Chicha Morada: Sundhedsmæssige fordele ved denne lilla majsdrik

De mange farver af majs

Majs er selvfølgelig en amerikansk fødevare. Ikke alene er det en af ​​de sundeste grøntsager, men der er tonsvis af måder at tilberede det på.

Mange mennesker kender det bedst fra de gule og hvide kerner, der almindeligvis dyrkes i USA, men det stopper ikke der. Der er også orange, blå og lilla typer majs, der dyrkes i forskellige regioner i verden.

Faktisk har lilla majs en rig historie som en del af en populær peruviansk drink kaldet chicha morada.

Hvad er chicha morada?

Chicha morada er en kold, sød drik fra Andesbjergene i Peru. Den unikke sort af lilla majs, der bruges til drikken, er ckolli.

Ifølge den registrerede diætist og ernæringsekspert Lisa DeFazio fra Los Angeles har ckolli-majs en syrlig smag, der er ideel til drinks og desserter.

Den århundreder gamle peruvianske fødevare stammer så langt tilbage som inka-civilisationen, ifølge peruviansk registreret diætist Melissa Solano i Sacramento, Californien.

“I dag kan du finde chicha morada i menuerne på peruvianske barer og restauranter eller i peruvianske hjem ved sammenkomster,” siger hun.

Det spiller en vigtig social og kulturel rolle, og det indtages også ofte under festivaler og ritualistiske ceremonier, bemærker forfatteren og den registrerede diætist Malina Malkani i Westchester, New York.

LarisaBlinova/Getty Images

Chicha morada ingredienser

Hovedingrediensen i chicha morada er lilla majs. Ifølge Solano er denne majs også i opskrifter på andre basisvarer som mazamorra morada (lilla majsbudding). Sjov fakta: Peru dyrker omkring 55 typer majs, og de kommer alle i forskellige former, størrelser og farver, siger Solano.

Hver husstand har en yndlingsopskrift, så nogle ingredienser kan variere. De vigtigste er lilla majs, sukker, limefrugter, kanel og nelliker.

Andre variationer omfatter ananas, æbler og citronsaft, ifølge den New York-baserede registrerede diætist Lorena Drago.

Hvad er de sundhedsmæssige fordele ved chicha morada?

Lilla majs fordele

Lilla majs får sin klare farve fra de fytokemikalier, der er til stede i majsen. “Den lilla farve skyldes anthocyaninindholdet i majsen,” ifølge Solano. “Anthocyaniner er antioxidanter, som hjælper med at beskytte mod cellulær skade fra frie radikaler,” siger hun.

Faktisk er majs en af ​​de bedste antioxidantrige fødevarer. Disse antioxidanter giver ikke kun majs lyse farve, men de bidrager også til dets anti-inflammatoriske virkninger, ifølge en undersøgelse fra 2017 offentliggjort i tidsskriftet Næringsstoffer.

Fordi lilla majs indeholder disse forbindelser, er der mange potentielle sundhedsmæssige fordele. Lilla majs kan reducere risikoen for flere kroniske sygdomme, bl.a at reducere risikoen for visse kræftformer, fedme og reducere forekomsten af ​​diabetes, ifølge den registrerede diætist Bansari Acharya, baseret i Detroit. Det kan også støtte hjertesundhed og sundt blodtryk, ifølge Malkani.

Yderligere sundhedsmæssige fordele

Selvom lilla majs er hovedingrediensen i chicha morada, booster blandingerne denne drik’s næringsværdi.

“Tilsætning af knust ananas og æble i stedet for ananas og æblejuice vil også øge mængden af ​​kostfibre, kalium (et nøglemineral til at hjælpe med at håndtere hypertension) og C-vitamin,” siger Drago. Plus, kanel og kryddernellike urter og krydderier i drinken har også anti-inflammatoriske virkninger, tilføjer Acharya.

Hvor finder man lilla majs

Hvis du ikke kan finde peruvianske lilla majs, skal du ikke bruge andre typer majs som erstatning. Ingen anden majs kan producere den korrekte farve, smag eller aroma, siger DeFazio. Tjek din lokale internationale fødevarebutik. Du kan også købe lilla majs online eller endda færdiglavet chicha morada.

Her er en chicha morada-opskrift fra Acharya, som du kan lave derhjemme.

Chicha morada opskrift

Ingredienser:

1 kop lilla majskerner

16 kopper vand

2 kanelstænger

6-7 hele nelliker

1 æble i tern

1 ananas i tern med skræl gemt

1 kop sukker

1/3 kop limesaft

Knivspids salt

Instruktioner:

Kom alle ingredienserne undtagen ananas i tern, æble i tern og limesaft i en stor gryde og bring det i kog.

Når blandingen koger, lad den simre i cirka en time. Efter en times tid tages den af ​​varmen, sis den i en skål, og lad den få stuetemperatur.

Når det er afkølet, blandes æble i tern og ananas samt limesaft. Serveres afkølet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.