6 gezonde redenen om deze Japanse superfood te proberen

Houd je van Aziatisch eten? Introductie van natto. Deze gefermenteerde goedheid is misschien onbekend, maar met deze voordelen voor je hart, hersengezondheid en meer, nou… misschien is het tijd om natto eens te proberen.

Wat is natto?

Natto is een traditioneel Japans gerecht met een geschiedenis die net zo uniek is als de plakkerige textuur. Uitgesproken fonetisch – kort EEN, klemtoon op de eerste lettergreep – natto is een gerecht gemaakt van gekookte sojabonen die ongeveer 24 uur in een hete, vochtige omgeving worden gefermenteerd. Dit resulteert in een opvallend scherp culinair hoofdbestanddeel met een aantal indrukwekkende punten voor uw gezondheid.

Volgens de Japanse legende kwam het fermentatieproces van natto voor het eerst per ongeluk tot stand. Er zijn een paar verschillende versies van de geschiedenis, maar één consistent detail suggereert dat ongeveer duizend jaar geleden een beroemde samoerai gekookte sojabonen in een strozak op de rug van zijn paard plaatste. Het verhaal gaat dat de hitte van het lichaam van het paard fermentatie veroorzaakte. Andere theorieën zeggen dat natto werd ontdekt toen gekookte sojabonen werden verzameld onder keukenmatten, of toen boeren haastig sojabonen inpakten om in oorlogstijd te vluchten.

Het maakt niet uit op welk natto-verhaal je je abonneert, de ervaring is waarschijnlijk hetzelfde: een kleverig, rijk, aromatisch gerecht dat een populair ontbijtvoedsel werd dat door straatverkopers werd verkocht – en na verloop van tijd een belangrijk kenmerk van de Japanse volksgeneeskunde. Als je meer te weten komt over de gezondheidsvoordelen van natto, ben je het er misschien mee eens dat dat geen wonder is.

Kan natto thuis worden gemaakt?

Tegen de 20e eeuw identificeerden onderzoekers de specifieke bacteriën (Bacillus subtilis) dat is verantwoordelijk voor natto-fermentatie. Tegenwoordig verpakken fabrikanten natto-startsporen zodat je je eigen sojabonen thuis kunt fermenteren.

Hoe maak je natto? Masatomo “Masa” Hamaya is de chef-kok van het Japanse restaurant O-Ku in Atlanta. Chef Masa legt uit dat om natto te maken, je begint met het hydrateren van droge sojabonen in water en ze vervolgens te stomen. “Terwijl de gestoomde sojabonen heet zijn, voeg je de gistingsstarter toe of voeg je kant-en-klare, in de winkel gekochte natto toe aan de gestoomde sojabonen”, zegt hij. “Laat sojabonen in de couveuse of broodrijskast [at] 42 graden Celsius gedurende 24 uur.”

Natto onderscheidt zich van andere sojaproducten door zijn karakteristieke geur, zegt chef Masa, en vergelijkt de bonenschotel met de geur van een stinkende kaas zoals Époisses of Taleggio. En net als de durian-vrucht uit Zuidoost-Azië of de stinkende tofu van Tawain, wordt natto vaak omschreven als een verworven smaak.’Ik ben persoonlijk opgegroeid met het eten van natto, dus ik zou het eten zoals het is’, zegt chef-kok Masa. “Maar voor degenen die het niet gewend zijn om het te eten, zou ik [your] favoriete bonenschotel en vervanger [the beans] met natto.”

Of u kunt de traditionele route nemen, waarbij natto wordt geserveerd als het hoofdingrediënt op een rijstbed. Het is ook gebruikelijk om groenten, lente-uitjes, sojasaus, mosterd of kimchi toe te voegen.

Wat is nattokinase?

Nattokinase is het enzym dat wordt geproduceerd tijdens het fermentatieproces van sojabonen – en het is het kenmerkende actieve ingrediënt in natto. Yiguang Lin, MD, PhD, is een farmacoloog en docent aan de University of Technology Sydney, die heeft bijgedragen aan onderzoek naar nattokinase gepubliceerd in Biomarker-inzichten. Hij legt uit hoe de ontdekking van nattokinase in 1981 de gezondheidsvoordelen van natto toegankelijker maakte voor het grote publiek.

En hoewel deze uitgesproken smaak niet voor iedereen is, kom je misschien in de verleiding om het te proberen als je leert wat nattokinase voor het lichaam kan doen. Als je het in je dieet wilt verwerken, is hier het advies van Mary Mosquera-Cochran, een geregistreerde diëtist aan het Wexner Medical Center van de Ohio State University: “Je kunt nattokinase krijgen door natto zelf te eten, en wetenschappers hebben ook ontdekt hoe je extract de nattokinase zodat het in supplementvorm kan worden ingenomen, “zegt ze.

