6 Potentiële voordelen van Berberine-supplementen

Wat is berberine?

Er is een overvloed aan vrij verkrijgbare supplementen gevuld met beloften van een betere gezondheid. Maar één in het bijzonder onderscheidt zich van de rest: berberine.

Op basis van de aandacht die het onlangs heeft gekregen, lijkt het misschien alsof berberine zojuist op de supplementenscene is neergestort. Maar het is verre van nieuw.

Het natuurlijke supplement wordt meestal gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en is een gele verbinding die wordt aangetroffen in de wortels, wortelstokken en stengelschors van veel plantensoorten, waaronder gouddraad, Oregon-druif en berberis.

De felgele verbinding, een klasse van isochinoline-alkaloïden, krijgt veel geroezemoes vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen.

Het heeft een cholesterolverlagend effect, wat hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen. En het heeft de potentie om de bloedsuikerspiegel te verlagen, wat kan helpen diabetes type 2 te voorkomen en andere soorten diabetes te beheersen.

Berberine kan zelfs helpen kanker te bestrijden, de symptomen van colitis ulcerosa en het prikkelbare darm syndroom te verbeteren, en meer.

Hier is alles wat u moet weten over berberine en de mogelijke gezondheidsvoordelen ervan.

Potentiële voordelen van berberine

Het is geen wonder dat berberine de tand des tijds heeft doorstaan. Het is een veelbelovende behandeling voor verschillende gezondheidsproblemen.

“Berberine is ook behoorlijk antimicrobieel en ontstekingsremmend en wordt gebruikt om bacteriën, schimmels, parasieten, virussen en andere microben te behandelen”, zegt Rosia Parrish, een erkende natuurgeneeskundige arts en specialist in functionele geneeskunde bij Boulder Natural Health in Boulder, Colorado .

Omdat het antimicrobiële eigenschappen heeft, heeft berberine een effect op het spijsverteringskanaal.

“Bovendien helpt het bij de afscheiding van gal en bilirubine”, zegt Parrish. Gal is een vloeistof die vrijkomt uit de lever om te helpen bij de spijsvertering. Het afvalproduct bilirubine is een pigment dat in gal wordt aangetroffen.

Lagere bloedsuikerspiegel

Eén op de tien mensen in de Verenigde Staten heeft diabetes, van wie 90 tot 95 procent type 2 heeft.

Recente onderzoeken naar de mogelijke gezondheidseffecten van berberine hebben de aandacht getrokken van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en mensen die op zoek zijn naar natuurlijke manieren om diabetes te behandelen.

“Het lijkt erop dat berberine de bloedglucosespiegels enigszins kan verlagen en even effectief kan zijn als [the diabetes drug] metformine”, zegt Dana Hunnes, senior diëtist aan het Ronald Reagan UCLA Medical Center en professor aan de Fielding School of Public Health in Los Angeles.

In een 2018 Oncotarget review vonden onderzoekers dat berberine een effectieve behandeling zou kunnen zijn voor mensen met type 2 diabetes. De bloedsuikerverlagende effecten, schreven ze, waren vergelijkbaar met metformine, een veelgebruikt medicijn dat wordt voorgeschreven om een ​​hoge bloedsuikerspiegel te reguleren.

Een eerdere meta-analyse wees uit dat berberine een even krachtige glucoseverlagende therapie is als voorgeschreven medicijnen zoals Avandia en Glucotrol.

Neem dit alles echter met een korreltje zout. Veel van de onderzoeken naar berberine en diabetes zijn beoordelingen van eerder gepubliceerde onderzoeken, geen gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken waarin berberine tegenover een diabetesmedicijn staat. De weinige onderzoeken die we hebben zijn vrij klein, dus het is moeilijk met zekerheid te zeggen of het supplement echt kan helpen.

Er is meer onderzoek nodig, maar de onderzoekers zeggen dat een combinatie van berberine en metformine een verlaging van de dosering van elk medicijn mogelijk maakt en minder bijwerkingen heeft bij het gebruik van het ene of het andere medicijn.

Voordat u berberine probeert, moet u met uw arts overleggen, vooral als u insuline gebruikt. U wilt er zeker van zijn dat u daardoor geen lage bloedsuikerspiegel krijgt.

(Bekijk 10 meer veelbelovende kruiden en supplementen voor diabetes.)

Lager cholesterol

Hart-en vaatziekten is de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten, en een hoog cholesterolgehalte is een grote boosdoener.

Wanneer vetafzettingen zich ophopen uit een hoog cholesterolgehalte, kunnen ze verstopte slagaders veroorzaken en de bloedtoevoer naar het hart en het lichaam belemmeren. Het verlagen van cholesterol helpt bij het bestrijden van hartaandoeningen.

