Bakuchiol: deskundig advies over dit retinol-alternatief

Bakuchiol versus retinol

Retinol is een huidverzorgingsingrediënt van de heilige graal dat alles aanpakt, van fijne lijntjes en rimpels tot acne en donkere vlekken. Veel dermatologen beschouwen het als een must-have in ieders huidverzorgingsarsenaal. Maar het is ook bekend als irriterend en kan leiden tot problemen zoals roodheid, droogheid, peeling en gevoeligheid.

Dat kan je in de problemen brengen als je op zoek bent naar bewezen anti-verouderingsvoordelen, maar de bijwerkingen van retinol niet kunt verdragen. Dat is waar bakuchiol om de hoek komt kijken.

Het plantenextract wordt vaak aangeprezen als een retinol-alternatief. Velen geven er zelfs de voorkeur aan boven retinol vanwege de minder irriterende eigenschappen.

“Bakuchiol zou een goede keuze zijn als je een aantal van de effecten van retinol wilt – fijne lijntjes en rimpels gladstrijken, pigment in de avond en de stevigheid verbeteren – zonder de irritatie die gepaard gaat met retinol”, legt Scott Paviol, MD, dermatoloog van Paviol Dermatology uit. in Charlotte, Noord-Carolina.

“Het heeft misschien niet de topkracht van retinoïnezuur, maar je zult nog steeds resultaten zien en minder bijwerkingen hebben”, zegt hij. “Het verhoogt ook de gevoeligheid van de zon niet zoals retinol dat doet.”

Hoewel bakuchiol vaak in één adem wordt genoemd met retinol, is het zelfs effectief genoeg om op zichzelf de schijnwerpers te verdienen.

“Bakuchiol bevordert de celvernieuwing en huidherstel”, zegt Peterson Pierre, MD, een cosmetische en medische dermatoloog in Thousand Oaks, Californië. “Het stimuleert de aanmaak van collageen, waardoor de toon, textuur, fijne lijntjes en rimpels worden verbeterd. Het bestrijdt schade door vrije radicalen, vermindert ontstekingen en heeft antimicrobiële eigenschappen.”

Hier is alles wat u moet weten over bakuchiol, hoe het zich verhoudt tot retinol en enkele productaanbevelingen om te proberen.

Wat is bakuchiol?

Zoals veel buzzy huidverzorgingsingrediënten (denk aan CBD-vochtinbrengende crème), wordt bakuchiol in de natuur aangetroffen en is het afkomstig van planten.

“Bakuchiol is een antioxidant extract uit de zaden van de plant Psoralea corylifolia dat naar verluidt is gebruikt in de traditionele Chinese en Indiase geneeskunde voor verschillende aandoeningen”, zegt Dr. Paviol.

Bakuchiol is geen vitamine A-derivaat zoals retinol, en het heeft een andere chemische structuur. Toch werkt het op dezelfde receptoren als retinol, met vergelijkbare effecten op de huid. “Daarom krijg je de anti-verouderingseffecten van een retinol zonder de irritatie veroorzaakt door de retinol”, zegt Dr. Paviol.

Hij wijst op een studie uit 2018 in de British Journal of Dermatologydie het vermogen van bakuchiol benadrukt om fijne lijntjes en rimpels glad te strijken, zelfs pigmentatie, collageen te stimuleren en de huid te verstevigen.

“Bovendien veroorzaakt het geen roodheid, droogheid of huidirritatie zoals uw traditionele retinol [products]”, zegt dr. Paviol.

Een van de voordelen van bakuchiol is dat het, in tegenstelling tot retinol, overdag kan worden gebruikt. Het heeft ook enkele antioxiderende eigenschappen, wat betekent dat het een natuurlijke pasvorm heeft onder je dagelijkse SPF.

(Dit is waarom retinol en zonnebrandcrème samenwerken.)

Anna Gorbatsjova/Getty Images

Bakuchiol-serum versus crème

Bakuchiol is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder serum- en crèmeversies.

Toen studies de effectiviteit van bakuchiol hebben getest, merkt Dr. Paviol op, hebben ze de crèmeversie van het ingrediënt vergeleken met de crèmevorm van retinol. Crèmes met bakuchiol komen steeds vaker voor, maar zijn ze effectiever dan bakuchiol-serum?

Uiteindelijk maakt de vorm niet uit, zegt Dr. Pierre. Zowel crèmes als serums werken goed. Zoek naar een type bakuchiol dat bij je huid past.

“De basis hangt echt af van je huidtype”, zegt hij. “Kies een serum als je de neiging hebt om vettig te zijn, maar een crème als je meer aan de droge kant bent.”

Irritatie vermijden met bakuchiol

Bakuchiol is een krachtig ingrediënt voor het stimuleren van celvernieuwing en het verminderen van pigmentatie, zegt dermatoloog Anna Guanche, MD, dermatologisch chirurg en oprichter van Bella Skin Institute in Calabasas, Californië. Maar hoewel het minder irriterend is dan retinoïden, betekent de potentie ervan dat het misschien geen match made in heaven is met retinol zelf.

“Om deze reden kan er bij gebruik met een retinol meer irritatie en peeling optreden”, legt Dr. Guanche uit.

Naast retinol weten experts niet zeker hoe bakuchiol kan reageren met andere huidverzorgingsingrediënten.

