Dingen die u moet weten over het koolsoepdieet

Fad-diëten komen en gaan, maar de kooldieetsoep lijkt een populaire optie te blijven voor veel mensen die willen afvallen. Maar is het veilig? Dit is wat u moet weten.

Wat is het koolsoepdieet?

Het koolsoepdieet omvat het maken van een basiskoolsoep vol groenten, en het eten van twee tot drie porties daarvan per dag, samen met bepaalde aanvullende voedingsmiddelen, zoals fruit of rundvlees. Het is de bedoeling dat je het dieet zeven dagen volgt om enkele kilo’s af te vallen. Probeer deze andere voedingsmiddelen om u te helpen gewicht te verliezen.

Wat is het recept voor koolsoepdieet?

Er zijn meerdere variaties op, maar zoals de naam al doet vermoeden, is kool het hoofdingrediënt. De basis van de soep is meestal tomaat, en variaties omvatten het toevoegen van selderij, paprika, sperziebonen of wortelen. Het koolsoepdieetrecept van Epicurious omvat:

  • 1 krop groene kool, fijngesnipperd of gehakt
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 16 tot 28 ons ingeblikte tomaten, gehakt met sappen
  • 2 groene paprika’s, zonder zaadjes en in stukjes
  • 4 stengels bleekselderij met blaadjes, fijngesneden
  • 6 wortelen, geschild en in plakjes
  • 1/2 pond sperziebonen, stengeluiteinden gebroken, diagonaal gesneden
  • Zwarte peper naar smaak
  • Gehakte verse kruiden, zoals peterselie, salie, dille, koriander of tijm
 1. Garneer
  • Balsamico-azijn of citroen- of limoensap
  • Gehakte verse kruiden
  • Gehakte groene uien

Wat kun je nog meer eten?

Het hangt af van de versie die u volgt. Sommige zorgen voor een kleine, verstandige maaltijd, terwijl andere je toestaan ​​om een ​​of twee extra etenswaren op te nemen. GuideDoc deelt:

 • Dag 1: Fruit, behalve bananen
 • Dag 2: Groenten zoals bladgroenten (geen zetmeel), maar geen fruit
 • Dag 3: Groenten en fruit
 • Dag 4: Bananen en magere melk
 • Dag 5: Rundvlees (of gebakken kip zonder vel) en tomaten
 • Dag 6: Rundvlees en groenten
 • Dag 7: Bruine rijst, ongezoete vruchtensappen en groenten

Wat is het voordeel van het koolsoepdieet?

Het dieet belooft je te helpen 10 kilo af te vallen – en de meeste mensen zullen waarschijnlijk een paar kilo afvallen door het te volgen. “Het is een eenvoudig dieet om te volgen”, zegt Stephanie Carrell, RDN, een klinische diëtist aan het Banner University Medical Center in Phoenix, AZ. “Het zorgt ook voor een verscheidenheid aan groenten en fruit, die vol zitten met belangrijke voedingsstoffen. Het belooft snel gewichtsverlies, wat kan helpen om een ​​training- en dieetprogramma op gang te brengen.” Als je een bewezen motivatie wilt, bekijk dan tips voor gewichtsverlies van mensen die 50 pond of meer zijn afgevallen.

Werkt het koolsoepdieet?

Net als veel andere rage diëten, werkt het op korte termijn – omdat je in die eerste week voornamelijk water zult verliezen. “Het probleem met dit dieet is dat hoewel het kan leiden tot gewichtsverlies op korte termijn, het geen gezonde eetgewoonten op de lange termijn leert”, zegt Carrell. “Het verloren gewicht zou waarschijnlijk worden teruggewonnen wanneer een normaal dieet wordt hervat.”

Kun je het koolsoepdieet langdurig volgen?

Het korte antwoord? Nee. “Het ontbreekt aan verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals gezonde vetten en eiwitten”, zegt Carrell. “Gezonde vetten zijn nodig om bepaalde vitamines door het lichaam te laten gebruiken. Als het dieet langer dan zeven dagen wordt gevolgd, kan het koolsoepdieet leiden tot tekorten aan belangrijke voedingsstoffen.” Bovendien: hoeveel koolsoep kun je echt eten? “Het koolsoepdieet biedt niet veel flexibiliteit, dus het zou waarschijnlijk al na een paar dagen saai worden”, zegt Carrell. Als u het koolsoepdieet of andere kortetermijnplannen overweegt, delen voedingsdeskundigen waar u altijd op moet letten voordat u aan een dieetplan begint.

Is het veilig voor u?

Dat hangt allemaal af van de huidige gezondheidstoestand. Het dieet bevat extreem weinig koolhydraten, wat het controleren van de bloedsuikerspiegel moeilijk kan maken voor mensen met diabetes. Bovendien, afhankelijk van hoe je het bereidt, kan de soep veel natrium bevatten, wat betekent dat als je een natriumarm dieet zou moeten volgen, dit niet voor jou zal werken. En zorg ervoor dat u de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgt, zelfs met zo’n laag koolhydraten- en calorieplan.

Waarom is het koolsoepdieet nog steeds zo populair?

Het recept voor koolsoepdieet is sinds de jaren tachtig in omloop en vertoont geen tekenen van vertraging. Carrell wijst op verschillende redenen voor zijn populariteit: “Iedereen is op zoek naar een snelle oplossing. Het belooft tot 10 kilo gewichtsverlies in slechts één week en dat spreekt veel mensen aan. De instructies lijken gemakkelijk te volgen. Ik denk dat veel mensen aannemen dat ze zullen afvallen en dat het voor altijd weg zal zijn, maar dat is niet het geval.” Als u op zoek bent naar tips voor snel gewichtsverlies, overweeg dan deze strategieën waar voedingsdeskundigen bij zweren.

Hoe zit het met andere rage diëten?

Net als trendy kleding, zijn rage-diëten niet gemaakt om lang mee te gaan – en meestal zijn ze niet gebaseerd op goede wetenschap of gezonde eetgewoonten. En dat betekent dat op de lange termijn het proberen van zoiets als het koolsoepdieet niet goed voor je is. “Fad-diëten houden meestal beperkingen in van hele voedselgroepen en / of ernstige caloriebeperking”, waarschuwt Carrell. “Dit dieet beperkt calorieën, wat kan leiden tot zwakte en vermoeidheid.”

Wat is het eindoordeel?

Als je van een op groenten gebaseerde soep houdt, is er niets mis met het bereiden van een grote partij van het koolsoepdieetrecept en ervan te genieten. Maar als je wilt afvallen en op gewicht wilt blijven, heeft Carrell een betere oplossing: “Mensen zouden moeten overwegen om een ​​geregistreerde diëtist te raadplegen voor een plan dat is afgestemd op hun specifieke behoeften. Een RD/RDN kan gezonde eetgewoonten aanleren en de tools bieden die nodig zijn voor duurzaam gewichtsverlies.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.