De beste en slechtste soorten, gerangschikt door experts

Duurzaam leven is meer dan een voorbijgaande trend. Uit een rapport van de Economist Intelligence Unit (EIU) blijkt dat online zoekopdrachten naar tips en producten voor een duurzame levensstijl tussen 2016 en 2021 met meer dan 70 procent zijn toegenomen.

Dit momentum bleef ook groeien tijdens de Covid-pandemie. Herinner je je al die beelden van dolfijnen die in de kanalen van Venetië zwemmen en de levensvatbaarheid van de Mount Everest vanuit Kathmandu voor het eerst in decennia? Onderzoek van Heliyon bevestigt wat velen van ons vermoedden: het milieu bloeide alleen maar omdat de menselijke activiteit was gestopt.

Toch blijven onze boodschappenlijstjes en restaurantbestellingen, binnen en buiten de lockdown, grote schade aanrichten op de planeet. De huidige voedselsystemen dragen bij aan ten minste een derde van de wereldwijde uitstoot, volgens een studie uit 2021, gepubliceerd in Natuur Eten. De grootste boosdoener? Onze honger naar vlees.

Onderzoek suggereert dat er serieuze voordelen zouden zijn als we allemaal slechts één dag per week vlees zouden vermijden. Maar als, en wanneer, u toegeeft, hoeveel doet uw vleeskeuze er dan toe? de gezonde vroeg duurzame voedingsdeskundige Dana Hunnes, PhD, MPH, RD, Senior Dietitian bij UCLA Medical Center en auteur van Recept om te overlevenhoe u het milieuvriendelijkste vlees kiest.

De ergste dader: rundvlees

Kryssia Campos/Getty Images

Liefhebbers van steak en hamburgers, let op: niet alleen is frequente consumptie van rundvlees niet ideaal voor uw gezondheid en levensduur, de Natuur Eten onderzoek wijst op rundvlees als de grootste op voedsel gebaseerde klimaatverandering door een aardverschuiving.

Onderzoek gepubliceerd in PNAS zegt dat de rundvleesproductie verantwoordelijk is voor vier tot acht keer de uitstoot van ander dierlijk vlees. En vergeleken met plantaardig eiwit? Volgens een rapport in Food Research International.

Of bekijk het zo. Er is ongeveer 660 gallons water nodig om één hamburger te maken.

Koeien en ossen produceren ook een ton methaangas – een krachtig broeikasgas dat slechter is voor het milieu dan de uitstoot van voertuigen zoals auto’s en vliegtuigen, zegt Hunnes. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) zegt dat het methaan van koeien alleen al verantwoordelijk is voor 10 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

Het soort rundvlees dat u koopt, is ook van belang. Rundergehakt is voornamelijk overgebleven garnituur van duurdere stukken – dus het is de vraag naar biefstuk die de huidige behoefte aan veeteelt drijft. Maar als je gewoon moet toegeven aan dat verlangen, stelt Hunnes voor dat het zoeken naar regeneratief gekweekt rundvlees beter is voor de aarde: “Die koeien grazen op het land en eten de top van het gras, waarbij de wortels op hun plaats blijven om koolstof in de grond te absorberen”, ze legt uit.

Ook niet geweldig: Lam

Rauwe lamskoteletten, schapenvleeslapjes vlees met rozemarijn.

HUIZENG HU/Getty Images

Studies tonen aan dat schapen over het algemeen minder hulpbronnenintensief zijn dan runderen. Onderzoek gepubliceerd in Ecologische indicatoren zegt dat het produceren van lamsvlees gepaard gaat met een kleinere land- en watervoetafdruk dan vee nodig heeft.

Maar net als koeien zijn schapen ‘herkauwers’ die constant methaan produceren door de spijsvertering – een proces dat enterische fermentatie wordt genoemd, legt Hunnes uit. Een deel van wat dit zo problematisch maakt, is dat lam ongeveer 50 procent meer methaangas produceert dan rundvlees, zo blijkt uit een levensstijlbeoordeling door de Environmental Working Group (EWG).

