Angst en benauwdheid op de borst: waarom het gebeurt

Wat is angst?

Bijna een op de vijf Amerikanen heeft een angststoornis, en miljoenen meer ervaren angst die niet het niveau van een werkelijke geestelijke gezondheidstoestand bereikt, volgens de Anxiety and Depression Association of America. Hoewel angst vele vormen kan aannemen, is een van de meest verontrustende symptomen een beklemd gevoel op de borst, wat ook een teken kan zijn van iets dat directer levensbedreigend is, zoals een hartaanval.

Het is altijd het beste om een ​​arts of verpleegkundige te raadplegen om de oorzaak van uw symptomen te achterhalen. Maar er kunnen enkele aanwijzingen zijn dat uw ongemak voortkomt uit angst en niet door iets anders. (Hier zijn de symptomen van een angststoornis die u moet kennen.)

Angst is een reactie op stress (echt of ingebeeld) en het is niet altijd een slechte zaak. Een beetje angst houdt je scherp – helpt je een deadline te halen, op te komen voor afspraken en de snelheidslimiet te volgen. Te veel angst kan daarentegen slopend zijn en moet worden aangepakt.

(Hier is het verschil tussen stress en angst.)

Beklemming op de borst en andere symptomen van angst

Een beklemd gevoel op de borst is slechts een van de vele mogelijke manieren waarop angst zich kan manifesteren. “De klassieke angstsymptomen zijn gedachten of angst voor de dood, onvermogen om te slapen, onvermogen om zich te concentreren”, zegt Pedro Cazabon, MD, medisch directeur van de eerstelijnszorg bij Ochsner Health. U kunt ook last krijgen van spierpijn, pijn in het lichaam, niet kunnen ontspannen, kortademigheid, zich moe en prikkelbaar voelen, slaapproblemen, snelle ademhaling, zweten of beven, zelfs maag-darmklachten.

“Er is een echte fysiologische verandering wanneer we een stressreactie hebben”, zegt Brittany LeMonda, PhD, senior neuropsycholoog in het Lenox Hill Hospital in New York City. “Het is echt niet per se een emotie-ervaring, het is [also] een fysieke ervaring.” (Bekijk ook deze rare angstoorzaken.)

Waarom leidt angst tot een beklemd gevoel op de borst?

Verschillende processen werken samen om verschillende symptomen van angst te creëren, waaronder een beklemd gevoel op de borst (wat ook vaak gepaard gaat met pijn of druk op de borst). Een daarvan heeft betrekking op hormonen.

“Als je een dreiging of angst voelt, veroorzaakt dat een afgifte van adrenalinehormoon”, legt Dr. Cazabon uit. “Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk kan omhoog. je vasculaire [blood] vaten kunnen een beetje strakker worden. De borstspieren kunnen ook aanspannen en kunnen je het gevoel geven dat er iets knijpt, “zegt hij. Ook het stresshormoon cortisol speelt een rol.

Spierspanning

“De ribbenkast en het middenrif zijn allemaal gemaakt van spieren en botten”, zegt Bradley Gaynes, MD, hoogleraar psychiatrie en epidemiologie aan de University of North Carolina School of Medicine, in Chapel Hill. “Ook daar kun je spanning krijgen. En daarom zou je borst kunnen voelen [tightness] en pijn en kortademigheid.” Het is niet veel anders dan stressgerelateerde pijn en beklemming in je nek of schouders.

Zuurstofopname

Als je je angstig voelt, haal je snel en oppervlakkig adem, wat betekent dat je niet genoeg zuurstof binnenkrijgt. Je lichaam reageert hierop door nog korter te ademen waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Dit kan ook bijdragen aan een beklemd gevoel op de borst, zegt dr. Gaynes.

(Let ook op de stille tekenen van hoogfunctionerende angst.)

LightField Studios/Getty Images

Wat kan er nog meer voor zorgen dat uw borst strak aanvoelt?

Oorzaken van beklemming op de borst lopen uiteen van relatief goedaardige indigestie tot een galblaasaanval tot een mogelijk levensbedreigende hartaanval of een longembolie (stolsel in je long), zegt Dr. Cazabon. Daarom is het zo’n lastige diagnose om te stellen.

Waarom wordt een beklemd gevoel op de borst geassocieerd met zoveel aandoeningen? “De borst en de bovenbuik zijn geïntegreerd vanuit één zenuw”, legt dr. Cazabon uit. “De nervus vagus [the 10th cranial nerve that supplies the heart, chest, and other organs] reist van de hersenen helemaal naar het maagdarmkanaal, maar het registreert alleen niet-specifieke pijn.” Je moet meer van het verhaal weten om een ​​reden te vinden.