De gezondheidsvoordelen van nattokinase

KPS/Getty Images

In de Japanse traditie wordt het eten van natto geassocieerd met een betere gezondheid van het hart en een betere levensduur. Onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition ondersteunt deze observatietrend en concludeert dat regelmatige consumptie van natto het risico op overlijden door hart- en vaatziekten (HVZ) aanzienlijk verlaagt.

Hoewel hij zegt dat er veel meer onderzoek nodig is, hebben Dr. Lin en zijn team onderzocht welke rol het enzym nattokinase speelt in deze positieve gezondheidsresultaten. tussen hun Biomarker-inzichten bevindingen en ander onderzoek, dit is wat medische en voedingsdeskundigen suggereren.

Nattokinase gezondheidsvoordeel: het kan de bloedcirculatie verbeteren

In 1980 observeerden onderzoekers van de Chicago University Medical School in hun laboratorium dat natto bloedstolsels oploste. Het team isoleerde het enzym dat verantwoordelijk is voor deze antistollingsactiviteit – om specifiek te zijn, het was nattokinase – en toonde aan dat het de bloedcirculatie kan verbeteren, volgens onderzoek gepubliceerd in de International Journal of Molecular Science. (Opmerkelijk is dat de Bioomrker Insights uit onderzoek bleek ook dat dit effect op de bloedcirculatie mogelijk sterker is dan aspirine.)

Een betere doorbloeding is goed nieuws voor de gezondheid van het hart. Latere onderzoeken in Wetenschappelijke rapporten hebben ontdekt dat de bloedstolselbrekende activiteit van het enzym ook het risico op trombose kan verminderen.

Als je geïnvesteerd hebt in het zorgen voor je hart, mis dan niet 11 kaliumrijke voedingsmiddelen voor een gezond hart, van voedingsdeskundigen.

Nattokinase gezondheidsvoordeel: het kan een goed cholesterolgehalte bevorderen

Hyperlipidemie betekent dat uw bloed veel vetten bevat, zoals cholesterol of triglyceriden. Deze aandoening kan het risico vergroten dat vetafzettingen vast komen te zitten in uw bloedvaten, wat uiteindelijk verstoppingen veroorzaakt.

Dr. Lin zegt dat nattokinase deze bloedlipiden (ook bekend als vet) verlaagt, maar het effect gaat verder dan dat. Zijn team ontdekte dat het regelmatig innemen van het enzym bijdraagt ​​aan een gezond cholesterolprofiel. In hun onderzoek, terwijl maatregelen zoals LDL (slechte) cholesterol en totale cholesterolwaarden verlaagden, gingen de HDL (goede) cholesterolwaarden omhoog.

Nattokinase gezondheidsvoordeel: het kan uw bloeddruk verlagen

Dankzij het bloedverdunnende vermogen kan nattokinase ook een rol spelen bij het voorkomen of behandelen van hoge bloeddruk, volgens een studie gepubliceerd in Geïntegreerde bloeddrukcontrole.

De klinische studie vond significante verlagingen van zowel de systolische als de diastolische bloeddruk bij mensen na acht weken van het innemen van nattokinase, waardoor de risicomarkers voor hartaandoeningen werden verminderd.

Nattokinase gezondheidsvoordeel: het helpt je bloedvaten in topconditie te houden

Dr. Lin legt uit dat de vetten in ons bloed uiteindelijk kunnen leiden tot atherosclerose. Deze aandoening is het gevolg van vetophoping in de loop van de tijd, waardoor uw slagaders verharden en smaller worden. “Als je niets doet, kan de opbouw groter en groter worden”, zegt Dr. Lin. “Dit kan het bloedvat blokkeren en een hartaanval, ischemische hartaandoening of andere veroorzaken.” [heart problem].”

Door uw cholesterol- en bloeddrukniveaus binnen een gezond bereik te houden, kan nattokinase mogelijk uw risico op het ontwikkelen van deze vorm van hartziekte verlagen. Op basis van hun studie zegt Dr. Lin dat het enzym de progressie van atherosclerose effectief leek te verminderen bij mensen die nattokinase gebruikten gedurende zes tot twaalf maanden. In de meeste gevallen werden de stolsels kleiner – en sommige verdwenen zelfs. (Lees over de stille symptomen van verstopte slagaders.)

