De meest ontspannende hobby die je kunt doen

De meest ontspannende hobby die je kunt doen

We zijn allemaal een beetje gespannen. Hier is een eenvoudige, angstverzachtende manier om te ontspannen – en nog een paar opties als dat niet de stressverlichter is die je nodig hebt.

Het is geen geheim dat 2020 een zwaar jaar is geweest. Tussen de pandemie van het coronavirus, wijdverbreide protesten over Amerika’s lange geschiedenis van racisme, ongebreidelde werkloosheid en de op handen zijnde verkiezingen, is er geen gebrek aan stressoren.

Uit de maandelijkse peiling van de American Psychological Association “Stress in America” ​​blijkt dat hoewel de algemene pandemiegerelateerde stress van april tot juli stabiel is gebleven, gevoelens van woede en angst toenemen. In juli gaf 40 procent van de respondenten aan zich gefrustreerd te voelen; 24 procent, bang; en 18 procent, boos.

Dus wat kun je doen om de spanning los te laten? Recent onderzoek identificeerde de meest ontspannende hobby van allemaal: breien.

Vrouw breit zittend bij plant op stoel

Morsa-afbeeldingen/Getty Images

Ontspanning is essentieel voor een goede gezondheid

Misschien ben jij het type persoon dat gedijt onder een beetje stress. Misschien motiveren deadlines je of houdt een overvolle agenda je bij de les. Maar te veel stress – vooral het soort dat wordt veroorzaakt door een pandemie of een verstoorde balans tussen werk en privéleven – is nooit goed.

“Als het lichaam zich aangevallen voelt door stress, activeert het de ‘vecht-of-vlucht’-reactie, waardoor adrenaline vrijkomt en de cortisolspiegel stijgt. Overmatige blootstelling aan deze hormonen kan van invloed zijn op zowat elk systeem in het lichaam “, zegt Dr. Charles Parks Richardson, MD, arts en oprichter van Cleveland Diabetes Care.

Diepe ontspanning kan je helpen om uit de “vecht-of-vlucht”-modus te komen, zodat je lichaam kan rusten en van binnenuit kan opladen.

Een zoektocht naar de meest ontspannende hobby

Onderzoekers thuis, mode en ambachtsgemeenschap DIYs.com gingen op zoek naar welke hobby het meest waarschijnlijk stress vermindert door de hartslag te verlagen. Een enquête onder 2.379 mensen onthulde 20 veelvoorkomende activiteiten die mensen gebruiken om stress te verminderen. Deze hobby’s omvatten alles, van tuinieren en koken tot wandelen en tai chi.

Vervolgens vroegen onderzoekers 357 mannen en vrouwen van 20 tot 30 jaar om gedurende enkele weken 20 populaire hobby’s uit te voeren terwijl ze een Fitbit-activiteitstracker met een hartslagmeter droegen. De gegevens onthulden welke activiteiten de hartslag van de deelnemer het meest kalmeerden, wat leidde tot ontspanning.

Uit de resultaten bleek dat de deelnemers die breinaalden droegen, hun hartslag met gemiddeld bijna 19 procent verlaagden.

De link tussen ontspanning en je hartslag

“Als we in de vecht- of vluchtreactie zitten (de manier waarop ons lichaam ons voorbereidt om te overleven), hebben we een snelle hartslag, hoge bloeddruk, tragere spijsvertering”, zegt Dr. Richardson.

Dit verband tussen stress en een snelle hartslag is de reden waarom de onderzoekers van het onderzoek hun hele definitie van ontspanning hebben gebaseerd op een verlaagde hartslag. Medische experts hebben klinische angst ook in verband gebracht met een risico op hartaandoeningen. (Stress en angst zijn niet hetzelfde. Stress is de reactie op een veeleisende of bedreigende situatie. Angst is waar je je overmatig zorgen maakt, soms zelfs zonder stressor.)

Omdat je hartslag waarschijnlijk sneller gaat kloppen als je gestrest of paniekerig bent, heeft het onderzoek activiteiten naar voren gebracht die het tegenovergestelde doen: je hartslag vertragen en kalmeren.

Is breien echt de beste manier om te ontspannen?

Het antwoord hangt waarschijnlijk af van uw persoonlijke voorkeur. Terwijl breien de hartslag gemiddeld het meest verlaagt, geeft u misschien de voorkeur aan activiteiten zoals vissen (die op de tweede plaats eindigde voor “meest ontspannend”) of kalligrafie (een gelijkspel met bloggen voor de derde plaats).

