Artsen hebben zojuist 5 vitamine D-feiten onthuld die u waarschijnlijk niet wist

Vitamine D heeft een moment gehad, en dat is geen wonder. De essentiële lijst van vitamine D-voordelen omvat vaak het versterken van botten en tanden, het ondersteunen van de immuniteit, het bevorderen van de gezondheid van hersenen en zenuwen en mogelijk zelfs het glanzender maken van het haar.

Toch zijn er, met alle hype die het krijgt, tal van verrassende vitamine D-feiten die waardevol zijn voor je bewustzijn. Lees verder om een ​​aantal under-the-radar vitamine D-overwinningen te ontdekken, plus een paar heads-ups, om wijzer aan te vullen.

Hoe lang duurt het voordat vitamine D werkt? Diëtisten leggen uit hoe lang het duurt voordat vitamine D in je lichaam werkt

1. Vitamine D-tekort is gerelateerd aan seksuele gezondheid en functie.

AleksandarGeorgiev/Getty Images

Onderzoek van de afgelopen jaren suggereert dat lage vitamine D-spiegels de prestaties in de slaapkamer voor zowel mannen als vrouwen kunnen beïnvloeden.

Voor mannen kan vitamine D de vruchtbaarheid stimuleren door de beweeglijkheid van het sperma te vergroten. Volgens onderzoek gepubliceerd in The World Journal of Men’s Health in mei 2019 verbetert vitamine D de testiculaire functie, die sperma en essentiële geslachtshormonen produceert, zoals testosteron.

Voor vrouwen hebben verschillende onderzoeken een verband gevonden tussen vitamine D-tekort en seksuele disfunctie (zoals een studie uit 2019 gepubliceerd in de peer-reviewed Tijdschrift voor Urologie). Symptomen zijn onder meer een lage geslachtsdrift, gebrek aan opwinding en pijn tijdens seks.

Als je het niet erg vindt om je libido een boost te geven, ben je niet de enige – uit veel gegevens blijkt dat pandemische stress zijn tol heeft geëist van hoe romantisch velen van ons zich voelen. Misschien vindt u het geruststellend om te horen dat één stap om dat liefdevolle gevoel terug te krijgen, zo simpel kan zijn als ervoor zorgen dat u voldoende vitamine D binnenkrijgt.

Wil je vitamine D op je bord op je volgende etentje? Lees 6 eenvoudige manieren om meer vitamine D-rijk voedsel te eten.


2. Te veel vitamine D kan nierstenen veroorzaken.

Vrouw met rugpijn

Peter Dazeley/Getty Images

Ja, er bestaat zoiets als overdrijven met vitamine D-supplementen. Overmatige inname van vitamine D (met name uit supplementen) kan ongewenste bijwerkingen hebben… waarvan de ergste nierstenen zijn. Dr. John Poothullil, MD, FRCP, auteur van: Uw gezondheid staat op het spel: hoe u door informatiechaos kunt navigeren om leefstijlziekten te voorkomenvertelt De gezonde: “Vitamine D verhoogt de hoeveelheid calcium die door de darm wordt opgenomen. Te veel vitamine D is echter gevaarlijk omdat het hoge calciumspiegels kan veroorzaken, wat kan leiden tot nierstenen.” Dr. Poothullil zegt dat andere bijwerkingen van een teveel aan vitamine D misselijkheid, braken, spierzwakte en verwardheid zijn.

Als u vitamine D aanvult, let dan goed op de dosering om ervoor te zorgen dat u geen giftige niveaus bereikt. Dr. Poothullil beveelt een dagelijkse hoeveelheid van 800 internationale eenheden (IE) aan. Voor mensen in noordelijke klimaten of die niet veel buiten komen, kan een supplement van 1.000 tot 2.000 IE gunstig zijn. Voordat u vitamine D-supplementen van welke sterkte dan ook neemt, raden we u aan om met uw zorgverlener te praten.


3. Vitamine D-spiegels hebben invloed op uw urologische gezondheid.

Vrouwelijke arts en senior patiënt bespreken medische dossiers

SDI-producties/Getty Images

Urologische gezondheid heeft betrekking op de lichaamsdelen die betrokken zijn bij seksuele gezondheid (meestal de prostaat en testikels bij mannen) en het produceren, opslaan en elimineren van urine (blaas, nieren, urinewegen voor mannen en vrouwen).

