Collageeninjecties: wat experts willen dat u weet?

Collageen en veroudering

Ken je die rimpels waar sommige mensen bang voor zijn? Een gebrek aan collageen is een reden voor rimpels en andere tekenen van huidveroudering, zoals verslapping en een gebrek aan molligheid.

Mensen worden geboren met collageen en produceren het op natuurlijke wijze – tot een bepaalde leeftijd tenminste. Wanneer je in de twintig bent, vertraagt ​​​​de productie en uiteindelijk stopt het lichaam met het zelf produceren van collageen.

“Collageen wordt gemaakt door fibroblastcellen. Deze cellen bevinden zich in de dermis, de middelste laag van de huid tussen de oppervlakte-epidermis en de diepere vetlaag van de huid.” zegt Lisa Anthony, MD, een gecertificeerde dermatoloog bij Westmed Medical Group in Rye, New York. “Het vermogen van het lichaam om collageen aan te maken neemt af met veroudering en omgevingsfactoren zoals blootstelling aan UV.”

Dus hoe ouder en meer zongebruind (of verbrand) je huid wordt, hoe minder collageen je lichaam van nature aanmaakt.

Enter: collageeninjecties, fillers, microneedling en andere huidbehandelingen die bedoeld zijn om het natuurlijke collageen van het lichaam aan te vullen of te stimuleren. De hoop is dat ze de huidtextuur egaliseren, littekens verminderen en mogelijk rimpels gladstrijken.

Wat is collageen precies?

“Collageen is een eiwit dat is opgebouwd uit aminozuren [and] wordt aangetroffen in de huid, pezen, botten en spieren”, zegt Lucy Chen, MD, een gecertificeerde dermatoloog bij Riverchase Dermatology in Miami.

Het vervult veel vitale functies in het lichaam, waaronder het helpen om cellen bij elkaar te houden, botten te versterken en de huid strak te houden.

Met betrekking tot de huid, “helpt collageen bij het stimuleren van de celvernieuwing van de huid, wat de elasticiteit en uitstraling van de huid helpt verbeteren, en het helpt ook bij pigmentatie, hydratatie en versterking van de huid”, zegt Chen.

Je lichaam produceert collageen door eiwitrijke voedingsmiddelen af ​​te breken, die de aminozuren delen die je lichaam nodig heeft om collageen te maken. Voedingsstoffen, zoals vitamine C en koper, helpen je lichaam ook om collageen aan te maken. (Dit zijn de beste voedingsmiddelen voor collageen.)

Het menselijk lichaam maakt minder collageen aan naarmate het ouder wordt, en de kwaliteit van het collageen neemt ook af met de leeftijd. Als gevolg hiervan kan de huid gemakkelijker gaan rimpelen, verslappen of littekens krijgen.

Opties voor collageeninjectie

Om het door het lichaam aangemaakte collageen aan te vullen, hebben wetenschappers collageeninjecties ontwikkeld die via naalden rechtstreeks in de huid kunnen worden toegediend om het soepeler te maken. Er zijn verschillende soorten dermale vullers en collageen is een optie.

“Dermale vullerinjecties zijn cosmetische procedures die worden gebruikt om het volume te herstellen en de structuur van de huid te verbeteren en diepere, statische rimpels op te vullen”, zegt Anthony. “Vulstoffen kunnen worden gemaakt van collageen, materialen die het lichaam helpen collageen aan te maken, of materialen die water opnemen.”

  • Collageen injecties worden gebruikt om verlies van volume en structuur rond de mond, neus en wangen onmiddellijk en direct te vervangen. Deze zijn afgeleid van de weefsels van koeien (vaak rundercollageen genoemd) of mensen (afkomstig van andere plaatsen in uw lichaam). Rundercollageen vereist allergietesten om te gebruiken. “Bellafill is de enige collageenvuller die in de VS is goedgekeurd”, zegt Anthony. “Het is een combinatie van rundercollageen en synthetische vuller die is goedgekeurd voor lachrimpels en acnelittekens, en de resultaten kunnen tot vijf jaar aanhouden.”

  • Collageenstimulatoren worden door het lichaam opgenomen en helpen het in de loop van de tijd zelf meer collageen aan te maken. Deze vereisen geen allergietest tenzij een persoon allergisch is voor een van de vulstoffen. Ze worden vaak rond de mond, lachrimpels, wangen, slapen en kin geïnjecteerd. Momenteel beschikbare producten zijn Sculptra, Radiesse en Ellansé, en de resultaten kunnen twee tot drie jaar aanhouden.

Voor alle soorten injecties kunnen artsen lokale of plaatselijke anesthesie gebruiken om het toepassingsgebied te verdoven.

