De beste zonsopgangwekkers voor winterblues, volgens shoppers

Seizoensdepressie treft naar verluidt 25 procent van ons, maar wie kan er geen ondersteuning gebruiken om beter te slapen? Om je slaap te helpen reguleren en wakker te worden op helderdere dagen, zoek je uit welke van deze zonsopgangwekkers precies geschikt is voor jouw kamer.

Meer dan alleen de winterblues?

Van kouder, grijs weer tot vakantiestress en het vallen van de avond voordat het diner zelfs op tafel staat, de meesten van ons weten dat de wintermaanden somber kunnen worden. Seizoensdepressie misschien voelen isolerend, maar het komt vrij vaak voor: in 2021 suggereerde een team van biomedische en fysiologische onderzoekers in Duitsland dat 25 procent van de Amerikanen een vorm van depressie ervaart die algemeen bekend staat als seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD).

Janine Ilsley, een integratieve therapeut bij Cobb Psychotherapie, zegt dat personen met een seizoensgebonden affectieve stoornis droefheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en veranderingen in hun slaap of eetlust kunnen ervaren wanneer de wintermaanden beginnen. Vaak zullen deze droevige symptomen in de lente plotseling verdwijnen . “De belangrijkste manier om te onderscheiden [seasonal affective disorder] van zijn meer klinische tegenhanger, majeure depressieve stoornis (MDD), is door de mate en duur van de symptomen, evenals de patronen waarin het zich gedurende de maanden presenteert’, legt deze therapeut uit. “SAD is unieker qua timing en van voorbijgaande aard.”

De American Psychiatric Association suggereert dat seizoensgebonden affectieve stoornis een reactie kan zijn op hoe het gebrek aan natuurlijk licht in de wintermaanden de balans van chemicaliën in de hersenen beïnvloedt. Wanneer ze bij helder weer functioneren, kunnen deze chemicaliën beter samenwerken om stemming, energie, besluitvorming en zelfs eetlust te reguleren.

Lichttherapie – het gebruik van een lichtbak die natuurlijk zonlicht simuleert – is een methode die populair is als een manier om seizoensgebonden affectieve stoornissymptomen af ​​te weren. (Voor de nieuwsgierigen, we hebben achtergrondinformatie over lichtbaktherapie.) Ondertussen worden andere vormen van lichttherapie steeds populairder onder de wintervermoeide massa. Een daarvan is de zonsopgangwekker.

Zonsopgangwekkers om seizoensgebonden affectieve stoornis te bestrijden

Zonsopgangwekkers zijn vergelijkbaar met het concept van een lichtbak. Een zonsopgangalarm bootst de manier na waarop de zon je wakker maakt, ongeacht het tijdstip van de dag of het jaar. Wanneer u een tijd instelt om wakker te worden, begint de klok ongeveer 30 minuten eerder op te helderen.

Deze geleidelijke verlichting helpt het lichaam voor te bereiden om wakker te worden door de afgifte van cortisol op gang te brengen, legt Laurie Singer uit, een gediplomeerd psychotherapeut en board-gecertificeerde gedragsanalist. “Bij mensen met normale circadiaanse ritmes stijgen de cortisolspiegels tijdens de vroege ochtenduren en dalen dan ‘s nachts erg laag voor het slapen gaan en tijdens de slaap”, zegt ze. “Dus wanneer de wekker bij zonsopgang begint te branden, begint ons lichaam cortisol af te geven – net zoals bij de zon.”

Ilsley zegt dat daarom zonsopgangsklokken voor iedereen een gunstig alternatief kunnen zijn voor traditionele wekkers, niet alleen voor mensen die last hebben van de winterblues.

nesharm/Getty Images

Waar moet je op letten bij een zonsopgangklok?

De beste zonsopgangklok voor jou hangt af van hoeveel licht je lichaam nodig heeft om het ontwaakproces op gang te brengen. Als voorbeeld zegt Singer: “Zware slapers zijn misschien beter gediend door een helderder, langduriger licht.”

Andere functies zijn grotendeels gebaseerd op persoonlijke voorkeur, maar elk kan een verschil maken op basis van wat u zoekt in uw slaaproutine.

1. Een zonsondergangfunctie

Net zoals de klok die de zonsopgang nabootst, aangeeft dat je lichaam moet ontwaken, hebben sommige modellen een zonsonderganginstelling om je ‘s nachts te helpen ontspannen, zegt Cavallaro.

