7 voordelen van kamille-experts willen dat u weet

Kamille voor wat je scheelt

Het drinken van kamillethee is een vaak aangehaald huismiddeltje om beter te slapen – zet een kopje voor het slapengaan en voel je slaperig en ontspannen tegen de tijd dat je hoofd het kussen raakt.

Maar de voordelen van de thee gaan verder dan het kalmeren van rusteloze geesten. En dat allemaal dankzij de kleine kamillebloem.

Kamille is een kruid dat kleine witte bloemen produceert die misschien onbeduidend lijken, maar die door de geschiedenis heen zijn gebruikt om thee, tincturen en vloeibare extracten te maken.

“Kamille is door de eeuwen heen op grote schaal gebruikt voor veel aandoeningen, vooral voorafgaand aan de moderne geneeskunde”, zegt Brenda Braslow, een in Colorado gevestigde geregistreerde diëtist-voedingsdeskundige met de voedingsregistratie-app MyNetDiary.

Ze noemt hoofdpijn, angst, slapeloosheid, huidaandoeningen en voortplantingsstoornissen als een van de aandoeningen waarvoor kamille wordt gebruikt. Die, en buikpijn.

“Kamille wordt traditioneel gebruikt voor tal van gastro-intestinale aandoeningen, waaronder spijsverteringsstoornissen, ‘spasme’ of koliek, maagklachten, winderigheid [gas]maagzweren en gastro-intestinale irritatie”, zegt Vanessa Rissetto, een geregistreerde diëtist en medeoprichter van Culina Health in New York City en Hoboken, New Jersey.

Wat is kamille?

Het kruid maakt deel uit van de Asteraceae-familie, waartoe ook de paarse zonnehoed (Echinacea), goudsbloem, madeliefje en zonnebloem.

Er zijn twee hoofdvariëteiten van kamille. Engelse of Romeinse kamille (Chamaemelum nobile) is inheems in West-Europa en Noord-Afrika. Duitse kamille (Matricaria Chamomilla) komt meestal voor in heel Europa en Azië.

Beide zijn vergelijkbaar in hun geneeskrachtige eigenschappen, maar hun groeiende behoeften en uiterlijk zijn een beetje anders. Duitse kamille heeft meestal veerachtige bladeren, terwijl Romeinse kamille blad heeft dat meer doet denken aan een varen.

Kamille kan gemakkelijk onopgemerkt groeien in een achtertuin of in het wild, met bescheiden bloemen die niet kunnen wedijveren met zijn meer opzichtige neven.

De thee die je drinkt is gemaakt van die bloemen, elk klein en wit met een geel hart. Ze worden geoogst en gedroogd voordat ze worden verkocht als losbladige thee of in theezakjes worden geschept.

mescioglu/Getty Images

Kamille voordelen

Kamille bevat verbindingen die uw gezondheid kunnen verbeteren.

“De bloembladen bevatten veel bioactieve chemicaliën, zoals apigenine, quercetine en nobilin, waarvan is aangetoond dat ze een scala aan potentiële voordelen hebben, variërend van kalmerende effecten tot helpen bij het slapen tot uitgehongerde kanker tot het verminderen van gastro-intestinale klachten”, zegt William Li, MD, een arts, wetenschapper en auteur van Eet om ziekte te verslaan.

Braslow is het ermee eens dat kamille mogelijk uw gezondheid kan helpen. “Kamillethee bevat veel antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen”, zegt ze.

Maar voordat je thee gaat drinken, weet dit: onderzoek naar de voordelen van kamille is verre van overtuigend.

Hoewel er enkele kortetermijnstudies zijn die de effecten van kamille benadrukken, zijn meer langetermijnstudies en proeven bij mensen nodig voordat wetenschappers concrete conclusies kunnen trekken.

Toch kunnen de acht mogelijke kamille-voordelen hieronder je misschien overtuigen om vanavond wat kamillethee te zetten.

Verlicht menstruatiekrampen

Elke maand, geven of nemen, kunnen vrouwen wat onaangename krampen krijgen als gevolg van hun menstruatie.

Kamille heeft krampstillende eigenschappen, wat betekent dat het pijn van spierspasmen kan verlichten.

“Kamille bevat een bioactieve chemische stof, spiroether genaamd, die krampstillend werkt. Men denkt dat dit de reden is waarom kamille kan helpen bij het verlichten van menstruatiekrampen”, zegt Dr. Li.

