Avocado-olie Mayo versus gewone Mayo: is iemand gezonder?

De stijgende populariteit van avocado-oliemayonaise

Sommige mensen bakten zuurdesem en veranderden bruine bananen in bananenbrood tijdens de Covid-19-pandemie. Anderen, zo lijkt het, verbreedden hun thuiskoken met een beetje mayo.

De verkoop van mayonaise nam toe naarmate meer consumenten tijdens de pandemie thuis maaltijden maakten, volgens een rapport uit 2021 van marktonderzoeksbureau IBIS World.

Als je een fan bent van dit romige brouwsel, weet je waarschijnlijk dat mayo traditioneel wordt gemaakt met olie, eieren, azijn en citroen.

Sojaolie is de gebruikelijke keuze, maar nu is er een nieuw kind in de buurt. Mayonaise gemaakt met avocado-olie schiet op op tal van markten en online kruideniers.

De bestuurder: Amerika’s avocado-obsessie.

Avocado’s zijn een hot item in de Verenigde Staten. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw is de vraag naar het decadente maar gezonde “boterfruit” gestaag gestegen, met een driedubbele toename van de consumptie per hoofd van de bevolking sinds 2001.

Deze groeiende bewondering voor avocado’s heeft geleid tot een reeks nieuwe producten gemaakt met avocado-olie, van frites tot specerijen. Behalve dat ze trendy zijn, kunnen deze producten belangrijke gezondheidsvoordelen bieden.

Eén ding om in gedachten te houden als je een veganistisch of plantaardig dieet volgt: de meeste avocado-mayo bevat eieren (daarover later meer). Als dat belangrijk voor je is, kijk dan op het etiket om te zoeken naar producten die zijn gemaakt zonder dierlijke ingrediënten.

Hier is alles wat u moet weten over avocado-olie-mayo, de gezondheidsvoordelen, hoe u ervoor kunt winkelen en mijn favoriete merken om te kopen.

Avocado-olie mayonaise vs. gewone mayonaise

Als je je afvraagt ​​of avocado-olie-mayo gezonder is dan gewone mayo, dan is het ingewikkeld.

Momenteel is er geen onderzoek dat de gezondheidsresultaten vergelijkt van het vervangen van meervoudig onverzadigd vet (in gewone mayonaise) door enkelvoudig onverzadigd vet (in mayonaise met avocado-olie). Er is echter veel onderzoek gedaan naar de voordelen van het toevoegen van avocado-olie aan uw dieet.

Vanuit een strikt voedingsoogpunt, hier is hoe avocado-olie en typische mayo zich opstapelen:

Avocado-olie mayonaise voedingsfeiten

Hieronder staan ​​de voedingsstoffen en het percentage van de aanbevolen dagelijkse waarde (DV) voor één eetlepel (15 gram) Primal Kitchen avocado-olie veganistische mayonaise, die geen eieren bevat.

Calorieën: 90

Totaal vet: 11 g (14 procent ADH)

Natrium: 125 milligram (5 procent ADH)

Koolhydraten: 0 g (0 procent ADH)

Suikers: 0 g (0 procent ADH)

Eiwit: 0 g (0 procent ADH)

Regelmatige voedingsfeiten over mayonaise

Hieronder staan ​​de voedingsstoffen en percentages DV voor één eetlepel (13,8 g) gewone mayonaise-saladedressing.

Calorieën: 94

Totaal vet: 10 g (13 procent ADH)

Natrium: 88 mg (4 procent ADH)

Koolhydraten: 0,1 g (0 procent ADH)

Suikers: 0 g (0 procent ADH)

Eiwit: 0 g (0 procent ADH)

lisegagne/Getty Images

Voordelen van avocado-olie

Avocado’s zijn opmerkelijk goed voor je, net als de olie die uit de vrucht wordt gewonnen.