Nattokinase gezondheidsvoordeel: het kan helpen bij de gezondheid van de luchtwegen

Onderzoek gepubliceerd in Allergologie Internationaal ontdekte dat nattokinase het weefsel van neuspoliepen kan doen krimpen, vergelijkbaar met hoe het enzym bloedstolsels oplost. Dit kan mensen met aandoeningen zoals chronische astma, rhinosinusitis en chronische obstructieve longziekte (COPD) helpen verlichten door de luchtstroom te verbeteren en het slijm dunner te maken.

Nattokinase gezondheidsvoordeel: het kan je hersenen helpen beschermen

Studies suggereren dat nattokinase ook de cognitieve gezondheid op de lange termijn kan ondersteunen. Volgens onderzoek gepubliceerd in Hartinfarctkan nattokinase zelfs therapeutische effecten hebben op hersenbeschadiging veroorzaakt door hartaanvallen en beroertes door de bloedcirculatie te bevorderen.

“Er zijn ook dierstudies die suggereren dat nattokinase gunstig kan zijn bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer, maar menselijke studies moeten worden uitgevoerd voordat er conclusies worden getrokken”, zegt Mosquera-Cochran.

Hoeveel nattokinase moet u nemen?

De Europese Unie beveelt aan om dagelijks 2000 fibrine-eenheden (FU) nattokinase of 100 milligram (mg) in te nemen. Echter, zegt Dr. Lin dat onderzoekers doorgaan met het onderzoeken van de optimale hoeveelheid die een persoon zou moeten nemen om de therapeutische voordelen te bereiken. Hij legt bijvoorbeeld uit dat in klinische omgevingen hogere doses nattokinase effectiever zijn in het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk in het bloed. Maar over het algemeen zijn de gegevens nog niet beschikbaar om de huidige aanbevelingen te wijzigen.

Wat betreft de veiligheid van nattokinase? “Tot nu toe hebben we geen toxiciteitsproblemen gevonden die verband houden met het gebruik van nattokinase”, legt Dr. Lin uit. Dat gezegd hebbende, hebben de meeste onderzoeken tot nu toe betrekking op het nemen van nattokinase gedurende korte perioden, zoals zes of twaalf maanden, dus er is meer onderzoek nodig om concrete richtlijnen te geven over dosering en veiligheid bij langdurig gebruik, zegt Mosquera-Cochran.

Zoals met elk supplement, moet u eerst met uw arts spreken als u geïnteresseerd bent in het toevoegen van nattokinase aan uw dieet.

Moeten sommige mensen nattokinase vermijden?

Vanwege de effecten op het cardiovasculaire systeem, wordt het niet aanbevolen om nattokinase te gebruiken als u een anticoagulans (zoals warfarine) gebruikt of aspirine gebruikt, zegt Mosquera-Cochran.

Een ander belangrijk punt: zorg ervoor dat u een betrouwbaar merk nattokinase kiest. Dr. Lin raadt aan om naar een leverancier of fabrikant te zoeken die onderzoek heeft gedaan naar hun product om er zeker van te zijn dat wat in de fles zit de enzymactiviteit heeft die u verwacht.

Natto of nattokinase: wat is beter?

Dr. Lin zegt dat je de gezondheidsvoordelen van nattokinase van natto zelf kunt krijgen, maar dat je het regelmatig moet eten. “Het zal niet zijn als [effective] als je maar één keer per week of een paar keer per maand natto eet”, zegt hij. “Als je regelmatig natto eet – zoals mensen in Japan die het dagelijks eten – kun je de voordelen krijgen die we in de klinische onderzoeken zien.”

Hoewel het innemen van nattokinase een stuk handiger is, kunnen er extra voordelen zijn aan het eten van natto in zijn gefermenteerde voedselvorm. “Er wordt nog steeds onderzoek gedaan om te bepalen hoe gefermenteerd voedsel de menselijke gezondheid precies beïnvloedt”, zegt geregistreerde diëtiste Cassie Madsen. “Maar de gegevens die we tot nu toe hebben, zijn veelbelovend.” Ze legt uit dat huidig ​​onderzoek suggereert dat gefermenteerd voedsel een positief effect kan hebben op ons darmmicrobioom, ontstekingen, het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en gewichtsbeheersing.

Natto is ook rijk aan een scala aan voedingsstoffen. Het is een geweldige bron van plantaardige eiwitten en voedingsvezels, evenals vitamines en mineralen zoals:

– Calcium en vitamine K1 (de laatste die moeilijk te vinden is in plantaardige bronnen) zijn beide essentieel voor het behoud van sterke botten

– Immuunsysteemverhogende vitamine C, zink, selenium, koper en ijzer

– Vitamine K2, een voedingsstof die helpt om je bloedvaten vrij te houden van blokkades

Lees vervolgens Is Sushi Gezond? En als je op zoek bent naar voedsel dat goed is voor je darmen, dan is hier nog een reden om van bananen te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.