Dankbaarheidsmeditatie: wat is dankbaarheidsmeditatie?

Regelmatige dankbaarheid oefenen kan uw algehele gezondheid en emotioneel welzijn ten goede komen. Dit is waarom het belangrijk is en hoe dankbaarheidsmeditatie je leven kan verbeteren.

Wat is dankbaarheid?

Dankbaarheid betekent waarderen wat waardevol en betekenisvol voor je is. Het is het tegenovergestelde van recht hebben, wat verwijst naar de overtuiging dat je goede dingen hebt verdiend of verschuldigd bent.

Psychologe en auteur Karen Lynn Cassiday zegt dat de sleutel tot ‘dankbaarheid’ is leren herkennen wanneer je gezegend bent met iets positiefs.

“Dankbaarheid is het gevoel dat anderen, het universum of een hogere macht je iets goeds hebben gegeven – en je hebt het geluk die zegen te hebben ontvangen”, zegt Cassiday, de klinische directeur van het Angstbehandelingscentrum van Greater Chicago.

AMR-afbeelding/Getty Images

De wetenschap van dankbaarheid

Dankbaarheid is gedurende vele decennia op verschillende manieren bestudeerd. Cassiday wijst op meer dan 15.000 onderzoeksstudies over het onderwerp, met resultaten die voornamelijk de emotionele en mentale gezondheidsvoordelen van dankbaarheid aantonen.

In 2019 koos een team van onderzoekers uit Nederland voor een nieuwe benadering door andere dankbaarheidsstudies uit het vorige decennium opnieuw te bekijken, maar deze keer met de nadruk op fysieke voordelen. Hoewel het onderzoek eerdere bevindingen ondersteunde dat dankbaarheid in de eerste plaats leidt tot mentaal en emotioneel welzijn, was de impact op de algehele gezondheid van het lichaam ook duidelijk.

Dat is logisch, merkt Cassiday op. Dankbaarheid kan ervoor zorgen dat het lichaam dopamine vrijgeeft – bekend als het ‘feel good’-hormoon – evenals oxytocine, een hormoon dat de binding met anderen bevordert.

“Dankbaarheid beschermt tegen negatieve emoties, zoals depressie en woede, en tegen giftige emoties, zoals recht, wrok, wraak, cynisme en haat”, zegt ze.

In een notendop, dankbaarheid is de “moedervaardigheid” die leidt tot veerkracht, grit, hoop en gezonde relaties.

Dankbaarheid is meer dan vriendelijkheid

Vriendelijkheid is een externe actie. Het is wat je doet of zegt tegen anderen. Dankbaarheid is een reactie op iets dat intern wordt gevoeld en dat al dan niet met anderen wordt gedeeld.

“Ik geloof dat het ervaren van dankbaarheid veel zinvoller is dan dankbaarheid napraten vanuit een verplichting of seizoensgebonden herinneringen”, zegt Laura Morse, een gediplomeerd psychotherapeut in Atlanta.

Als je jezelf vertelt dat andere mensen het erger hebben, zul je je waarschijnlijk niet beter voelen, voegt ze eraan toe. Maar situaties in perspectief houden kan de balans helpen.

“Als er meer aandacht en validatie wordt gegeven aan de negatieve aspecten van ons leven of onze situaties, dan volgt hopeloosheid”, waarschuwt Morse.

Eenvoudige stappen naar dankbaarheid

De eerste stap naar een dankbaar leven is waardering voor de mensen, situaties of ervaringen om je heen.

“Dankbaarheid tonen hoeft niet duur te zijn”, zegt Morse. “Woorden van bevestiging en daden van dienst kunnen een lange weg gaan.”

Manieren om meer dankbaarheid in je leven op te nemen, zijn onder meer het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek om je gedachten, doelen en ervaringen op te schrijven. Of je kunt een dankbrief schrijven aan jezelf of aan iemand anders om je gedachten en gevoelens te uiten.

Cassiday moedigt een 30-daagse uitdaging aan om elke dag drie dingen op te merken waarvoor je dankbaar bent. Schrijf op hoe die ervaring je heeft beïnvloed en welke zegen je op dat moment hebt gevonden.

Ze zegt bijvoorbeeld dat je iets zou kunnen schrijven als: ‘Ik ben zo dankbaar voor de mooie kleuren van de herfstbladeren, vooral de felle rode tinten, en hoe het een grijze tijd van het jaar mooi en fascinerend maakt. Ik ben gezegend dat ik dit mag meemaken.”