(Hier zijn acht pijnen op de borst die u zou kunnen verwarren met een hartaanval.)

Is het angst of iets anders?

Omdat zoveel dingen een beklemd gevoel op de borst kunnen veroorzaken, is het een van de lastigste symptomen om te diagnosticeren, zegt dr. Cazabon.

Een manier om te vermoeden dat het angst is, is door na te denken over wat er op dit moment in je leven gebeurt. “Is er een duidelijke stressfactor die kan verklaren waarom je angstiger bent?” zegt dr. Gaynes. Problemen op het werk of in een relatie kunnen het symptoom helpen verklaren. Dat geldt ook voor gevoelens van angst.

Andere aanwijzingen

Denk na over mogelijke lichamelijke oorzaken van uw symptomen. Beklemming op de borst is minder waarschijnlijk van angst als u een persoonlijke of familiegeschiedenis heeft van medische problemen zoals hartaanvallen of bloedstolsels, zegt dr. Gaynes.

Als je het gevoel van beklemming kunt reproduceren door op je borst te drukken, is de kans kleiner dat het een hartaanval is en is het waarschijnlijker dat het een musculoskeletaal probleem is, mogelijk door angst, zegt dr. Gaynes.

Beklemming op de borst die ontstaat na lichamelijke inspanning is waarschijnlijker gerelateerd aan je hart, zegt LeMonda. Pijn die slechts ongeveer vijf tot tien seconden duurt, is eerder angst, voegt ze eraan toe.

Oorzaak beoordelen

Als je ook maar enige twijfel hebt over de oorzaak van je strakke borst, moet je input krijgen van een medische professional. Dat is tegenwoordig veel gemakkelijker dan het ooit was. Vroeger moest je een echte afspraak maken met een arts of naar de eerste hulp gaan. Tegenwoordig zijn er minder belastende opties, zegt dr. Cazabon. Veel gezondheidssystemen hebben telegeneeskundemogelijkheden, zoals het bellen van een hotline en praten met een verpleegkundige of een videobezoek afleggen. (Hier zijn vijf telegeneeskunde-apps die u moet kennen.)

“Je hoeft niet per se naar de eerste hulp te rennen of naar de dokter te gaan om hulp te krijgen”, zegt dr. Cazabon. “Er zijn genoeg plekken waar je advies kunt krijgen. Zij bepalen samen met jou de oorzaak en bepalen de volgende stap.” (Dit is wat u moet weten over pijn op de borst die komt en gaat.)

Hoe beklemming en angst op de borst te verlichten?

Maar als u zeker weet dat uw symptomen van angst zijn, kan de remedie bedrieglijk eenvoudig zijn. Bovenaan de lijst: je ademhaling verschuiven van korte, oppervlakkige ademhalingen naar langere, diepere, misschien door mindfulness of meditatie. “Dat kan je helpen meer zuurstof te krijgen, waardoor je longen kunnen kalmeren en je borst niet zo strak aanvoelt”, zegt dr. Gaynes.

Als je door iets specifieks gestrest raakt, “praat” dan tegen jezelf met behulp van enkele cognitieve gedragstechnieken (CGT) om te ontspannen. Hoe waarschijnlijk is het bijvoorbeeld dat een doemscenario dat u zich voorstelt zal gebeuren? Zou het het einde van de wereld zijn als dat zo was? CGT kan je ook helpen bij het afleren van angstgevoelens die een externe trigger hebben.

Oefening

Voor onze voorouders was de vecht-of-vluchtreactie bedoeld om je fysiek weg te krijgen van een dreiging of deze het hoofd te bieden. Het is onwaarschijnlijk dat u vandaag dezelfde soort bedreiging zult tegenkomen (bijvoorbeeld een uitvallende tijger). Maar je kunt nog steeds oefeningen gebruiken om de respons als het ware te verslijten. “Dit kan helpen om je angstcentrum te resetten”, legt Dr. Cazabon uit. Probeer te lopen, rennen, traplopen of een bokszak slaan. (Probeer ook deze ademhalingsoefeningen voor angst.)

medicatie

Geneesmiddelen om angst te behandelen zijn meestal een laatste redmiddel. “Ik denk altijd dat het beter is om een ​​manier te vinden om angst te beheersen zonder medicatie, omdat de medicatie een pleister op dingen legt”, zegt LeMonda.

Maar als absoluut niets anders werkt, zijn er medicijnen, waaronder bepaalde SSRI’s (selectieve serotonineheropnameremmers), waarvan wordt aangenomen dat ze helpen bij het reguleren van stemming en angst, zegt dr. Cazabon.

Lees vervolgens deze therapeuttips voor het omgaan met angst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.