Baobab Fruit: wat het is, voordelen, recepten

Wat is baobab?

De baobabboom ken je misschien wel, dankzij de animatiefilm Madagascar.

Deze merkwaardige bomen zijn misschien inheems op dit eiland, maar ze groeien ook in veel regio’s op het Afrikaanse continent,

Baobabvruchten groeien in lange, groene, fluweelachtige peulen die aan de takken van de baobabboom hangen.

De baobabvrucht is uniek: hij droogt op natuurlijke wijze op de tak – het is de enige vrucht ter wereld die dat doet.

Als je nog nooit van de baobabboomvrucht hebt gehoord, ben je niet de enige, want het is niet direct verkrijgbaar in supermarkten.

Baobabpoeder begint echter in de schappen van supermarkten te verschijnen, omdat mensen de geneeskrachtige eigenschappen en gezondheidsvoordelen ervan ontdekken

“Baobab bevat veel voedingsstoffen: vezels, antioxidanten en vitamines en mineralen zoals vitamine B, C, ijzer, kalium, magnesium en calcium”, zegt Danielle Gaffen, geregistreerd diëtist-voedingsdeskundige en voedingsconsulent gevestigd in San Diego, Californië.

Tuul & Bruno Morandi/Getty Images

Waar groeit de baobabboom?

Baobabbomen, onderdeel van de Adansonia geslachtkan worden geassocieerd met het eiland Madagaskar en met het continent Afrika, maar deze “levensbomen” – hun bijnaam, hebben ook verschillende variëteiten die groeien in India, Ceylon, Australië en het Midden-Oosten.

Het fruit krijgt steeds meer bekendheid en het poeder wordt geëxporteerd naar andere regio’s van de wereld, hoewel een grotere vraag een milieuprobleem kan worden, aangezien het 25 jaar kan duren voordat een pas geplante boom vrucht draagt. De bomen kunnen 1000 jaar of langer leven.

Ook: Baobab-bomen worden niet op plantages gekweekt – ze groeien in het wild of zijn eigendom van de gemeenschap.

Hoe gebruiken mensen het?

De baobab-peul, of fruit, is groen terwijl ze groeien en het duurt ongeveer zes maanden voordat ze klaar zijn om te worden geoogst.

Plukkers kunnen zien wanneer een peul klaar is om te oogsten, omdat de huidskleur verandert van groen naar bruin.

Eenmaal uit de boom geplukt, worden de peulen opengebarsten en wordt het witte vruchtvlees gescheiden van de zaden, waardoor droge stukjes fruit achterblijven die vervolgens worden vermalen en vermalen tot een fijn poeder.

Maar de vrucht van de baobab is niet het enige deel dat de lokale bevolking oogst: ze gebruiken de bladeren, zaden en schors als traditionele remedies om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals malaria en dysenterie.

Baobab voedingsfeiten

“Baobab is een goede bron van antioxidanten, vitamine C, calcium, kalium en vezels”, zegt Holly Klamer, geregistreerde diëtist en voedingsadviseur uit Michigan.

Hier zijn de voedingsvoordelen en aanbevolen dagelijkse waarden (DV) van twee eetlepels (20 gram) baobabpoeder:

Calorieën: 50

Eiwit: 0,7 g (1 procent ADH)

Koolhydraten: 16 gram (6 procent ADH)

Vet: 0 g

Vezel: 9 g (32 procent ADH)

Vitamine C: 34,6 mg (38 procent ADH)

Vitamine B6: 0,483 mg (37 procent ADH)

Calcium: 68,40 mg (5 procent ADH)

Ijzer: 1,68 mg (9 procent ADH)

Magnesium: 31,60 mg (8 procent ADH)

niacine: 3,99 mg (25 procent ADH)

Potassium: 438 mg (9 procent ADH)

open baobab fruitjonnysek/Getty Images

Potentiële gezondheidsvoordelen van baobab

Omdat baobab veel vezels bevat, kan het helpen bij gewichtsbeheersing en je bloedsuikerspiegel stabiel houden – en dat zijn slechts enkele van de mogelijke voordelen van het fruit.

Helpt je langer vol te voelen

Vezels zijn belangrijk om het lichaam gezond te houden en om je verzadigd te voelen na een maaltijd.

“Baobab is rijk aan vezels. Er is enig voorlopig onderzoek gedaan dat aangeeft dat de vezels en polyfenolen in baobab (extract) het hongergevoel kunnen verminderen, waardoor je langer een vol gevoel hebt”, legt Gaffen uit. “De vezel zal ook de spijsvertering bevorderen!”

