Ben jij een ambivert? Tekenen dat je niet introvert of extravert bent

Wat is een ambivert?

Je weet waarschijnlijk wat extraverte en introverte mensen zijn, maar er is een derde type persoonlijkheid: de ambiverte. Zie ambiverten als een mix tussen de twee – ze zijn niet zo extravert als extraverte mensen of zo stil als introverte mensen.

“Als je kijkt naar het continuüm van introversie naar extraversie, ziet het eruit als een curve en bult in het midden”, zegt Laurie Helgoe, PhD, een klinisch psycholoog en de auteur van Introverte kracht: waarom je innerlijke leven je verborgen kracht is. “De meeste mensen leven in het midden, en degenen die echt niet over de ene of de andere kant lijken te leunen en een beetje trekken uit beide oriëntaties, worden als ambiverten beschouwd.”

Introverte, extraverte en ambiverte mensen

Een goede manier om erachter te komen waar je op het spectrum valt, is door te vragen wat je doet als je aan het eind van de dag moe bent, zegt Helgoe. Zoek je stimulatie, bijvoorbeeld door af te spreken met vrienden, naar een club te gaan of naar een feestje te gaan? Of keer je naar binnen, bijvoorbeeld door alleen te gaan wandelen? Uw antwoord geeft u een idee van uw persoonlijkheidstype.

“Extroverte mensen genieten van stimulatie – het verlicht hun hersenen met dopamine”, zegt Karl Moore, PhD, een universitair hoofddocent strategie en organisatie aan de McGill University in Montreal, Canada, die een boek schrijft over ambiverte mensen. “Introverte mensen houden van mensen, houden van stimulatie, maar op een gegeven moment kantelen ze en zeggen: ‘Genoeg. Ik heb mijn eigen tijd alleen nodig.’”

Echte ambiverten daarentegen zeggen eerder dat hun behoefte om op te laden afhangt van de stemming waarin ze zich bevinden, zegt Helgoe.

Zelfs baby’s vertonen tekenen dat ze anders reageren op stimulatie, en dat komt omdat het in ons vastgebonden kan zijn.

“De hersenen van een introverte persoon registreren meer activiteit wanneer ze worden blootgesteld aan externe stimulatie. Er is gewoon meer interne verwerking”, legt Helgoe uit, die ook universitair hoofddocent gedragswetenschappen is aan de Ross University School of Medicine in Barbados. “Een introverte persoon zal eerder naar binnen gaan en alle informatie proberen te verwerken.”

De hersenen van een extraverte persoon reageren ook op die externe stimulatie, maar op een andere manier: “Voor een extraverte persoon zijn er specifieke hersengebieden die te maken hebben met het zoeken naar beloningen in de externe omgeving”, zegt ze. “Dus in zekere zin wordt een extraverte persoon gestimuleerd om meer betrokken te raken.”

Tekenen dat je een ambivert bent

Je kunt op koers blijven

Ambiverten lijken niet zo afgeleid te worden door externe prikkels. Maleisische onderzoekers ontdekten dat wanneer ze ambiverten aan elektroden haken om hun hersenreactie te meten, ze ontdekten dat ze beter in staat waren dan extraverte mensen om gefocust te blijven op taken, zoals beoordeeld door de krachtigere reactie in de voorste gebieden van hun hersenen.

Je bent flexibeler

Als je een ambivert bent, kun je je gedragen als een introvert en een extravert, zegt Moore. Na een studie van managers op directieniveau, ontdekte Moore dat slimme bazen hun innerlijke ambivert leren te omarmen, bijvoorbeeld door met hun werknemers te kletsen terwijl ze in de lift zitten, en tijdens vergaderingen aandachtig naar hun ideeën te luisteren in plaats van erover te praten.

Echte ambiverten doen dit van nature, legt hij uit. Ze weten hoe ze extravert moeten zijn wanneer de omstandigheden dit vereisen (zoals de juiste dingen weten om te zeggen op date-avonden) en wanneer ze stil moeten zijn en aandachtig moeten luisteren. “Dus er is een beetje heen en weer, maar ze hebben die flexibiliteit”, merkt Moore op.

Ambiverts kunnen zich ook gemakkelijker aanpassen aan verschillende mensen, zegt Helgoe. “Een ambivert zijn betekent niet automatisch dat je emotionele intelligentie of sociale vaardigheden hebt”, zegt ze. “Maar er is dat vermogen om je aan te passen – zoals misschien een stap terug doen en een beetje meer luisteren en je daar meer op je gemak bij voelen.”

Jij bent beter in overtuigen

Een van de weinige onderzoeken naar ambiverte mensen wees uit dat ze betere verkopers waren en meer geld binnenhaalden dan introverte of extraverte mensen.