Een groeiend aantal onderzoeken toont aan dat vitamine D-tekort geassocieerd is met verschillende urologische problemen bij volwassenen, zoals:

  • Overactieve blaas: Als u vaak naar het toilet rent of ‘s nachts wakker wordt om te plassen, kunt u een overactieve blaas hebben. Gelukkig kan het verhogen van uw vitamine D-spiegels helpen om nachtelijke badkamerbezoeken te beëindigen, omdat vitamine D helpt de spieren te versterken die urine uit de blaas laten, volgens een studie uit 2021 gepubliceerd in de Internationaal tijdschrift voor urogynaecologie.
  • Blaaskanker: Vitamine D-tekort kan ernstigere gevolgen voor de gezondheid hebben dan frequent urineren. Een studie uit 2019 toonde aan dat lage vitamine D-spiegels geassocieerd waren met een hoger risico op blaaskanker.
  • Urineweginfecties (UTI’s): Voldoende vitamine D krijgen kan helpen terugkerende UTI’s te voorkomen, volgens een onderzoek uit 2019 waaruit bleek dat lage vitamine D-spiegels geassocieerd zijn met een verhoogd risico op UTI’s bij zowel volwassenen als kinderen.
  • Vergroting van de prostaatklier: Volgens onderzoek gepubliceerd in The Canadian Journal of Urologyis er een verband tussen het niet regelmatig krijgen van uw dagelijkse dosis vitamine D en een hoger risico op vergroting van de prostaatklier, wat resulteert in verschillende ongemakkelijke plasklachten.

4. Veroudering beïnvloedt het vermogen van uw huid om vitamine D aan te maken.

Handen van oude vrouwen

Steve Prezant/Getty Images

We zijn ons er maar al te goed van bewust dat onze huid zijn gladde, soepele teint verliest naarmate we ouder worden. Wat je misschien niet weet, is dat een verouderende huid ook zijn vermogen verliest om vitamine D te produceren. Het is vrij algemeen bekend dat ons systeem vitamine D aanmaakt wanneer onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Echter, naar buiten gaan en zonnestralen opsnuiven zal niet hetzelfde effect hebben als je ouder wordt, volgens een studie gepubliceerd in Klinieken voor endocrinologie en metabolisme van Noord-Amerika.

Hoeveel blootstelling aan de zon heeft uw huid nodig om voldoende vitamine D aan te maken? Dr. Joan Salge Blake, EdD, RDN, LDN, FAND, legt uit: “Onderzoek suggereert dat tot 30 minuten blootstelling aan de zon, vooral tussen 10.00 en 14.00 uur (dagelijks of ten minste tweemaal per week) van het gezicht, de armen , handen en benen zonder zonnebrandcrème kunnen leiden tot voldoende vitamine D-synthese, afhankelijk van waar je woont en de intensiteit van de zon.”

Op zoek naar het juiste vitamine D-supplement voor jou? De 4 beste vitamine D-supplementen, afhankelijk van uw specifieke behoeften, van geregistreerde diëtisten.


5. Niet alle vrouwen hebben dezelfde hoeveelheid vitamine D nodig.

Een zwangere vrouw die haar babybuik thuis vasthoudt

SHansche/Getty Images

Bepaalde vrouwen hebben mogelijk meer of minder vitamine D nodig dan de dagelijkse aanbeveling van 800 IE. Een onderzoek uit 2016 wees bijvoorbeeld uit dat zwangere vrouwen die in de winter zijn bevallen, een laag vitamine D-gehalte hebben in het begin van de zwangerschap of meer aankomen dan gemiddeld tijdens de zwangerschap, mogelijk hogere doses vitamine D nodig hebben dan andere zwangere vrouwen.

Vitamine D is een essentiële voedingsstof tijdens de zwangerschap voor zowel moeder als baby. Een tekort verhoogt het risico op aangeboren rachitis en botbreuken bij baby’s en pre-eclampsie bij moeders. Als u een toekomstige moeder bent, praat dan met uw arts over het vinden van een hoogwaardige prenatale vitamine die vitamine D bevat.

Meld je aan voor de gezonde nieuwsbrief voor tips over een gezonde levensstijl en nog veel meer, en volg ons op Facebook en Instagram. Blijf lezen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.