vet, legt Dr. Kahan uit. Dit is het soort vet dat we voelen als we “een centimetertje knijpen” in ons middengedeelte. “De primaire functie is om overtollige energie op te slaan voor later gebruik”, legt hij uit. “Als je op dieet gaat of om de een of andere reden geen toegang hebt tot voedsel, zal je lichaam wat opgeslagen energie uit deze vetweefselcellen halen om het lichaam van brandstof te voorzien.” Dit vet hield onze voorouders letterlijk in stand toen jagen en verzamelen de enige manieren waren om te eten, en schaarste was gebruikelijk. (Als u echter de spullen wilt kwijtraken, zijn hier 10 eenvoudige trainingen die u kunnen helpen vet te verbranden.)

Vetcellen hebben banen

Naast energieopslag produceren witte vetcellen bepaalde hormonen, zoals leptine en adiponectine, zegt Dr. Kahan. Adiponectin verbetert de gevoeligheid van het lichaam voor insuline, die volgens de Society for Endocrinology beschermt tegen diabetes type 2. Leptine is het hormoon dat je vertelt te stoppen met eten als je vol zit, wat helpt om een ​​normaal gewicht te behouden.

Bruin vet is anders

Dus wat is bruin vet? Het is een tweede type vet- of vetweefsel dat voornamelijk in het nekgebied voorkomt. “Deze cellen zijn heel anders dan gewone witte vetcellen”, zegt Dr. Kahan. “In plaats van energie op te slaan, verbranden bruine vetcellen het, waardoor warmte ontstaat.” Bruin vet helpt zuigelingen hun lichaamstemperatuur te reguleren; we hebben de neiging om het te verliezen naarmate we ouder worden, en volwassenen hebben slechts kleine hoeveelheden. “Als we er meer van zouden hebben, zouden we dagelijks veel meer energie kunnen verbranden, wat kan helpen om het lichaamsgewicht te reguleren”, zegt Dr. Kahan. Onderzoekers zijn op zoek naar een manier om bruin vet te verhogen of om wit vet meer als bruin vet te laten gedragen. Blijf kijken.

Bruin vet kan worden opgevoerd

Koele en koude temperaturen kunnen helpen om meer bruine vetcellen te activeren, volgens een onderzoek in suikerziekte. In de kleine studie sliepen 5 jonge mannen in kamers met verschillende temperaturen en de onderzoekers ontdekten dat milde kou (19º C, ongeveer 66º F) de hoeveelheid bruin vet en de activiteit van de mannen met ongeveer 30 tot 40 procent verhoogde. Toen de mannen echter weer sliepen in kamers die warm waren (27ºC; 81ºF), daalde hun bruine vetgehalte weer tot onder het niveau voordat het onderzoek begon.

Koffie kan bruin vet stimuleren

Het drinken van een kopje Joe kan bruin vet stimuleren, een studie uit 2019 in Wetenschappelijke rapporten suggereert. De onderzoekers gebruikten een warmtebeeldtechniek om de bruine vetreserves van het lichaam te traceren en ontdekten dat het heter werd nadat deelnemers een kopje koffie hadden gedronken. Dit is niet het enige gezondheidsvoordeel van koffie. Hier zijn 7 dingen die met je lichaam gebeuren als je elke dag koffie drinkt.

Bruin vet kan diabetes type 2 afweren

Bruin vet houdt de bloedsuikerspiegel onder controle, volgens een onderzoek uit 2016 in celmetabolisme. Toen onderzoekers bruin vet en glucose maten, ontdekten ze dat personen met meer bruin vet kleinere schommelingen in de bloedsuikerspiegel hadden. Hoge bloedsuikerspiegels reizen met diabetes – leer meer over waarom bloedsuiker zo belangrijk is.

Er is een derde type lichaamsvet

Een zogenaamd beige vet (ook bekend als brite fat) verbrandt ook calorieën in plaats van ze op te slaan als witte vetcellen. In tegenstelling tot bruin vet, is beige vet het resultaat van wit vet dat “gebruind” is. In een studie in de International Journal of Obesity Supplements, suggereren de onderzoekers dat het sympathische zenuwstelsel witte vetcellen kan omzetten in beige om lichaamswarmte te produceren; hoewel het proces nog niet helemaal duidelijk is, theoretiseren de auteurs dat het verhogen van de toevoer van bloedvaten door het sympathische zenuwstelsel naar wit vetweefsel kan helpen bij het bruin worden.