Studies hebben aangetoond dat berberine bij sommige personen het cholesterolgehalte kan helpen verlagen.

In een studie in fytogeneeskunde, kregen zwaarlijvige deelnemers gedurende 12 weken driemaal daags 500 milligram berberine. De resultaten onthulden een verlaging van de bloedlipideniveaus en licht gewichtsverlies.

Dit is natuurlijk maar één studie. Onderzoekers zullen meer onderzoek bij mensen moeten doen om te bepalen of het supplement echt cholesterol kan verlagen. Maar het is een veelbelovend teken dat berberine u kan helpen uw ticker gezond te houden.

Voor mensen die statines niet verdragen, het meest voorkomende type medicijn voor de behandeling van hoog cholesterol, kan berberine een veilig alternatief zijn om te overwegen.

Voorkom terugkerende urineweginfecties en blaasontsteking

Berberine kan vrouwen helpen de pijn en verbranding van terugkerende urineweginfecties (UTI’s) en blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, te voorkomen.

“Ik gebruik het meestal voor infecties, waaronder urineweginfecties en blaasontsteking”, zegt Parrish.

In een gerandomiseerde gecontroleerde studie uit 2018, gepubliceerd in de Tijdschrift voor Chemotherapie, werd een combinatie van verschillende plantenextracten (inclusief berberine) gebruikt om de effectiviteit te evalueren bij het voorkomen van herhaling van UTI’s. Groep A kreeg berberine, arbutine en berk.

Ondertussen kreeg Groep B berberine, arbutine, berk en forskolin. Groep C ontving proanthocyanidinen, plantaardige stoffen waarvan onderzoekers denken dat ze verantwoordelijk zijn voor het vermogen van cranberrysap om UTI’s te behandelen.

Deelnemers in de groepen A en B hadden een lager aantal terugkerende cystitis tijdens behandeling en follow-up, met een lagere mediane bacteriële belasting dan de groep C.

Verlies gewicht

Het handhaven van een gezond gewicht beschermt ons tegen hartaandoeningen, diabetes type 2, beroertes, artrose en bepaalde soorten kanker. Berberine kan helpen bij het afvallen en helpen bij het verkleinen van buikvet.

In een kleine studie gepubliceerd in het tijdschrift Evidence-based complementaire en alternatieve geneeskunde37 mannen en vrouwen met het metabool syndroom slikten drie maanden lang driemaal daags 300 milligram berberine.

Aan het einde van het onderzoek daalden hun body mass indexen (BMI’s) van een zwaarlijvig bereik naar een overgewichtbereik. Ze verloren ook gemiddeld vijf centimeter rond hun middel.

Nogmaals, deze studie had beperkingen, waaronder de kleine steekproefomvang. Verder onderzoek is nodig, vooral met grotere groepen, om de bevindingen te valideren.

Mensen met overgewicht of obesitas kunnen berberine proberen in combinatie met een gezond voedings- en bewegingsregime om gewichtsverlies te bevorderen. Weet gewoon dat je niet in staat zult zijn om een ​​supplement te gebruiken en snel het gewicht te verliezen.

Vind verlichting van de spijsvertering

De ontstekingsremmende en antimicrobiële aspecten van berberine kunnen het darmmicrobioom ondersteunen van mensen met gastro-intestinale aandoeningen, diarree en bacteriële overgroei als gevolg van het prikkelbare darm syndroom, colitis ulcerosa en andere inflammatoire darmziekten.

In een gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie gepubliceerd in Onderzoek naar fytotherapienamen patiënten met diarree-overheersend prikkelbare darm syndroom acht weken lang 400 milligram berberine per dag, resulterend in verbeteringen in de frequentie en urgentie van diarree, en buikpijn.

Parrish zegt dat ze berberine voorschrijft voor microbiële onevenwichtigheden in de spijsvertering bij de behandeling van bacteriële overgroei in de dunne darm of pathogene spijsverteringsbacteriën.

Kan bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen

Aanvullende berberine kan colorectale poliepen verminderen, volgens een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie die in 2020 is gepubliceerd in The Lancet Gastro-enterologie & Hepatologie.

De studie omvatte bijna 900 mensen in China in de leeftijd van 18 tot 75 jaar die poliepen hadden verwijderd tijdens een colonoscopie. (De meeste darmpoliepen zijn goedaardig, maar sommige kunnen kanker worden.)

Na de procedure werden de mensen willekeurig toegewezen om tweemaal daags 300 milligram berberine of een placebo te nemen, en een en twee jaar later gevolgd.

