De 5 bedste trends for sund mad 2020

Et tilbageblik på sunde madtendenser 2020

For bare 12 måneder siden havde de fleste af os ingen idé om, hvad Covid-19 var. Vi kunne heller ikke have forudset de utallige måder, pandemien har ændret samfundet på. Fra maskebæring til mangel på toiletpapir til kapløbet om en Covid-19-vaccine – og vigtigst af alt, de hundredtusindvis af mistede liv. Den nye coronavirus har vendt vores verden på hovedet.

Det har også drastisk ændret måden, vi spiser på. Hele 85 procent af amerikanerne rapporterer, at de har ændret deres spise- og indkøbsvaner i år, ifølge Food & Health Survey 2020 fra International Food Information Council (IFIC).

Tilbage i januar kiggede vi ind i krystalkuglen og gættede på, at adaptogener, alternative meltyper, plantebaseret spisning og glutenfri swaps ville være blandt de bedste trends for sund mad i 2020. Mange af dem holdt stik. Men de tog en bagsædet til uventede sunde madtendenser som stressbagning af surdejsbrød, en stigning i snacking og en blomstrende bønneindustri.

Så nu hvor vi har været der, overlevet den rutsjebanetur på et år, lad os se tilbage på de positive ændringer, vi har foretaget. Her er de bedste sunde madtendenser fra diætister i 2020, der håber vil fortsætte ind i 2021.

10.000 timer/Getty-billeder

Madlavning derhjemme oftere

Mens levering af restaurant har set et hop, er indendørs og endda udendørs spisning blevet begrænset eller påbudt at lukke i mange stater. Som et resultat afslørede den samme IFIC-undersøgelse, at 60 procent af os laver mad derhjemme oftere. Hvad mere er, rapporterede 64 procent af en pulje på 2.000 amerikanere, som blev undersøgt af forskningsfirmaet Highland, at bruge færre penge på restaurantmåltider i 2020.

“Fra et ernæringsmæssigt synspunkt betyder det sandsynligvis mindre tilsat fedt, natrium og sukker, end man typisk ville finde i tilberedte eller takeaway-retter,” siger Lauren Harris-Pincus, RDN, grundlægger af Nutrition Starring YOU og forfatter til Den proteinfyldte morgenmadsklub. “Forhåbentlig vil folk have opnået madlavningsfærdigheder og prøvet nye fødevarer, som de vil fortsætte med at indtage, når livet i Amerika vender tilbage til en følelse af normalitet.”

(Hvis du ønsker at bestille ind, her er, hvordan du sikkert kan nyde takeaway under coronavirus.)

Indkøb af dagligvarer online

At fylde virtuelle vogne blev et nationalt tidsfordriv, da amerikanere forsøgte at undgå supermarkedsmængder eller linjer forårsaget af kapacitetsbegrænsninger. Mere end halvdelen af ​​os har købt dagligvarer online i år, det dobbelte af dem, der gjorde det for bare to år siden, ifølge Coresight Research US Online Grocery Survey 2020.

Det er gode nyheder for at undgå bakterier. Men det er måske ikke så fantastisk med hensyn til nem ernæringsinformation. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i oktober 2020 i Journal of Nutrition Education and Behavior15 procent af de fødevarer, der sælges online, viser ikke fuld ernæring eller ingrediensoplysninger. Som et resultat kræves der mere benarbejde for at træffe velinformerede, sunde valg.

Amazon, Walmart og Target – de tre mest handlede virtuelle købmænd i den Coresight-undersøgelse – viser ofte disse. Men hvis du opdager, at du kommer til kort, kan du Google produktet til dets brandwebsted for at finde detaljerne.

(Foretrækker at gå til en egentlig butik? Her er de fødevarer, ernæringseksperter køber hos Costco.)

Prioritering af plantebaseret protein

“Under pandemien var der bekymring med hensyn til tilgængeligheden af ​​kød, hvilket opmuntrede folk til at prøve alternativer,” siger Gabby Geerts, RD, en registreret diætist hos Green Chef i Boulder, Colorado.

