8 manieren om optimistischer te zijn en waarom het uw gezondheid ten goede komt

Het aannemen van een optimistische kijk lijkt misschien moeilijk, maar dat hoeft het niet te zijn. Hier leest u hoe u optimistischer kunt zijn, zelfs als u van nature negatief bent.

Wat betekent het om optimistisch te zijn?

Je hebt het allemaal eerder gehoord: optimisten zien het glas als halfvol, terwijl pessimisten het als halfleeg zien. Maar wat u misschien niet weet, is dat het zien van de wereld door een roze bril uw gezondheid kan verbeteren.

Natuurlijk, alleen omdat een optimistische kijk goed voor je is, wil nog niet zeggen dat het gemakkelijk is. Het kan moeilijk zijn om een ​​positieve kijk te behouden, vooral als je natuurlijke neiging naar somberheid en onheil is.

Gelukkig zijn er manieren om optimistischer te worden. (Ja, zelfs in slechte tijden.)

Hier leest u hoe u het van de positieve kant kunt bekijken, zelfs als u onweerswolken aan de horizon ziet.

(Meer informatie over de wetenschap en voordelen van gelukkig zijn.)

Optimisme 101

Optimisten lopen niet rond en zien overal regenbogen en puppyhonden. In plaats daarvan hebben mensen met optimistische vooruitzichten hoop en vertrouwen in succes en een positieve toekomst. (Aan de andere kant hebben pessimisten de neiging om een ​​negatieve draai te geven aan situaties.)

De hersenen spelen hierin een grote rol. Studies tonen aan dat positieve stemmingen verband houden met meer activiteit van de linkerhersenhelft. Negatieve stemmingen, zoals zich depressief voelen of woede of afwijzing ervaren, worden meer geassocieerd met de activiteit van de rechterhersenhelft, zoals onderzoekers ontdekten in een studie uit 2018 gepubliceerd in de Filosofische transacties van de Royal Society B.

Er is een goede kans dat je hersenen klaar zijn voor positief of negatief denken, zegt psycholoog Richard Davidson, directeur van het Laboratory for Affective Neuroscience aan de Universiteit van Wisconsin en een onderzoeksexpert op het gebied van de frontale kwab en emoties van de hersenen. Uit het vroege onderzoek van Davidson bleek zelfs dat slechts 15 procent van de mensen op de een of andere manier geen neiging heeft.

Maar hoewel genetica een rol speelt in je kijk, is het niet het enige dat bepaalt wie je bent. Levenservaring, vooral als het betrekking heeft op de gezinsomgeving van uw kindertijd, doet dat ook.

Ben jij een optimist?

Je bent optimistisch of niet, toch? Niet precies. Wetenschappers geloven dat optimisme en pessimisme op een spectrum vallen.

Psychologen noemen dit dispositioneel optimisme. Het is de mate waarin u gelooft dat er in de toekomst positieve resultaten zullen plaatsvinden, voor uzelf, voor anderen die u kent en voor de wereld in het algemeen.

Optimisme kan ook tot op zekere hoogte variëren, afhankelijk van het onderwerp en de context. Over het algemeen hebben optimisten enkele gemeenschappelijke kenmerken. Je zou een optimist kunnen zijn als:

  • Je verwacht dat alles goed komt.
  • Je laat niet één slechte ervaring je verwachtingen voor de toekomst verpesten.
  • Je voelt dankbaarheid voor de goede dingen in je leven.
  • Je ziet uitdagingen en obstakels als een kans om te leren.
  • Je denkt dat er goede dingen kunnen voortkomen uit negatieve gebeurtenissen.
  • Je bent altijd op zoek naar manieren om kansen te benutten.

RichVintage/Getty Images

De voordelen van optimisme

Een rooskleurige kijk op het leven biedt nog een reden om te glimlachen: het kan uw gezondheid ten goede komen. Onderzoek zegt dat optimisten:

Bovendien weten optimisten meer over hun gezondheid en over hoe ze gezond kunnen zijn. Een studie in de Annalen van gedragsgeneeskunde ontdekte dat optimistische mensen meer wisten over hoe en waarom hartaanvallen optreden en algemene gezondheidsproblemen voor hun specifieke leeftijdsgroep vergeleken met mensen met een meer pessimistische kijk.

8 manieren om optimistischer te zijn

Als je een natuurlijke pessimist bent, denk je misschien dat je pech hebt. U profiteert op geen enkele manier van de gezondheidseffecten van optimisme, of toch wel?

Het is waar dat je misschien nog niet de vruchten plukt van positief denken, maar bekijk het van de positieve kant: daar kun je verandering in brengen. Er zijn specifieke acties die u kunt ondernemen om uw optimisme naar een hoger niveau te tillen.