Marcus Chung/Getty Images

De voordelen van collageeninjecties

Deze injecties kunnen de volheid en het volume van uw lippen, wangen en acnelittekens versterken. Na injecties zult u een stralende, soepele en minder littekenachtige huid opmerken.

Ze kunnen ook gebieden met striae egaliseren, die worden geactiveerd wanneer de huid in een snel tempo uitzet en krimpt. De markeringen zijn een veelvoorkomend gevolg van veranderingen in lichaamsgrootte, zoals bij zwangerschap, krachttraining of een groeispurt. Het collageen in de huid scheurt en veroorzaakt gestreepte littekens, en collageeninjecties kunnen ervoor zorgen dat de huid er na verloop van tijd gladder uitziet.

De effecten van collageeninjecties zijn meteen merkbaar en kunnen over een week of twee nog duidelijker worden. Afhankelijk van het type injectie dat u krijgt, blijven de resultaten twee tot vijf jaar langer, als u indien nodig bijwerkt.

Deze injecties zijn snel en zijn vrij pijnloos omdat tijdens de behandeling verdoving wordt gebruikt. De hersteltijd is kort en bijwerkingen die verder gaan dan zwelling zijn vrij zeldzaam.

De risico’s en nadelen van collageeninjecties

Als collageeninjecties zo’n geweldige manier zijn om veroudering tegen te gaan, waarom krijgen niet meer mensen ze dan? De grootste barrière zijn de kosten.

De financiële investering varieert op basis van uw geografische locatie, de training van de professional die de injecties toedient en waarvan de fillers zijn gemaakt (het gebruik van uw eigen vet is een duurdere route dan een collageenstimulator zoals Sculptra bijvoorbeeld).

Het is duurder dan de typische cosmetische behandeling: collageenvullers en stimulatoren kosten over het algemeen tussen $ 600 en $ 2.000, volgens de American Society of Plastic Surgeons.

En dat is geen eenmalige vergoeding. Het is ongebruikelijk dat de resultaten van collageeninjecties langer dan vijf jaar aanhouden, dus opnieuw aanbrengen is vaak nodig.

Bijwerkingen kunnen sommige mensen afschrikken van de behandeling. Chen zegt dat de meest voorkomende bijwerkingen van collageeninjecties irritatie, roodheid, blauwe plekken en gevoeligheid zijn. De meest voorkomende bijwerkingen van collageenstimulatoren zijn jeuk, bloeding, ontsteking, gevoeligheid en pijn.

Allergische reacties kunnen optreden bij injecties met rundercollageen, dus een arts zal vaak een paar weken voorafgaand aan de behandeling allergietesten uitvoeren om er zeker van te zijn dat u niet allergisch bent.

Alternatieve anti-verouderingsbehandelingen om te overwegen

“Filler-procedures produceren meer directe resultaten in vergelijking met orale collageensupplementen”, zegt Anthony. Oraal collageen is verkrijgbaar in pil- en poedervorm, maar ook in producten zoals koffiecreamers, gummies en gebak. Het is ofwel van dieren afkomstig, afkomstig uit de zee of veganistisch.

Het punt is dat het geen bewezen anti-verouderingsstrategie is. Er is niet veel onderzoek dat de voordelen ervan aantoont, en de onderzoeken die we hebben zijn klein en worden vaak gefinancierd door bedrijven die collageen maken. Maar het zal je waarschijnlijk geen kwaad doen als je het eens wilt proberen.

Een overzicht van verschillende studies gepubliceerd in de Journal of Drugs in Dermatology in 2019 geen negatieve bijwerkingen gevonden bij het slikken van orale collageensupplementen, en dit met een snelheid van 2,5 gram per dag gedurende slechts acht weken kan de tekenen van veroudering verminderen.

Andere cosmetische behandelingen zoals chemische peelings kunnen ook werken voor mensen die een beschadigde huid willen verwijderen, een gezonde huid willen onthullen en fijne lijntjes en verkleuring willen elimineren, zegt Chen.

“Het gebruik van huidverzorgingsproducten met retinol, hyaluronzuur of vitamine C kan de huid versterken en strakker maken, en het ook laten gloeien”, zegt ze.

Zorg ervoor dat u vroeg en vaak zonnebrandcrème aanbrengt, ongeacht welke serums en crèmes u gebruikt. “Te veel blootstelling aan de zon kan het collageen in je huid vernietigen”, zegt Chen. “Het dragen van zonnebrandcrème met SPF 30+ en het gedurende de dag opnieuw aanbrengen kan de huid beschermen en rimpels verminderen.”

Hier zijn zes producten die enkele van Chen’s aanbevolen huidverbeterende ingrediënten bevatten:

Volgende: Leer deze anti-verouderingsgeheimen van dermatologen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.