Oefen dagelijks dankbaarheid

Dankbaarheid zou moeten evolueren zoals ademhalen – iets dat noodzakelijk en natuurlijk is. Naarmate je je leven begint te leven met een besef van dankbaarheid, wordt het minder een “vinkje” -activiteit en meer je dagelijkse essentie in actie.

“Als we positieve emoties ervaren, zoals dankbaarheid, liefde, vriendelijkheid en mededogen, wordt ons bewustzijn groter”, zegt Kathi Kemper, MD, uitvoerend directeur van het Ohio State University College of Medicine’s Center for Integrative Health and Wellness. “Onze creativiteit en ons probleemoplossend vermogen bloeien op en we worden effectiever in alles wat we willen doen.”

Het is bijna onmogelijk om tegelijkertijd angstig en dankbaar te zijn, zegt dr. Kemper. Dus als je merkt dat je gedachten afdwalen in de richting van zorgen, pas dan je lens aan.

“Schakel over om je te concentreren op mensen, omstandigheden of dingen waarvoor je dankbaar bent, en zie hoe je humeur verbetert”, zegt Dr. Kemper. “Het is ook een goede oefening voordat je elke avond in slaap valt.”

vrouw die 's ochtends in haar bed meditatie beoefent

DjordjeDjurdjevic/Getty Images

Dankbaarheid en meditatie combineren

Net als de doelen van dankbaarheid, is meditatie een mentale oefening om het bewustzijn van het huidige moment te vergroten.

“Alles wat meditatie is, is omgeleide aandacht”, legt Anne Hartley uit, oprichter van Hart Life Academy in Australië, die life coaches opleidt en certificeert. “In plaats van de geest te laten dwalen en aan iets te denken, brengt meditatie de aandacht van de geest naar onze adem, een object of een mantra.”

Traditionele meditatie richt zich op ademhaling en een herhaalde mantra – een geluid, woord of zin. Het proces kan ook worden aangepast aan een focus op dankbaarheid, zegt Hartley.

‘Je kunt ‘dank je’ of ‘ik ben dankbaar’ gebruiken als mantra-meditatie’, zegt Hartley, die 40 jaar geleden overging tot meditatie om de dood van haar kind te verwerken. “Of je kunt je concentreren op alles waar je dankbaar voor bent, wat meer een mindfulness-oefening is.”

Verschillende meditaties beïnvloeden verschillende delen van de hersenen. Hartley zegt dat dankbaarheidsmeditatie de prefrontale cortex beïnvloedt, wat helpt bij het denken en nemen van beslissingen.

De wetenschap ondersteunt die beoordeling. Een studie uit 2017 door de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) toonde aan dat ‘op mindfulness gebaseerde’ praktijken, waaronder meditatie, de mentale gezondheid van werknemers kunnen verbeteren door het stressniveau te verlagen.

Meditatie is geen magie

De verkeerde manier om dankbaarheidsmeditatie te benaderen is met de verwachting van onmiddellijke resultaten, zegt Hartley.

“Soms als we mediteren, voelen we ons niet anders, en op andere momenten is het ongelooflijk ontspannend”, zegt ze.

De geest stopt nooit met denken, dus meditatie helpt om de geest naar een enkel focuspunt te leiden. Als het doel het besef van dankbaarheid is, kun je deze opmerkzaamheid één keer per dag of één keer per uur oefenen, terwijl je aan je evenwicht werkt.

“Je wilt van meditatie geen karwei maken, maar meer een levensstijl waarin je kleine momenten van dankbare pauzes kunt nemen”, zegt Cassiday.

En vergeet niet dat je geest nog steeds hard aan het werk is, zelfs als je slaapt.

“De geest verwerkt zes keer meer in de droomstaat, [so] misschien merk je dat je wakker wordt terwijl je dankt’, zegt Hartley.

We hebben nu meer dan ooit dankbaarheid nodig

Morse zegt dat veel mensen nog steeds in “rouwherstel” zitten na maanden van pandemische uitdagingen. Na het verliezen van banen, dierbaren of emotionele connecties, vinden sommigen het misschien moeilijk om redenen te vinden om dankbaar te zijn.

Maar dit is waar de beoefening van dankbaarheid het meest nodig is – en nuttig.

“Wat het scenario ook is, er is altijd ruimte om het goede te vinden en het waarde te geven”, legt Morse uit. “Sta jezelf toe om waarde te vinden in de schijnbaar kleinste dingen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.