2. Lichtaanpassing

Als u gevoelig bent voor licht, raadt Ilsley u aan om modellen te zoeken waarmee u de helderheid kunt aanpassen (‘lux-niveaus’ genoemd). Velen bieden u de mogelijkheid om de klok ook als universeel bedlampje te gebruiken, op elk moment van de dag op het gewenste helderheidsniveau.

3. Natuurlijke geluiden en melodieën

“Wanneer individuen uit bed worden geschud door kunstmatige, schokkende geluiden, stuurt dit het lichaam in een natuurlijke vlucht-of-vluchtmodus”, zegt Ilsey. Een studie gepubliceerd in PLOS One ondersteunt dit. Onderzoekers ontdekten dat slaapgeluiden en rustgevende melodieën “onze hersenen opwarmen” voor de dag en kunnen helpen het niveau van slaperigheid in de ochtend te verminderen.

4. Slimme functies

Sommige zonsopgangklokken gaan een stap verder en gebruiken slimme functies en apps om u te helpen ochtend- of bedtijdroutines op te bouwen en een betere slaaphygiëne te bevorderen.

“We raden een zonsopgangklok aan die wordt geleverd met een geleide meditatiefunctie en een volledig persoonlijk slaap- en waakschema via de app”, zegt psycholoog Aniko Dunn, PsyD bij EZCare Clinic.

De beste zonsopgangwekkers voor SAD

Of je nu je circadiane ritme onder controle wilt houden of je dag zachter wilt beginnen dan een luid alarm, bekijk deze door experts aanbevolen zonsopgangklokken.

Philips Smartsleep Wake Up Light Hf3520 Via Amazon

via amazon.com

Philips SmartSleep Wake-up Light HF3520/60

$ 99

Winkel nu

Deze eersteklas zonsopgangklok heeft een warm, rood getint licht dat geleidelijk helderder wordt tot wit daglicht en een zonsopgang nauw nabootst. De rustgevende Philips-lamp werkt ook omgekeerd om zonsondergangen te simuleren – en voor beide tijdstippen van de dag zijn er 20 opties voor het instellen van de helderheid.

“Ik gebruik persoonlijk de [Philips SmartSleep Wake-Up Light], en ik vind het geweldig’, zegt Cavallaro. “Ik voel me ‘s ochtends veel verfrist als ik het gebruik.”

Ze zegt dat je het licht ook kunt combineren met zachte alarmgeluiden, zoals fluitende vogels of een zacht fluitgeluid.


Hatch herstellen via Amazon

via amazon.com

Luik herstellen

$ 129

Winkel nu

De Hatch Restore is meer dan een wekker: het apparaat wil uw totale slaapassistent zijn. Deze functionaliteit begint met de instelling van de bedtijdroutine, die 10 unieke, aangepaste stappen mogelijk maakt. U kunt opties programmeren (en tijdschema’s instellen voor) zoals een leeslamp, witte ruis, lichtkleuren, meditaties en slaapverhalen.

Hoewel Hatch Restore samenwerkt met zijn eigen native app, is het eenvoudig om niveaus zoals helderheid en volume aan te passen door op de knoppen op het apparaat zelf te tikken. Vervolgens kunt u natuurlijk uw eigen persoonlijke zonsopgang voor elke ochtend programmeren door vooraf ingestelde “thema’s” te selecteren of te kiezen uit de 22 verschillende kleurtinten van de klok.


Homelabs Zonsopgang Alarm Via Amazon

via amazon.com

hOmeLabs Zonsopgang Alarm

$ 40

Winkel nu

“Dit is het model dat ik voorstel aan mensen met een beperkt budget of gewoon nieuwsgierig om te zien of [a sunrise clock] zal voor hen werken”, zegt Singer. “[It] wordt geleverd met de meeste toeters en bellen van duurdere modellen.”

Het heeft een warm LED-licht dat 30 minuten voordat je wekker gaat feller begint te worden en een selectie van op de natuur geïnspireerde geluiden om mee wakker te worden (evenals een standaard FM-radio-alarminstelling).

De klok wordt ook geleverd met acht deksels die je kunt vastklikken – in tinten zoals paars, rood of blauw – of je nu een kleurrijkere wake-up call wilt of je verlichting gedurende de dag wilt veranderen.


Lumie Bodyclock Luxe 750dab Via Lumie

via lumie.com

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB

$ 270

Winkel nu

Singer wijst op Lumie’s zonsopgangklokken voor diegenen die op zoek zijn naar een model met veel aanpassingsmogelijkheden.

U kunt dagelijkse of wekelijkse alarmen instellen op uw exacte voorkeur voor helderheid en duur van het licht – de zonsopgang of zonsondergang van de Lumie kan tot 90 minuten duren. Het licht zelf wisselt tussen natuurgetrouw roze, rood, amber, oranje en briljant, opkomend wit.