Er zijn meer dan 20 klinische onderzoeken uitgevoerd naar kamille als een bron van verlichting voor premenstruele krampen, en er zijn aanwijzingen dat het de ernst van PMS-symptomen kan verminderen, zegt hij.

Kan het hart helpen

“De antioxiderende werking van kamille kan ook de vasculaire cellen beschermen die de bloedvaten bekleden, wat van cruciaal belang is voor de gezondheid van het hart”, zegt Dr. Li, die ook de president en medisch directeur is van de Angiogenesis Foundation, die zich richt op medicijnen die verband houden met de groei van nieuwe capillaire bloedvaten in het lichaam.

De belangrijkste antioxidanten zijn flavonoïden, plantaardige stoffen die in veel groenten en fruit worden aangetroffen. Er wordt aangenomen dat ze gezondheidsvoordelen bieden.

“Er is gesuggereerd dat regelmatig gebruik van flavonoïden die in voedsel worden geconsumeerd, het risico op overlijden door coronaire hartziekten bij oudere mannen kan verminderen – en kamille heeft een behoorlijke hoeveelheid flavonoïden”, zegt Rissetto.

(Volg de hartgezondheidstips van deze hartartsen.)

Helpt je beter te slapen

Kamille wordt vaak geassocieerd met slapeloosheid en voor een goede nachtrust.

“Het is aangetoond dat kamille de slaapkwaliteit verbetert, vooral bij ouderen. Men denkt dat het effect te wijten is aan het bioactieve apigenine dat zich bindt aan de benzodiazepinereceptor in de hersenen”, zegt Dr. Li. “Dit zijn dezelfde hersenreceptoren die worden geactiveerd door medicijnen die soms worden gebruikt om te helpen slapen, zoals Xanax en Valium”, zegt Dr. Li.

In 2014 werd een gerandomiseerde controlestudie uitgevoerd bij 77 ouderen in een verpleeghuis om te testen of kamille-extract de slaapkwaliteit zou kunnen verbeteren.

De resultaten, die in 2017 werden gepubliceerd in de Tijdschrift voor onderwijs en gezondheidsbevorderingtoonde aan dat kamille kalmerende eigenschappen had.

Toch zijn er meer studies nodig voordat we zeker weten of kamille je kan helpen om wat z’s te vangen.

Verbetert de spijsvertering en maagklachten

Al eeuwenlang wordt kamillethee of kruidenthee gedronken als een volksremedie om maagklachten te verlichten en de spijsvertering te bevorderen.

“Kamille wordt al eeuwenlang door mensen gebruikt om hun maag te kalmeren en om verschillende spijsverteringsproblemen te behandelen, waaronder maagklachten, gas en zweren”, zegt Braslow.

Dezelfde eigenschappen die kamille een goede keuze maken voor menstruatiekrampen, helpen ook tegen buikpijn.

“De krampstillende eigenschappen van spiroether, die wordt aangetroffen in kamille, helpen de voordelen ervan voor maagklachten te verklaren”, zegt Dr. Li.

Dieronderzoek toont aan dat kamille maagzuur kan verminderen, maar er moeten meer studies bij mensen worden uitgevoerd, zegt Braslow.

Maar het kan weinig kwaad (daarover hieronder meer) om een ​​kamilledrankje te drinken als je buikpijn hebt. “Als je af en toe maagklachten hebt, kan het helpen om een ​​kopje kamillethee te drinken”, zegt ze.

Kan stress en angst verlichten

“Een van de natuurlijke bioactieve chemicaliën in kamille is apigenine, dat hersenreceptoren kan activeren die angst helpen verminderen en slaap opwekken”, zegt Dr. Li.

Kamille zal waarschijnlijk je angstmedicatie niet vervangen (en dat zou het ook niet moeten doen), maar het kan een aanvullende behandeling zijn om stress en angst te verminderen.

“Het kan nuttig zijn om kamillethee te drinken om je zenuwen te kalmeren als je af en toe angst of stress hebt”, zegt Braslow. “Er is echter beperkt onderzoek met kleine steekproefomvang om het gebruik ervan voor de behandeling van angststoornissen te ondersteunen.”

Kan het immuunsysteem helpen

“Het is aangetoond dat kamille de ontsteking vermindert, die deel uitmaakt van het immuunsysteem, wat de voordelen voor het verlichten van de symptomen van verkoudheid kan verklaren”, zegt Dr. Li.

Verhelpt acne

Af en toe wordt kamille gebruikt als een remedie in de vorm van een zalf of pasta om acne te behandelen.

