Collageen voor gewichtsverlies: wat experts willen dat u weet?

Moet je collageen gebruiken om af te vallen?

Als je tijdens de Covid-19-pandemie bent aangekomen, ben je misschien op zoek naar manieren om een ​​paar kilo af te vallen. Dan ben je niet de enige met gewichtstoename in quarantaine. een studie in JAMA-netwerk geopend suggereert dat sommigen van ons tijdens de pandemie misschien wel 1,5 pond per maand zijn aangekomen.

Dat is waar collageenpoedersupplementen binnenkomen. Grotendeels gedreven door getuigenissen van beroemdheden en influencers op sociale media, leggen mensen geld neer voor collageenpoeder dat belooft hen te helpen gewicht te verliezen en andere potentiële voordelen te behalen, zoals een jonger uitziende huid en flexibeler gewrichten.

Een oude favoriet van jongeren die op zoek zijn naar gladde rimpels, collageensupplementen zijn tegenwoordig een populaire categorie. En hun populariteit zal naar verwachting alleen maar toenemen. Volgens een rapport van Grand View Research zal de collageenmarkt in 2027 naar verwachting $ 7,5 miljard bedragen.

Wat is collageen?

Collageen is het belangrijkste structurele eiwit dat wordt aangetroffen in huid, botten, haar, nagels, pezen en ligamenten. Ons lichaam gebruikt het eiwit in voedsel om het op natuurlijke wijze te maken, maar er is een addertje onder het gras: onze natuurlijke voorraad neemt af naarmate we ouder worden. (Hier zijn enkele voordelen van collageenpoeder.)

Collageensupplementen daarentegen komen van buiten het lichaam, meestal in de vorm van pillen of poeders. Deze zijn afgeleid van plantaardige of dierlijke bronnen. Voorstanders zeggen dat het innemen ervan de huid voller kan maken, de demping tussen de gewrichten kan vergroten en je zelfs glanzender haar kan geven.

Hoewel je vegetarische of veganistische collageensupplementen kunt kopen, wordt het meeste collageen in supplementen gewonnen uit dierenhuiden, botten of vissenschubben, zegt Tod Cooperman, MD, president van ConsumerLab, een onafhankelijke organisatie voor het testen van supplementen in White Plains, New York.

Collageen vult voedingsfeiten aan

Hier is een kijkje in de voedingswaarde (en het percentage dagelijkse waarde, of DV) van 14 gram collageenpeptide (kleine stukjes collageen):

Calorieën: 50

Vet: 0 g

Natrium: 45 mg (2 procent ADH)

Koolhydraten: 0 g

Eiwit: 12 g (25 procent ADH)

Vezel: 0 g

Calcium: 29 mg (2 procent ADH)

Potassium: 0,98 mg

cholesterol: 0 mg

Gewichtsverlies is geen magie. Het is simpele wiskunde: de calorieën die je binnenkrijgt, moeten kleiner zijn dan of gelijk zijn aan de calorieën die je verbruikt.

“Het feit dat collageenpoeder weinig calorieën en veel eiwitten bevat, suggereert dat het nuttig kan zijn”, zegt Mark Moyad, MD, de Jenkins / Pokempner-directeur van preventieve en alternatieve geneeskunde aan het University of Michigan Medical Center in Ann Arbor.

Bij poedervormige en vloeibare collageensupplementen hangt het caloriegehalte grotendeels af van hoe je het gebruikt. Smaakloze varianten kunnen aan bijna alles worden toegevoegd, waaronder:

  • Koffie
  • Thee
  • Smoothies
  • Sappen
  • Haver
  • Soep

Roer wat collageenpoeder door je thee, die geen calorieën bevat, en je hebt een betere kans om gewicht te verliezen dan wanneer je het supplement eet in een calorierijk voedsel.

(Dit zijn de voedingsmiddelen die van nature collageen voor de huid stimuleren.)

Vormen van collageensupplementen voor gewichtsverlies

Bij het winkelen voor collageen, kunnen de technische termen ervoor zorgen dat je je hoofd krabt. Wat is het verschil tussen type I en type II collageen? En wat betekenen “gehydrolyseerd” en “niet-gedenatureerd” in hemelsnaam?

Deze termen verwijzen naar het type collageen en hoe het wordt afgebroken. Er zijn 16 soorten collageen in het lichaam, maar degene die je het vaakst in supplementen zult vinden, is type I. Dit komt van huid, pezen, tanden, inwendige organen en botten, zegt Dr. Cooperman. Types II, III en IV worden minder vaak gebruikt voor supplementen, maar sommige multi-collageen eiwitpoeders gebruiken een mix.

Naast het type collageen dat wordt gebruikt, zal een supplement een van de drie hoofdvormen aannemen:

gehydrolyseerd: Collageen dat is afgebroken tot zijn basisaminozuren. Ook bekend als collageenhydrolysaat en collageenpeptiden.