Dus als je probeert de milieu-impact van je dieet te verminderen, zegt Hunnes dat je eerst rundvlees en lam moet elimineren. Rood vlees is sowieso geen pretje voor je gezondheid – hier zijn 10 dingen die met je lichaam gebeuren als je het voorgoed dumpt.

Niet nogal zo slecht: Varkensvlees

Rauwe karbonade in slagerspapier

BRETT STEVENS/Getty Images

Omdat het geen grazers zijn, hebben varkens ongeveer de helft van de hoeveelheid water en 28 keer minder land nodig dan nodig is voor vee, volgens de PNAS Onderzoek.

Nogmaals, zoek naar varkensvlees dat in de wei is grootgebracht of op de boerderij, zegt Hunnes. “Die varkens zullen veel humaner worden opgevoed en veel meer kans hebben om een ​​natuurlijk dieet te eten zoals ze zijn geëvolueerd”, legt ze uit. De slechtste producten? Die zijn opgegroeid in magazijnen – waar hun afval terechtkomt in grote beerputten die de omliggende waterwegen en lucht vervuilen.

Twee voordelen aan het kiezen van “het andere witte vlees”: Varkensvlees produceert de helft van de uitstoot van rundvlees (en veel minder dan lamsvlees), volgens de EWG; en hun dieet zou zelfs een ander probleem kunnen helpen oplossen: voedselverspilling. Hoewel wet- en regelgeving variëren, maken boerderijen in plaatsen zoals Maine het afval van restaurantbuffetten en schoolcafetaria’s tot diner voor hun varkens. Deze praktijk voorkomt dat voedselverspilling op stortplaatsen terechtkomt – waar het bijdraagt ​​aan broeikasgassen – en vermindert de hoeveelheid land die nodig is om voedsel te verbouwen voor Ons eten.

Uw beste gok: Kip

kippenvlees stukken rauwe kippenpoten dijen voedsel achtergrond bovenaanzicht kopieer ruimte voor tekst biologisch eten gezond keto of paleo dieet rauw

a-lesa/Getty Images

Als Hunnes moest kiezen voor het meest milieuvriendelijke vlees? “Het zijn waarschijnlijk kippen die in de wei zijn gefokt, die de ruimte hebben om op natuurlijke wijze te zwerven en in de grond te pikken voor hun voedsel, en te eten wat ze maar willen”, legt Hunnes uit. Kippen verteren niet door middel van darmfermentatie, zoals koeien en lammeren, en ze hebben veel minder voer en water nodig als ze vrij rondlopen.

Als je geen kip uit de wei kunt vinden, adviseert Hunnes dat de volgende beste opties zijn om te zoeken naar producten die scharrel, biologisch of gecertificeerd humaan gefokt zijn, zegt ze.

Hunnes knikt ook naar kalkoen, omdat ze op dezelfde manier worden grootgebracht als kippen. En maak je geen zorgen, je wordt er niet echt slaperig van.

Of probeer wildvlees eens

Hoewel minder conventioneel populair, zegt Hunnes dat vlees van wild (denk aan konijn, eend, wild of geit) vaak milieuvriendelijker is dan veel alternatieven. Dat komt omdat ze vaak op natuurlijke wijze worden grootgebracht, en in sommige regio’s – zoals het geval is met herten in delen van het noordoosten, bijvoorbeeld – maakt de jachtpraktijk die het vlees oplevert deel uit van een grotere humane strategie om de populatie van hun soort te beheren .

Hoewel, als je helemaal vlees probeert te snijden, bekijk dan deze 15 beste plantaardige eiwitten die voedingsdeskundigen aanbevelen.

Meld je aan voor de gezonde nieuwsbrief voor het laatste nieuws op het gebied van voedingsdenken en nog veel meer, en volg ons op Facebook en Instagram. Blijf lezen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.