Locatie is belangrijk

Als het gaat om lichaamsvet, is het locatie, locatie, locatie, merkt Dr. Kahan op. En buikvet is niet de beste locatie voor extra gewicht. “Vet dat visceraal of rond de inwendige organen zoals de lever en darmen wordt opgeslagen, is over het algemeen zorgwekkender omdat het metabolisch actief is [and] maakt ontstekingschemicaliën en andere moleculen vrij die het risico op hartaandoeningen, leveraandoeningen, diabetes en andere gezondheidsproblemen kunnen verhogen.” Daarentegen, zegt hij, is vet dat in je armen, benen of heupen wordt opgeslagen, meestal vrij inactief. “Het slaat energie op, maar doet meestal niet veel om de gezondheid te schaden.” Als u wit lichaamsvet kwijt wilt, kan tijdgebonden voeding, een vorm van intermitterend vasten, nuttig zijn.

Lichaamsvet is gekoppeld aan depressie

Als u iets meer dan 22 kilo overtollig lichaamsvet met u meedraagt, is de kans groter dat u depressief bent – en hoe meer extra gewicht, hoe groter uw risico op depressie. Dit is de belangrijkste conclusie van een onderzoek door onderzoekers van de universiteit van Aarhus en het universiteitsziekenhuis van Aarhus in Denemarken. Het maakt ook niet uit waar het extra vet wordt geparkeerd, volgens de studie in Translationele psychiatrie. Hoewel ze niet precies begrijpen hoe overtollig lichaamsvet verband houdt met depressie, vermoeden de onderzoekers dat het verband de psychologische gevolgen van obesitas kan zijn, zoals een negatief lichaamsbeeld en een laag zelfbeeld. Hier zijn 15 door de wetenschap ondersteunde manieren om depressie op natuurlijke wijze te overwinnen.

Lichaamsvet kan de gezondheid van de hersenen beïnvloeden

Onderzoekers ontdekken dat lichaamsvet rond je buik mogelijk verband houdt met verminderde hoeveelheden grijze stof in je hersenen, volgens een studie in Neurologie. In het bijzonder hadden mensen met een hogere body mass index (BMI) en hogere taille-tot-heupverhoudingen minder grijze stof – het materiaal in de hersenen dat helpt bij het verwerken van nieuwe informatie – in vergelijking met hun slankere tegenhangers. Maar de auteurs van het onderzoek kunnen niet zeggen of lichaamsvet de oorzaak is van deze veranderingen in de hersenen – of een gevolg daarvan.

Vetcellen kunnen doodvriezen

Vetcellen zijn gevoeliger voor kou dan voor spier- en huidcellen, legt Anne Chapas, MD, directeur van Union Square Laser Dermatology en Instructor of Dermatology aan het Mount Sinai Medical Center in New York uit. “Wanneer externe koelapparaten op de huid worden aangebracht, veroorzaken ze een proces dat bekend staat als cryolipolyse en dat permanent de vetcellen direct onder de huid doodt”, zegt ze. Het lichaam verwijdert deze beschadigde cellen over een periode van twee maanden – en het vet komt niet terug. Niet-invasieve apparaten voor lichaamscontouren zoals CoolSculpting, die vetcellen bevriezen, kunnen worden gebruikt om wit vet aan te pakken, voegt ze eraan toe. Meer informatie over CoolSculpting vind je hier.

Vetcellen kunnen ook wegsmelten

Warmte kan ook worden gebruikt om vetcellen permanent te verwijderen, zegt Dr. Chapas. “Verschillende in vitro onderzoeken hebben aangetoond dat het verwarmen van vetcellen boven de 40OC [104ºF] gedurende een aanhoudende tijd kan ervoor zorgen dat de vetcellen een geprogrammeerde celdood ondergaan”, legt ze uit, “Warmte kan worden gegenereerd door radiofrequente apparaten of laserbronnen. Deze beschadigde vetcellen worden uit het lichaam verwijderd, zegt ze. Liposuctie kan ook definitief van de vetcellen afkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.