De voordelen van vitamine D van top tot teen, zoals de wetenschap heeft aangetoond

WETENSCHAP FOTOBIBLIOTHEEK/Getty Images

Is het de magische vitamine? Nou, het kan dichtbij zijn. Onderzoek van de afgelopen jaren heeft aangetoond dat vitamine D misschien wel een van de krachtigste supplementen is om uw algehele welzijn een boost te geven en zelfs een langere levensduur te bevorderen.

Jarenlang werd vitamine D aangeprezen als een aas voor sterkere botten, glanzender haar en als een potentiële stemmingsbooster. Maar u bent zich misschien niet bewust van de vele voordelen die vitamine D voor uw hele systeem kan bieden.

Diëtisten hebben zojuist 6 tips gedeeld om uw darmen te helpen vitamine D te absorberen

Brein

hersenvoordelen van vitamine D

SensorSpot/Getty Images

Bij inname met visolie is vitamine D een krachtige stemmingsbooster, volgens een studie gepubliceerd in de FASEB logboek. De toepasselijk genaamde “zonnevitamine” verbetert de stemming en vermindert depressie door de omzetting van het essentiële aminozuur tryptofaan in serotonine – een chemische stof in de hersenen die de stemming reguleert, te helpen.

Maar dat is niet alles! Vitamine D verbeterde het geheugen en de cognitieve functies bij oudere vrouwen, volgens een afzonderlijke studie gepubliceerd in Tijdschriften van Gerontologie A. Ondertussen is uit eerder onderzoek gebleken dat het ook enkele beschermende effecten kan hebben tegen de ziekte van Alzheimer – lees 8 supplementen en vitamines voor het geheugen – wat werkt en wat niet.


Ogen

Volwassen vrouw groene ogen met rimpels close-up

Volanthevist/Getty Images

Afgezien van de lachrimpels ondergaan je ogen zelf tekenen van veroudering die je zicht kunnen aantasten. Een dagelijkse dosis vitamine D verminderde een deel van de effecten van veroudering op de ogen, verminderde ontsteking en verbeterd zicht bij muizen, volgens een studie gepubliceerd in Neurobiologie van veroudering.

Een tweede onderzoek wees uit dat het ook kan helpen bij het voorkomen van maculaire degeneratie, een veel voorkomende oogziekte die tot blindheid kan leiden als het onbehandeld blijft.


oren

Oor

bds/Getty Images

Wat veroorzaakt duizeligheid, dat desoriënterende gevoel van duizeligheid en tollen? Vertigo kan het gevoel hebben dat uw hoofd tolt, maar het probleem komt vaak voort uit de structuren in uw binnenoor die verantwoordelijk zijn voor het evenwicht.

Het tweemaal daags innemen van vitamine D en calcium kan echter de duizeligheid verminderen en de kans verkleinen dat u opnieuw duizeligheid krijgt, volgens een studie gepubliceerd in Neurologie.


Tanden

tanden voordelen van vitamine D

Tetra-afbeeldingen/Getty Images

Wil je sterkere, wittere tanden en minder gaatjes? Het nemen van een dagelijkse vitamine D-supplement kan helpen, volgens een meta-analyse gepubliceerd in voedingsstoffen. Onderzoekers analyseerden tientallen gecontroleerde onderzoeken met duizenden deelnemers in verschillende landen om te ontdekken dat vitamine D geassocieerd was met een 50 procent vermindering van de incidentie van tandbederf.

10 dingen die tandartsen doen om tandbederf te voorkomen


Tandvlees

Uitgebreid tandheelkundig onderzoek

Batke/Getty Images

Hetzelfde vitamine D-supplement dat uw tanden versterkt, kan ook helpen uw tandvlees te beschermen tegen bacteriële infecties die leiden tot problemen zoals gingivitis en parodontitis, volgens de voedingsstoffen studie.

Parodontitis, een potentieel ernstige infectie van het tandvlees, treft tot 50 procent van de mensen in de VS. Het is een belangrijke oorzaak van tandverlies en kan ook bijdragen aan hartaandoeningen. Bescherm uzelf door de vroege tekenen van tandvleesaandoeningen te kennen.


Hart

Senior vrouw van Afrikaanse afkomst grijpt pijn in borst

fstop123/Getty Images

Een van de meest krachtige functies van vitamine D is in het cardiovasculaire systeem, waar 200 genen worden gereguleerd door vitamine D. Hoe werkt het? Vitamine D kan helpen voorkomen dat cholesterol de bloedvaten verstopt, de bloeddruk reguleren en de functie van cellen in het hart verbeteren.

Sterker nog, het kan ook helpen bestaande hartschade te genezen, volgens onderzoek gepubliceerd in de International Journal of Nanomedicine.

23 Vitamine D-voordelen die uw leven kunnen redden


longen

Close up van onherkenbare vrouw die ademhalingsoefeningen doet in het park

Hispanolistische/Getty Images

Astma, chronische obstructieve longziekte (COPD), emfyseem en chronische bronchitis treffen ongeveer 15 procent van de Amerikanen, volgens de meest actuele gegevens van de CDC. Hoewel het geen remedie is, kan vitamine D het aantal opflakkeringen van longziekten met 40 procent verminderen, een studie gepubliceerd in de lancet concludeerde.