Probeer mindfulness-technieken

Je hebt misschien de rechterhersenhelft, linkerhersenhelfttheorie van denken gehoord: in wezen is het idee dat mensen met de rechterhersenhelft aangetrokken worden tot creatieve gebieden zoals de kunsten, terwijl linkerhersenhelftdenkers neigen naar meer analytische gebieden zoals wiskunde.

Hoewel er geen bewijs is dat je aard of persoonlijkheid gericht is op de ene of de andere kant van de geest, heeft onderzoek aangetoond dat creatieve types eerder pessimistisch of negatief ingesteld zijn.

Als je de neiging hebt om in de creatieve categorie te vallen, maak je geen zorgen. In zijn onderzoek ontdekte Davidson dat de hersenen opnieuw kunnen worden bedraad door onze gedachten bewust te veranderen met behulp van mindfulness-technieken. Dit kan leiden tot een aanzienlijke verandering in de manier waarop we op ervaringen reageren.

Herdefinieer optimisme

Kimberly Hershenson, een gediplomeerd klinisch maatschappelijk werker, waarschuwt tegen de neiging om optimisme te associëren met geluk. Ga er niet vanuit dat om optimistisch te zijn, je de uitdagingen van het leven volledig moet ontkennen. Hoewel geluk kan leiden tot optimisme en het gemakkelijker maakt om een ​​optimistische kijk te hebben, zijn de twee totaal verschillend.

Een optimistische kijk hebben betekent niet dat je altijd een overvloed aan vreugde hebt of dat alles goed gaat in je leven. In plaats daarvan is het een geloof in positieve resultaten, zelfs in het licht van beproevingen en beproevingen.

Concentreer u op wat u kunt controleren

Het kan verleidelijk zijn om over het verleden na te denken – wat had kunnen of moeten zijn. Even aanlokkelijk is piekeren over een onzekere toekomst. Geen van deze acties zal u helpen een optimistisch perspectief aan te nemen.

Psychologen raden aan om in het moment te blijven. Dit maakt het makkelijker voor je om gefocust, gecentreerd en positiever te blijven, omdat je niet te maken hebt met onbekende feiten.

Concentreer u op dingen die u nu kunt controleren. Als je bijvoorbeeld geen grote promotie hebt gekregen die je wilde, blijf dan niet stilstaan ​​bij het negatieve. Kijk wat u nu kunt doen om uw doel te bereiken.

Neem tijd voor jezelf

Breng je geest tot rust en neem tijd voor jezelf, al is het maar voor 30 minuten per week. Neem een ​​lang bad, sla een boek open, ga hardlopen of kijk naar je favoriete programma. Wat je doet maakt niet zoveel uit als hoe je je voelt. Het doel is om deel te nemen aan een activiteit die ontspannend is en die u leuk vindt.

(Advies nodig? Hier leest u hoe u een zelfzorgplan kunt maken, volgens experts.)

Oefen dankbaarheid

Besteed meer tijd aan het nadenken over de positieve aspecten van uw leven dan aan de gebieden die u zou willen verbeteren. Een dankbaarheidsdagboek kan daarbij helpen. Probeer je dag te beginnen door drie dingen of mensen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Denk na over waarom deze dingen of mensen waardevol voor je zijn.

(Lees meer over de gezondheidsvoordelen van dankbaarheid.)

Wees aardig

Oefen om aardig te zijn voor anderen, zelfs in tijden van stress of wanneer je je uitgedaagd voelt. In veel gevallen is vriendelijkheid gunstiger voor de gever dan voor de ontvanger.

Negatief denken in de kiem smoren

Het is normaal dat negatieve gedachten zich zo nu en dan voordoen. Laten we eerlijk zijn: het leven kan ingewikkeld worden. De meeste mensen zullen niet altijd rondlopen zoals Mary Poppins.

Maar Davidson zegt dat het een goed idee is om negatieve gedachten uit te dagen. Je denkt misschien: “Ik heb kanker, dus ik ben gedoemd.” Draai die gedachte in plaats daarvan om naar “Veel mensen met kanker leven een lang, prachtig leven.”

Besteed minder tijd aan Debbie Downers

Last but zeker not least, zorg ervoor dat je jezelf omringt met mensen die de neiging hebben om positief te denken. Iedereen heeft wel een vriend of familielid die over van alles en nog wat klaagt.

Helaas kan negativiteit besmettelijk zijn, en het chronische geklaag van tante Alice kan heel goed op je overgaan. Je hoeft deze chronische klagers niet helemaal af te sluiten. Zorg er wel voor dat je ook een gezonde groep mensen hebt die de negatieve energie waarmee je van tijd tot tijd te maken kunt krijgen, tegengaat.

Leer vervolgens de krachtige manier waarop therapeuten angst en depressie afweren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.