“Kamille heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, dus het wordt vaak lokaal gebruikt om acne te behandelen”, zegt Braslow.

Maar raadpleeg een professional voordat je je gezicht met kamille bedekt.

“Hoewel een pasta gemaakt met gemalen kamille ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben, moet je een dermatoloog raadplegen om te beslissen of dit de beste manier is om de huid te behandelen”, zegt Dr. Li.

Risico’s of bijwerkingen

Net als andere kruiden en medicijnen kan kamille bijwerkingen hebben. Hier zijn enkele allergieën en risico’s om op te letten.

Het kan allergieën veroorzaken

Er is altijd een mogelijkheid dat iemand allergisch is voor kamille.

“Kamille behoort tot dezelfde familie als ambrosia, chrysanten, goudsbloemen en madeliefjes, dus het kan mogelijk een allergische reactie veroorzaken bij personen die allergisch zijn voor deze planten, wat kan optreden bij orale inname of bij gebruik op de huid”, zegt Braslow. “Allergische reacties kunnen zijn: beklemd gevoel op de borst, piepende ademhaling, huidirritatie, huiduitslag, netelroos, jeuk en braken.”

Als u hooikoorts heeft, wilt u misschien controleren of u allergisch bent voor kamille door een allergietest te laten doen bij de dokter voordat u het spul gaat drinken.

“Mensen met ernstige hooikoorts kunnen een allergische reactie op kamille hebben”, zegt Dr. Li.

Het is vrij zeldzaam dat iemand een ernstige allergische reactie op kamille heeft, maar het kan gebeuren.

“Volgens het National Center for Complementary and Integrative Health” [NCCIH]zijn er enkele gevallen gemeld van ernstige allergische reacties die optreden nadat personen kamilleproducten hadden geconsumeerd”, zegt Braslow.

Het kan bloed verdunnen

In kamille zit cumarine, een natuurlijke bloedverdunnende stof.

“Het mag nooit worden gebruikt door mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, zoals Coumadin, omdat het een gevaarlijk additief effect kan hebben”, zegt Braslow.

Het vermogen om het bloed te denken, is de reden waarom je het twee weken voor of na de operatie moet stoppen, zegt ze.

Het kan slaperigheid veroorzaken

Kamille kan je slaperig of slaperig maken. Hoewel dat het een goede drank maakt om voor het slapengaan te nippen, is het een reden om de thee te vermijden voordat je gaat rijden.

“Omdat kamille slaperigheid kan veroorzaken, mag het niet worden ingenomen voordat u gaat autorijden of zware machines bedient”, zegt Dr. Li.

Hoeveel kamillethee moet je drinken?

“Het drinken van één tot drie kopjes kamille per dag, vooral als het voor het slapengaan is, kan gunstig zijn voor de kalmerende effecten”, zegt Dr. Li.

Voor gezondheidsvoordelen, zoals het behandelen van occasionele angst of stress of om een ​​maagklachten te verzachten, kan het volgens Braslow nuttig zijn om een ​​kopje kamillethee te drinken.

“Zoals met alles”, zegt ze, “is matiging altijd verstandig om ongewenste bijwerkingen te voorkomen.”

Wat u moet weten voordat u koopt

Kruiden en kruidensupplementen worden niet gereguleerd door de Food and Drug Administration (FDA), dus het is belangrijk om je onderzoek te doen en met medische professionals te praten voordat je ze gebruikt, vooral als je specifieke aandoeningen wilt behandelen.

“In tegenstelling tot medicijnen worden kruidensupplementen niet gereguleerd met toezicht voor kwaliteitscontrole, voor de nauwkeurigheid van een specifieke hoeveelheid stof of de aanwezigheid van andere ingrediënten”, zegt Braslow. “Kortom, u staat er alleen voor om te controleren of u voordelen behaalt, bijwerkingen van kruidenmedicatie krijgt of negatieve bijwerkingen heeft van het gebruik ervan.”

Maar voordat u kamillethee gaat drinken of andere vormen van kamille gaat gebruiken, moet u contact opnemen met uw zorgverzekeraar, vooral als u een gezondheidstoestand heeft of medicijnen gebruikt.

“Als je een medische aandoening hebt of andere medicijnen gebruikt, is het slim om aan je arts of apotheker te vragen of het veilig voor je is om kamille in te nemen, vooral als je van plan bent een krachtig extract van kamille in de vorm van een tinctuur of supplement te nemen. ‘, zegt Braslow.

Dit is wat er vervolgens met je lichaam gebeurt als je dagelijks thee drinkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.