Dieetprofessionals vertellen wat er met je huid gebeurt als je stopt met het eten van vlees

Wat gebeurt er met je huid als je stopt met het eten van vlees?

Inmiddels heb je waarschijnlijk gehoord dat het verminderen van je vleesinname goed kan zijn voor je ingewanden. Het blijkt dat profs zeggen dat deze bewuste verandering van dieet ook een van de mooiste dingen is die je voor je huid kunt doen.

Het komt neer op twee gezondheidsonderwerpen die veel geroezemoes krijgen (en terecht): Ontsteking en collageen. Als geregistreerde diëtist vertelt Trista Best, MPH, RD, LD: de gezonde, als het gaat om je grootste orgaan (ja, dat is je huid!) zijn beide onderwerpen belangrijk om te begrijpen. “Vlees kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken en deze ontsteking kan de collageenproductie vertragen”, legt Best uit. “Collageen is nodig om de huid gezond en levendig te houden. Zonder collageen kunnen fijne lijntjes en rimpels verschijnen.”

Er is nog een ander mechanisme waardoor vlees een belemmering voor je huid kan zijn: het eten ervan verhoogt de productie van het hormoon insuline-achtige groeifactor 1 (IGF-1), dat in verband is gebracht met ontstekingsgerelateerde ziekten en aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten , en kanker.

Vlees en andere dierlijke producten bevatten ook veel choline, een essentiële voedingsstof die bij overmatige consumptie de niveaus van trimethylamine N-oxide (TMAO) in uw lever kan verhogen. TMAO is een schadelijk molecuul dat wordt geassocieerd met chronische ontstekingen, volgens een studie uit 2020 gepubliceerd in de peer-reviewed The American Journal of Clinical Nutrition.

Dana Ellis Hunnes, PhD, MPH, RD, legt verder uit: “Vlees kan onze IGF-1-spiegels, ontstekingen, insuline, TMAO en andere ontstekingsfactoren beïnvloeden. Dit heeft invloed op de hormoonspiegels die van invloed zijn op het al dan niet krijgen van acne, rimpels of andere huidproblemen.”

Voedingssuggesties van een dermatoloog om een ​​stralende huid te krijgen

kali9/Getty Images

Moet je de tafel helemaal omdraaien om een ​​gezondere huid te zien? Hier is de deal: gewoon veganistisch of vegetarisch gaan is niet voldoende om ontstekingen te verminderen en de gezondheid van uw huid te verbeteren. Je kunt de hele dag Oreos eten en technisch gezien nog steeds veganistisch of vegetarisch zijn, maar dat zal je huid niet veel goeds doen. (Om te beginnen hebben al die suiker en die kunstmatige ingrediënten een goede kans om ook de ontsteking te vergroten.)

Een belangrijke sleutel tot het bestrijden van ontstekingen en het opmerken van een betere huid is het eten van plantaardig voedsel zoals fruit, groenten, peulvruchten en volle granen. Een studie uit 2020 gepubliceerd in de peer-reviewed Tijdschrift voor klinische en esthetische dermatologie concludeerde het volgende: “Een WFPB [whole foods, plant-based] dieet maximaliseert het antioxidantpotentieel in onze cellen door essentiële vitamines te leveren, waaronder vitamine A, C en E. Het helpt ook om schadelijke kankerverwekkende stoffen en gerontotoxinen in onze bloedbaan te elimineren en … voorkomt cellulaire schade.”

Vertaling? Deze onderzoekers zeggen dat hun bevindingen “een” [whole foods, plant-based diet] om huidveroudering tegen te gaan.”

In het bijzonder zegt Mary Stephens, MD – een dermatologisch chirurg aan de NYU Langone in New York City – dat hele voedingsmiddelen en planten de huid van binnenuit voeden door vrije radicalen te bestrijden en schade aan huidcellen te voorkomen. “Mijn grootste aanbeveling voor de gezondheid van de huid is om een ​​uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan antioxidanten, zoals allerlei soorten fruit en groenten”, zegt Dr. Stephens. Ze noemt de volgende voedingsmiddelen “vooral” gunstig voor de huid:

Combineer deze voedingsmiddelen met gehydrateerd blijven en minder bewerkte voedingsmiddelen eten, en je huid zal floreren.

Kan het verwijderen van vlees puistjes voorkomen (… of zelfs veroorzaken)?

Zoals de meeste huidaandoeningen, zijn veel gevallen van acne gekoppeld aan ontstekingen in het lichaam. Een volwaardig, plantaardig dieet kan een verstandige manier zijn om hiermee om te gaan, maar als je voor het eerst koude kalkoen eet met vlees, zul je waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag verbeteringen zien.

Dr. Ellis Hunnes zegt dat het uitsnijden van vlees in eerste instantie acne en andere huidproblemen kan veroorzaken, terwijl je lichaam zich aanpast aan je nieuwe manier van eten en je hormonen zichzelf beginnen te reguleren. De sleutel, suggereert ze, is om geduldig te zijn en je lichaam een ​​gratieperiode toe te staan. Na een paar weken begint u waarschijnlijk de vruchten af ​​te werpen voor uw huid.

Wil je meer huidverzorging en tips voor gezond leven? Meld je aan voor de gezonde nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Blijf lezen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.