6 oorzaken van gele teennagels en behandelingen die helpen

Waarom zijn mijn teennagels geel?

Je besteedt misschien niet veel aandacht aan je tenen totdat het flip-flop- en sandaalseizoen rond rolt.

Maar dat zou u wel moeten doen, want geel verkleurde teennagels kunnen wijzen op iets meer dan een lelijk cosmetisch probleem.

Geelachtige nagels zijn de manier waarop het lichaam je vertelt dat er iets mis kan zijn, dus negeer ze niet en bedek ze niet met nagellak.

Voor het grootste deel vormen geelachtige nagels geen groot gezondheidsrisico, maar omdat ze kunnen worden veroorzaakt door een schimmel of een andere onderliggende aandoening, is een doktersbezoek vaak aan de orde.

Hier zijn enkele redenen waarom nagels geel worden, plus de andere manieren waarop uw nagels kunnen veranderen en hoe u deze kunt behandelen.

Redenen waarom je nagels geel kunnen worden

Teennagelschimmel (onychomycose)

De meest voorkomende reden voor teennagels met een gelige verkleuring is nagelschimmel, wetenschappelijk bekend als onychomycose.

U kunt teennagelschimmel oplopen door een breuk in de huid bij of onder de teennagel door strakke en zweterige schoenen te dragen, op blote voeten te lopen in vochtige en warme ruimtes (denk aan kleedkamers, openbare douches en zwembaddekken), of als u een atleet heeft. voet.

Teennagelschimmel wordt zelden opgelost met vrij verkrijgbare behandelingen. Om schimmel effectief te verwijderen, duurt het meestal enkele maanden van voorgeschreven medicijnen en medicinale nagellak om voorgoed van de schimmel af te komen.

Maar niet alle soorten teennagelschimmel veroorzaken gelige nagels. Twee subtypes kunnen gelige verkleuring, strepen of vlekken op de teennagel veroorzaken.

Distale subunguale onychomycose is de meest voorkomende van de subtypen. Vooral mensen met voetschimmel zijn vatbaar.

De schimmel verschijnt op de teennagel als een geelachtige, witte of geelbruine verkleuring, of het midden van de teennagel kan gelige strepen hebben. Gekartelde of afgebroken nagels kunnen uiteindelijk loskomen van het nagelbed en er kan wat pijn en ontsteking zijn.

Candida-schimmelinfectie lijkt zo veel op andere vormen van teennagelschimmel dat er vaak aanvullende laboratoriumtests nodig zijn om het te bevestigen.

“Sommige aanwijzingen dat Candida de infectie kan veroorzaken, zijn distale en laterale betrokkenheid van de nagel, volledige vernietiging van de nagel zelf of gedeeltelijke vernietiging van de distale nagel”, zegt dermatoloog Joseph Zahn, MD, assistent-professor dermatologie bij de George Washington University Medical Faculty Associates, Washington, DC

Het richt zich eerst op het zachte weefsel rond de teennagel, waardoor het gebied roodachtig wordt. Het dringt dan door in de teennagel, wat resulteert in gele, witte of zelfs bruine verkleuring die broos en gespleten kan worden, wat kan leiden tot gedeeltelijk of volledig verlies van de nagel.

Nagellak

Als u regelmatig felrode en oranje nagellak draagt, kunnen uw nagels een gelige tint krijgen, vooral in de buurt van de bovenkant van uw nagels. In tegenstelling tot sommige online informatie, zal tea tree olie of Vicks VapoRub geen nagels opruimen die geel zijn van nagellak of een andere aandoening.

“Het pigment kan worden verwijderd door langer in aceton te weken”, stelt Shari Lipner, MD, een dermatoloog en universitair hoofddocent klinische dermatologie bij Weill Cornell Medicine, New York. Aceton, een krachtig oplosmiddel, is het actieve ingrediënt in nagellakremover.

Bescherm eerst je huid en breng vaseline aan op elke nagelriem en de omliggende huid.

Een andere optie is om een ​​pauze te nemen van nagellak en het residu geleidelijk te laten uitgroeien. (Zorg ervoor dat je weet wat de gifstoffen in nagellak zijn en wat ze met je lichaam kunnen doen.)

Nagel psoriasis

Ongeveer 80 tot 90 procent van de mensen met plaque psoriasis zal nagelpsoriasis ontwikkelen.

“Patiënten met nagelpsoriasis hebben vaak dikke nagels, met het optillen van de nagel en kleine inkepingen die putjes worden genoemd”, zegt Dr. Lipner. Het veroorzaakt vaak pijn en beïnvloedt de dagelijkse activiteiten.

“Als de onderliggende oorzaak psoriasis is, [with] het gebruik van systemische behandelingen, kan de nagelconditie verbeteren”, voegt dermatoloog Pooja Sodha, MD, directeur cosmetische dermatologie aan de George Washington University Medical Faculty Associates, in Washington, DC toe

Als medicatie tegen psoriasis niet helpt, kunnen behandelingen bestaan ​​uit voorgeschreven corticosteroïden, injecties met corticosteroïden of bepaalde retinoïde crèmes die op de nagel worden aangebracht.

Het is ook een goed idee om de nagels kort te houden en trauma aan de nagels te voorkomen, zegt Dr. Lipner.