Bijna 70 procent van het vet dat uit avocado wordt gewonnen, is afkomstig van enkelvoudig onverzadigde vetzuren of MUFA’s, met een lagere verhouding van meervoudig onverzadigde en verzadigde vetzuren, volgens een onderzoek uit 2019 in het tijdschrift Moleculen.

Enkelvoudig onverzadigd vet werd voor het eerst ontdekt als heilzaam in de jaren zestig, toen onderzoekers ontdekten dat inwoners van mediterrane landen een laag aantal hartaandoeningen hadden ondanks het consumeren van een vetrijk dieet.

Ze leerden dat het belangrijkste vet dat in de regio werd geconsumeerd enkelvoudig onverzadigd vet was, wat leidde tot het inzicht dat niet alle vetten gelijk zijn.

Voor hartbescherming moet het grootste deel van het vet dat u dagelijks consumeert – 20 procent van uw totale calorieën – afkomstig zijn van enkelvoudig onverzadigde vetten, volgens het National Institutes of Health’s National Cholesterol Education Program.

MUFA’s zijn ook aangetoond in onderzoek ter ondersteuning van de regulering van de bloedsuikerspiegel en een gezond gewichtsbeheer, inclusief vermindering van de middelomtrek, volgens studies gepubliceerd in Diabetes Zorg en Diabetologie en metabool syndroomrespectievelijk.

Maar voordat je opraakt (of inlogt) om een ​​pot avocado-olie-mayo te kopen, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden.

Hoe te winkelen voor avocado-olie mayo

Hoewel avocado-olie-mayo gezond kan zijn voor het hart, is het belangrijk op te merken dat niet alle producten op dezelfde manier worden gemaakt.

Uw eerste stop bij het evalueren van een product moet de ingrediëntenlijst zijn.

De ingrediënten van een populair merk zijn avocado-olie, gevolgd door canola- en sojaolie, hoewel alleen avocado in de naam van het product staat.

Om optimaal te profiteren van de gezonde MUFA’s die avocado’s bieden, zoekt u naar producten die uitsluitend met avocado-olie zijn gemaakt.

En houd er rekening mee dat niet alle avocado-mayo helemaal natuurlijk is. Avocado’s worden geassocieerd met gezondheid, maar sommige merken gebruiken kunstmatige conserveermiddelen in hun formulering.

De enige manier om dit uit te zoeken, is door een labelspeurder te zijn. Zoek naar merken gemaakt met eenvoudige, herkenbare ingrediënten.

Tot slot, zoals we al zeiden, als je een veganistisch of plantaardig dieet volgt, moet je er rekening mee houden dat de meeste avocado-mayo eieren bevat, aangezien dit ingrediënt deel uitmaakt van de identiteitsstandaard voor mayo.

Volgens de Food and Drug Administration is “identiteitsstandaard” een overeengekomen wettelijke definitie van wat een levensmiddel eigenlijk is.

Dat gezegd hebbende, er zijn veganistische opties voor avocado-mayo (zie hieronder) die geen eieren of andere dierlijke toevoegingen bevatten.

Gezonde manieren om avocado-mayo te gebruiken

Mayo kan op verschillende manieren worden gebruikt, waaronder als spread, dip, dressing of ingrediënt in gerechten zoals aardappelsalade en slaw.

Je kunt zelfs avocado-olie-mayonaise bakken in lekkernijen zoals vochtige cakes, koekjes en brownies.

Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van avocado-olie-mayo, combineer het met geheel, plantaardig voedsel.

In plaats van een traditionele BLT (spek, sla en tomaat), maak je een bijgewerkte versie met volkoren brood, geroosterde aubergineplakken in plaats van spek en avocado-olie-mayo.

Voeg avocado-olie-mayo toe aan gekoelde eiwitsalades gemaakt met witte bonen of kikkererwten als vervanging voor dierlijke eiwitten.

Gooi de mayo met een verscheidenheid aan gehakte groenten en spaghettipompoen of spiraalvormige courgette als alternatief voor macaronisalade, of gebruik pasta gemaakt van bruine rijst, quinoa of linzen.