Der var også bekymringer for arbejdssikkerheden for dem, der var ansat i kødpakkerier, der blev tvunget til at forblive åbne, såvel som voksende videnskabelige beviser for, at udskiftning af rødt kød med planteproteiner kan reducere din risiko for hjertesygdomme. (Her er de 15 kilder til plantebaseret protein af høj kvalitet, du kan prøve.)

“Der har været en stigning i bevidstheden og uddannelsen omkring planteprotein,” siger Geerts. “Det kan ikke kun have sundhedsmæssige fordele – nedsat risiko for hjerte-kar-sygdomme, diabetes, slagtilfælde; øget levetid og livskvalitet – men det er også bedre for miljøet og bæredygtighedsinitiativer. Læs etiketter omhyggeligt og fokuser på naturlige planteproteiner, som bønner og nødder.”

Folk, der har fulgt en diæt i det seneste år, er endnu mere tilbøjelige end den gennemsnitlige amerikaner til at angive, at de spiser mere protein fra plantekilder (41 procent mod 18 procent), siger Harris-Pincus.

“Planteprotein er et varmt emne i ernæringsverdenen med madomkostninger og bæredygtighed i højsædet for nogle, og bedre ernæring som et mål for andre. Fiber, fuldkorn og protein fra vegetabilske kilder betragtes som de sundeste madvalg,” forklarer Harris-Pincus.

“Dette øger forbrugernes nysgerrighed efter at prøve alle de nye plantebaserede ‘imiterede kødprodukter’ på markedet såsom Impossible Burger, Beyond Meat og Incogmeato,” tilføjer hun. “Ernæringsmæssigt er det vigtigt for folk at fokusere på hele fødekilder til planteprotein – som bælgfrugter, nødder, frø og fuldkorn – først. Og nyd de mere forarbejdede køderstatninger sparsomt.”

(Her er nogle plantebaserede fødevaretrends for 2021.)

Spis flere kikærter (ikke hummus)

Kan du huske de bønner, vi nævnte? Selvfølgelig bruger vi garbanzos til god brug i hummus, falafel, karryretter og supper. Men vi fortærer også vores rimelige andel af fødevarer, der er forstærket med kikærter-afledte komponenter. Vi taler pizzaskorper lavet med kikærtemel, is med incognito kikærter og sandwichpålæg med vegansk mayonnaise stabiliseret af aquafaba (den flydende del af en dåse kikærter, der kan fungere som ægerstatning).

“Kikærter er en af ​​de store plantekilder til protein, med en halv kop indeholdende omkring syv gram protein og fem gram fibre,” siger Geerts. “De er utroligt alsidige og giver en glutenfri mulighed, der kan efterligne teksturen af ​​kulhydraterne i brød, skorper og chips. Steg for en sprød konsistens, purér til en sauce, mos til en fritter, eller kog dem og drys dem på en salat.” (Her er en komplet gennemgang af ernæringsfakta om kikærter.)

(Foretrækker hummus? Sådan laver du din egen hummus.)

Spis mere fermenteret mad

Disse tarmsundhedsgennembrud har ændret måden, vi spiser på i dette årti (se: den probiotika-boostede græske yoghurt-palooza, omkring 2010). Men 2020 har bragt tarmbakterier endnu mere i front, da vi øger vores evidenspulje om deres indvirkning på to meget aktuelle emner: mental sundhed og immunitet.

Som et resultat er tilgængeligheden og salget af alt fra kimchi til hård kombucha stigende. (Forresten, hvis du kan lide kombucha, skal du prøve denne tepache-opskrift.)

“Jo mere vi lærer om fermenterede fødevarer, jo mere opmuntrer vi til forbrug,” siger Geerts. “De har positive effekter på vores mave-tarmkanal og immunsystem ved at give gavnlige probiotiske bakterier, der kan hjælpe med at hæve niveauet af naturligt beskyttende immunceller kaldet neutrofiler, der cirkulerer i blodet.”

For en forhåndsvisning af, hvad der kommer i de kommende 365 dage, kan du se, hvad vores venner laver Smag af hjem tror bliver ny og næste i fødevareverdenen i 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.