Vezels helpen niet alleen bij een verzadigd gevoel, er zijn ook tal van voordelen als je voldoende vezels binnenkrijgt in een uitgebalanceerd dieet.

“Hogere vezelniveaus zijn gekoppeld aan een gezond spijsverteringskanaal, helpen constipatie te voorkomen en profiteren van de goede bacteriën in het microbioom van onze darm”, legt Gaffen uit.

Hulp bij de controle van de bloedsuikerspiegel

Het is belangrijk om uw bloedsuikerspiegel stabiel te houden – steile pieken en dalen kunnen leiden tot overeten en zijn een risicofactor voor diabetes type 2.

“In een paar onderzoeken waarin baobab in witbrooddeeg werd verwerkt, ervoeren de deelnemers een meer geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel in vergelijking met alleen witbrood”, zegt Gaffen.

“Dit kan te wijten zijn aan het vezelgehalte in baobab; vezels helpen grote bloedsuikerpieken te voorkomen.”

Ontsteking

Baobab kan ontstekingen verminderen, die in verband zijn gebracht met tal van chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, spijsverteringsproblemen en bepaalde soorten artritis.

“Er is enig voorlopig onderzoek dat aangeeft dat baobab ontstekingen kan helpen verminderen (waarschijnlijk vanwege de antioxidanten en polyfenolen die in deze vrucht worden aangetroffen)”, zegt Gaffen.

Tot nu toe zijn er alleen studies op dieren gedaan, dus “er is meer onderzoek nodig om te zien hoe baobab ontstekingen bij mensen kan beïnvloeden”, legt Gaffen uit.

Goed voor de huid

Baobabolie belooft wat als een vochtinbrengende crème: “Wanneer het plaatselijk in de olievorm wordt gebruikt, is het een vochtinbrengende crème die de huid kan verzachten en hydrateren en ontstekingen kan verminderen”, legt Jennifer Trent, MD, in Florida gevestigde board-gecertificeerde dermatoloog uit.

In een paar onderzoeken heeft baobabolie acne, eczeem en roos helpen verlichten, zegt dr. Trent.

Maar het is belangrijk om te weten dat er meer informatie nodig is – en het is misschien niet voor iedereen goed, vooral omdat de olie poriën kan verstoppen en mee-eters of andere kwalen kan veroorzaken, legt Dr. Trent uit.

Zorgen of risico’s

Over het algemeen is baobab veilig om te consumeren, maar het bevat wel antinutriënten – ze kunnen de opname van verschillende voedingsstoffen beperken of verminderen.

“Baobab bevat oxaalzuur, fytaten en tannines, die alle drie het vermogen van het lichaam om bepaalde voedingsstoffen op te nemen kunnen verminderen”, legt Gaffen uit. “Ook kunnen cyclopropenoïde vetzuren in baobabolie bijdragen aan gezondheidsproblemen.”

Over het algemeen zijn antinutriënten niet iets om je zorgen over te maken.

“Voor de meeste gezonde mensen zijn de hoeveelheden van deze voedingsstoffen zo klein dat ze geen probleem zouden moeten zijn, vooral als iemand een uitgebalanceerd, gezond dieet volgt, zegt Gaffen.

“Bovendien worden sommige van deze antinutriënten tijdens de verwerking verminderd.”

Baobab vormt voor de meeste mensen geen probleem, maar als u overweegt dit ingrediënt aan uw dieet toe te voegen, kunt u het beste van tevoren uw arts raadplegen.

“Als een persoon een ernstige gezondheidstoestand heeft, zwanger is of borstvoeding geeft, is het de moeite waard om met uw arts te praten voordat u baobab gebruikt”, zegt Gaffen.

Hoe eet je baobabpoeder?

Omdat de vrucht niet direct verkrijgbaar of gemakkelijk te vinden is, is een van de beste manieren om baobab te proberen, in de vorm van baobabpoeder.

Je kunt het toevoegen aan een scala aan dranken, zoals thee, sap of water om wat smaak en smaak toe te voegen en om extra voedingsstoffen toe te voegen.

“Baobabpoeder kan aan water of andere vloeistoffen worden toegevoegd en geeft een licht citruszoete smaak”, zegt Klamer.

Je kunt ook wat op je yoghurt strooien en het erdoor mengen. Baobabpoeder is veelzijdig en je kunt het “gebruiken om smoothies dikker te maken en het in ijs of andere zoetigheden te verwerken”, zegt Klamer.

Maar het is niet alleen voor smoothies. “Het poeder kan ook worden verwerkt in gebakken goederen zoals brooddeeg voor een extra boost aan antioxidanten”, legt Gaffen uit.

Vervolgens vindt u hier alles wat u moet weten over de voordelen van drakenfruit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.