Er is nog een tweede reden om te twijfelen aan breien als het toppunt van stressverlichting: hartslag is niet de enige indicator van lage stress of spanningsafgifte.

“Het is belangrijk om … ‘gezonde’ stress te hebben, zoals opwinding door sociale gebeurtenissen (en) dagelijkse lichaamsbeweging”, zegt Richardson. Het National Institute of Mental Health ondersteunt dit door oefeningen voor te stellen – die je hartslag verhogen – als een manier om met stress om te gaan. (Ontdek wat er echt met je lichaam gebeurt als je ontspant.)

Nog drie ontspannende hobby’s om te proberen

Of u nu iets nieuws wilt proberen of een hobby van vóór de pandemie nieuw leven wilt inblazen, u kunt kiezen uit een verscheidenheid aan ontspannende en hartslagverlagende activiteiten. Overweeg deze ontspannende hobby’s uit de studie.

Man aan het vissen terwijl hij op een stoel aan het meer zit

Cavan-afbeeldingen/Getty Images

Geniet van een dagje vissen

Uit het onderzoek van de studie bleek dat vissen de op één na meest ontspannende hobby is. Terwijl breien de hartslag van de deelnemers met ongeveer 18,75 procent verlaagde, vertraagde vissen ze met 10 procent.

De dag doorbrengen op het meer, de rivier of de vijver kan echt meditatief zijn. Een recensie uit 2011 van het onderzoek naar de voordelen van de natuur suggereerde dat zelfs de geluiden en geuren in de buitenlucht de kracht hebben om je gezondheid en humeur te verbeteren. (Leer de 7 beste vissen om te eten – en 5 om te vermijden.)

Blog over je leven

Veel enthousiaste schrijvers merken hoe het bijhouden van een dagboek stress vermindert. Maar hoe zit het met bloggen? Misschien is het de gewoonte om gevoelens de vrije loop te laten of gewoon het besef dat er naar je wordt geluisterd, maar deze online vorm van journaling kreeg een derde plaats voor ‘meest ontspannende hobby’. Uit het onderzoek bleek dat bloggen je hartslag in rust met gemiddeld 7,5 procent kan verlagen.

Dr. Richardson merkte op dat activiteiten die betrokkenheid bij anderen omvatten – misschien zelfs via internet – een verschil maken bij het verminderen van stress. “In een veilige hoedanigheid in de buurt van andere mensen zijn, is erg belangrijk om angst veroorzaakt door isolatie te voorkomen”, zegt hij.

Schilder een foto

Uit het onderzoek bleek dat schilderen je hartslag gemiddeld met zo’n 3,75 procent kan verlagen. Hoewel het duidelijk is dat het pakken van je penselen en ezel je hartslag niet op dezelfde manier zal verlichten als breien, kan schilderen andere spanningsverlichtende voordelen hebben.

Uit een onderzoek van 2018 naar kunsttherapie bleek dat meer dan 80 procent van de onderzoeken resulteerde in stressverlichting voor de deelnemers. Met andere woorden, kunst kalmeert. Zelfs kleurboeken voor volwassenen kunnen goed zijn voor je gezondheid.

Als het om ontspanning gaat, is consistentie de sleutel

Dr. Richardson benadrukte het belang van een uitlaatklep voor de stress die zich in het dagelijks leven opbouwt, vooral tijdens een pandemie.

“De bloedsomloop wordt zwaar beïnvloed door stress en angst … Het is erg belangrijk voor patiënten om hun bloeddruk onder controle te houden en tijdens de pandemie te blijven trainen”, waarschuwde hij en voegde eraan toe: “Wanneer ons lichaam in die staat blijft, in een staat van chronische stress, kan het gezondheidsproblemen veroorzaken zoals hoge bloeddruk, maagzweren en hart- en vaatziekten.

In deze stressvolle tijden moet je manieren vinden om te ontspannen. Of je nu een breifanaat bent of een fervent hardloper – een hobby die het in de studie niet goed deed omdat het je hartslag verhoogt – het belangrijkste is om spanning los te laten op een manier die goed voor je voelt. Als u van uw ontspannende hobby houdt, is de kans groter dat u er tijd aan besteedt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.