“Er zijn op dit moment meer onderzoeken nodig om te zien met welke huidverzorgingsactieve stoffen het een wisselwerking kan hebben”, zegt ze. “Er zijn verbindingen van dit ingrediënt met AHA’s [alpha-hydroxy acids] en BHA’s [beta-hydroxy acids]dus we konden daaruit afleiden dat glycolzuur en salicylzuur prima te combineren zijn met bakuchiol.”

Houd de reacties van uw huid in de gaten. Als bepaalde ingrediënten in combinatie met bakuchiol irritatie veroorzaken, gebruik ze dan niet tegelijkertijd.

De effectiviteit van bakuchiol verhogen

Het maximaliseren van uw huidverzorgingsroutine betekent begrijpen dat sommige ingrediënten, wanneer ze samen worden gebruikt, elkaar kunnen tegenwerken. Anderen kunnen elkaar effectiever maken.

Je krijgt misschien meer waar voor je bakuchiol door het te combineren met bepaalde ingrediënten die het helpen zijn werk nog beter te doen.

“Ingrediënten die penetratie mogelijk maken, zoals milde zuren zoals AHA’s en BHA’s, kunnen de penetratie door het stratum corneum verbeteren”, zegt Dr. Guanche.

Vertaling: het gebruik van bakuchiol met glycolzuur of salicylzuur kan het helpen door de buitenste laag van de huid te dringen, waardoor het effectiever wordt.

(Bekijk de beste anti-verouderingsproducten van The Ordinary.)

Risico’s of bijwerkingen

Dr. Guanche zegt dat je geen tolerantie voor bakuchiol hoeft op te bouwen zoals bij retinol. Je kunt er meteen induiken.

“Over het algemeen is bakuchiol relatief zachtaardig en kan het dagelijks worden gebruikt”, zegt ze. “Er is geen gerapporteerde aanpassingsperiode.”

Je kunt het zelfs tot twee keer per dag gebruiken.

En wat de bijwerkingen betreft, zijn er geen huidige onderzoeken die ongewenste bijwerkingen van het gebruik van bakuchiol aantonen, zegt Dr. Paviol.

Ranella Hirsch, MD, dermatoloog en mede-oprichter van huidverzorgingsmerk Atolla, merkt op dat omdat bakuchiol een plant is, het mogelijk is dat sommige mensen allergische reacties krijgen. En omdat er niet veel onderzoeken zijn over bakuchiol, is het moeilijk in te schatten hoe iedereen (of een paar ongelukkigen) zou kunnen reageren.

Een groep die misschien uit de buurt wil blijven: nieuwe of aanstaande moeders. “Om aan de veilige kant te blijven, omdat bakuchiol relatief nieuw is voor wetenschappelijke studies, zou ik het niet gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef totdat er meer onderzoeken zijn uitgebracht”, zegt Dr. Paviol.

Bakuchiol-producten

Om u op weg te helpen bij het vinden van de beste bakuchiol-producten, hebben we onze dermatologen om hun aanbevelingen gevraagd om toe te voegen aan elke huidverzorgingsroutine.

Ole Henriksen Goodnight Glow Retin Alt Sleeping Creme

via olehenriksen.com

Ole Henriksen Goodnight Glow Retin-Alt Sleeping Crème

Winkel nu

Dr. Paviol raadt deze rijke nachtcrème aan, die ook AHA’s bevat om meer glans en een gladdere huid te krijgen terwijl je slaapt.

Alfa-hydroxyzuur is afgeleid van een verscheidenheid aan natuurlijke ingrediënten, zoals citroenzuur van sinaasappels en citroenen, om uw huid er helderder uit te laten zien.


Isdin Isdinceutics Melatonik Overnight Recovery Serum

via isdin.com

Isdin Isdinceutics Melatonik Overnight Recovery Serum

Winkel nu

Zowel Dr. Pierre als Dr. Guanche zijn dol op dit bakuchiol-serum. “Dit is een geweldige combinatie van bakuchiol, vitamine C en melatonine, ingrediënten die synergetisch schade door vrije radicalen herstellen en tegelijkertijd een gezonde, verjongde huid bevorderen”, zegt Dr. Pierre.


Oskia 16 Super 16 Advanced Nutri Active Collagen Serum

via nordstrom.com

Oskia 16 Super 16 Advanced Nutri-Active Collagen Serum

Winkel nu

Dr. Hirsch beveelt dit serum aan, dat bakuchiol en 15 andere bioactieve ingrediënten bevat.

Het helpt donkere vlekken, fijne lijntjes en rimpels te minimaliseren door slechts een paar druppels ‘s ochtends of’ s avonds op het gezicht aan te brengen. Masseer het in na het reinigen van je gezicht, maar voordat je een vochtinbrengende crème aanbrengt.

Het serum is licht van gewicht, dus het voelt niet alsof je tonnen product op je gezicht smeert.


Herbivoor Bakuchiol

via sephora.com

Herbivoor Bakuchiol Retinol Alternative Smoothing Serum

Winkel nu

Dit populaire serum is licht, dierproefvrij en droogt snel. Droogte, ongelijkmatige textuur, fijne lijntjes en rimpels behoren tot de huidproblemen die dit product helpt aanpakken.

Het bevat een tremella-paddenstoel, ontworpen om de huid te helpen vocht vast te houden. Een ander opmerkelijk ingrediënt – naast bakuchiol – is polyhydroxyzuur (PHA), dat de huid zachtjes exfolieert en de absorptie stimuleert om de huid zijdezacht aan te laten voelen.

Vervolgens zijn hier de gezichtsnevelsprays die uw huid kunnen hydrateren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.