Er is ook een instelling voor weinig blauw licht, waarvan de onderzoekers van Lumie zeggen dat het je lichaam aangeeft om de melatonineproductie op gang te brengen terwijl je naar bed gaat. De Luxe 750DAB wordt ook geleverd met een bijbehorende app en een USB-oplaadpoort.

Het functioneert ook als bedlamp met zeven kleurenlichtopties en 20 helderheidsniveaus.


Jall Sunrise-wekker via Amazon

via amazon.com

Jall Zonsopgang Wekker

$ 40

Winkel nu

Met deze eenvoudige dageraadsimulator kun je twee afzonderlijke alarmen programmeren (evenals een sluimerfunctie van 9 minuten als je langzaam moet opstaan ​​op die koude winterochtenden). Het zonsopganglicht wordt helderder van 10 tot 100 procent boven je keuze uit 10, 20 of 30 minuten. Er zijn ook zeven alarmgeluiden om uw persoonlijke zonsopgang te begeleiden, variërend van pianomuziek tot oceaangolven of een klassieke wekpiep.

Het is een geweldige budgetoptie die ook dienst doet als bedlampje met zeven kleurenverlichtingsopties en 20 helderheidsniveaus.


Littlehippo Mella Ready To Rise Kinderslaaptrainer via Amazon

via amazon.com

LittleHippo Mella Ready to Rise slaaptrainer voor kinderen

$ 50

Winkel nu

Deze klok kan uw kinderen helpen om gezonde slaapgewoonten aan te nemen. Het heeft een leuk ontwerp met lichten, kleuren en gezichtsuitdrukkingen die tot doel hebben een bedtijd- en ochtendroutine voor uw kind te ontwikkelen, en hen te leren wanneer het tijd is om te slapen en op te staan. Een recensent van Amazon zei dat de kleuren haar kind met speciale behoeften hielpen om een ​​betrouwbaarder slaappatroon te bereiken: “Op deze manier zou de klok niet alleen bevorderen dat ze ‘s nachts in slaap of in bed blijft, maar haar ook helpen om een ​​schema gedurende de dag aan te houden,” zei de recensent . Ze voegde eraan toe dat de vergrendelingsknoppen dit een geweldige klok maken voor zeer kleine kinderen of kinderen met speciale behoeften.

Het apparaat bevat ook extra functies zoals een geluidsmachine, nachtlampje en dutje-timers.


Lifx Led Smart Lights via Amazon

via amazon.com

LIFX LED Smart Lights

$ 50

Winkel nu

Als je al een slaapkamerlamp hebt waar je dol op bent – of geen ruimte hebt voor een bedapparaat – zijn deze van kleur veranderende slimme lampen een geweldige manier om je eigen doe-het-zelf-wekker voor zonsopgang te maken. Houd er rekening mee dat als je niet zeker weet of je alleen met licht wakker wordt, je een secundair op geluid gebaseerd alarm nodig hebt.

De lamp is spraakcompatibel met slimme thuissystemen zoals Alexa, Apple HomeKit, Siri en Hey, Google. Het enige wat je hoeft te doen is de lamp erin te draaien, je favoriete app te kiezen en je eigen zonsopgang en zonsondergang te programmeren. Het bedrijf beweert dat er 550 miljard kleurmogelijkheden zijn en een enorm, aanpasbaar helderheidsbereik.

Andere manieren om symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis te behandelen

Zelfs met al deze opties voor de zonsopgangwekker maken veel van onze experts een waardevol punt: hoewel zonsopgangsimulators of zonsopgangwekkers een geweldig hulpmiddel kunnen zijn voor ieders slaaphygiëne, zijn ze geen remedie voor SAD. Als u problemen heeft met het beheersen van SAD-symptomen, neem dan contact op met uw arts om aanvullende seizoensgebonden behandelingen voor affectieve stoornissen te onderzoeken, zoals:

  • De lichttherapielampen waarnaar we verwezen
  • Praattherapie zoals cognitieve gedragstherapie (CGT)
  • Antidepressiva zoals SSRI’s, die kunnen helpen bij het reguleren van serotonine-onevenwichtigheden bij mensen met SAD
  • Veranderingen in levensstijl, zoals het opbouwen van een ochtendroutine en ervoor zorgen dat je de juiste voeding krijgt

(Hier zijn enkele andere kleine manieren om seizoensgebonden affectieve stoornis te voorkomen.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.