Geen van de deelnemers kreeg tijdens het onderzoek darmkanker, maar degenen die berberine gebruikten, hadden minder terugkerende poliepen (36 procent) in vergelijking met placebo-patiënten (47 procent).

Volgens de onderzoekers zou berberine een goedkope en veilige optie kunnen zijn om darmkanker te helpen voorkomen. Er werden ook geen ernstige bijwerkingen gemeld.

Diego Cervo / EyeEm/Getty Images

Hoe gebruiken mensen berberine?

Berberine is verkrijgbaar als extract en in poeder- of capsulevorm. (Parrish geeft de voorkeur aan de capsules.)

Meestal bevatten berberinesupplementen andere plantaardige stoffen en kruiden die gericht zijn op de behandeling van een bepaalde aandoening. Mensen met diabetes kunnen bijvoorbeeld een berberinesupplement met kaneel kopen, dat in verband is gebracht met het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

“Veel kruiden hebben synergetische effecten wanneer ze samen worden ingenomen, dus ik kan meer dan één ingrediënt gebruiken om een ​​botanisch supplementmengsel te maken”, zegt Parrish.

Talrijke onderzoeken naar berberine noemen doseringen tussen 900 en 1500 milligram per dag. Meestal is de dosering driemaal daags 500 milligram.

Zelfs met de studieaanbevelingen moet u uw primaire zorgverlener vragen of berberine veilig is en hoeveel u moet gebruiken.

“Als u groen licht krijgt van uw arts, zoek dan naar een certificering door een derde partij van NSF International, UL of NSF op het etiket”, stelt Parrish voor. Aangezien supplementen niet worden beoordeeld door de Food and Drug Administration (FDA), is certificering door derden een manier om de veiligheid te waarborgen.

Ze adviseert ook om een ​​afspraak te maken met een natuurgeneeskundige die uw volledige medische geschiedenis kent en samen met uw huisarts zal werken.

Risico’s of bijwerkingen

Zoals bij elk supplement of medicijn, kunnen er enkele bijwerkingen optreden.

Studies merken op dat berberine over het algemeen goed wordt verdragen.

Sommige mensen kunnen echter last krijgen van hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid, krampen, braken, diarree, constipatie of een trage hartslag als berberine in hoge doses wordt ingenomen.

Praat met uw arts.

Parrish benadrukt hoe belangrijk het is om met uw arts te praten voordat u berberine gebruikt.

“Berberine heeft een aantal interacties met farmaceutische medicijnen en andere botanische medicijnen, dus werk samen met een arts om te zorgen voor een goede controle”, zegt ze.

Let op uw bloedsuikerspiegel.

Berberine heeft het vermogen om de bloedsuikerspiegel te verlagen, maar het risico bestaat dat uw niveaus te laag worden, vooral als u al geneesmiddelen voor diabetes op recept gebruikt, zoals insuline.

Hypoglykemie is een gevaarlijke gezondheidstoestand die optreedt wanneer de suikerspiegels te laag worden.

Als u diabetes heeft, moet u uw bloedsuikerspiegel regelmatig controleren om er zeker van te zijn dat deze niet te laag wordt. En iedereen die berberine gebruikt, wil zijn bloedsuikerspiegel in de gaten houden met regelmatige laboratoriumtests.

“Het is belangrijk om met laboratoria te controleren om ervoor te zorgen dat mensen zich binnen een gezond bereik bevinden en hun niveaus niet te veel verlagen”, adviseert Parrish.

Niet innemen tijdens de zwangerschap.

Vanwege het gebrek aan studies, zegt Parrish dat zwangere vrouwen berberine moeten vermijden.

Moet je berberine gebruiken?

Als het gaat om het gebruik van berberine voor gewichtsverlies, het verlagen van de bloedsuikerspiegel of het verbeteren van cholesterol, zegt Hunnes dat je beste kans om je algehele gezondheid te verbeteren, is om een ​​plantaardig dieet te volgen.

“Mensen die een volwaardig, plantaardig dieet eten, hebben een lager BMI en gewicht, hebben een lagere bloedglucosespiegel, een lager cholesterolgehalte en kunnen bepaalde chronische ziekten, waaronder hypertensie, diabetes en coronaire hartziekten, voorkomen en omkeren.” ze zegt. “De gegevens zijn erg sterk om dit te ondersteunen. De gegevens voor supplementen zijn in vergelijking daarmee erg zwak.”

Berberine kan het proberen waard zijn bij terugkerende urineweginfecties of frequente diarree bij darmaandoeningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.