Gebruik een klodder avocado-olie-mayonaise om een ​​verscheidenheid aan plantaardig voedsel op smaak te brengen, van geroosterde maïskolven tot fingerling-aardappelen, geroosterde artisjokken en gegrilde groentespiesjes.

De topkeuzes van een voedingsdeskundige

De verscheidenheid aan avocado-olie-mayo op de markt is indrukwekkend. Naast veganistische opties vind je ook gearomatiseerde varianten.

Lekkere keuzes zijn jalapeno limoen, rozemarijn knoflook, wasabi en harissa.

Hier zijn vier merken die ik aanbeveel op basis van hun algehele kwaliteit en eersteklas ingrediënten, inclusief geen extra oliën.

Primal Kitchen Veganistische Mayo

via amazon.com

Primal Kitchen Veganistische Mayo

Winkel nu

Het eerste ingrediënt van deze 100 procent plantaardige mayo is avocado-olie, eenvoudig gemengd met water, biologische azijn, zout, aardappeleiwit en mosterdolie.

Van de 11 gram vet per eetlepel is 7 gram afkomstig van enkelvoudig onverzadigd vet, zonder koolhydraten en slechts 125 milligram natrium, 5 procent van de maximale dagelijkse limiet.

Primal Kitchen maakt ook een paar gearomatiseerde veganistische mayonaise-versies, naast vier niet-veganistische varianten, allemaal gemaakt met avocado-olie.


Chosen Foods Klassieke Avocado-olie Mayo

via amazon.com

Chosen Foods Klassieke Avocado-olie Mayo

Winkel nu

Chosen Foods maakt acht versies van avocado-olie-mayo (met smaken waaronder geroosterde knoflook), waaronder een veganistische en een biologische optie.

Elk is gemaakt met eenvoudige ingrediënten die avocado-olie als de ster vieren.

De website van het merk bevat ook een blog met recepten waarin de mayonaise en andere op avocado gebaseerde producten zijn verwerkt.


Sir Kensingtons Avocado-olie Mayo

via amazon.com

Sir Kensington’s Avocado-olie Mayonaise

Winkel nu

Het luxe specerijenmerk Sir Kesington’s, bekend om zijn verrukkelijke ketchup en mosterd, heeft mayo aan zijn assortiment toegevoegd.

De versie met avocado-olie is gemaakt met biologische, gecertificeerd-humane scharreleieren en eenvoudige smaakmakers, waaronder een vleugje limoen.


Better Body Foods Avocado-olie Mayo

via amazon.com

Better Body Foods Avocado-olie Mayo

Winkel nu

Nog een traditionele mayonaise, dit product is gemaakt met avocado-olie, eidooiers, azijn en smaakmakers.

Net als de anderen is het koolhydraatvrij, maar Better Body Foods bevat bijzonder weinig natrium, met slechts 80 milligram per eetlepel.

Tips om je eigen avocado-olie mayonaise te maken

Zoals je kunt zien, kan een nadeel van commerciële avocado-olie-mayo de prijs zijn.

Vergeleken met $ 4 voor een 30-ounce pot traditionele mayo, kan een avocado-olievariëteit ongeveer $ 8 per 12-ounce pot kosten. Maar u kunt geld besparen door zelf een batch te maken.

Een van mijn favoriete recepten vraagt ​​om een ​​eenvoudige mix van hele avocado, aquafaba (de vloeistof van kikkererwten uit blik), azijn en smaakmakers.

Andere recepten combineren avocado-olie met plantaardige melk, citroensap, gemalen mosterd en smaakmakers.

Als je het zelf doet, maak dan kleine batches om direct te gebruiken en experimenteer met een verscheidenheid aan kruiden, specerijen en andere smaakvolle toevoegingen.

Of het nu in de winkel of zelfgemaakt is, avocado-mayo is een heerlijke manier om kleur, smaak, textuur en voeding toe te voegen aan een verscheidenheid aan maaltijden, snacks en lekkernijen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.