Hetzelfde kan gelden voor astma, volgens een afzonderlijke studie gepubliceerd in Cochrane-recensie. Onderzoekers ontdekten dat mensen die naast hun astmamedicatie een dagelijkse dosis vitamine D slikten, het aantal ernstige astma-aanvallen dat ze kregen, verminderden.


Darm

darm

Laurence Monneret/Getty Images

Mensen met het metabool syndroom – verhoogde bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, overtollig lichaamsvet rond de taille en abnormale cholesterol- of triglyceridenspiegels – lopen een hoog risico op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2.

Lichaamsbeweging en een gezond dieet zijn belangrijke praktijken om het syndroom te voorkomen of te genezen, maar onderzoek heeft gesuggereerd dat vitamine D ook kan helpen. In een studie gepubliceerd in Grenzen in de fysiologieverbeterde vitamine D de tekenen van het metabool syndroom door gezonde darmbacteriën bij muizen te stimuleren.

Soorten probiotica en hoe u de juiste kunt kiezen voor uw behoeften, volgens Gut Health Research


Lever

Afrikaanse vrouw met leverpijn, cropped

Prostock-Studio/Getty Images

Hogere vitamine D-spiegels zijn in verband gebracht met lagere niveaus van kanker in het algemeen, en minder leverkanker in het bijzonder, volgens a BMJ studie. Onderzoekers namen monsters van meer dan 33.000 volwassen deelnemers en ontdekten dat hogere niveaus van de voedingsstof geassocieerd waren met een vermindering van 20 procent van kanker en een vermindering van 30 tot 50 procent van leverkanker. Lees 9 stille tekenen van leverkanker die u niet mag negeren


Voortplantingssysteem

Handen van pasgeboren baby en moeder

Kohei Hara/Getty Images

Zowel mannen als vrouwen vertonen reproductieve en vruchtbaarheidsvoordelen van vitamine D. Vrouwelijke deelnemers die vroeg in de zwangerschap een gezond vitamine D-gehalte hadden, hadden meer kans om een ​​baby te krijgen met een gezond gewicht en hoofdomtrek in een studie gepubliceerd in de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Evenzo hadden mannen met hogere vitamine D-spiegels een beter vruchtbaarheidspotentieel, vooral door een betere beweeglijkheid van het sperma, zeggen onderzoekers in een afzonderlijke studie, gepubliceerd in World Journal of Men’s Health.

15 alledaagse dingen die uw vruchtbaarheid kunnen schaden


botten

Röntgenfoto van de knie - artrose en reumatoïde artritis

Peter Dazeley/Getty Images

Denk je dat calcium de beste voedingsstof voor botten is? Denk nog eens na. De positieve effecten van vitamine D op de gezondheid van de botten zijn enkele van de meest gedocumenteerde voordelen van de voedingsstof. Vitamine D is essentieel voor het opbouwen en behouden van sterke botten, terwijl onvoldoende vitamine D kan leiden tot osteoporose, een broze botziekte, volgens de Mayo Clinic.

Versterkt yoga je botten? Het antwoord van een orthopedisch chirurg kan u verrassen


knieën

Zwarte vrouw masseert haar pijnlijke knie, close-up

Prostock-Studio/Getty Images

Uw knieën zijn een van de meest gebruikte gewrichten in uw lichaam en vaak een van de eerste plaatsen waar u last krijgt van gewrichtspijn naarmate u ouder wordt. Onderzoek heeft gesuggereerd dat de meest voorkomende oorzaken van gewrichtspijn osteoartritis zijn door overmatig gebruik of letsel van de gewrichten, en reumatoïde artritis – een auto-immuunziekte die gewrichten aanvalt.

Vitamine D kan helpen beschermen tegen beide soorten artritis. Mensen die gezonde vitamine D-spiegels handhaafden, hadden minder kans om reumatoïde artritis te krijgen, volgens een studie gepubliceerd in Dagboek van auto-immuniteit. Evenzo rapporteerden mensen met lage vitamine D-spiegels meer symptomen van artrose, zoals kniepijn en moeite met lopen, volgens onderzoek van het American College of Rheumatology.

Lees alles wat u moet weten over supplementen voor gewrichtspijn


Voeten

Zere voeten kunnen niet lopen Gebruik beide handen om de voeten te masseren.

chanakon laorob/Getty Images

Stressfracturen – microfracturen die vaak voorkomen in kleine botten als gevolg van overmatig gebruik – zijn vrij veel voorkomende verwondingen, vooral bij mensen die deelnemen aan activiteiten met een hoge impact, zoals hardlopen of sporten, of mensen met aanzienlijk overgewicht. Volgens een studie gepubliceerd in The Journal of voet- en enkelchirurgiekan vitamine D stressfracturen verminderen door de botdichtheid te helpen verbeteren.

Blijf verbonden om gezond te blijven door u aan te melden voor De gezonde @Reader’s Digest dagelijkse nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram en blijf lezen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.