Dit is waarom, zegt Moore: “Voordat ik je vertel dat ik iets heb dat je nodig hebt, heb ik geluisterd naar wat je zoekt. Daarna word ik extravert en ben ik enthousiast over mijn product en hoe het je leven beter maakt. Een goede verkoper moet dus zowel luisteren – introvert – en dan enthousiast zijn – extravert.”

Je weet wanneer je moet praten

Introverte mensen spreken zich pas in het openbaar uit als ze de punten met elkaar hebben verbonden, zegt Moore, en ze trekken niet zo snel conclusies als extraverte mensen. “Nu zijn er enkele minpunten die daarmee gepaard gaan”, zegt Moore. “Een daarvan is een verlamming door analyse.”

Dat ben jij niet, ambivert. Je bent meer geneigd om je ideeën te delen, ook al zul je ze niet allemaal uiten zoals extraverte mensen dat doen. En je weet wanneer je je mond moet houden, waar extraverte mensen hard aan moeten werken, zegt Moore.

Kortom: je kunt jezelf gemakkelijker uitdrukken, zowel interactief als passief, zegt Helgoe.

Natuurlijk zijn het niet allemaal gouden sterren en goed voor je: zo aanpasbaar zijn heeft zijn nadelen, zeggen experts.

Eenvoudige beslissingen kunnen uitputtend aanvoelen

“Carl Jung dacht bijvoorbeeld dat ambiverten meer energie verbruiken omdat ze geen thuisbasis hebben”, zegt Helgoe. Door zichzelf te kennen, kunnen introverte mensen bijvoorbeeld gemakkelijk besluiten een evenement over te slaan omdat ze weten dat feestjes en praatjes over het algemeen niet voor hen werken.

Een ambivert kan meer geneigd zijn om te wafelen. “Het kan dus meer energie kosten om echt te beslissen wat te doen”, zegt Helgoe.

Je sterke punten zijn niet zo sterk

“Op hun betere momenten zijn ambiverte mensen bedachtzamer en luisteren ze beter, maar ze zijn niet zo sterk als een echte introverte persoon”, zegt Moore. En je sociale vaardigheden zijn misschien ook niet zo fijn afgestemd als die van een extraverte.

Het kan zijn dat je geen richting hebt

Door zo flexibel en gemakkelijk in de omgang te zijn, heb je een breder scala aan keuzes, zegt Helgoe, vooral als je zelfbewust bent (daarover later meer). Maar al die vrijheid kan overweldigend zijn, waardoor je de richting verliest. Het resultaat: je kunt besluiteloos worden.

Je bent onvoorspelbaar

“De ene keer ben je zo, en de volgende keer ben je zo”, zegt Moore, eraan toevoegend dat je flip-flops andere mensen kan verwarren – en jezelf. Mensen weten bijvoorbeeld dat Moore extravert is, dus als ze hem toevallig alleen zien zitten, gaan ze ervan uit dat hij ziek is. “Dat is voorspelbaar gedrag”, zegt hij.

Ambiverts moeten zichzelf verklaren door te zeggen: ‘Oh, ik ben eigenlijk een ambivert. Dus soms ben ik als een introvert; andere keren, als een extravert. En ik weet niet helemaal zeker wanneer ik het doe'”, merkt Moore op.

De sleutel: jezelf kennen

“Ambiverten die heel zelfbewust zijn, kunnen situaties echt goed matchen met wat hun energie en behoeften zijn”, zegt Helgoe. “Misschien houden sommige ambiverten echt van bepaalde soorten stimulatie, of weten ze dat ‘ik een hekel heb aan spreken in het openbaar, maar ik hou van spontane discussies in grote groepen’. Ze kennen de varianten van extraversie en introversie die ze leuk vinden.”

Dus hoe krijg je zelfbewustzijn? U kunt persoonlijkheidstests doen die u helpen uw patronen te herkennen. “Dat zou je helpen om je ervan bewust te zijn dat je over het algemeen van dingen houdt die afgezwakt of meer opgevoerd worden”, zegt Helgoe. Misschien heb je geen algemene regel, maar zelfs als je dat weet, is het nuttig, zegt ze.

Als je heen en weer schakelt tussen introversie en extraversie, moet je gevoeliger worden voor wat voor jou werkt en wanneer. Een dagboek bijhouden is een manier om bij jezelf in te checken en je gedachten bij te houden, zegt Helgoe.

“Als je merkt hoe dingen voor je werken als je meer uit extraversie of introversie haalt, kun je meer krijgen van wat je wilt”, zegt ze.

Dat is een les die iedereen kan leren, of je nu ambivert, introvert of extravert bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.