Als u denkt dat u nagelpsoriasis heeft, neem dan contact op met uw dermatoloog. Nagelpsoriasis is koppig en vrij verkrijgbare remedies zullen niet helpen.

Ramshoorns (onychogryfose)

Onychogryfose, ook bekend als ramshoorns, is een aandoening van de groei van de nagelplaat die nagels creëert die eruitzien als de hoorns van een ram. “De nagel ontwikkelt een ondoorzichtig, geelbruin uiterlijk dat gepaard gaat met verdikking, verlenging en verhoogde kromming”, zegt Dr. Sodha.

Als je ‘ramshoorns’ googelt, zie je waarschijnlijk opzienbarende afbeeldingen van zeer lange en ronde nagels. Deze foto’s zijn een beetje misleidend omdat het een aanzienlijke hoeveelheid tijd kost voordat de nagels zo lang en rond zijn geworden, wat alleen gebeurt als de ramshoorns onbehandeld blijven.

Teennagelschimmel, secundaire nagelinfecties en ingegroeide teennagels kunnen ontstaan ​​als de behandeling wordt uitgesteld.

Ramshoorns zijn vaak erfelijk. Mensen met problemen met de bloedsomloop, diabetes en psoriasis lopen meer risico, evenals mensen die moeite hebben om hun nagels goed schoon te maken en te knippen.

“De eerste behandeling is gericht op het verminderen van de nagelverdikking en kromming, die kan worden uitgevoerd met boren, boren en tondeuses, samen met plaatselijke behandelingen om de nagelplaat te verzachten, zoals ureum”, zegt Dr. Sodha.

Vervolgens zal uw arts eventuele onderliggende aandoeningen zoals psoriasis, diabetes of trauma aan de nagel behandelen.

Gele nagel syndroom

Het gele nagelsyndroom is een uiterst zeldzame aandoening, met slechts ongeveer 400 medische gevallen gemeld, volgens de Orphanet Journal of Zeldzame Ziektes.

Het gebeurt meestal bij mensen ouder dan 50 jaar, maar kan ook jongere mensen treffen.

Het gele nagelsyndroom wordt gekenmerkt door gelige vingernagels en teennagels, lymfoedeem (vochtophoping en zwelling) en terugkerende ademhalingssymptomen. De nagelverkleuring varieert van lichtgeel tot groenachtig.

De nagel wordt bijna twee keer zo dik als een normale nagel, maar blijft over het algemeen glad. De nagelgroei stopt en de nagelriem verdwijnt, terwijl de nagel uiteindelijk omhoog komt en loskomt van het nagelbed.

Mensen met het gele nagelsyndroom lopen een groter risico op het ontwikkelen van een teennagelschimmel. Aangezien dit syndroom niet alleen over nagels gaat, is de behandeling gericht op lymfoedeem, aandoeningen van de luchtwegen en alle andere symptomen die het individu heeft. Vaak zal het behandelen van die symptomen de gelige nagels en problemen met het nagelbed helpen verminderen.

Als er schimmel aanwezig is, omvat de behandeling van teennagelschimmel voorgeschreven anti-schimmel pillen en poetsmiddelen. Corticosteroïden en orale vitamine E kunnen het uiterlijk en de misvorming verbeteren.

Veroudering

Gele teennagels (en zelfs vingernagels) kunnen worden toegeschreven aan veroudering.

Met de leeftijd hebben nagels de neiging om van kleur, dikte en vorm te veranderen. Deze veranderingen worden als normaal beschouwd en vereisen geen behandeling.

Als u echter vermoedt of weet dat u een onderliggende medische aandoening heeft, is het altijd goed om eerst uw arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het geen teken is van iets ernstigers.

Hoe gele teennagels te voorkomen?

Als u wat extra tijd aan het verzorgen van uw tenen besteedt, kunt u het risico op het krijgen van gele teennagels in de eerste plaats verkleinen, vooral als het erom gaat uzelf tegen schimmel te beschermen.

En als je regelmatig je tenen verzorgt, is de kans groter dat je problemen vroeg opmerkt.

Hier zijn enkele manieren om uw teennagels gezond te houden en verwondingen en schimmels te voorkomen.

  • Houd je teennagels kort. Lange teennagels zijn vatbaarder voor breuken en verwondingen. Zorg ervoor dat je ze recht doorknipt, met een lichte afronding aan de uiteinden. Te veel afronden kan ertoe leiden dat nagels in de huid groeien, waardoor pijnlijke ingegroeide teennagels ontstaan.
  • Dikke teennagels kunnen moeilijker te knippen zijn dan dunnere vingernagels. Week ze eerst in een warm bad om ze zachter te maken. Roer een theelepel zout per pint door het water en laat de tenen ongeveer 15 minuten weken.
  • Voorkom besmettelijke teennagelschimmel door slippers te dragen bij het zwembad, openbare douches en overal waar oppervlakken vochtig en warm zijn.
  • Draag goed passende schoenen en sokken die goed ademen. Schimmel gedijt in zweterige en warme omgevingen.
  • Als u roodheid, pijn, pus of andere problemen heeft, neem dan contact op met uw arts of dermatoloog. Medische evaluatie is van cruciaal belang als u diabetes of andere problemen met de bloedsomloop heeft.

Dit is wat de gezondheid van uw vingernagels over uw lichaam onthult.

Leave a Reply

Your email address will not be published.