Gelatine: Collageen dat is afgebroken van grote eiwitten tot kleinere stukjes. Het wordt minder afgebroken dan gehydrolyseerd collageen.

niet gedenatureerd: Zeer kleine stukjes collageen type II die werken door de afbraak van uw natuurlijke collageenvoorraden te stoppen. Dit wordt ook niet-gedenatureerd collageen genoemd, wat betekent dat het niet wordt opgesplitst in kleinere eiwitten of aminozuren.

De meeste supplementen gebruiken gehydrolyseerd collageen omdat het wordt afgebroken in kleine stukjes die zorgen voor gemakkelijke absorptie (en gemakkelijk mengen in koude vloeistoffen).

stockvisual/Getty Images

Het gebrek aan wetenschap achter het nemen van collageen voor gewichtsverlies

Niet iedereen is aan boord met collageensupplementen als een mogelijk hulpmiddel bij het afvallen.

Precies hoe of zelfs als collageenproteïnepoeder uw inspanningen om gewicht te verliezen kan helpen, wordt niet volledig begrepen, zegt Dr. Moyad. Collageenpoeder kan zeer veel eiwitten bevatten, waardoor u zich voor langere tijd vol voelt, het aantal calorieën beperkt en tot gewichtsverlies leidt.

“Dit kan worden gezegd over elk eiwitrijk dieet dat leidt tot caloriebeheersing”, zegt hij.

Botbouillon – die vol zit met collageen – kan zelfs de honger wegnemen en is een nietje in sommige programma’s voor gewichtsverlies.

Er zijn geen studies die het gebruik van collageen voor gewichtsverlies ondersteunen, zegt Scott Kahan, MD, directeur van het National Center for Weight and Wellness in Washington, DC

“Helaas werkt geen van de voedingssupplementen met magische claims voor gewichtsverlies echt”, zegt hij.

Wat werkt? “Voor de meesten zal de meest waardevolle strategie zijn om een ​​ondersteunend netwerk op te bouwen om hun inspanningen te begeleiden en te versterken”, zegt Dr. Kahan. “Dat kan een medisch specialist of diëtist zijn of een andere ondersteunende zorgverlener. Het kan een steungroep of zelfs een app zijn.’

Probeer deze door experts goedgekeurde afslankstrategieën. Er zijn ook verschillende door de FDA goedgekeurde pillen voor gewichtsverlies die op de lange termijn kunnen helpen, zegt hij.

Risico’s van collageensupplementen

Zelfs als collageenpoeder een wondermiddel was voor gewichtsverlies, weet je nog steeds niet zeker of je krijgt waar je voor betaalt, omdat de supplementenindustrie niet met hetzelfde toezicht wordt gereguleerd als de farmaceutische industrie, zegt Dr. Moyad.

Omdat ze zijn afgeleid van dieren, kunnen supplementen besmet zijn met giftige zware metalen in niveaus die als onveilig worden beschouwd, legt hij uit.

In feite bleek uit een onderzoek van 28 best verkochte collageenpeptidesupplementen op Amazon.com dat vele meetbare niveaus van potentieel giftige zware metalen bevatten. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Biologische Consumentenbond en het Clean Label Project.

(Hier zijn enkele van de meest populaire supplementen voor gewichtsverlies op Amazon.)

Het goede nieuws? Uit een onderzoek van ConsumerLab bleek dat producten wel de verwachte hoeveelheden collageen bevatten.

Hoe winkel je voor collageensupplementen?

Als u besluit collageenpoedersupplementen te gebruiken, kies dan een product met een keurmerk van derden van ConsumerLab, NSF International of US Pharmacopeia (USP), stelt Dr. Moyad voor.

Weet wat je neemt, zegt hij. Zorg ervoor dat het bedrijf zijn analysecertificaat (COA) deelt. Dit document geeft de resultaten van alle testen van de supplementen en bedrijven kunnen deze vrijwillig vrijgeven.

Het is ook belangrijk om het etiket te lezen en te zien wat er nog meer aan het collageenpoeder wordt toegevoegd. Veel producten voegen biotine toe, dat gezonde haar- en nagelgroei ondersteunt, maar de resultaten van bepaalde medische tests kan vertekenen, zegt Dr. Moyad. Het nemen van biotine kan bijvoorbeeld een vals laag resultaat opleveren voor troponine, een marker die artsen helpt bij het diagnosticeren van hartaanvallen.

Sommige supplementen hebben toegevoegde suikers. Dat kan het doel van het collageen teniet doen, omdat suiker de afbraak van collageen kan versnellen.

Op zichzelf zijn collageensupplementen relatief veilig en veroorzaken ze weinig bijwerkingen, zegt Dr. Moyad.

(Zorg ervoor dat u de vitaminemerken koopt die artsen vertrouwen.)

Het laatste woord

Er is niet veel onderzoek dat suggereert dat collageenpoeder helpt bij het afvallen, maar het bevat veel eiwitten en weinig calorieën, dus het kan een rol spelen. Zorg ervoor dat u een gerenommeerd merk kiest met een keurmerk van derden, zodat u zeker weet dat u krijgt waar u voor hebt betaald. Het is altijd een goed idee om advies in te winnen bij een arts of geregistreerde diëtist die u mogelijk kan helpen uw doelstellingen voor gewichtsverlies te bereiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.